Bunun anlamı şu an sahip oldugumuz engelli kimlik kartları bir yıl mı geçerli olacak?
Seneye tekrar mı çıkarttıracaz?
sözü edilen kimlikler emekli sandığının vermiş olduğu tanıtım kartları ile ilgili yönetmelik kaldırıldı diyor. o tanıtım kartları 1 yıl geçerli olacak deniliyor. kaldırılan yönetmeliği buraya paylaşıyorum.
[FONT=Times New Roman]Yönetmelik[/FONT][FONT=Times New Roman] [/FONT]
[FONT=Times New Roman]
Maliye Bakanlığından:[/FONT]
[FONT=Times New Roman] [/FONT][FONT=Times New Roman]Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığınca Aylık Bağlananlara [/FONT][FONT=Times New Roman]Verilecek Tanıtım Kartları Yönetmeliğinde [/FONT][FONT=Times New Roman]Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik[/FONT][FONT=Times New Roman] [/FONT]
[FONT=Times New Roman] [/FONT][FONT=Times New Roman]MADDE 1 —[/FONT][FONT=Times New Roman] 17/5/1995 tarihli ve 22286 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan T.C. Emekli Sandığınca Aylık Bağlananlara Verilecek Tanıtım Kartları Yönetmeliğinin adı "Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığınca Aylık Bağlananlara Verilecek Tanıtım Kartları ve Ücretsiz Seyahat Kartları Yönetmeliği" olarak değiştirilmiştir.[/FONT]
[FONT=Times New Roman] MADDE 2 —[/FONT][FONT=Times New Roman] Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.[/FONT]
[FONT=Times New Roman] "Madde 4 —[/FONT][FONT=Times New Roman] Tanıtım kartı dört çeşit olup, bunların kapsamı ve farklılıkları aşağıda belirtilmiştir:[/FONT][FONT=Times New Roman] a) 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ve diğer kanunlar uyarınca aylık bağlananlar için düzenlenecek emekli tanıtım kartının ön yüzünde; ilgilinin fotoğrafı, adı, soyadı, doğum yeri, doğum tarihi, unvanı, sicil numarası, T.C. kimlik numarası ve sağ alt köşesinde mavi renkli şerit, arka yüzünde ise; aylık türü, aylık derecesi, hizmet süresi, kurumu, aylık başlangıç tarihi ve kart seri numarası bulunur. (Örnek: 1)[/FONT][FONT=Times New Roman] b) (a) bendinde belirtilenlerin dul ve yetimleri için düzenlenecek dul-yetim tanıtım kartının ön yüzünde; aylık alanın fotoğrafı, adı, soyadı, doğum yeri, doğum tarihi, yakınlığı, aylık başlangıç tarihi, T.C. kimlik numarası ve sağ alt köşesinde kırmızı renkli şerit, arka yüzünde ise; kendisinden aylık bağlananın adı, soyadı, unvanı, aylık türü, aylık derecesi, sicil numarası ve kart seri numarası bulunur. (Örnek: 2) [/FONT][FONT=Times New Roman] c) 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna göre aylık bağlananlar için düzenlenecek 2022 sayılı Kanun tanıtım kartının ön yüzünde; ilgilinin fotoğrafı, adı, soyadı, doğum yeri, doğum tarihi, sicil numarası, T.C. kimlik numarası ve sağ alt köşesinde yeşil renkli şerit, arka yüzünde ise; ilgili kanun numarası, aylık türü, aylık başlangıç tarihi, kart seri numarası ve "Bu kart sahibinin tedavi giderleri 3816 sayılı Kanun hükümlerine göre yeşil kart verilerek karşılanır. 2022 SK. 7. MD." ibaresi bulunur. (Örnek: 3)[/FONT][FONT=Times New Roman] d) 1005 sayılı İstiklâl Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun kapsamına girenlerle, 5434 sayılı Kanunun 64 üncü maddesi, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna göre kendilerine aylık bağlanan Türk Silahlı Kuvvetleri personeli (er ve erbaşlar dahil) ile Emniyet Genel Müdürlüğü personeli için düzenlenecek gazi kartının ön yüzünde; ilgilinin fotoğrafı, adı, soyadı, doğum yeri, doğum tarihi, sicil numarası, T.C. kimlik numarası, geçerlilik süresi, sağ üst köşesinde Türk Bayrağı ve sağ alt köşesinde kırmızı renkli serbest ibaresi, arka yüzünde ise; ilgili kanun numarası, aylık türü ve kart seri numarası bulunur. (Örnek: 4)"[/FONT]
[FONT=Times New Roman] MADDE 3 —[/FONT][FONT=Times New Roman] Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. [/FONT]
[FONT=Times New Roman] "Madde 5 —[/FONT][FONT=Times New Roman] Ücretsiz seyahat hakkından faydalanacak olanlar:[/FONT][FONT=Times New Roman] a) Kendileri;[/FONT][FONT=Times New Roman] 1) Milli Mücadeleye iştiraklerinden dolayı kendilerine İstiklâl Madalyası verilmiş olanlar, [/FONT][FONT=Times New Roman] 2) 1950 yılında Türk Tugayının Kore'ye ayak bastığı tarihten başlayarak 1953 yılı Pan-Munjon Ateşkes Anlaşmasına kadar Kore'de fiilen savaşa katılmış olanlar,[/FONT][FONT=Times New Roman] 3) 1974 yılında Temmuz 1 inci ve Ağustos 2 nci Barış harekatına Kıbrıs'ta fiilen görev alarak katılmış olanlar, [/FONT][FONT=Times New Roman] 4) Harp malûlleri,[/FONT][FONT=Times New Roman] 5) Terörle mücadelede yaralanan veya sakatlananlar,[/FONT][FONT=Times New Roman] 6) 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna göre asayiş ve güvenliğin sağlanmasında görevli iken yaralanan veya sakatlananlar,[/FONT][FONT=Times New Roman] 7) Vazife malûlleri,[/FONT][FONT=Times New Roman] b) Eşleri; [/FONT][FONT=Times New Roman] 1) Bu Yönetmeliğin değişik 5 inci maddesinin (a) bendinde sayılanların eşleri,[/FONT][FONT=Times New Roman] 2) Şehitlerin eşleri,[/FONT][FONT=Times New Roman] 3) Bu Yönetmeliğin değişik 5 inci maddesinin (a) bendinde sayılanlardan aylık almakta iken vefat edenlerin aylık bağlanan dul eşleri,[/FONT][FONT=Times New Roman] c) Yetimleri;[/FONT][FONT=Times New Roman] 1) Şehit olan anne ve babalarından yetim aylığı aldıkları müddetçe, sosyal güvenlik kuruluşlarından yetim aylığı dışında aylık veya gelir almayan ve bu kuruluşlara tâbi olarak çalışmayan çocukları, [/FONT][FONT=Times New Roman] 2) Şehitlerin anne ve babaları, [/FONT][FONT=Times New Roman] Yukarıda sayılanlar Devlet Demiryollarının yurt içi hatlarında, denizyolları şehir hatlarında, belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere ya da belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs veya şirketlere ait şehir içi toplu taşıma araçlarında ücretsiz olarak seyahat eder.[/FONT][FONT=Times New Roman] Bu hususlar ücretsiz seyahat kartlarının arka yüzünde belirtilir." [/FONT]
[FONT=Times New Roman] MADDE 4 —[/FONT][FONT=Times New Roman] Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. [/FONT]
[FONT=Times New Roman] "Madde 6 —[/FONT][FONT=Times New Roman] Dört çeşit ücretsiz seyahat kartı düzenlenir. Kartların ön yüzünün sağ üst köşesinde Türk Bayrağı, arka yüzünde ise; "Bu kart sahibi Devlet Demiryollarının yurt içi hatlarında, denizyolları şehir hatlarında, belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere ya da belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs veya şirketlere ait şehir içi toplu taşıma araçlarında ücretsiz olarak seyahat eder." ibaresi bulunur. [/FONT][FONT=Times New Roman] a) 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 45 inci maddesi uyarınca vazife malûllüğü kapsamına giren malûller için düzenlenecek ücretsiz seyahat kartının ön yüzünde; ilgilinin fotoğrafı, adı, soyadı, doğum yeri, doğum tarihi, sicil numarası, T.C. kimlik numarası ve geçerlilik süresi ile sağ alt köşesinde kırmızı renkli serbest ibaresi, arka yüzünde ise; ilgili kanun numarası, aylık türü ve kart seri numarası bulunur. (Örnek: 5)[/FONT][FONT=Times New Roman] b) Bu Yönetmeliğin değişik 4 üncü maddesinin (d) bendine göre düzenlenen gazi kartı, ücretsiz seyahat kartı yerine geçer.[/FONT][FONT=Times New Roman] c) Bu Yönetmeliğe göre;[/FONT][FONT=Times New Roman] 1) 1005 sayılı İstiklâl Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanunun 1 inci maddesine göre aylık alanların eşleri ve aylık bağlanan dul eşleri ile 5434 sayılı Kanunun 64 üncü maddesi, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamına giren malûllerin eşleri için düzenlenecek gazi eşi ücretsiz seyahat kartının ön yüzünde; ilgilinin fotoğrafı, adı, soyadı, doğum yeri, doğum tarihi, sicil numarası, T.C. kimlik numarası ve geçerlilik süresi ile sağ alt köşesinde kırmızı renkli serbest ibaresi, arka yüzünde ise; ilgili kanun numarası, gazinin adı, soyadı ve kart seri numarası bulunur. (Örnek: 6)[/FONT][FONT=Times New Roman] 2) 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 45 inci maddesi uyarınca vazife malûllüğü kapsamına giren malûllerin eşleri ve görevli bulundukları esnada ölenler ile bunlardan aylık almakta iken ölenlerin aylık bağlanan dul eşleri (er ve erbaşlar dahil) için düzenlenecek vazife malûlü eşi ücretsiz seyahat kartının ön yüzünde; ilgilinin fotoğrafı, adı, soyadı, doğum yeri, doğum tarihi, T.C. kimlik numarası ve geçerlilik süresi ile sağ alt köşesinde kırmızı renkli serbest ibaresi, arka yüzünde ise; sicil numarası, ilgili kanun numarası, aylık türü ve kart seri numarası bulunur. (Örnek: 7)[/FONT][FONT=Times New Roman] d) 5434 sayılı Kanunun 64 üncü maddesi, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamına giren şehitlerin (er ve erbaşlar dahil) dul eşleri, anne ve babaları ve şehit olan anne ve babalarından yetim aylığı aldıkları müddetçe, sosyal güvenlik kuruluşlarından yetim aylığı dışında aylık veya gelir almayan ve bu kuruluşlara tâbi olarak çalışmayan çocukları ile bunlardan aylık almakta iken ölenlerin aylık bağlanan dul eşi için düzenlenecek şehit ailesi ücretsiz seyahat kartının ön yüzünde; ilgilinin fotoğrafı, adı, soyadı, doğum yeri, doğum tarihi, yakınlığı, T.C. kimlik numarası ve geçerlilik süresi ile sağ alt köşesinde kırmızı renkli serbest ibaresi, arka yüzünde ise; sicil numarası, ilgili kanun numarası, aylık türü ve kart seri numarası bulunur. (Örnek: 8)" [/FONT]
[FONT=Times New Roman] MADDE 5 —[/FONT][FONT=Times New Roman] Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.[/FONT]
[FONT=Times New Roman] "Madde 7 —[/FONT][FONT=Times New Roman] Hak sahipleri için, bu Yönetmelik uyarınca düzenlenecek tanıtım kartları Genel Müdürlükçe belirlenen bedel üzerinden ilgililere verilerek ilgililerin aylıklarından tahsil edilir. Ücretsiz seyahat kartları hak sahiplerine bedelsiz olarak verilir. [/FONT][FONT=Times New Roman] Tanıtım kartında ve ücretsiz seyahat kartında yer alan bilgilerin değişmesi, kartın kaybedilmesi veya çalınması veya herhangi bir nedenle kullanılamaz hale gelmesi durumunda Sandıkça yeniden düzenlenir.[/FONT][FONT=Times New Roman] Ücretsiz seyahat kartından yararlanma hakkı sona erenlerin bu kartları kendileri, ölenlerin ise yakınları tarafından, hakkın sona erdiği tarihten itibaren en geç iki ay içinde Sandığa iade edilir.[/FONT][FONT=Times New Roman] Değiştirme işlemleriyle ilgili usul ve esaslar Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Genel Müdürlüğünce tespit edilir."[/FONT]
[FONT=Times New Roman] Yürürlük[/FONT][FONT=Times New Roman] MADDE 6 —[/FONT][FONT=Times New Roman] Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.[/FONT]
[FONT=Times New Roman] Yürütme[/FONT][FONT=Times New Roman] MADDE 7 —[/FONT][FONT=Times New Roman] Bu Yönetmelik hükümlerini T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürü yürütür.[/FONT]
elimizdeki başbakanlık engelli kimlik kartlarımızı değiştirmemize gerek yok yani anlayacağınız...