polka, "balerin sendromu" denen bir sey var, kaslar esnek degilse ve uzatma 5 cm dan fazlaysa hemen hemen uzatma yapan her hastada oluyor. Buna karsi onlem almak icin ameliyattan bir kac ay evvel acma-germe, kaslari esnetme egzersizleri yapmak lazim. En onemlisi ise uzatma doneminde agrilara ragmen bu egzersizleri yapmak. Ben gerektigi kadar yapmadim acikcasi, o yuzden bende olustu ve gec duzeldi. Yani duzelmesi bir kac ay surdu. Normalde duzelen birsey, eger cok kotuyse ayagin arkasinda, yani ashilde kesik yapip duzeltiyorlar. Benim dr un bir turk hastasi var, 6 cm uzatma yapti ve hic olusmadi. Cunku ben onu korkuttum, olusursa psikolojini kotu etkiliyecek, yapabildigin kadar yap dedim, o da mashaAllah agrilara ragmen durmadan yapmis ve sonucu da iyi. Keske zamaninda biri de beni korkutsaydi diye dusunuyorum bazen, ama sukur gecti gitti. Hep soyluyorum, bu ameliyatta pisman oldugum tek sey uzatma surecinde fizik tedavi yaptirmamam ve yeteri kadar kas esnetme egzersizleri yapmamam.
Diger sorunuza gelince, benim uzatmam 4.5 ay surdu, her gun 0.5 mm uzatma yapiyordum, agridan dolayi bir kac gun yapmadigim da oldu. Sonlara dogru artik bitsin istiyordum, bazen 0.6-0.7 mm bile uzattim.
Desteksiz yurumek kisiye gore degisebiliyor. Ben tabanlarimi yere basamadigim icin denge saglayamiyordum ve bu yuzden desteksiz yuruyemiyordum. Ama ameliyattan hemen sonra, ya da 2-3 sonra desteksiz yuruyenler var. Yani soyledigim gibi kisiye gore degisiyor.
Acik konusmaya gelince, ben gayet acik sekilde sorulari cevapliyorum. fiyati da daha once yazmistim, siz bir kac sayfa oncelere baksaniz bir kac hastanin fiyat yazdigini gormus olursunuz. Ben Baku de ameliyat olmustum ve bizim parayla odemistim. Yanlis hatirlamiyorsam o zaman 4500 manat, arti tomografi ve rontgen parasi odemistim. Ama simdi fiyatlar bir az yukseldi, bir kac ay once Turkiyeden ameliyat olan hastaya dr 18 000 tl soylemis. Bu Ilizarov yonteminin fiyati, kombine yontem icin 26000 Tl demis.