Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yaşlı, engelli, şehit ve gazi yakınlarına 'Ücretsiz ulaşım' hakkı

Arkadaşlar geçen gün gazetede okudum 9 eylül'de gece 22-00 06:00 saatleri arası alkol satışı yasağı yürürlüğe girecekmiş aynı torbada kabul edilmişti bizim yasa belki bizimde 9 eylülde başlar ücretsiz ulaşım

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı nı aradım ilgili yazıyı valiliklere gönderdiklerini söylüyorlar.Valiliklerler de şu anki mevcut kartlar mı geçerli olacak yoksa yeni kart mı basılacak diye bir çalışma yapacakmış her nedense bir türlü karar verip uygulamaya sokamadılar.

Tokat belediyesi yazı gelmesini bekliyor yazı gelince tokatta engellilere ücretsiz olacak

Sakarya Buyuksehir beldiyesi 10 gunden fazla oldu uygulamaya basladi.

kayseri'de çok ilginç 65 yaş üstü,şehit yakınları,gazi ve gazi yakınları'na serbest biniş kartı veriliyor (özel halk otobusu ve diğerleri hepsınden ücretsiz yararlanıyor) engelliler ise ister ağır engelli olsun ısterse, %40 oranında engellı olsun belediye otobuslerı hariç özel halk otobuslerınden ve tramvaylardan ücretli yararlanıyoruz bu adalet değil, zor yürüyen bir engellıye bir bilet ne kadar dayanır ? inşallah bir an önce bu duzenlemeye engellilerde katılır..

Merhaba;

Şehirlerarası yolculuklarda indirim hakkımız var mı? Eğer ki var ise; indirim ne kadardır? Bana bu konuyla ilgili yasanın linkini gönderebilir misiniz? Yardımcı olan arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum...

UnFeeLinq;

ilk önce vermiş olduğun cevap için teşekkür ederim. Bu P lik indirimin söz konusu olduğu yasanın linki var mıdır? Otobüs firması yasayı görmek istedi..

yasayı görmek isteseler araştırma yaparlar... zaten biliniyor ben geçen sene hatay a gittim %30 indirimle normalde %50 ödenmiyor falan dediler 75tl olan bileti 56 tlden aldım bu yasa geçen senede vardı zaten

ben diyorum olan yasayı yeni çıkartmışlar gibi çığırtkanlık yapıyor devlet ben 2 sene önce trenle şehirler arası ücetsiz bindim hem ben hemde refakatçim her ikimizde ücret vermeden sadece bilinmiyordu engelliler arasında birde seçim yaklaşıyor ayağına durdurmuşlardı sorduğumuzdada düzenlemme falan var deyip geçiştiriyorlardı maksat seçim malzemesi olsun böyle ufaktan çıokta işine yaramayacak bir uygulama yi yaptık ettik engellinin hizmetine sunduk diye söylenmesinler yapacaklarsa birşeyler şu arap saçı olan ve berbat bir yönetmenlikle engellinin elinden aldıkları 2022 maaşı yönetmenliğini düzeltsinler

sayın kare ya yanlışını düzeltmek istiyorum engelli 65 yaş ve ücretsiz ulaşım diye bir şey yoktu ama şu şekilde bi uygulama vardı sayıyorum sırayla istanbulda 40 ve üstü belediye çoğu yerde ücretsiz mahkemeyle kazanıldı ankaraya gelelim ankarada 60 raporu olana serbest ve refakatçi sebest ama 40 ile 59 serbest değil indirimli sadece ve örnek tokat indirimli örnek Eskişehir 40 üstü olan serbest beledieye tramway vede elektronik kart vermişler binen kişinin engelli olduğunu anlamazsın şimdi örnek yaşlılara çoğu yerde nasıl bilmem ama ankarada saat 10 ile 16 arası ücretsiz ve yıllık 60tl mi70 tl mi ne ücret ödüyo vede çok şahit oldum saat 9,55 geciyo diye bindirmeyen şöför bi sonrakine bin diyen örneği çok gazilerimizle ilgili olan hakkında çok fazla bilgiye sahip değilim ve şehirler arası otobüs yüzde 30 olan indirimi uygulamazken 50 çok zor helede ağır özürlü ücretsiz ve refakatçi si ücretsiz zor bin dereden su getirirler sayın kare arkadaşım madem bilmediğin konu hakkında yalan yanlış yorum yapma ve secime denk getirmelerini bende kınıyorum niye uzatılıyor resmi gazetede yayınlandımı tamamdır ankarada şu an yaşlılarımız saat sınırlaması kalktı birde tüm ülke genelimizde 40 ve üşüt engellilerimiz yaşlılarımız gazilerimiz tüm ülke geneli tek kart verilerek faydalandırılırsa süper olur il ildeğişik uygulamar bugüne kadar olan saçmaydı zaten bana göre istanbulda ücretsiz ise ankarada niye aynı değildi iki şehirde bu ülkenin böyle saçmalık olmazdı zaten

Yasada yer alan hususların tüm ülke genelinde uygulanması için ( akıllı kart vs. ) yönetmelikle düzenlenmesi gerekiyor. Yetki aile ve sosyal politikalar bakanlığında. Yönetmeliğin bir an önce çıkarılması için herkes oraya başvuru yapsın. Ben pek ümitli değilim açıkçası. Yerel seçimlere doğru ancak çıkar. Reklam yapmak için.

arkadaşlar ücretsiz ulaşımda uygulamaya geçme aşamasında sona geliniyor ankara 153 ile konuştum dün akşam ankara ego ile aile sosyal politikalar bakanlığı ile birlikte irtibatta olduğunu şuanda nasıl bi uygulama yapılacağına dair görüşme yapıldığını yakın bizaman da uygulamaya geçeceğini belirttiler aynı kartlarla devammı yoksa başka akıllı kart uygulaması olaçakmı ankarada size verilecek kartlar tüm ülke genelinde geçerli olacağı için ona göre göre uygulama başlayacak

yani şimdi ben izmirden kalkıp o kartla ankarada bedavamı dolaşcam saçma

allah aşkına neresi saçma türkiyede hangi ile gidersen belediye araç larına ücretsiz olması neresi saçma söylede bizde bilelim ömrü hayatında izmirden dışarı çıkmıyomusun sen saçmala saçmalayan sensin farkında değilsin

ben şuna inanamıyom %40 olanlara paralı yapan ankara belediyesi şimdi bende mi paralı faydalanacam yoksa bedavamı olacak gerçi ben bedava olacağını hiç sanmıyorum bu akparti belediyelerinde engelliler indirimli biniyor bedava bindirmezler birde şöyle bir şey var belli saatte faydalanılıyor mış ankarada ne işime yarıyacak izmire gelde 24 saat bedava bin toplu ulaşımlara dolmuş hariç

Bende bursada ikamet ediyorum bursa da büyükşehir belediyesi akpnin bursada da biz istediğimiz saat ücretsiz biniyoruz net bilginiz olmadan bi partiyi karalamayın boşyere bu akp chp vs. farketmez ve eminim ki daha kaç şehir vardır aynı şekilde ücretsiz olan bilmeden karalamak ne kadar kolay ilginç doğrusu...

Ankara'da indirimli veya serbest geçiş kartı olan engelli vatandaşlar Ankara EGO otobüslerinden, otobüslerin çalışma saatleri boyunca ücretsiz veya indirimli geçiş hakları vardır. (ANKARAY,METRO ve Özel Halk Otobüsleri için serbest geçiş yoktur,çalışma saatleri boyunca indirimli geçiş vardır) Kulaktan dolma laflara itibar etmeyin lütfen. Bilginize.

kardeş bende ankarada oturuyom yazdıkalrımı okursan kulaktan duyma laflar olduğunu anlarsın diğer bir bilgiyi bana ego verdi 40 olan engellilerede ücretsiz olacak kulaktan duyma bir laf değildir bilgine

Duran; sana birşey dediğim yok. özer özkan "belli saatte faydalanılıyor mış ankarada" dediğini çürütmek için yazdım onları. bir kaç saat gibi bir kısıtlama olmadığını, tüm gün boyunca Otobüs çalışma saatlerinde indirimli veya serbest geçiş olduğunu ve Kulaktan dolma laflar gerçeği yansıtmadığını söylemek adına.

bakın ben chpli değilim bu bir ikincisi saadet partiliyim engellilere hakaret eden akpartililere saygım var 3 şunu söyliyim akparti engellilere hakaret etti niye bunlara oy veriyorsunuz

sayın özkan yazını bile yanlış yazmışsın engellilere hakaret edene saygın var öylemi kusura bakma bana hakaret eden hangi parti olursa olsun saygımmmmmmmmm olmazzzzzzzzzzz bazen galiba yazdığının farkında bile değilsin partizanlık yapıyım diye dünde yazdığın şuydu şimdi ben bu kartla gelip ankarada üçretsizmi gezecem ne saçma düşün neresi saçma

sayın BAŞBAKANIM

2 ağustos 2013 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 6495 sayılı kanunun 88. maddesinde '' % 40 engelli olduğunu belgeleyen engellilerin şehir içi ulaşımda kamuya ait veya kamunun izni ile çalışan otobüs tren metro . şehirler arası ulaşımda kamuya ait veya kamunun izni ile çalışan tren ve deniz otobüsü ulaşımlarından ücretsiz olarak faydalanır '' ifadesi çok açık bir şekilde hüküm ifade etmekte iken . gene aynı kanunun aynı maddesinde sorumlu kurumların gerekli tedbirleri almakla yükümlü oldukları açık bir şekilde ifade edilmiş iken . ben ................... tarihinde ............... şehrinde .................. ulaşım aracına binmek istedigimde yetkili memur tarafından '' bize bu konu hakkında yazı gelmedi veya aile bakalıgı yönetmelik çıkarmadı '' gibi söylemlerle araca binmem engellenmiştir . sizden ricam kanun mu geçerli yönetmelik mi geçerli ? ve kanunda açık olan bir ifade için yönetmeliğin beklenmesine gerek olup olmadıgının ? araştırılarak tarafıma bilgi verilmesini saygılarımla arz ederim.

ARKADAŞLAR yukarıdaki yazdıgım karalamada eksiklikleri doldurup yazıyı düzenleyerek BİMER e gönderelim

saygılar sunarım

[FONT=Arial]2 Ağustos 2013 CUMA[/FONT]
[FONT='inherit']Resmî Gazete[/FONT]
[FONT=Arial]Sayı : 28726[/FONT]​
[FONT=Arial]KANUN[/FONT]
[FONT='inherit']BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE[/FONT]
[FONT='inherit']DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN[/FONT]
[FONT='inherit']Kanun No. 6495[/FONT][FONT='inherit'] Kabul Tarihi: 12/7/2013[/FONT]

[FONT='inherit']

MADDE 88 –[/FONT]
[FONT='inherit'] 8/1/2002 tarihli ve 4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 1 inci maddesine birinci ve dördüncü fıkralarından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiş, aynı maddenin mevcut ikinci fıkrasında yer alan “malûl, yaşlı,” ibaresi yürürlükten kaldırılmış, üçüncü fıkrasında yer alan “ilgili hükümleri” ibaresi “ilgili diğer hükümleri” ve beşinci fıkrasında yer alan “üçüncü fıkrada” ibaresi “beşinci fıkrada” şeklinde değiştirilmiştir.[/FONT]

[FONT='inherit']“24/2/1968 tarihli ve 1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkındaki Kanun veya 28/5/1986 tarihli ve 3292 sayılı Vatani Hizmet Tertibi Aylıklarının Bağlanması Hakkında Kanun kapsamındaki hizmetleri sebebiyle vatani hizmet tertibinden aylık bağlananların; 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 56 ncı maddesi ile mülga 45 inci ve 64 üncü maddelerine veya 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 47 nci maddesine, 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre vazife malulü sayılarak aylık bağlananların kendileri, eşleri, evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış olan çocukları, anne ve babaları; yukarıda sayılan kanunlara göre harp veya vazife malulü sayılanlardan sınıf veya görev değiştirerek çalışmaya devam edenler ile vazife malulü sayılarak aylık bağlananlardan, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında çalışmaya başlamaları nedeniyle ödenmekte olan aylıkları kesilenlerin kendileri ile eşleri, evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış çocukları, anne ve babaları; yukarıda sayılan kanunlara göre harp veya vazife malulü sayılacak şekilde hayatını kaybedenlerin ya da aynı kapsamda aylık almaktayken hayatını kaybedenlerin eşleri, evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış olan çocukları, anne ve babaları; engelliler için sağlık kurulu raporuyla %40 ve üzerinde engelli olduğunu belgeleyen Türk vatandaşlarının kendileri, ağır engellilerin kendileri ile birlikte birden fazla olmamak üzere birlikte yolculuk ettikleri refakatçileri, demiryolları ve denizyollarının şehiriçi ve şehirlerarası hatlarından, belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehiriçi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanırlar.[/FONT]
[FONT='inherit']Türk vatandaşı olan altmış beş yaş ve üzeri kişiler, demiryolları ve denizyollarının şehiriçi hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehiriçi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak, demiryolları ve denizyollarının şehirlerarası hatlarından ise P indirimli olarak yararlanırlar. [/FONT][FONT='inherit']Bu fıkrada belirtilen kurum ve kuruluşlar, belediyeler, belediyeler tarafından kurulan şirketler, birlikler, müessese ve işletmeler altmış ila altmış beş yaş arasında bulunan kişilerin toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz veya indirimli olarak yararlanmasını sağlayabilirler.”[/FONT]
[FONT='inherit']“İlgili kurumlar, belediyeler ile belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketler, ücretsiz ve indirimli seyahat hakkının kullanılması ile ilgili olarak gerekli tedbirleri alırlar. Ücretsiz veya indirimli seyahat hakkının kullandırılmaması hâlinde bu haktan faydalandırılmayan her kişi için toplu taşıma aracının tarifesi üzerinden elli tam bilet bedeli tutarında idari para cezası mülki idare amiri tarafından uygulanır. Bu maddeye göre verilecek idari para cezaları tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir.[/FONT]
[FONT='inherit']İkinci ve üçüncü fıkra hükümleri kapsamında hizmet verecek toplu taşıma araçları, toplu taşıma hizmetlerinin kapsamı ile bu hizmetlerden ücretsiz ve indirimli yararlanmaya ilişkin usul ve esaslar, Maliye, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme, İçişleri ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarının görüşleri alınmak suretiyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelikle düzenlenir.[/FONT]
[FONT='inherit']1005 sayılı Kanun ve 3292 sayılı Kanun kapsamında vatani hizmet tertibinden aylık bağlananlar ile 5434 sayılı Kanunun 56 ncı, mülga 45 inci ve 64 üncü maddelerine veya 5510 sayılı Kanunun 47 nci maddesine göre harp veya vazife malullüğü aylığı bağlananların ya da 2330 sayılı Kanuna veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre aylık bağlananların veya harp veya vazife malulü sayılanlardan sınıf veya görev değiştirerek çalışmaya devam eden kamu görevlileri ile harp veya vazife malullüğü aylığı almakta iken 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında çalışmaya başlamaları nedeniyle ödenmekte olan aylıkları kesilenlerin, bu fıkrada sayılan kanunlar veya maddeler gereğince dul ve yetim aylığı bağlananların ikametgâhlarında kullandıkları elektrik enerjisi ücreti %40’tan; belediyelerce tahakkuk ettirilecek su ücreti ise P’den az indirim içermemek üzere belirlenecek tarife üzerinden alınır.”

[/FONT]
[FONT='inherit']MADDE 103 –[/FONT][FONT='inherit'] Bu Kanunun;[/FONT]
[FONT='inherit']a) 13 üncü maddesi 1/8/2013 tarihinde,[/FONT]
[FONT='inherit']b) 46 ncı maddesi bu Kanunun yayımını takip eden ay başında,[/FONT]
[FONT='inherit']c) 75 inci maddesi 1/10/2013 tarihinde,[/FONT]
[FONT='inherit']ç) 77 nci maddesi 15/1/2014 tarihinde,[/FONT]
[FONT='inherit']d) 80 inci, 91 inci, 92 nci, 93 üncü, 94 üncü, 95 inci, 96 ncı, 97 nci, 98 inci ve 99 uncu maddeleri Ağustos 2013 ödeme döneminden geçerli olmak üzere 1/1/2014 tarihinde,[/FONT]
[FONT='inherit']e) 90 ıncı maddesi 12/7/2012 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde,[/FONT]
[FONT='inherit']f) Geçici 2 nci maddesinin birinci fıkrası 1/6/2013 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde,[/FONT]
g) Diğer hükümleri yayımı tarihinde,

yürürlüğe girer.

[FONT='inherit']MADDE 104 –[/FONT][FONT='inherit'] Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.[/FONT]

1/8/2013[FONT='inherit']

[/FONT]Görüldüğü üzere torba yasadaki 88. madde resmi gazetede yayımlandığı tarihte (2 Ağustos 2013) yürürlüğe girer deniliyor.Yani yasanın uygulanmaması kanımca suç teşkil ediyor.[FONT='inherit'][SIZE=4][/SIZE]
[/FONT]

Arkadaşlar ücretsiz ulaşımda hala bir gelişme yok mu ?

ankara egoya sordum bilgi edinme hakkı kanunu çerçevesinde bilgi almak istedim yazılı olarak cevap vermişler. ilgili yönetmelik çalışmaları aile ve sosyal politikalar tarafından tamamlanıp kurumumuza yönetmelik geldiği anda uygulamaya konulacaktır denildi. tekrardan aile ve sosyal politikalar bakanlığına mail attım cevaben şöle demişler. yönetmelik çalışmaları devam etmektedir. bitince kamuoyuna paylaşılacaktır denildi.

Üst Alt