Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Görme sorunları ile askerden muaf olma işlemleri

kfy Üzüldüm durumunuza. Fakat emin olun aynı hastalık ben de de mevcut. Çok hassas bir ölçüm yapılması gerekiyor.

Dediğim gibi göz TEMBELLİĞİ tedavisi mümkün olmayan hastalıklar statüsün de yer aldığından askerlik yönetmeliğinin B7/F1 ve B2/F2 maddeleri gereğince askere elverişli değildir.

Yalnız bu hastalığın tanısını koyabilen doktor sayısı çok az. Aslında göz de problem yok. Bu hastalık tamamen NÖROLOJİK bir sinir kopukluğu.

Doktorlar sizden VEP testi istemediyse o doktorlara bir daha gitmeyin. İşini bilen doktor VEP testi ister. Çünkü kısaca söylemek gerekirse;

Cihazlar sizin gözünüz de "göz tembelliği" var demez. Göz tembelliği sinirlerle alakalıdır, sinir sistemi hastalığıdır. VEP testi tıp fakültesi hastanelerinde yapılır. Bu test sizin vücudunuz da belli bölgelere yerleştirilen elektrotlar sayesinde gözünüzün gördüğü objenin gerçekten beyine ulaşıyor mu diye yapılan bir test.

Mesela ben yaptırdım bu testi ve test sonucunda sol gözümden beyne giden yollar da gerçekten hasar olduğu ortaya çıktı. Bu sizin için şarttır. Göz tembelliği'ni başka türlü ispat edemezsiniz aksine yalancı durumuna düşürülürsünüz.

Dediğim gibi mutlaka GÖZ BRİMİNDE VEP TESTİ YAPTIRIN. BU TEST TIP FAKÜLTESİ HASTANELERİNDE YAPILMAKTA. DEVLET HASTANELERİNDE OLMAYAN BİR UYGULAMA. Fiyatı da 80 TL civarı.

Teşekkür ediyorum bilgilendiğin için. Ben henüz yoklama olmadım. Sadece gidip normal bi muayene oldum. Yoklama için devlet hastanesine sevk isteyeceğim bu VEP testi orda yok diyorsun , bu testi tıp fakültesinde yaptırıp sonuçları yanımda mı götüreyim? Yoksa direk heyete mi vereceğim bu sonuçları?

Edit: Gözlük kullanıyor muydunuz acaba? Baana küçükken gözlük yazmışlardı kısa süre kulkanıp atmıştım. Gözlük farkediyor mudur acaba?

Arkadaşın dediği fakültelerde ve büyük göz hastanelerinde var bu test büyük şehirde devlet hastalerinde yaptırmak biraz sabır isteyen bir durum ayrıca ben bir özel hastanede yaptıracağım en son 2013 yılında yaptırmıştım.

kfy sevgili dostum durumumuz aynı. 1.5 saatlik vep erg testi için 7 ay randevu bekledim tam 7 ay... sonunda çektirdim ve sağ göz yüzde 70 sol göz yüzde 30 görme kaybı çıktı. Test sonucunu benim esas göz doktorum olan kişiye götürüp gösterdiğimde aynen şunu söyledi: "bu nasıl bir saçmalık. kafalarına gçre nasıl yüzde 70 diye rakam çıkarıyorlar. senin sağ gözün en az yüzde 80 çıkması lazımdı" dedi... Zaten testi yapan bi kadın yanında da tecrübesiz bir kız vardı. İkisi de meymenetsiz, yalap şalap yaptılar. Bir de pişkin pişkin dedi ki testten sonra "sizin sağ gözünüz o kadar da kötü değil yüzde 30 görüyor" dedi. Ben de dedim ki "senin bir gözün yüzde 70 görmediği zaman anlarsın kötü olup olmadığını" deyince sustu...

Ben şuna kesin kanaat getirdim ki bu hastaneler bakanlıktan talimatlı olarak işi ağırdan alıyor ve esas çıkması lazım olan rakamın azını veriyorlar. Askerlik muafiyet veya engel raporlarına taş koymak için bilinçli zora sürüklüyorlar vatandaşın işini. Utanıyorum bu ülkede yaşamaktan ama neylersin işte. Bu toprakların eşi benzeri yok ama idare edenler hak etmiyor bu memleketi, yaşayanların da rahat nefes almasına müsaade etmiyorlar.

gelişmeleri bana da bildir. hakkında/hakkımızda hayırlısı kardeşim...

@EHN1905 Adana'da yaşıyorum. Dünyagöz ve Nivgöz hastanelerinde olduğunu öğrendim. Randevu alıp bakacam artık.

@gnctrk Teşekkür ediyorum kardeşim öncelikle. Henüz heyete falan çıkmış değilim önce özel bi hastanede şu testi yaptırayım, devlet hastanesi daha düşük değer çıkarırsa itiraz ederim. Yani sonuçta sahte rapor almaya falan çalışmıyoruz. Mesele vatanı sevgisi değil sonuçta her Türk asker doğar. Elbette olası bi savaş durumunda hepimiz koşa koşa gideriz. Gelişmeleri yazarım.

@kfy
VEP testini tıp fakültesi hastanesinde yaptır sonra heyete git.
Göz tembelliğini devlet hastanesi cihazları tespit edemiyor.
Gözünüz 10 derece bile olsa esas alınan rapor VEP testi.

Ayrıca VEP testi sonuçlarını tıp fakültesinde aldığın birimden onaylat.
Göz birimi doktorları bu raporları okuyamaz. Okursa sana yine sağlam der. Patoloji doktorları okuyup imza atmalı.
Sonra zaten heyet işleri kolay.

Gözlük kullanıyordum küçükken.
Fakat Türkiye genelinde gittiğim bütün profesörler bu hastalığın gözlük, lens ya da başka bir şey ile düzelmesinin imkansız olduğunu ve dolayısıyla kullanmaya gerek olmadığını dile getirmişlerdir.

Son olarak belirtmek istiyorum ki; bu hastalık göz de bir sıkıntı olduğu anlamına gelmiyor. Gözlerimiz tamamen sağlıklı, hatta bizi muayene eden doktorlardan daha sağlıklı..
Bu hastalığın sebebi SİNİR SİSTEMİ hastalığı.
Basit örnek vereceğim;
" TELEVİZYON SAĞLAM UYDU ANTENİ SAĞLAM FAKAT UYDU KABLOSU KOPUK"
Şeklinde tanımlamaktadır.
Tedavisi de yoktur.
Askerlik sağlık yönetmeliğinin Madde 2 B bendinin 2. Fıkrası santral görme bozukluğu ve tedavisi mümkün olmayan hastalıklar statüsünde olduğundan askerliğe elverişli değildir...
Madde: B2/F2

@kfy
Merhaba; Özel hastanenin verdiği rapor sonuçları hükümsüzdür.
Geçerliliği yoktur. Tavsiyem tıp fakültesi hastanesinde yaptırıp heyete o şekilde girmenizdir.

@Yahuda
Askerden tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle MUAFİYET alacaksın inşallah.
Hayırlı olsun şimdiden.
Senden ricam muaf raporunu alınca Benimle paylaşır mısın?

denizkurt93 Çok teşekkürler çok yardımcı oldun Alalh razı olsun. VEP testini onlar istemeden yanımda götüreyim o zaman. Çukurova Üniversitesi Tıp fakültesinde yaptırabileceğimi düşünüyorum. Testi yaptırıp yoklma için şubeye giderim artık, sonrası hayırlısı.Teşekkür ediyorum tekrardan herkese.

kfy

Rica ederim ne demek. Kafana takılan bir şey olursa yaz.
Senden ricam gidişattan bana da haber ver lütfen.
Rapor alırsan da raporunun bir örneğini incelemek isterim

denizkurt93 sevgili dostum merhaba öncelikle selamlar, saygılar. Bahsettiğin bir detay kafama takıldı. Tedavisi olmayan rahatsızlıklardan ötürü muaf olur demişsin arkadaşa, lakin bunun bir derecesi yok mu?

Mesela benim sağ gözde göz tembelliği var. normalde yüzde 90 görme kaybı çıkıyor muayenelerde ancak vep erg'de yüzde 70 görme kaybı çıktı. Sol gözümde ise bir kazadan ötürü yüzde 30 görme kaybı mevcut. vep erg'de de y0zde 30 aynı çıktı. Ek olarak bir de renk körlüğü var. Sağlık raporumda rakamlar ve ibareler böyle. Sence muafiyet alma şansım var mı?

gnctrk
Merhaba. VEP testi sonuçlarının tamamen doğru olduğu söylenemez.
Fakat göz tembelliğinden değil de renk körlüğünden rahatlıkla muaf alabilirsiniz.
Ama eğer görme kaybından bir ilerleme elde etmeye çalışırsanız yüzde 30 görme kaybıyla muafiyet almanız imkansız gibi görünüyor.
Göz tembbeliği tedavisi mümkün olmayan bir hastalık olduğundan askere elverişli değildir

Tedavisi mümkün olmayan santral görmeyi bozan pitozisler” bunun maddeden yararlanabilirsiniz.
Kodu ise B2/F2

Pitozis denilen şey ise göz tembelliği olan gözünüz de ki göz kapağınızın gözünüzün az görmesinden dolayı göz kapağının kısık bakması demektir.
Kısacası sinir rahatsızlığıdır.

denizkurt93 sol gözüm %30 sağ gözüm yüzde %70 görme kaybı rapora göre. Ayrıca ek olarak elimde kurul raporum da var. Kurul raporunda renk körlüğü mevcuttur ibaresi de var. Vep erg testim ve kurul raporumla askerlik şubesine başvursam ve hastaneye sevk alsam, sizce elimdeki bu resmi evrakları değerlendirmeye alırlar mı? Çünkü bazıları şöyle diyorlar "istersen elinde kör olduğuna dair belge olsun, eğer o gün muayene eden doktor sağlam yazarsa gidersin"diyorlar. Bu kanuna aykırı değil mi?

Yani ortada bir rahatsızlık ve bunun kanıtı olan resmi bir belge varsa, askerlik için muayene eden doktor nasıl kafasına göre karar verebilir?

Saygılar.

@gnctrk

Doktor kafasına göre karar veremez. Yönetmelik var ortada. Sağlıklı olmayan birini sağlamdır diye askere gönderirse şikayet edersen hakkında soruşturma başlatılır.

Ama doktorlar insanı bıktırır, nefret etsin gitsin askere diye adeta çaba harcar. Elindeki raporlarla beraber hastaneye sevkini istemelisin.
Hiç canını sıkma.

Mesela benim de yüzde 90 sol gözümde kayıp var. Heyete girdim heyet tekrar muayene talep etti. Heyet doktorlarına sağlam yazın ben artık yoruldum dedim gidip yapayım askerliğimi diye.Sana sağlam yazamayız git tetkikleri yaptır gel dediler. Yani en az 1 ay uğraşmadan muaf vermiyorlar.

Senin renk körlüğün de mevcutken kimse sana hadi gel AŞ'lere diyemez.

Not: VEP testi sonuçlarını benimle paylaşır mısın? Kendi test sonuçlarımla kıyaslamak istiyorum.

Yoğunluktan giremedim bir süre , raporu aldım sormak istdiğiniz bir soru vs yardımcı olmaya çalışırım süreç hakkında

kfy vep testini gidip yaptırayım diye düşünmeyin,ilk muayenede doktor zaten ilinizde bulunan vep testi yapabilen hastaneye sizi kendileri sevk edecek.Bunun dışında yaptırsanız bile kabul edilmiyor zaten. İzmir'de sadece ege de vardı mesela(her üniversite hastanesinde de yok)Ben sevki aldığımdan 3.5 ay sonra yaptırabildim.

vep testini yaptırdıktan sonra tekrar muayene olduğunuz doktora gidiyorsunuz.Doktor vep testime bakıp bi iki şey sordu,Testi de rapora ekleyip heyete gönderdi.Rapor sonucu heyette size okunuyor sadece 20 saniye filan sürdü

Bende çok aksilik oldu, olmayacak durumlar yaşandı sürecim biraz uzadı,Aslında hepsi 2 3 günde bitecek bir süreçti.

Bu arada gözlük olayına takılmayın bende yıllar önce bıraktım gözlük kullanmayı(gerçi bende sosyal çevremde inandıramıyorum gözlük bile kullanmıyorsun nasıl oldu bu iş diye geyikler dönüyor ama) gözlükle alakalı bir durum değil.

Yahuda sevgili dostum merhabalar. Ben vep erg çektirdim sonuçları elimde. Şubeden hastaneye sevk istesem, hastanede muayene edecek olan doktor tekrardan mı vep erg istiyecek? Elimdekini kabul etmiyorlar mı? (vep ergyi devlet hastanesinde yaptırdım)

Bir de yaşadığınız gördüğünüz tecrübenize dayanarak bir şey sormak istiyorum. Benim sol gözüm %30 sağ gözüm %70 görme kaybı mevcut. İlaveten renk körlüğü de var. Raporumda yazıyor. Normalde sağ gözümde doğuştan göz tembelliği var ve okumada %90 görme kaybı var ama vep ergde %70 çıktı. Hatta sonucu benim esas göz doktoruma götürüp gösterdiğimde epey kızmıştı. "Kafalarına göre yüzde 70 nası çıkarıyo bu salaklar olmaz böyle bişey, senin sağ gözün en az yüzde 80 olması lazım" demişti. Herneyse sorum şu ki, sence sol göz %30 sağ göz %70 ve renk körlüğü ile muafiyet verirler mi? Sevk isteyeyim mi? Bir de bizim aile hekimi kıl manyağın teki. Önce ona gitmem lazım sanırım? Yoksa direkt olarak şube sevk veriyor mu hastaneye???

Bir de bana vep ergyi gözlüğümü taktırıp yaptırdılar. Hatta sordum orada "neden gözlükle yaptırıyorsunuz gözlüksüz çekimli hali rapora yansımayacak mı" diye bişey demediler takmanız lazım dediler. Hastaneler talimatlı iş yapıyor bence rapor çıkarttırmamak için kılı kırk yarıyorlar. Neyse uzattım, şimdiden çok teşekkürler, hepinize saygılar.

denizkurt93 paylaşamam çünkü fotoğraf çekecek telefonum yok ne yazık ki. Ancak bana söylememi istediğiniz, karşılaştırmak istediğiniz değerlerin hangisi olduğunu yazabilirseniz raporlardan bakıp buraya yazarım. 6 sayfa sonuç var üzerlerinde bir sürü rakamlar, değerler, grafikler var. Siz hangi tarafı karşılaştırmak istiyordunuz? Keşke foto ekleyebilsem.

gnctrk

Değerlerden ziyade size hangi madde dilimi verildi. Mesela benim gözümde göz tembelliği mevcut fakat bir doktor B6/F1 diğeri B7/F1 verdi. Hangisi merak ediyorum.

denizkurt93 hayır ben henüz şubeye başvurmadım. onca yazdığım şeye dikkat etmemişsiniz hocam.

Benim gözümde ambliyopi hipermetrobi ve nistagmus var bunu baglı görmelerim sol 04 sag 05 ve gözlük ile giderilmiyor.her iki gözümdede var fakat bana askere elverişlidir raporu verdiler ve iki aydır askerim örnek olsun diye yazdım

benimde okul bitti e devlet de 2 ay içinde başvurun diyor benim 5 ay geçti bende gidecem sakarya da askeri şubeye sağ gözüm tembel bakalım nolacak

Merhaba. Ben bir durumumu sizlerle paylaşmak istiyorum. 2 gün boyunca muayene işlemlerim vardı göğüs hastalıkları ve göz bölümlerinden. Sol gözümde tembellik var %15 civarında görüyor. Ayrıca güneş varken gözlüksüz kesinlikle dolaşamıyorum, bazı parfümler bazı temizlik malzemeleri vs gözlerimi aşırı yakıyor. Sadece güneş de değil kar yağdıktan sonra, parlak yerler falan gözlerime zarar veriyor hep. Nafiz Körfez hastanesine gittim. Hayatımda bu kadar karşısındakini insan değil herhangi bir canlı yerine bile koymayan insanlarla karşılaştım. Gözden muayene oluyorum kadının bi tokatlamadığı kaldı. Bir şey soramıyorsunuz bir şey söylediğinizde sanki hiç söylememişsiniz gibi ya da başka bir şey söylemişsiniz gibi davranıyorlar. Neyse gözden muayene oluyorum bi damla damlatıp ışık falan tuttu gözüme sonra hocam daha ciddi bir sorunum var dedim güneşli havalarda falan dolaşamıyorum vs hmm tamam dedi sen bi dışarda bekle dedi. Dışarıda beklerden elime raporu tutuşturdu dedim nedir durum napıcam şimdi, ben raporu yazdım beni ilgilendirmez dedi kapıyı kapadı gönderdi beni. Dediğim konuyla ilgili muayene bile etmedi ki gözüm yüzünden ben bi dünya işimden gücümden oldum kadının umurunda bile değildi.
Em3dkz.jpg
verdiği yazı bu. Ne yazdığını anlamadım zaten elverişlidirden başka. Bir de göğüs hastalıklarında astım çıktı bende. 1 aylık tedavi veriyorum 1 ay sonra tekrar muayene edip 1 yıl tedavi vericez ya da muaf edicez dedi. Ancak bir miktar ilgilenmiş olmasına rağmen teşhisi sorduğumda o bile cevap vermiyor. Hani neyim olduğunu soruyorum söylemiyor neyden tedavi olacağımı söylemiyor. Sizlere böyle yerler mi denk geliyor bilmiyorum da inşallah gelmiyordur. Bu arada o 1 aylık olayı da şube kabul etmiyor çıldırıcam. Göz konusunda benden daha iyi durumda olan arkadaşlarım bile direk tek seferde muaf olmuşlardı hiç uğraşmadan nedir yani bu. İtiraz hakkımı sorduğumda tekrar aynı hastaneye göndereceklerini söylediler, başka bir hastaneye gitme olanağım filan var mı arkadaşlar başınıza gelen bu tür? ve muaf olan arkadaşlar da bir bakabilir mi bana yazdığı "eksik" olan rapora bir rica etsem. İyi akşamlar hepinize, teşekkür ederim şimdiden.

Yazdığı şeyler çokta önemli değil,Sağ göz 0.2 ile tam.Sol göz 0.05 + 2 ile tam,kolormatik gözlük önermiş, A7F1 göz tanımı kodu sadece diyoptri yani miyopi ve hipermetropi için kullanılır.Askeliğe elverişlidir yazmış.
Kısaca sağlam raporu vermiş...

Son düzenleme:
Eyvallah sağolasın. Aynen sağlam raporu verdi zaten de işte göz numaralarıyla, hastalıklarıyla ilgili hiç bilgim yok. Sol gözüm tembel olan. 0,05 + 2 ile tam derken ne demek bu? 0,05 ne demek? :D

Anlayacağın dilden konuşalım,göz numaran diyelim😎uzak yakın değerlendirmeleri...

Kağan52 merhabalar öncelikle,

sol göz 0.7
sağ göz 0.3 göz tembelliği ve renk körlüğü mevcut. Elbette kesin bir şey söylemek zor ancak TAHMİNİ olarak muafiyet verilme şansı var mı sizce?

Sizin"akromatopsi"mi Yada "diskromatopsi"mi olduğunuz üzerine durum ayrıca değerlendirilebilir,Hangisi olduğunu bilmeden kesin yanıt vermek olanaksızdır.Ancak kanaatim Şu yönde Geri hizmet olarak askerliğinizi yaparsınız...
Geçmiş olsun...

Üst Alt