Görme kusuru sebebiyle askerlik muafiyeti hakkında
Öncelikle Merhabalar,
İlgili konuya istinaden bazı sorularım bulunmakta ve deneyimli, bilgi sahibi yetkili kişilerden bilgi,fikir ve deneyim rica ediyorum.
Ben 28 yaşındayım ve İstanbul'da yaşıyorum. Bugüne kadar üniversite ve yurtdışı sebeplerimden ötürü askerliğimi tecil ettirdim. Şimdi tecilimin süresi olmasına rağmen işlemlerimi halletmeyi düşünüyorum. Doğuştan bir gözümde göz tembelliği var. Tarafınızdan bilgi edinmek için en son muayene olduğum hastaneden muayene sonuçlarımı aldım ve aşağıda doktorunda notlarıyla yazdığı muayene sonucumu belirtiyorum. Görseli en altta bulabilirsiniz. Bu durumda yürürlükte iki gözün birbirinden farkları 7 veya üzeri, iki gözün derecelerinin toplamı 14'ün üzerindeyse muaf olunuyor diye belirtiliyor. Benim sağ göz 17 derece, sol göz ise 0.25 derece. Doğuştan göz tembelliğim var. Muaf olma durumum nedir? Hali hazırda sol gözüm için gözlük kullanıyorum ama tek faydası bi tık daha uzağı-yakını net görmemi sağlaması. Ehliyetim var bu arada ama yenilemek için hastaneye gittiğimde bana "sana nasıl ehliyet verdiler,ben sana yenilemen için sağlık raporu veremem" demişti. Çevremdeki herkes muaf olabileceğimi söylüyor fakat bir kaç doktora gittiğimde aladabilirler veya almayadabilirler askere dediler. Netliğe ihtiyacım var. Aşağıda detaylarını paylaşacağım göz durum bilgilerime istinaden maddeler hallinde yazdığım sorular hakkında tarafınızdan acil bir şekilde yardım talep ediyorum. Şimdiden çok teşekkür ediyorum, Allah razı olsun dostlar.
SAĞ GÖZ SOL GÖZ
GÖRME: 1 MPS -16 1.0 -0.25(25-0.25)
A.R: -16.75 -1.50 22 -0.25 -0.50 25
S.R: -17.00 -1.00 14 0.00 -0.75 27
TO: 19
ON SEGMENT: SAG-SOL NORMAL
FUNDUS: SAĞ MİYOPİK DEĞİŞİMLER, SOL NORMAL
ŞİKAYETLER: SAĞ GÖZÜ DOĞUŞTAN YÜKSEK MİYOPMUŞ, SAĞ=VP, SOL(26-0.50) GÖZLÜK KULLANIYOR
SONUÇ: 1 YIL SONRA MUAYENE
Sorular:
1-Bu değerlerle muafiyet durumum nedir?
2-Bazı arkadaşların belirttiği üzere heyet,kişiye, askerliğe gitmek istiyor musun diye sorduğunda evet ya da hayır denildiğinde tam zıttı karar verip ters köşe yapabiliyormuş. Böyle bir durum var mı?
3-Heyete ve muayaneye gözlükle gitmem bir şeyi değiştirir mi? (Tek gözü görüyor ve gözlük kullanıyor deyip muaf yapmama durumunu etkiler mi?)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Görsel linki: