Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Görme sorunları ile askerden muaf olma işlemleri

Selamlar,
Benim durumum sağ göz %90 görme kaybı. En azından ben o şekilde biliyorum. Sağlam olanı kapatınca harf testinde en üstteki harfi zar zor veya hiç göremiyorum. Muafiyet almam mümkün müdür?

bir de askerlik yoklama sayfasında engel durumunuz bulunuyor mu sorusuna evet denildiğinde "askerlik yoklama işlemleriniz, engel durumunuzu bildirir geçerli sağlık kurulu raporuna göre milli savunma bakanlığı tarafından gerçekleştirilecektir" uyarısı alıyorum. Acaba hayır deyip yoklama işlemini tamamlamam mı gerekiyor?

mcgeezax

Muafsın dostum en üstteki harfler 10/1 bi altındaki 10/2 demektir en üsttekini dahi zor görüyorsan muafsın yönetmeliğe göre

Lolap11

sizin dediğinize bakarak ve forumdan okuduklarımla ben de o şekilde düşünüyorum. ancak nasıl bir doktora gelirim, ne gibi zorluk çıkarırlar vs. tedirgin ediyor açıkçası. teşekkür ederim ilginize, sağ olun.

Tekrardan merhabalar,

Yoklama işlemini halledip önce ASM'ye oradan da sevk ile ilgili hastaneye gittim. Muayene süreçlerinden geçtim. Kısaca anlatmam gerekirse doktor görüşümü kontrol etti. sonrasında damlalı ve damlasız test istedi. "görmen çok düşük olmasına rağmen numaraların görmene göre düşük kalıyor. yarın sikloplejin damlası ile test yapacağız. ona göre karar vereceğim. yoksa bu durumda askere gidersin" şeklinde konuştu.

Daha önce bu durumda kalmış olan var mıdır? yarın tekrar hastaneye gideceğim dediği damla ile test yapmaya. fikirlerinizi veya yardımlarınızı bekliyorum.

mcgeezax

10/1 de pek sorun çıkaramıyolar vep testinde de bu şekilde çıkınca muaf vermekten başka çareleri yok asıl sıkıntı ben ve benim gibilerde sınırdayız 10/2 ama %80 mi 85 mi belli değil :D

Ölçüm numaralarını da paylaşırmısın?

Tabiki. Damlalı ölçüm fotoğrafını buradan bulabilirsiniz.

https://resimyukle.io/r/L5C3w4k2q3

Çıkan görme değeri ile numaraların uyuşmadığını söyledi. İş bilmez bir doktora denk geldim sanırım anlayamadım. Yarın daha güçlü bir damla damlatarak ölçüm yapacaklar.

Benim ölçüm değerlerimde buna yakın.

7 derece hipermetrop

2 derece astigmat var

Lakin bildiğim kadarıyla göz tembelliği nörolojik bir problem gözün derecesiyle herhangi bir ilgisi yok. Gözün arka tarafında bulunan iletimi sağlayan sinirlerin gelişmemesinden kaynaklanan bir problem yani. İlginç doğrusu

ben de anlayamadım açıkçası. stresten patlattılar beni. yarın gidip öğreneceğiz. elverişli vermesi durumunda da itiraz edeceğim.

Arkadaşlar tekrardan selamlar heyete çıktım geçen hafta muafiyet aldım e devlete düşecek sonucun dediler. Ama e devlete baktığımda 03.05.2022 tarihine kadar askerlik ile ilişiği yoktur yazıyor. Bunun sebebini bilen var mı? Ayrıca muayeneye gidecekler mesaj atarsanız yaşadığım süreci anlatabilirim belki yardımcı olur.(Tek göz göz tembelliğinden kaynaklı %10 gördüğü için gidemiyorum askere.)

Onay makamı (MSB) geçmedi henüz. Geçince rapor muafiyet ile ilgili bir yazı yazar askerlik durum belgende

Normalde yazması lazım 1 hafta geçmiş.

eskiyim ben

10 gün gibi bi süre oldu yoklama başvuru sürecine baktığımda askeralma genel müdürlüğü henüz tamamlanmadı yazıyor ama mayısa kadar tecil gösteriyor 1-2 güne şubeye gidip net bi bilgi alıcam.

Merhabalar tekrardan,

Cuma günü muayeneden tekrar geçtim. Doktor farklı makineler aracılığıyla testlerini yaptı. Elverişsizdir raporuyla birlikte kurula sevk etti. Az önce kurula girdim. Gözünüzde problem var dendi. Sonrasında elime tarih yazan bir kağıt verdiler. Bu tarihte gelip alabilirsin şeklinde. Muaf olup olmadığımı anlayamadım. Herhalde rapor çıkacağına göre muafiyet vereceklerdir. Aksi halde gün vermezlerdi diye düşünüyorum.

Elverişsizdir demişse heyette o çıkar zaten problem var demişler.

Benimde sol gözde tembellik var daha öncesinde muayene oldum %20 dediler sınırda olunca gitmek istediğim için elverişli verdiler. Ama şuan gitmek istemiyorum bu gün doktora gittim %5 görüyor gidemezsin dedi ama ilkin de elverişli aldığın için Rapor Gataya gittiğinde sıkıntı olur nasıl bu sefer elverişsiz aldın derler dedi. Benimle aynı şeyi yaşayan varsa nasıl süreç işlediğini belirtebilir mi?

Farklı makinalar aracılığıyla derken ne yaptı normal muayene dışında?

mcgeezax
Dostum benle aynı durumun benide bilgilendir son durumunu heyet nasıl geçti bazı yazılar okudum kimlik kontrolü ve parmak bastırıyormuş heyettekinler muafiyet için senin heyet nasıl geçti soru falan yönettiler mı sana yoksa kağıtta yazanları bakıp olamazsın mı dendi?

mcgeezax
Nerde yaptırdın testleri hangi hastane de?

johnashh
dostum sen yinede dene sonuçta rahatsızlık var tşk yönetmeliği uygulamaları lazım zaten sınırdaymissin gözlerin ilerlemiş olabilir değilmi? Senin heyet nasıl geçti ne gibi sorular yönettiler benimde göz tembelliğim var hastane işlemleriyle oraşıyorum yardımcı olursan sevinirim.

Dostum ben tecil yaptırırken muayene olduğumda elverişlidir aldığım için heyete girmedim göz doktoru sonucu yazdı kağıdı şubeye verdim. Şimdi Ben şubeden sevk alıp tekrar rapor almak istediğim için öncesinde gidip tekrar muayene oldum yani henüz heyete girmedim dün kendim sevk almadan emin olmak için gittim o sırada doktora konuyu açtım. 20-24 ü gibi askerlik şubesine gidip hastaneye sevk alıcam benim için süreç o zaman başlıcak. Ama heyet işi öğrendiğim kadarıyla sıkıntılı bir durum değil gittiğinde yüzüne bile bakmıyorlarmış doktorun verdiği sonuç çıkıyormuş. Bu arada şu bilgiyi de veriyim heyet raporuna da itiraz hakkınız varmış.

ASKERİ SAĞLIK RAPORLARINA İTİRAZLAR

MADDE 14- (Değişik: 22/9/2017 - 2017/10844 K.)
(1) Yoklamada, sevki esnasında ya da silâhaltında yapılan muayeneleri neticesinde haklarında aile hekimi veya tek tabip tarafından verilen sağlık raporlarına itiraz halinde; yükümlü sağlık kurulu raporu aldırılmak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı sağlık kurulu raporu vermeye yetkili sağlık kuruluşlarına sevk edilir. Muayenesi neticesinde hakkında verilen sağlık kurulu kararına itirazı halinde ise kontrol muayenesi için itiraz edilen raporu tanzim eden sağlık kuruluşunun bulunduğu yerdeki il sağlık müdürlüğünce belirlenecek en yakın başka bir sağlık kuruluna sevk edilir. İlk sağlık kurulu raporundaki karar ile kontrol muayenesi kararı arasında uyumsuzluk bulunmazsa karar kesinlik kazanır. Uyumsuzluk halinde yükümlü ilk raporu tanzim eden sağlık kuruluşunun bulunduğu yerdeki il sağlık müdürlüğünce belirlenecek en yakın başka bir sağlık kuruluna sevk edilir ve bu muayene sonucuna göre hakkında işlem tesis edilir.

(2) “Askerliğe Elverişlidir”, “Askerliğe Elverişli Değildir”, “Ertesi Yıla Bırakma” ve “Sevk Geciktirmesi” kararlı raporlara itirazlar askerlik şubesine, “İstirahat” veya “Hava Değişimi” kararlı raporlara itirazlar ise ilgili sağlık kuruluşlarına sevki yapan askerlik şubesi ise askerlik
şubesine, birlik komutanlığı veya kurum amirliği ise birlik komutanlığı veya kurum amirliğine yapılır.

johnashh

Dostum bende sınırdayım yani vep falan girmedim ama her muaynemde %20 gördüğüm yada o civarda olduğu söyleniyor sınırdakiler için sıkıntılı mı süreç?

Arkadaşlar doktor muayene eder sizi çok yüksek kayıp varsa görmede vep testi yapılır zaten görme oranınız orda çıkıyor ona göre doktor nihai kararını verir. Ben ilk gittiğimde 1 yıl erteleme verdiler ikincisinde parmak bastırdılar muaf oldum doktor 3 mt parmak sayma yazmıştı ama kadar olmadığı vep testinde çıktı

Damlasız kaç numara peki onun resmi var mı ya da biliyor musun?

Bir şey yapmadılar direk muayenemi oldum elverişlidir yazdı götürdüm verdim başka bir şey olmadı çünkü zaten kendi isteğimle elverişli aldım. Şimdi yeniden ne olur bilmiyorum ama önceki arkadaşların yorumlarına göre şunu söyleyebilirim süreç doktorun bilgisine göre ilerliyor birisi %10 gördüğüm halde vep istedi demiş halbu ki kesin elverişsizdir o kişi. Arkadaşların dediğine göre muayene eden doktor damla falan damlatıp bakıyormuş ama ben hiç bunları yaşamadım. Yeniden gittiğimde ne olucak o zaman görücem bende.

Erteleme ne alaka zaten tedavisi olmayan bir durum tembellik.

Alıntı yapamadım ancak sorulara cevap vereyim. Bana sağlam bir göz damlası damlatıp farklı cihazlardan muayene ettiler. Sanırım 3 farklı cihaza girdim ayriyeten de ölçümün yapıldığı çiftliğe baktırdıkları teste girdim. Muayene yapıldıktan sonra doktor elverişli değildir ambliyobi vs. şeklinde bir sonuçla beni heyete sevketti. Heyette ben de damga bastırmalarıni bekliyordum ancak sonucu bile söylemediler. İsim soyisim, göz rahatsızlığınız mevcut. Raporunuzu kağıtta (elime sonucun çıkacağı tarih yazan bir kağıt verdiler) yazan tarihte alabilirsiniz dediler. Hani beni de ikilemde bırakan nokta bana sonuç bildirmemeleri oldu. Raporu alacağım tarihi bekliyorum. Süreç şimdilik bu noktada.

johnashh

Doğal olarak düşürdü tabi. Ancak olayın anlamsızlığı şu ki bu rahatsızlığın numarayla ilgisi yok. En azından bildiğim kadarıyla yok. Bu bir sinir yollarıyla ilgili bir rahatsızlık. Önceki yorumlarımdan birisinde paylaşım hatta damlalı ölçümleri oradan bakabilirsiniz.

mcgeezax
Boşuna panik olmayın. Doktor b den sevk ettiyse muafsınız kafanızı rahat tutun zaten ölçümü yapan doktor bulunduğunuz hastanenin heyetindedir. Büyük ihtimalle heyete dahi girmez sonucu beklersiniz. Zor olanı atlatmışsınız. Kendinizi boşa strese sokmayın

Evet ben de gittiğimde hiç öyle damla falan olmadı harfleri okumanız bakıyorlar yani görme oranına. Ama alırsınız zaten doktor ne dediyse o çıkıyormuş heyette.

johnashh
Damlalı kontrol zorunluluğu var diye biliyorum ben o damla yüzünden gözlerim 3 gün ağrı yaptı.

Beyler benim gözümde karetekonus var derce ölçüm cihazında sol 2.75 sağ 1 çıkıyor ama sol gözün görme oranı %10 sağ göz %60-50 Görme oranı var sevk aldım doktora gittim doktorun ne yazdığını hemen yazayım
Tanı: karetekonus miyop astigmat
Sağ: 0.75x30 sol: 1.75/1.75x130 karetekonus inceleme? G:sağ;0.3 sol;0.05 görme keskinlikle dış merkez uyumsuz

Yazmış ve üniversite hastanesine sevk etmiş sonuç ne olur

Üst Alt