Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

SGK sitesinden emekli maaşı hesaplatma

Marabah

Merhaba,yazınızda da belirtiğiniz gibi çalışırken aldıkları maaşları SGK tavan primine yakın veya tam tavandan yatan kişilerin emekli maaşları yüksek olmaktadır.

SGK tavan belirleme yöntemi ilgili yılın asgari brüt ücretinin 7,5 katıdır.Yani 2022 yılında 5.004 TL*7,5=37.530 TL dir.Bunun tavan neti yüksek maaş alan kişilerin gelir vergisi ödemesi nedeni ile yaklaşık 26.800-28.000 TL arasındaki bir tutarın üst rakamlarıdır.

2018 yılında asgari ücret brüt 2.029 * 7,5 =15.218 TL,net ise 12.000 TL üstündeki rakamlardır.

Verdiğiniz her 2 örnekte SGK primi tavan veya tavana yakındır.Emekli maaşları için yüksek beklemek normal olmakla birlikte beklentiyi karşılamasının 2 önemli sebebi olabilir;

1-SGK prim gün sayısının toplamda 5.400-7.000 gün arasında olması,
2-SGK prim günlerinin büyük bir çoğunluğunun 2008 yılı ve daha sonrasına ait olmasıdır.

SGK prim tutarlarının emekli maaşlarının tespiti için hesaplamasında 3 dönem mevcuttur.

2000 yılı öncesi AB0-1 isimli dönem,2000-2008 yılı arası ABO-2 isimli dönem ve 2008 yılı ve sonraki yıllar(Bugüne kadar) ABO-3 isimli dönemdir.

Ülkemizde 1999 yılı Eylük ayında SGK kanunu değişmiştir.Bu değişiklikle birlikte ABO-1 döneminde SGK prim tutarlarının emekli maaşına etkisi %70-%85 arasında idi.Bahsettiğim kanun değişikliği ile ABO-2 dönemi başladı ve SGK prim tutarlarının emekli maaşına etkisi %60 'a düşürüldü.2008 yılı Ekim ayında tamamne SGK kanunu değiştirilerek bu sefer ABO-3 dönemi oluştu.ABO-3 döneminde SGK prim tutarlarının emekli maaşına etkisi %30-%40 arasında değişmekle birlikte emekli maaş bağlanma oranı ve tutarı artık çok cüzzi rakamlar olarak ortaya çıkmaktadır.

Bununla beraber kanunlarda temel olarak değişmeyen SGK prim gün sayısnın ABO oranlarına etkisidir.Yani toplam SGK prim günü 5.400 gün olan biri ile 7.000 günü olan biri aynı olmamakla birlikte,9.000 SGK prim günü olanın temel anlamda daha da avantajlı olduğu bir hesaplama modülü vardır.

Size verdiğim hesaplama oranları başta olmak üzere ,SGK prim günlerinin toplamı vede en önemlisi olan SGK prim tutarlarının %65-70 veya daha fazlasının 2008 yılı ve daha sonra olması ABO-3 emekli aylığı bağlama oranı sebebiyle emekli maaşları beklenen tutarlarda bağlanmamakta ve sizinde bahsettiğiniz gibi hayal kırıklığı yaratmaktadır.

En basit örnekle 5.400 SGK prim günlü ve 2008 yılı ve sonrası SGK prim tutarları hep asgari ücretten yatan bir arkadaşımıza resmi bağlanan emekli maaşı 1.000-1.200 TL arasındadır.Bu bağlamda sizde bu örneklem üzerinden yola çıkarak sonuca varabilirsiniz.

En düşük emekli maaşı ödemesinin 2.500 TL olması konusu aklınıza takılırsa kısa şöyleki;az önce bahsettiğim çok düşük bağlanmış veya 2.500 TL tutarında az bağlanmış emekli aylığı baki olmakla birlikte 2.500 TL den eksik kalan aylık tutarlar T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı-Devlet Hazinesi bütçesinden kişilere ödenmektedir.Yani her arkadaşımızın gerçek maaşı aslında beklenenden düşük,2.500 TL daha az olan arkadaşlarımızın 2.500 TL ye kadar devlet desteği sağlanmaktadır.Bu durumda olan arkadaşlarımızın gerçek maaşları emekli zamları ile ne zaman gerçekten 2.500 TL geçerse emekli maaşları o zaman artacaktır.Şu andaki durumda bu durum böyle devam etmesi durumunda 2,5 yıl kadar 2.500 TL emekli maaşı alan arkadaşlarımızın kanunda bir değişiklik yapılmaması durumda zamlar dönemde 2.500 TL emekli maaşı ile devam etmesi demektedir.

İnşAllah size faydalı bilgiler iletebilmişimdir.

Paylaştığınız konu hakkında daha farklı bilgilere sahipseniz buradan paylaşabilirsiniz.Bilgilerim dahilinde size yardımcı olmaya çalışırım.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir

Açıklamalı bilgileriniz için teşekkür ederim, sizin de dediğiniz gibi, tahminim her ne kadar üst tavandan prim yatsa da, prim gün sayısı 7000-8000 değildi 5500-5800 civarında olduğundan biraz aşağıya çekilmiş maaş demek ki.? tekrardan sağolun.

Ya anlamıyorum, çalışıyorsunuz hizmet ediyorsunuz ama emekli olduğunuzda ne kadar maaş alacaksınız bilmiyorsunuz ve devlet bu konuda hiç hizmet vermediği gibi vatandaşa bin dereden su getirtiyor. Ya çalışıyorsunuz işte ne zaman emekli olacağınızı ve emekli olduğunuzda ne kadar maaş alacağınızı bilmiyorsunuz. Ömrümde böyle saçma bir sistem böyle sorumsuzluk görmedim.

Benim hesaplamada 100 tl lik artış olmuş bu ay..Büyümeyi hissediyoruz herhal :D

sgk sitesi yanlış hesap etmiş benim maaşı , ilk maaş sistemde görünüyor ve büyük fark var. böyle düşünmemiştim.burda herkes hemen hemen aynı çıktı demiş benim ne yazık ki böyle olmadı

RrgxtP.jpg

Ben %69 engelliyim vergi indiriminden yararlanıyorum engelli olarak emekli olursam ABO3 %40 a' mı düşecek ?
Ben ABO3 'ü %50 ye çıkartsamda engelli olarak emekli olunca düşer mi ? %50 olması için normal emekli mi olmalıyım ?
Normal emekli olmak için vergi indirimini iptal etmem gerekir mi ?
Engelli olarak mı emekli olursam normal olarak mı emekli olursam yüksek maaş olur ?

Alpaslan80

Merhaba,Engelli Vergi İndirimi ile emekli olursan ABO 2 oranınız %60 çıkarılacak ve de ABO 3 oranınız ne ise o şekilde kalacak yani bir mühadele olmayacaktır.

Engelli Vergi indirimi ile Emekli olan arkadaşlarımızın ABO 2 oranı %60 a çıkarılır.

Emekli maaşı hesaplamasında pozitif fayda sadece ABO 2 oranının çıkarılmasıdır.Emekli maaşı hesaplamasında başka bir fayda veya negatif bir mühadele yoktur.

Eğer normal şekilde emekli olacağınız yaşınız ,priminiz ve hizmet yılınızı tamamlar ve emekli olursanız Engelli Vergi İndirimini iptal ettirmenize gerek yoktur.

Abo 3 oranının Engelli Vergi indirimi ile emeklilik işleminde bir etkisi olmadı için abo 3 oranınızı % 50 ye çıkarmak için tek yol SGK prim gününüzü artırmaktır.Yani daha fazla çalışam güüne ihtiyaç vardır.SGK primini artırmak dışında yapabileceğiniz ne yazık ki hiç bir seçenek yoktur.

Engelli Vergi İndirimi ile emekli olan arkadaşımız normal emekliliğinden daha fazla emekli maaşı alır.Az önce söylediğim gibi ABO 2 oranının %60 çıkması ile emekli maaşında artış gerçekleşir

Saygılar.

Bilgi Hazinedir

ABO2'yi %60'tan hesaparsak ben ne kadar maaş alırım şuanda engelli olarak emekli olursam ?

Bu arada teşekkürler Allah Razı Olsun.

Alpaslan80

Merhaba,ABO oranları ,dönemsel emekli maaş hesaplaması ve bunların birleştirilerek alınacak emekli maaşı hesaplaması SGK danışmanları tarafından 15 dakikadan aaz olmamak üzere zor bir hesaplama yöntemidir.

Bu konuda size birebir bilgi verme şansına sahip değilim.Bir ABO oranının emekli maaşına etkisi toplam SGK prim günü ,dönemsel SGK prim günü,toplam SGK prim tutarı ve dönemsel SGK prim tutarlarının tek tek ve ayrı bir şekilde hesaplaması ile bulunmaktadır.

Sizin için tahmini bir yaklaşım sergilersek 50 TL ila 200 TL arasında bir artış sağlaması ihtimali yüksektir.

Allah sizden razı olsun İnşAllah.

Saygılar.

E devlet banka degişikligi bölümünde kozyatagı inönu caddesi olarak belirtmiştim maaş hesabım olarak ama garanti kozyatagı kurumsal olarak gözüküyor maasım belirttigim hesaba gecer mi yardımcı olun lutfen

@İpoş sizin vergi indirimi neden uzun sürdü Eylül den beri bekliyorum yazınızı gördüm onun için sordum.

insanlar bu emekli maaşı ile asla geçinemez bu zamanda .... geçiniyoırum diyende ek iş yapıyordur

Merhabalar İlkay rilkay bey hayırlı uğurlu olsun, bir şey soracaktım bahsettiğiniz konu hakkında, size bağlanan net emekli maaşı miktarı olan 7745 TL aldığınız son Net maaşın yüzde kaçına denk gelecek şekilde bağlandı (Genelde aldığınız son maaşın %50 ile %60ı bağlanıyor diyorlardı)? yani aldığınız son maaşınız kaç TL idi acaba ayıptır söylemesi? son maaşın yüzde kaçı üzerinden emekli bağlanıyor bunu öğrenmek için sormuştum. çevremden çok şikayet oluyor bu konuda yüksek tavan prim yatırılmasına rağmen hep düşük maaşları. bilgilendirirseniz sevinirim.

Marabah benim son maaşım 2500 tl idi.2011 şubat ayında bu rakam. 2001 den itibaren de hep aylık 2500 tl üzerinden yatırdım kendi şirketimde 4a ssk lı olarak. 7745 tl bağlandığında sgk hesaplama robotu 5400 tl gibi bir rakam vermişti ama abo oranları değişince maaş yükseldi. Nisan ayında 2021 büyüme rakamları farkıda tekrar eklenince 7933.60 tl net maaş oldu. Yani benim 2011 ile 2021 senesi arasında yatan primim olmadı. Bu yüzden yüzde bilmem kaçı bağlandı gibi bir durumum yok. 3 farklı abo ile 60 60 30 oranları ile hesaplanmış maaşım.

rilkay

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler @rilkay İlkay bey. 2001-2004 arası normal prim üst tavanından bile 2-3 kat üzeri yatırılmış, üst tavanı aşan primlerinizi alma hakkınızda mevcut haliyle. sanırım bunun etkisi çok fazla. primler ağırlıklı olarak da 2008 öncesine göre hesaplanmasının da etkisi var. hayırlı uğurlu olsun emekliliğiniz.

hanifeaydin

Örneğin İlkay bey 2001'de 2500 TLden gösterip yatırmış, ama o yıl en üst tavan 1050 TL. ve SGK da 1050 TLyi baz alıyor üstü olanı hesaba katmıyor? Ben böyle diye biliyorum.?
Soruyu sormamda ki amaçta, bir tanıdığımız 2019da? 19000 TL'den gösterdiği son maaş üzerinden (20 yıldır hep en üst sınırdan yatırılmış) kendine bağlanan 6000-6500 olunca, adamın hakkını yemişler, ki gerçekte 10400 TL bağlanması gerekiyormuş. danıştığı uzmanlar söylemişti, SGKda ki memurda şaşırmış bu az maaş diye!. kendi de şuan mahkemeye verdi diye biliyorum?

cimere sorsak sgk ya dilekçe yazın diyor. mail attım emeklilik başvurusu yaptığım yere cevap vermediler. illa onca yolu bu halimle gidip dilekçe vereceğim. maille cevap vermezlerse cimer e yazdım bu cimerin amacı nedir. dilekçe yaz başvur demek yerine sizin aracalığınızla iletiyorum talebimi nedir? onca memur ne iş yapıyor?

SGK'nın güncel emekli maaşı hesaplama sitesi,

"ABO, Engel oranı vs. hususları" dikkate almadan hesaplama yapıyor.
Engelliler için Güncel Emekli Maaşı Hesaplama Sitesi veya programı(excel vs.) var mıdır?

https://emeklimaashesapla.weebly.com/ sitesi ücretli olmuş :( hemde 250TL

Son düzenleme:
SGK'nın güncel emekli maaşı hesaplama sitesi,

Aşağıdaki adresten 2dk'da üyelik hesabı oluşturdum,
15 TL'ye ücretli olarak maaş hesaplaması yaptırdım,
Başarılı ve kolay adımlarla işlemi çabucacık yapabildim,

3 ödeme seçeneği var, (5₺ + 10₺ + 15₺)

https://addvice.com.tr/SGK-Emeklilik-Maasi-Hesaplama

Son düzenleme:
De-Kont selamlar
Sizden ricam benim maaşı da hesaplamaniz mümkün mü?
Günlük odeme 2937 tl
27 mayis ta verdim dilekçemi
8 haziranda çektim 2937 tl günlük odeme yi.
Yardımcı olabilirseniz sevinirim bu konu da

Deliyurek23 e-devlet sisteminde emekli maaşları güncel şuanda. Sistemde net aylık tutarınız gözükmüyormu ?

deasn12
Kardesim bnde de gozukmuyor bnde ayin dokuzunsa 2914 cektim ama maas gözükmüyor tahsis no sonu 0 olduguna gore ayin 26 maas gunum ama hic birsey yazmiyor

Deliyurek23
Tahsis no nun sonu kac ona gore hesap cikar

Üst Alt