Malumunuz resmi evrak saklama süresi genelde 10 yıldır.20 sene önce veya 15 sene önce alınmış bir raporun Şişli Etfal Hastanesi arşivlerinde mutlaka olması gibi bizim bir beklentimiz yok zaten olmamasıda bizim sorunumuz değil, ister arşivi su bassın ister raporları zaman aşımından dolayı imha etsinler hiç farketmez.Ben raporun aslını Hastaneye ibraz ediyorum üzerinde mühürlü fotoğraf, baba adı, doğum yeri ve yılı alındığı tarih ve rapor no yazıyor.Hatta rapordaki fotoğraftan bir tanede elimde fazladan var.2000 yılında o zamanki adıyla bu raporla Başbakanlık Engelli Kartı almışım, İETTâye raporun aslı gibidir suretini verip ücretsiz seyahat kartı almışım, İşkurâa bu raporla kayıt yaptırmışım, 2005 yılında nüfus cüzdanlarına engelli bilgisi yer alması için Sosyal Hizmetlerden bu raporla kayıt yaptırmışım.Bu süreçte çıkan 2006-2010-2013-2019 yönetmeliklerinde kazanılmış haklar korunur eski ve sürekli raporlar geçerlidir deniyor.Sonra geçmiş İBB yönetimi bence kazanılmış hakları görmezden gelerek bir işgüzarlık yapıp raporu olan herkesin ulusal engelli veri bankasına kayıtlı olmasını şart koşan bir protokol yapıyor.Madem böyle bir protokol yapılıyor 20 Şubat 2019 tarihinden itibaren İETT ye ilk defa engelli taşıma kartı başvurusu yapacaklara bu kuralı koyarsın böylece geçmişte bu kartı alan engellilerin kazanılmış hakları korunur, kimsede mağdur olmaz ve hastanelerde çile çekmez.Yeni İBB yönetimide 153 e yaptığımız başvuruları geri çevirip bu yanlış uygulamadan geri adım atmıyor gözüküyor.
TCKN uygulaması ise 22 Ekim 2000 yılında başlamış.1999 yılında TCKN yoktu o yüzden raporumda TCKN yazmıyor.Ancak rapordaki diğer kişisel bilgilerden rapor sahibinin kimliği teyit edilir durumda.Zaten 2000 yılı ve sonraki yıllardada çoğu kimsenin nüfuz cüzdanında TCKN yazmıyordu nüfus cüzdanları değiştikçe üzerinde TCKN yazılmaya başlanmıştı.Sağlık Bakanlığının Hastaneler üzerinde bir etkileme gücü yok sanırım aynı durumdaki raporlar için bazı hastaneler sisteme kayıt yapıyor Şişli Etfal Hastanesi gibi bazı hastaneler raporunuzda TCKN yok arşivimizi su bastı vb sebeplerle kayıt yapmıyor.Buda kayıt yapmayan hastanelerdeki hastane yöneticilerinin kendilerince gerekçeler belirleyip kayıtları yapmadıkları gibi bir sonuç çıkıyor ortaya.