Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Biz, neyiz? Tanrı ve engelliler..? [Tartışma]

MeTePe;
Abi haklısın da... Tahammül sınırım çok yüksek. Ama ne yapayım bazı şeylere tahammül edemiyorum. Biri inancıma istediği lafı edebilir. Ama yıllardır çevreden adım adım toplayıp kendi kafamda yeniden sentezlediğim bilgilerin hiçe sayılıp cahil olarak nitelendirilmek... Gerçekten üzüyor.

shukufe;
Konuyu açarken zaten böyle şeylerin de olacağını biliyordum. Daha ilk mesajdan yazdım zaten. Ama mesele cehalet olunca dayanamadım. Her şeyin de bir sınırı olmalı ama değil mi?

Bu yazdığın soruları kendinde nasıl cevaplandırıyorsun bir de ordan yola çıkmayı denesek

Sadece sorularla bile böyle yönlenen bir tartışma kendi cevaplarimi yazsaydım bana karşı bir linç girişimine dönüşebilirdi. Bu yüzden kendi cevaplarımı yazmadım. Sadece soruyu soran kişi oldum.

MeTePe;
Abi haklısın da... Tahammül sınırım çok yüksek. Ama ne yapayım bazı şeylere tahammül edemiyorum. Biri inancıma istediği lafı edebilir. Ama yıllardır çevreden adım adım toplayıp kendi kafamda yeniden sentezlediğim bilgilerin hiçe sayılıp cahil olarak nitelendirilmek... Gerçekten üzüyor.

Bir insanı cahil diye nitelendirebilmek için o insanın sahip olduğunun kat kat üstünde bilgi sahibi olmak gerekir ki, bir değerlendirme yapmak mümkün olsun.

O yüzden, senin bildiğinin yarısı kadar bilgi sahibi olmayan kişilerin sana cahil demesini hiç ciddiye almamalısın. Bu onların kendi cehaletlerinden ibarettir. :)

merdolı yasına gore boyle felsefık kolarda tartısma acabılıyor fıkırlerını cok guzel yazabılıyorsun. ne kadar dın uzerıne tartısmayı sevmesemde konuyu cok begendım
ucbes kısının cahıl bılmemne demesı kendılerını baglar. sen devam et takmadan. ılerıde ıyı bır yerlere geleceksın bundan umıdım var.

MeTePe;

Bilmiyorum. Sanırım yapımda insanları cahil olarak nitelendirmek yok. Çünkü ne kadar bilgi sahibi olsam da yine de yeterli hissedemiyorum kendimi. Hep cahil hissediyorum. Benden daha fazla bilgi sahibi olan tonla adam var. Cahilliği yenmem için önce onları geçmem gerek.

merdoli,

Bilmemekle, cehalet arasında önemli bir fark vardır.
Hiç bir insan her şeyi bilemez. Öğrenmenin de sonu yoktur. Ancak gerçek cehalet bilmediğini bilmemektir!

Okuyan, öğrenen, fikirlere açık olan, sorgulayan insanlar cahil değil, olsa olsa bilgisiz veya yeterince bilmeyen şeklinde ifade edilebilir.

Cehalet dediğimiz şey, at gözlüğü takıp, tek bir noktayı gören, bunun dışındaki her türlü fikre kapalı olan kişilerdir.

Bilim ve felsefenin doğasında sorgulama yatar. Bunlar çok sık hata da yaparlar. Ama bu hataları bulup düzeltme erdemine sahiptir. Cahillerin böyle bir özelliği yoktur. Onlar için bildikleri sınırlı bilgi tek doğrudur.

O yüzden bu eleştirileri zerre kadar ciddiye alma... Seni eleştirecek kişinin, eleştirdiği konuda senden daha fazla bilgi sahibi olması lazım.

Başlık dikkatimi seçti ve konu içeriğinin hepsine okumadım ama şunu söyleyebilirim bu konuda, insanın başına gelen hastalık sakatlık vs. bazen tesadüfi ama büyük çoğunlukla izlenimlerimden bunu söylüyorum, insanların seçimlerinden kaynaklanıyor genelde... Kendimden örnek vereyim kronik bir rahatsızlığım var çektiğim ağrılardan dolayı yıllarca bir ilaç kullandım bağımlı bir şekilde yoksa günlük hayatıma devam edemiyordum aslında zarar vericeğini biliyordum uyaranlarda oldu ama kolay ve kaçış noktasıydı sonunda o ilaç yüzünden 2 ameliyat geçirdim ve eklem protezi takıldı ve bu benim bütün hayat akışımı değiştircek sakin ve narin bir hayat yaşamak zorundayım bunu engelleyebilirdim mesela şuanda o ilacı kullanmadan hayatıma devam ediyorum. Aynı şekilde alkollü araba kullanırsan hız yaparsan kaza yapıp sakat kalabilirsin biliyosun ve bu senin seçimin. Ya da engelli dünyaya gelen bir çocuk belki annesinin hatası seçimi yüzünden problem yaşayabiliyor.
Öyle yada böyle sonuçta kabullendiğin an acı bitiyor ve hayat devam ediyor...

MeTePe;

Abi desteğin için çok sağol. Kaydettim bu mesajını. Sık sık okumayı düşünüyorum. Özellikle kendimi bunun gibi çıkmazda hissettiğim anlarda. :)

öncelikle herhangi bir şeyi din üzerinden tartışacak o konuda yorum yapacaksanız öncelikle dini iyi bilmeniz lazım yarım imam adamı dinden çıkartır burada inanmayan arkadaşların sordukları yada verdikleri cevaplarda zerre sorun yok lakin inanan arkadaşlar öyle absürk cevaplar vermişsiniz ki dini bilgim olmasa ateist olurdum
hiçbirimizin engeli yaradılış hatası değil sen saatte 200km hızla duvara toslarsan yada yüksekten düşersen fiziğin kanunları gereği ödeyeceğin bedeller bellidir akaraba evliliği yaparsan yada hamilelik esnasında beslenme hataları yaparsan biyoloji devreye girer yeni doğan bir bebeği her gelen öperse bunun getireceği sorunları doktorlar sıralar yani her engelin genetik, hastalık, kaza gibi nedeni bellidir siz Allah'tan ne yapmasını bekliyorsunuz arabanın freninemi basacak kuzenler evlerin bu nikah kıyılamaz siz kardeşsinizmi diyecek bunları yapsa insanın iradesi diye bir kavram kalırmıydı unutmayın bu kavram bizi biz yapar tüm hastalıklar kötülükler yokluklar bizden alınsaydı buraya dünya değil cennet derdik
engelli olmakla cennetin direk bağı yoktur cennet için öncelikle müslüman olacaksın kul hakkı yemeyeceksin ibadetini yapacaksın ha şu var engelinizden dolayı insanların rahatlıkla yaptıkları şeyleri siz binbir çileyle yaparken bunun karşılığında mutlak sevap alırsınız öreğin insanlar tuvaletini yapınca sevap almaz ama felçli olan alır tabi sevabın yazılması içinde öncelikle müslüman olmanız lazım yok öyle ben engelliyim her haltı yerim ahirette cennet isterim

KADER: insan kaderinde yazıyor diye birşey yapmaz yaptığınız için kader yazılır buna ölümde dahildir

eğer islamiyete mensupsanız tasavvuf düşüncesi göre değilde kuran ayetlerine göre sorularınızın cevabını alırsınız. tanrının insanın yansıması olduğuna dair ayetlerde bir şey olmadığı gibi böyle bir inanca sahip olmak tanrının benzersizliğine ve kusursuzluğuna red etmektir. insan sonlu ve sınırlı bir varlıkken, tanrı sonsuz ve sınırsız bir varlıktır. dünya imtihan yurdu sabır ve şükür etmek gerekir.

demirc;

Homo sapiens sapiens, Descartes'ın deyişiyle düşündüğünün üzerine düşünebilen insan anatomik olarak 200.000 yıl önce Afrika'da ortaya çıkmış ve modern davranışlarına 50.000 yıl önce kavuşmuştur. ABD Nüfus Referans Bürosu'nun açıkladığı bilgilere göre modern insanın oluşumundan İslamiyet'in yayılmaya başladığı 7. yüzyıla kadar yani yaklaşık 50.000 yılda dünya üzerinde yaşamış olan toplam insan sayısı 55-60 milyar civarında. Cennete girebilmek için ilk şartınız müslüman olmak olduğuna göre sizce bu kadar insan öldükten sonra nereye gitti acaba diye sormak isterim

merdoli sorun her ne kadar kulağa etkileyici gelse de aslında islami açıdan çok saçma ve yersiz Hz. Muhammed son peygamberdir başı olmayanın sonu olurmu

Abi sorudan kaçıyorsun ama bak. Sorunun saçma olup olmadığını sormadım ki ben. İslamiyetin yayılmaya başladığı 7. yüzyıldan önce yaşayan insanların "İslami açıdan" öldükten sonra nereye gittiğini sordum.

güzel kardeşim sorunun cevabını zaten verdim Hz Muhammed son peygamper olduğuna göre daha öncede Allah elçiler yollamıştır mantığını çıkartamıyormusun Hz.İsa'dan önceki yahudiler cennete gider Muhammed'den önceki hristiyanlarda cennete gider musadan önceki tek tanrıya iman edenlerde cennete gider yeni bir din gelene kadar bir önceki dine iman eden onun kurallarına uyanlar cennete gider lakin yeni din geldikten sonra bir önceki dinlere uymanın anlamı kalmaz islam dediğin Hz. Muhammed'le başlamaz insanlık tarihiyle başlar din ve inanç aynıdır sadece şeriat kuralları değişir galiba okuduğun kutsal kitaplar arasında Kuran yoktu olsaydı bu soruların cevabını orada çok rahat bulurdun birçok kutsal kitap okudum din felsefesi araştırdım diyen biri bu soruyu sormaz

Abi bak ne güzel anlattın işte şimdi. Saçma ve yersiz demektense böyle güzel güzel anlatsa herkes hem her okuyan rahatça anlar hem de insanlar biraz daha bilgilenip fikir sahibi olurlar. Sorduğum bazı soruların cevabını ben de biliyorum elbet. İki ayrı yazardan Kur'an-ı Kerim meali okudum ben. Ancak bazı soruları başka insanların nasıl cevaplayacağını merak ettiğim ve olabildiğince objektif bir tartışma platformu oluşturmak istediğim için açtım zaten konuyu.

merdoli;

demirciye sorarsan o da sana o insanlar montajdı ,gerçeği biziz diyecektir

Mert Kardeşim Anladıgım Kadarıyla Engelin Nedeniyle ALLAHA İsyan Ediyorsun Özellik Senin Ergün Beye Yazdıgın Bir Cümle Dikkatimi Cekti (Ancak bunların hepsi yine insanlar tarafından yazılmış şeyler.) Sana Sadece Şunu Demek İstiyorum Hani Demişsin Ya İnsanlar Tarafından Yazılan Şeyler ALLAHIN Bize Verdigi Emirler Görevler Buyrukların Hangisinde İnsan Oglunun Alehine Bir Görevdir ? Örneğin Namaz Kılmak- Oruc Tutmak -Zekat Vermek- Mazluma Fakire Bakmak - Komşun Açken Tok Yatma Gibi Buyrukları Vardır Ben Sadece Birkacına Deyindim. Hangi İnsan Oğlu Bu Kadar İyimser Düşünebilir ? ALLAHIN Bize Emrettiği Buyrukların Hepsi Bizler İcindir Güzellik İcindir. İnsan Oglu Bu Kadar İyimser Bu Kadar Lehimize Şeyler Düşüneceğini Zannetmiyorum. Sana Abi Kardeş Bir Dost Tavsiyesi Sadece Yarım Saat Kafanı Yastıga Koy Sadece ALLAHIN Bize Emrettigi Buyrukları Düşün Eminimki Anlıcaksın Bu Sır Perdesini.

Dünyada bunca acılar yaşanırken savaşlar yaşanırken çocuklar ölürken ve hala buna yukardan bir müdahele edilmiyorsa kafanızda var ettiğiniz Tanrı sizinle sadece alay ediyordur

Bakın Ferit Bey Eskiden İnsan Oglu Kavim Kavimdi Bu Kavimlerin Arasında Kötülük Hayasızlık Vs Vs. Şeyler Oldgunda ALLAH Onları Kavim Kavim Canlarını Birden Alıyordu.Ama Şimdi İse Ahir Zamandayız Nerdeyse İyi İnsan Kalmadı Dünyada ALLAHIN Bundan Sonraki Müdahalesi Kıyamet Olacak. Eger ALLAH Kötü İnsanları Cezalandırmış Olsaydı Dünyada İnsan Kalmazdı.ALLAH Cok Az İnsanın Yüzü Suyu Hürmetine Kıyameti Koparmıyor.

inadına-yaşamak;

Öncelikle tanrı kavramına bir isyanım veya itirazım yok. Sadece onun bize verdiği kabul edilen düşünme yeteneğimi kullanarak kendi kendime inanç temellerimi oluşturuyorum o kadar. Eğer isyan ediyor olsaydım konuya tıkladığınızda karşılaştığınız ilk mesaj çok farklı olurdu. Ayrıca herhangi bir şekilde ilahi olduğu kabul edilen buyrukların insanoğlunun aleyhine olduğunu söylemedim. Ancak bu buyrukların hepsinin insanlığın lehine olmasının onların ilahi olduğunu kanıtlamaya yetmeyeceği düşüncesindeyim.

mert ne yaparsan yap nerde ararsan ara bir yaratıcıyı kanıtlayan bişey bulamazsın zaten bu yüzden dinler inanç olarak adlandırılır Allah'ın ıspatı olsaydı buna bilim derdik ve dinlerin mantığı kalmazdı ya inanırsın yada inanmazsın doğru yolu bulacam derken dikkat et ecel seni bulmasın

Lovex72;
sınavda cevapları vermeyince öğretmenler yokmu sayılıyor

Şunu anlamıyorum Sen ki Tanrı'sın ve kendi yarattıgın bir Melek (şeytanla) bahse tutuşuyorsun ve insanoğluna güvenip ademin elmayı yemeyecegini söylüyorsun ve yiyecegini bildigin halde onları cennetten kovuyorsun .. sen ki herşeyi gören bilensin kaderi yaratan sensin kaybedecegini bile bile ve de kendi yarattıgın iblisle bahse nasıl tutuşuyorsun aklım almıyor ve mantıklı da degil... Kimsenin inancına saygısızlık yapmam herkes her istedigine inanır saygı duyarım aksine saf duygularla inancına baglı insanları severim..Lakin insan düşünmeden edemiyor... merdoli arkadaşın dediği gibi sahip oldugum beynim bana bunları düşündürüyor ve bunlar günahsa şayet bana bunu veren Tanrı ise o zaman ben bunu düşünürken aslında Tanrı2nın kendisi de suçlu değilmidir..Bununla ilgili daha bir çok şey var aslında yazabilecegim ama dediğim gibi herkesin bu konuda her görüşüne saygım vardır inançlı ya da degil.. İç huzuru nasıl elde edebiliyorsanız bence öyle düşünün ve elinizi de vicdanınıza koyun...

Hocam öyle bir soru sormuşsun ki forum kitlenmiş!Açılmaz bir kilitle hemde!
Ya hocam bırakın bunları.Bu sınavdan herkes geçer.Ben izmir'e gittiğimde 2005 veya 2006 da doktor bana dedi ki ben seni keserim ama kalkamazsın.Bunu göze alır mısın?diye sorduğunda direk alırım diye cevap verdim.Ama eve gittiğim de belki 2 yada 3 gün doktorun dedikleri kafamdan çıkmadı.Tabi buna ailem karşı çıktı.Doktorda o riski almadığı için öyle kaldı.

İşyerimde bazen engelimle dalga geçerler.Ben de böyle şeylerin üstüne fazla gitmem.Çünkü kavga çıkar.O sağlamda ne oluyor?Sonuçta ben ondan bedenen eksikim.Kafamda çalışıyor,elllerimde,ayaklarımda.

Diyeceğim şu;Sen bu dünyaya kendi isteğinle gelmediğin gibi vücud şeklinide kendin belirlemediğin gibi.Hocam herkes sınavı farklıdır.Kimi parayla,kimi çocuğuyla imtihan olur.Düşünsene sen sağlıklı olsan çocugun engelli olsa ne olurdu?Hocam tek taraflı düşünmemek lazım!

Belki yanlış yazmış olabiliriz ama saygılar bizden!

Bir öğretmenin sınavı gecemeyecegini bildigi halde öğrencisini sınava tabi tutması ve ögrenci gecemeyince de onu cezalandırması kadar ironik

ferit şeytan melek değildir karıştırma o cinlerdendir meleklerin düşünce özgürlüğü yoktur cinler ise tıpkı insanlar gibi hür iradeye sahiptir elma meselesine gelince kuranı okuduğunda görürsün ki Allah yarattığı ve yaptığı her şey nedenler vermiştir bir şey durup dururken olmaz örneğin dünyanın yaradılışında ol dedim oldu demez önce suyu yarattım suyun içinde karayı oluşturdum (bilimsel olarakta önce su sonra toprak oluşmuştur) der zaten bu nedenle evrim teorisi islama tezat oluşturmaz ha tanrı varsa evrim yoktur tezi bize değil hristiyan ve yahudilere aittir ama esas olan şu ki dine ya inanırsın yada inanmazsın bu tamamen senin hür iradene kalmış inanmazda ölünce haklı çıkarsan ne ala toprağa karışır gidersin ama haksız çıkarsan geri dönüşün olmaz

Tartışma ilginç bir yöne doğru evriliyor... :)

İslam, deizm, teizm, ateizm arasında gezinip duruyor. :)

Bakalım daha nerelere gidecek....

demirc;

demirc kardeş dediğim gibi bu konuda herkesin görüşüne saygım vardır.. Ama hak vermiyor degilim sana öldükten sonra cennete (varsa) şayet gitmeyi cok isterdim göğüsleri yeni tomurcuklanmış bakire huriler ve şaraptan şelaleler bir erkek için reddedilemez bir yer.. Lakin benim dünya görüşüm kadınların fiziksel olarak farklı da olsa insani olarak hicbir erkekten farklı yanı olmadıgını ayrıca alkol vb gibi ürünlerini sevmemem şayet inanacaksam da cennete gideyim diye de inanacak biri olmadıgım icin kadın olsam sağlam ateist olurdum bu duruma göre cennetin erkekler icin yaratılan bir yerden ibaret görürdüm her ne kadar cennet annelerin ayaklarının altındadır denilse de ki hep sözde kaldıgını bildigim halde...herneyse şeytan cin ya da melek burda değinmek istedigim "iddia "ya tutulması durumu... Bu arada ben evrime hic deginmek bile istemiyorum ayrıca evrime inandığımı ya da inanmadıgımı da söylemedim soru cevap tartışma şeklinde konu uzadıkca uzar cevap yetiştiremeyiz birbirimize sohbet icin teşekkürler iyi günlerde kalın

MeTePe;

Abi evrim teorisiyle evrenin ve dünyanın oluşumu da birbirine karıştı :)Herkes fikirlerini söyledikçe tartışma daha renkli daha verimli bir hal alıyor. Keşke daha fazla insan din üzerine özgürce konuşabilse

Üst Alt