Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2017 yılı evde bakım aylığı miktarı ve kişi başına düşen aylık gelir sınırı

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
@cako67 babaannenler 3 kişi yaşıyor. toplam gelirleri 1800 TL. sen de hane dışında yaşıyorsun.

sen babaannen üzerine 92 BİN TL'lik araç almışsın. yani araç için 92 bin TL girmiş o haneye. elbette bu 92 bin TL babannenin hane gelirine dahil edilecektir. yahu araç babannenin üstüne mi? evet. araca verilen parayı sen mi verdin? evet. çok yüksek bir fiyatla araç alınmış. 92 bin tl haneye giren bir gelir sayılır.

öncelikle en kısa sürede araç aldığınızı bildirin. tekrar gelir hesabı yapılacaktır. hanede kişi başına düşen aylık gelir 92 bin TL yüzünden sınırı geçecektir. bu yüzden babaannenin evde bakım aylığı kesilir. en kısa sürede bildirim yapın. aksi takdirde hakkınızda hukuki işlem yapılır. bildirim yaparken de araç için 92 bin tl'yi senin verdiğini söylersin.

fakat bugün sordum il müdürüne bana dediği haneye gelir girmiş mi biz ona bakarız dedi yani araç alındığıyla ilgili bir şey söylemedi. Haneye ekstra gelir girdiyse incelenir dedi

Kalem fakat siz bir yorumunuzda haneye ek gelir getirmezse kesilmez demişsiniz burda araştırma yapılsa bile bu aracın babaanem tarafından alındığı ile ilgili bir durum yokki. Araç dışardan alındı fakat onun cebinden çıkan bir durum yok

@cako67 daha önceden aracı olan biri sonradan evde bakım aylığına başvurdugu takdirde araç gelir getirmiyorsa elbette araç dikkate alınmaz.

ama sizde durum böyle değil. babaannen evde bakım aylığı alıyormuş zaten. aylık alıyorken araç alınmış üstüne. dolayısıyla gelir hesabı tekrar yapılacaktır. yahu elbette babaannen para vermedi araca. ama o parayı yani 92 bin Tl'yi sen verdin araca. araç senin üstüne mi? değil. senin için mi aldın aracı? yok.
kime aldın? babaannene? 92 bin Tl yi babaannene araç almak için verdin yani.
dolayısıyla 92 bin Tl babannenin geliri sayılır. o parayı senden buldu. sen verdin.
bu mantıkla bakıyor il müdürlüğü. araç senin üstüne olsa dediklerinde haklısın. ama araç babaannenin üstüne.

dediğim gibi siz araç aldığınızı evde bakım aylığı aldığınız aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bildirin. il müdürlüğü hane gelirini tekrar hesaplayacaktır. haneye senin vasıtanla giren 92 bin Tl'yi değerlendirecektir. artık iş il müdürlüğünde. hane gelirini geçti diye büyük ihtimalle evde bakım aylığını kesecektir.

bildirimde bulunmayı sakın ihmal etmeyin. aksi takdirde başınız belaya girer.

teşekkür ederim

@Kalem şimdi iki arkadaşı aradım benim durumumda olan birincisinde engelli maaşı kesilmiş bakım aylığı devam bildirim yapmamasına rağmen ikincisi bildirim yapmış ama bakım aylığı devam ediyor. (onlarında ilk arabası önceden yok) birde bunu sistemden görüyorlarmış araba üzerinde göründüğü an keserlermiş. ben 5 haziranda aldım bakım aylığı yatmış.
yarın yinede gidecem aslını öğrenecem

@cako67 valla ben de bu siteden senin gibi hane dıdşından gelen parayla araç alıp evde bakım aylığı kesilenlerin ve -araç aldığını bildirmeyip evde bakım aylığı almaya devam ettikleri için (hane dışından gelen paradan dolayı sınırı geçtikleri için)- borç çıkartılanların örneğini verebilirim. aynı şekilde senin durumunda olup aylığı kesilmeyenlerin, bildirim yapmadığı halde ceza yemeyenlerin de örneğini verebilirim. bu yolla hiçbir yere varamayız. uygulamalara bakmakla olmaz yani.

evde bakım aylıkları aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlükleri tarafından ödeniyor. uygulamaları da farklı olabiliyor. ama genel olarak senin durumunda (hanede 3 kişi, toplam gelir 1800 TL, 92 bin TL'lik araç alımı) evde bakım aylığı kesiliyor.

evde bakım aylığında bakıcıya taahhütname imzalattırılıyor. bu taahhütnamede araç alınması durumunda bilidirimin yapaılması gerektiği yazıyor.

ayrıca hane dışından araç için para girişi olmuş. mevzuat açısından bu para girişinin de gelir hesabında degerlendirilmesi gerekiyor.

o yüzden araç aldığınızı evde bakım aylığı aldığınız il müdürlüğüne bildirmekle yükümlü olduğunu tekrar yazayım. siz yükümlülüğünüzü yapın gerisi onlara kalmış.

Meraba asgari ücret le çalışıyorum kızımın 70 engeli var 960 maaş aliyoruz bakım aylığı alıyoruz engelli maasinida alabilirmiyiz 1580 asgari ücret le çalışıyom Teşekkürler

kalem abla merhaba evde bakım aylıgı için geri donus yaptılar olumlu olmuş yardımların için tekrardan tesekkur ederım...

fatihmer;

sorunuza net cevaplar alabılmenız için;
evde kaç kişi var
engelli raporu ağır engelli mi
eve giren başka gelir varmı her ne ad adı altında olursa olsun
kirada eviniz varmı tarla bağ bahçe var mı
ticari aracınız var mı gibi bilgileri vermeniz gerekiyor

Haziran ayında, 2012 yılında ÖTV'sini ödeyerek aldığım aracı satıp, ÖTV indirimli yeni bir araç aldım. 30 bin TL fark vererek. Bunu da Sosyal Hizmetler il müdürlüğüne bildirdim. Bakalım sonuç ne çıkacak?

Merhaba. Bekar kardeşin ikametinin başka yere alınmasında onun maaşı yine aynı haneye mi yazılır yoksa yeni ikamet ettiği yere mi?

FirstDragon yazdıklarınızdan tam olarak ne sormak istediğinizi anlayamadım. örnekle anlatayım ben de en iyisi.

ÖRNEK:
Ahmet Bey 2022 aylığı alıyor, bakımını yapan eşi de evde bakım aylığı alıyor. Ahmet Bey'in 18 yaşından büyük bekar oğlu Hasan sigortalı çalışan biri. başka adrese ikametgahını taşıyor ama babasıyla kalmaya devam ediyor. bu durumda ikametgahı başka yerde bile olsa Hasan babasının hanesinde yaşadığı için 2022 aylığında da evde bakım aylığında da gelir hesabına dahil edilir.

ama Hasan babasından ayrı bir haneye taşınmış orada yaşıyorsa ve ikamet adresini de taşımışsa bu durumda Hasan, 2022 aylığı gelir hesabına da evde bakım aylığı gelir hesabına da dahil edilmez.

@Kalem abla selam. Herkeze yetismeye calisiyorsun hakkini helal et.

Evde bakim parasi alan birinin evine 18 yas alti yigeni koyden gelip kendisine yardimci olmasi icin ilametini yanina alsa hane gelirinde hesaplamak icin kayda alinirmi bildirmek gerekiyor sanirim.

18 yas alti oldugu icin hesaba katilmayacaksa bildirmeyecem tekear hesap yapilip degerlendirilcekse bildirmek borcumuz ve sonradan basimiz agrimasin istiyorum .

Selamünaleyküm kalem hanim bir sorum olacak size yardım edeceğinizi umud ediyorum

Asgari 1404 liradan 4 kişi çalışıyoruz 5616 lira ediyor evde5 kişi yaşıyoruz annem engelli %41 3ngelli raporu ile engelli maaşı alabilir mi? Kişi basina gelir nasil hesaplanır bilmiyorum yardımcı olur musunuz.

[FONT='inherit']% 41 engeli olan şartları tutarsa ancak 2022 maaşı için başvurabilir.o nun içinde gelri sınırı kişi başı 423,58 lira.siz hanede 5 kişisiniz 5 x 423,58 = 2.117.9 eder.sizin haneye giren gelir çalışan 4 kişinin gelirleriyle 5616 imiş başka herhangi bir gelirinizin olmadığını varsaysak bile gelirinizin sınırı çok fazla geçmesi sebebiyle annenize maaş bağlanamaz.

(babanız hayatta mı ,anneniz kaç yaşında eğer 65 yaş üzeri ise 65 yaş üzeri aylığı maaşına başvurabilir onda sadece 65 yaş üzeri olan kişinin ve eşinin gelirinin topalmını 2 ye bölünce 423,58 den az ise bağlanır çok ise bağlanmaz)

parantez içindeki bilgi aşağıdaki linkteki kalem hanıma ait 5 nolu mesajdan alınmıştır kendisine tşk ederim.

https://www.engelliler.biz/forum/20...stu-maasina-basvurduk-ama-kabul-edilmedi.html
[/FONT]

bilenlerden rıca edıyorum bakım parası hastayamı verılıyor yoksa hastaya bakanamı ev alcam sorun çıkarmı

Ikisinin sayılır bakım parası
gönül rahatlığıyla alabilirsiniz evinizi😊

kerimc

genelde bakıcı aile fertlerınden olduğu için maaşı engelliye veriliyor sananlar var ama bu para bakıcıya veriliyor.

Ama is engellide.
Engelli ne derse o olur.
Aksi takdirde alamaz kimse bakım parayi

@Onrc ister 18 yaş altı ister 18 yaş üstü olsun hanede kim ikamet ediyorsa etsin gelir hesabına dahil edilir. yalnız 18 yaş altı bir çocuğun ikametini ebeveyni olmadan sizin haneye aldıramazsınız. yegeninizi köyden getirtmişsiniz. evde bakım hizmeti alan bakıma muhtaç engelliye yardımcı oldugunu yazmışsınız. ben böyle anladım. yanlış anladıysam düzelt.

evde bakım aylığı ödenen bakıcı bakıma muhtaç engellinin haftanın 7 günü 24 saatlik bakım hizmetini karşılamak zorunda. bakım hizmetini tam olarak ssağlama taahhüdünde bulunduğu için o bakıcıya evde bakım aylığı ödeniyor. bakıcıdan başka birnin bakım hizmeti vermesi beklenemez. aksi durumda bakıcı bakım hizmetini bakım raporunda planlanan şekilde vermediği için suçlu durumda olur.

yegeniniz bakıma muhtaç engelliyle kalıyorsa ve ikameti sizde değilse bildirimde bulunmak zorunda değilsiniz. hanede kişi başına düşen aylık gelir 847,16 TL altındaysa sorun çıkmaz. yani yegeninizin sizde kalması sorun olmaz.

@kerimc evde bakım aylığı bakıcıya haftanın 7 günü 24 saatlik bakım hizmeti vermesi karşılığında ödenir. bu ödeme bakıma muhtaç engelli için yapılan sosyal bir yardımdır ve ona bakılması karşılığında bakıcıya ödenir.

ev alacakmışsınız. evde bakım aylığının kime ödendiğinin değil nerede kaldığınız önemli. eger bakıma muhtaç engellinin hanesinde kalıyorsanız ve ikamet ediyorsanız evde bakım aylığı gelir hesabına dahil edilirsiniz. ama bakıma muhtaç engellinin hanesinde ikamet etmiyor ve kalmıyorsanız gelir hesabına dahil edilmezsiniz.

eger bakıcısına evde bakım aylığı ödenen bakıma muhtaç engelli ile aynı hanede kalıyorsanız ev aldıktan sonra en geç 15 gün içinde evde bakım aylığı aldığınız aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bildirmekle sorumlusunuz. aksi takdirde hakkınızda hukuki işlem yapılır.

siz ev aldığınızı bildirdikten sonra il müdürlüğü hane gelirini tekrardan hesaplar. beyan edilen ve tespit edilen gelirlere bakar. alınan ev fiyatıyla karşılaştırır. eger arada bir fark varsa yani beyan edilmeyen bir gelir kuşkusu oluşmuşsa ya da hane dışından bir gelir girişi kuşkusu uyanmışsa tespit etmeye çalışır. sonra yeniden hesap yapılır. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 847,16 TL'yi geçmişse evde bakım aylığı kesilir. aksi durumda yani sınırı geçmiyorsanız kesilmez devam eder.

ev aldığınızı bildirmezseniz ve daha sonra ev aldığınız tespit edilirse il müdürlüğü inceleme başlatır. inceleme sonucunda hanedeki gelir sınırının geçtiği tespit edilmişse de hane gelirinin geçmiş olduğu tarihten itibaren ödenen evde bakım aylıklarını faiziyle geri ister.
o yüzden ev aldıktan sonra bildirimde bulunmanızı tavsiye ederim. aksi durumda yersiz ödeme gibi bir riskle karşılaşırsınız uyarayım.

merhaba...hanede kişi başı aylık gelir durumu 847.16 tl idi..bu miktar ne zaman yukselecek?bilginiz varmı? teşekkür ederim..

allah razı olsun verdiğiniz bilgilerden dolayı

benim yüzümden 2 engelli kardeşlerim madur olmasından korktum hane dışında kesinlikle yardı m almadım emin evime girmiştim makbuzlarla ispatlarım evimize giren gelir

elhamdülülah iyi evin dışında olan şuan askerde olan oğlum var subay olmak istiyor ozaman tabiki gelir geçııyor olum un maşı gelire dahil olurmu

Merhaba @Kalem hanim

benim babam engelli bakim parasi aliyoruz bizde bugun eve sosyal politikalardan geldiler kontrole tekrar belge istediler evde 5 kisi yasiyoruz toplamda bakim parasi disinda eve 3100 tl para giriyor ama 2 kisi yurt disina giris cikis yaptigi icin sistemde gorunmuyor dediler

bende muhtardan diger adres bilgilerini alinca burda kaldigi gozuktu acaba bakim paramizi keserlermi yardimci olabilirmisin teşekkürler

Sebiha.38

5 kişiye yurtdışı çıkış giriş yapanlar dahil olduğu anlaşılıyor mesajınızdan.eğer eve giren paraya o diğer 2 kişinin gelirde dahil 3100 ise korkmanıza gerek yok maaşınız gelir kriterine fazlasıyla uygun bu yüzden kesilmez.evde 5 kişi resmi olarak göründüğü müddetçe 4.235,8 lirayı geçmediğiniz sürece rahat olun amma 2 kişinin ikameti evinizden ayrılırsa 3 kişi kalırsınız ve gelir kriterini geçeceğiniz için maaşınız kesilir

@Sebiha.38 o iki kişinin adresi sistemde sizin evde görünmüyorsa bir sorun olmuş demek ki. muhtardan o iki kişinin ikameti sizde görünüyorsa sorun çıkmaz diye düşünüyorum. yine de siz aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğünü arayıp muhtarlıkta o iki kişinin ikametinin sizin evde göründüğünü söyleyin, sorunun devam edip etmediğini öğrenmeye çalışın.
unutmayın kendi işinizi takip etmeniz önemli.

%70 ve üzeri 1030 tl.yatti bu kadar cokmu zam geldi?

Merhaba ben kızıma 3 aylık maaş aliyo raporu var 2 yıllık rapor orani da %60 suan göz kaybı %20 ve hafif zekadan gerilik var ben bakıcı maaşı için baş vursam diğer raporu sorun olur mu o raporu da okul için cikarmistik rebelatisyon merkezine gidiyor kizim

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt