Arkadaşlar merhaba,
Amerika'da M.I.T. Üniversitesinde biyokimya üzerine post doktara yapan oğluma bu Rus ilacıyla ilgili bu forumda geçen bilgileri ilettim. Kendisinin yaptığı ön araştırma sonucu bana yazdığı e-mail'i aşağıya aktarıyorum. Sanırım oldukça yararlı bilgiler var.
"Merhaba baba,
Bu rahatsızlığı bayaca arastirdim. Sonuç olarak en yeni ve en cok denenmiş ilacin gunde 20 mg lik tek tablet seklinde alinan safran baharati olduğuna bayagi ikna oldum. Avustralyada ilac olarak bile satilmaya baslanmis, buralarda da bitkisel takviye olarak bulunuyor. Bilinen ticari markasi "saffron 2020". Icinde ayrica su obur vitaminlerde var. Ama sadece vitaminlerin alinmasinin bir faydasi olmadigi cokca tartisiliyor literaturde. Hatta baska zararları olsugu bile söyleniyor.
Sadece vitamin karisiminin faydasi oldugunu kanitladigini iddia eden tek bilimsel calismayi da senin kullandigin bausch and lomb şirketi (Ocuvite complete omega3 ağırlıklı besin takviyesi) desteklemis. Öyle olunca biraz şaibeli iste.
Benim tavsiyem bu safran otunu bulup kullanman. Bulamazsan burdan da yollarim istersen ama gumruk falan sakat diyordu Talat abi bu ürün lerde, bir sormak lazim. Burdakiler de gene vitamin takviyeli olacaktir sanirim zaten. En iyisi direk safran baharatini satin alip 20 mg lik parcalar halinde icmek. Ama nasil tartarsin o hassasiyette onlari bilmiyom. Belki saf olarak satılıyordur ama turk mali ise garanti baska seylerde katiyolardir ucuz olsun diye. Bir de safran diye satilan baska otlar da vardir garanti, senin Crocus sativus cinsini kullanman gerekiyor. Bu bitkinin stigmata denilen bolgesini kullanman lazim, yani herhalde cicegi falan oluyor, tahminim normal baharat olarak kullanilan yeri. Bu cins sanirim bizim safranboluda yetisen cinstir. Eger oysa bence oraya gidip bizzat alin, onlar tartar da ufak olarak. Olmadi 1 gramlik parçalar olarak tarttirip iyice ez, sonra ona ne biliyim 10 veya 100 gramlik bir dolgu malzemeaini kat. Sonra 20 mg safran icerecek parcalar olacak sekilde tartabilirsin normal ucuz bir hassas teraziyle. 20 mg tartan teraziler bir kac bin liradan asagi olmaz cunku.
Bu 20 mg i devamli olarak omur boyunca hergun alacaksin baba. Almayi kesince gozdeki dejenerasyon gene devam ediyormus, aldigin surece bayagi koruyucu hatta iyilestiriciymis. Cok faydali oldugu bircok yerde gorulmus senin hastaliga, ben ikna oldum yani.
Bu ruslarin ilacina gelince, uluslararası pek makale yok o ilaçla ilgili, bir tane 2002 makalesi var. Eger hakkaten işe yarasa eminim millet bunun üstüne atlardi ama ragbet olmamis gibi. Sadece rusyada satiliyor ilac onayli olarak. Bir zarari da yok diyolar ama bence bunu bosver. Goze faln direk yapilmsi lazim gene igne olarak, nasil uretildigi falan belli olmaz temizmi değilmi, rus mali iste. Zaten onu ulkeye getirmek te cok zordur bence, gizli falan ancak olabilir. Rus tibbina cok guvenemiyorum ben malesef, biraz fazla kolay onay veriliyor oralarda acayip ve riskli tedavi yöntemlerine.
Bir arastir bakalim, benim yardımcı olacagim bisey olursa soylersin."