Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Monoküler ehliyeti olanlar her yıl rapor almak zorunda mı?

aslında çok haklısınız fakat kanun böyle yakalanırsanız elinizden ehliyetiniz alınır bende sizin gibi mağdurum her yıl birde ücret vererek alınan bi rapor bu konuda bişeler yapılsa devlet tarafından bari ücret almayın yada 5 yılda bir düzenleyin vs çözüm çok saçma bişe rapor alınması zaten alınmış net bir durum var saçma sapan sistem yaptılar iyice hayırlısı

@OturanBoğa
diyelim ileride uzagı görme yada yakını görme olayında azalma olduğunda ne olcak gözlükmü olacak yoksa ehliyetin iptal mi olacak

ayrıca bugun raporumu yenıledım tekrar emnıyete gittim nufusa gitmemi söylediler bu sefer nüfusa gittim ordada öyle bi sistem olmadığını söylediler sistemin değişti dediler. raporu almadılar emniyeti aradılar emniyetteki kişi rapor elinizde dursun polis durdurusa bir sorun olursa gösterirsiniz diyor. bu nasıl bi uygulamadır anlamış değilim.

ankaradan rapor aldım 65 tl ödedim her yıl artıyor

Merhaba benim monokuler ehliyetim var ama ben hiç gidip rapor almadım haberim de yoktu bundan şimdi gidip yeni ehliyet için müracaat etsem ehliyetime el konulurmu ?

FATİH ÇAYLAK

Hayır, neden el konsun ki. Yeni rapor çıkartıp araç kullanırken yanınızda bulundurmanız yeterli.

Merhaba pandemi nedeni ile monoküler sürücülerin her yıl aldığı göz raporu ertelendimi?Birde geçen sene emniyet raporumu almadı,nüfusa gönderdi,onlarda almadı.Yani bilgisayar üzerinden hiçbir işlem yapılmadı.Aracınızda daima ruhsatını içinde bulundurun dendi.Artık sistem böyle dendi.Bu konu hakkında bilgisi olan varmı?Teşekkürler.

E.KOMŞUCU

Basit bir göz raporu alıp araç sürerken yanınızda bulunduracaksınız. O kadar.

selamlar, Aile hekimleri Hastaneye sevk ediyor bilgi işlemden 50tl vezneye para yatırıyorsunuz bilgi. uzman göz doktoru tarafından veriliyor

Arkadaşlar merhaba
ben monoküler ehliye için rapor aldım
baktığım konularda "103.03 Yılda bir sağlık kontrolü" belirtilmiş ama
benim kararımda bu kontrol yok. şu kodlar var
"01.01. Gözlük, 64. Araç hızı Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 100 üncü maddesinde
belirtilen hız sınırlarından 10 km daha az olmalıdır. , 101. Monoküler, 102. Ambulans, ticari araç veya
resmi araç kullanamaz, 42.01. Arka görüş için uyarlanmış cihaz, 42.03. Yan görüş sağlayan ek iç cihaz,
42.05. Kör nokta görüntüleme cihazı"
acaba her yıl rapor almak zorunda mıyım

aksaam

Soru sormuşsunuz ama sorunuz bende yeni soruların ortaya çıkmasına neden oldu.

Öncelikle monoküler ehliyet bir gözü hiç görmeyen kişilere veriliyor diye biliyorum. Yine monoküler ehliyette "gören gözün" ki bu durumda mevcut tek göz oluyor bu, 1 tam görüşe sahip olması gerekiyor. Burada birçok insanın aklına takılan konu da yeni bir soru ortaya çıkıyor:

- Monoküler olup da zamanla gören gözünde bozulma olur ve numaralı gözlük kullanmaya başlarsa ehliyet ne olacak?

Monoküler olup, gözlükle ehliyet kullanabilir şeklinde ehliyet aldıysanız bu durumda 1 tam görüş ehliyet ile sağlanacağı için gözlükle kullanım zorunluluğu mu oluyor?

Ayrıca ehliyet alırken monoküler ehliyette 103.03 kodu eklenmesi gerekiyordu çünkü monoküler ehliyette yıllık sağlık raporu "zorunlu".

Ben ehliyetimi geçen sene (pandemi öncesinde) yenilediğimde 101, 102 ve 103.03 kodları ile sağlık raporu almak gerekti. Hatta ehliyet yenileme işlemine götürdüğüm raporda 102 kodu eksik olduğu için (sadece 101 ve 103.03 vardı) memur beni tekrar hastaneye yönlendirdi. Orada 102 kodu da eklendi. Orada göz doktoru bana aynen şunu söylemişti:

- 101 ile monoküler olduğunu belirttikten sonra 102 yazmamıza gerek yok çünkü yönetmelikte zaten monoküler ehliyet sahibinin ticari araç, ambulans vs. kullanamayacağını belirtiyor. Gene de madem isteniyor yazalım.

İlgili yönetmelik:
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/12/20151229-5.htm

Bu seneye kadar aldığım raporlarda 42 kodları yoktu. Geçen ay aldığım raporda ise bu kodlar da çıktı. Doktor ile konuştuğumda "monoküler olarak belirttiğimizde bu kodlar geliyor değiştiremiyorum" cevabını almıştım.

Bu kodlar benim de kafamı karıştırıyor. Yan aynalar ile neden ek cihaz gerekiyor ki? Zaten şahsi otomobil ve kamyonet dışında bir araç da kullanamıyoruz. Bunlarda da ortada yer alan dikiz aynası geri görüşü sağlıyor. Kör nokta da bize has bir durum değil. Ehliyeti alırken de bu ek donanıma sahip araçlarla ehliyet almadık.

Çok uzattım. Toparlarsam;

-Yönetmeliğe göre her yıl rapor yenilemek zorundasınız. "Soran olmuyor, bakmıyorlar" diyen olsa bile siz alın. Birincisi trafikte güvenlik için bence bu önemli. İkincisi raporsuz yakalanırsanız polis hem ehliyete el koyup hem de aracınızı çeker. Başınız çok ağrır.

-Monoküler olup da gözlükle arak kullanabilir durumunu ben anlayamadım. Bu kısmı açabilirseniz memnun olurum. "Belirli bir yaştan sonra numaralı gözlüğe geçersem ne olacak?" düşüncesi geliyor çünkü ara sıra aklıma.

- 42 kodları bu sene "sanırım" gelmeye başladı raporlarda. Burası da muamma bence.

Soru sormuşsunuz ama sorunuz bende yeni soruların ortaya çıkmasına neden oldu.
Nüfus Müdürlüğüne raporumla dün başvurdum ve 103,3 kodu olmamasına rağmen yönetmelikte olması nedeniyle kendileri başvuruya işlediler. :)
Gözlük olma olayını bende anlamadım ama galiba doktorlarda her ihtimale karşı eskiden kalma bir alışkanlık galiba

Bir gözü yüzde 90 ile 100 arasında gören diğer gözü yüzde 40 ile 50 arasında gören (doktordan doktora verdikleri oran değişiyor) b sınıfı ehliyet alabilir mi alırsa monoküler mi olur ticari araç kullanabilir mi kullanamaz mı bilgisi olan var mıdır?

selam,

bu 42 li kodların herhangi bir yasal dayanağı var mı sizce? ben araştırdım, bulamadım. keyfi bir uygulama gibi geliyor bana.

Benimde rapor bitiş tarihi bayram tatiline denk geliyor önceden rapor verilmediği için bayram sonrasına kaldı. Ancak tatil boyunca bir kontrol olması durumunda ne yapmalıyım bilgisi olan varsa cevaplarsa çok memnun olurum

Marvin

benim ehliyette 103.05 kodu var
raporumu özel hastahane den alıyorum
geçen sene gittim rapor çıkartmaya malesef çıkartamadım sistem rapor vermiyor süresi bitmemiş raporunuzun dediler
ilk rapor alış tarihim 23.09.2020 103.05 kodunu esas alırsak 2025 yılında tekrar rapor almam gerekli

ama benim durumum monoküler ve demenize göre her sene rapor yenilemem gerekli napacağız bilmiyorum

üstteki mesajlara istinaden
şu efliyeti yorumlayacak birisi varmıdır ?

özellikle 103 kodu hakkında

ep85iyd.jpg

Selamlar, monoküler ehliyetim var hersene devlet hastanesinden göz bölümünden raporumu yeniliyorum , ay raporu özel hastane verebilirmi göz doktoru* saygılar.

lider77

Evet, özel de olsa devlet de olsa fark etmez. Güncel bir uzman doktor raporu olması yeterli.

merhaba hiç problem olmaz muayenede doktorun kontrollerinden geçmen yeterli gözlük olması sorun olmuyor. bilgini.

lider77
Yani diğer gözün hiç görmemesi ve diğer gözde gözlük olması sorun olmuyor değil mi? Çok teşekkürler hocam. Peki bu konuda sorun yaşamadan ilerlemek için nasıl bir yol izlemeliyim? Çünkü doktordan doktora değişiyor sanıyorum tavırları

ben 10 yıldır devletten rapor alıyordum. son raporumu bu yıl özel hastaneden 300tl ye aldım daha rahat oldu tavsiyem budur. gözlük kullanman rapora engel değil doktorum gösterdiği harfleri okuman yeterli bol şans.:)

lider77

Bilgi için teşekkürler hocam. Bu raporu her yıl mı yeniliyorsunuz? Sizin hangi gözde problem var? Tek göz hiç görmüyormu sizdede?

benim sağ göz protez her yıl yeniliyorum yönetmelik gereği

lider77

Bilgi için teşekkürler hocam. Allah hepimizin yardımcısı olsun. Merak ediyorumda yurtdışında yaşamak istesek, acaba orada bu durumda ehliyet alabiliyor muyuz? Birde türkiyede araç kiralamada monoküler ehliyet sorun oluyor mu acaba?

turt dışı yönetmeliğini bilmiyorum .Ara kiralamak ta monoküler deme :) monoküler ticari araç dışındaki tüm araçları kullanıyor buarada :)

benim sağ göz protez her yıl yeniliyorum yönetmelik gereği
Merhaba hocam benimde tek göz görmüyor geçen sene ehliyeti yeniledim kontrol muayenesi için tekrar aile hekiminden sevkle mi gitmemiz gerekir.
Ayrıca bende 42 li kodlar yok gece ay maddi hasarlı kaza yaptım %100 ruculu kasko şirketi benden raporu istedi verdim. Şimdide araçta takılması zorunlu aparatları varmı sticker varmı diye soruyor. Sticker kalktı diye biliyorum ayrıca doktor 42li kodlar dan yazmadı sadece 64 101 102 103.03 var.

bende senelik kontrol yapmak için göz doktoruna gittim ama göz doktoru aile hekiminden her sene sevk alıp gelmen gerekiyor dedi, doğrumudur bilgisi olan varmı?

Üst Alt