Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
@Escape2605 1 günde kurul raporu çıktığı nerede görülmüş kardeşim.Ayni sağlık kurulundan mi bahsediyoruz? Engelli raporu veya malulen emeklilik için değil mi ?

23 aralikta 5 doktor gezdim.
25 aralikta kurula girdim engelli raporumu yenilemek için.
Kuruldan çikişta bana söylenen
48 saat sonra e devlete düşer.
En kötü ihtimal p.tesi görürsün diye söylendi ama normalde 48 saat de e devlete düşer dendi.
Hatta bugün aradim en azindan puanimi görebiliyorsaniz söylermisiniz diye dediler yarin en gec saat 17 de görürsünüz diye söylediler
Ki az öncede yazdım.
2022 deki raporumda kuruldan 1.5 gün sonra e devlette görünüyordu.
Bulundugun sehirdeki yogunluga görede degisebilir.

Tamam arkadaşim
Daha fazla uzatmayalım
Mesgul etmeyelim grubu.
Ben size olanı anlattım daha önceki raporumuda söyledim.
Siz en son nezaman yenilediniz yada nezaman aldınız bilmiyorum.
Hatta ve hatta dün kurula girmek için yaklaşik 30 kişi vardi hepsine hemen hemen ayni şey söylendi.
Telefondan yaziorum bir önceki raporumun müracat ve sonuç tarihini göstermek için resim paylaşmak isterdim bulamadım nasıl oldugunu.
He şöyle bir durumda var ilk raporumu 2006 da aldim o bir ayda çikmişti.
Bu üçüncü raporum.

@Escape2605 Tmmdir uzatmaya zaten gerek yok, Benim son aldığım rapor yaklaşık 1 ay içinde çıktı.bilgilendirseniz öğrenmiş oluruz.İyi aksamlar.

@Volkano80,

Madde 17: Engelli emekli olanlar aylıklarını almaya devam eder, bunlara 5510 sayılı kanunun 94. maddesi ve 28. Maddenin 5.fıkrasını uygularım.

5510 sayılı kanunun 94.maddesi rapor süreklide olsa ben kontrol muayenesine çağırabilirim der.

5510 sayılı kanunun 28.maddesinin 5.fıkrası %40-%49 ve %50-%59 arası çalışma gücü kaybı oranlarına göre prim, yıl şartlarını belirtir.

Buradan anlayacağımız, mevcutta engelli emeklisi olanların raporları sürelide olsa, süreklide olsa SGK'nın istediği zaman kontrole çağıracağını ve çalışma gücü kaybı tespiti yapacağını gösteriyor

Çalışma gücü kaybı tespiti Maluliyet ve Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İşlemleri Yönetmeliği'ne göre yapılacaksa şayet, bu yönetmeliğin 15.Maddesinin (ç) bendinin 4.fıkrası "(4) Kontrol muayenesi değerlendirmeleri ilk maluliyet kararına esas mevzuat hükümleri çerçevesinde yapılır." der.

Kontrol muayenelerine çağırıp, çalışma gücü kaybı tespiti yapmak isteseler dahi, çalışma gücü kayıp tespit yönetmeliği, ilk rapor tarihindeki tarihindeki mevzuat geçerlidir diyor.

Kontrol muayenesi ve değerlendirme
MADDE 15 – (1) Kanunun; 25 inci maddesinin birinci fıkrasına göre malul sayılanlar
ile 28 inci maddesinin beşinci veya geçici 4 üncü maddesinin altıncı fıkralarına göre çalışma
gücü kaybı oranı ve 28 inci maddenin sekizinci fıkrasına göre ağır engellilik tespiti yapılanlar;
a) Kurumca yürütülen soruşturma nedeniyle,
b) Maluliyete ilişkin Kurumca verilen karar gereği,
c) Malullük, vazife malullüğü aylığı bağlanmış sigortalıların, malullük durumlarında
artma veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç olduklarına ilişkin talepleri halinde,
ç) İhbar ve şikayet halinde,
kontrol muayenesine tabi tutulabilir.
(2) Kontrol muayenesine ilişkin değerlendirme Kurum Sağlık Kurulunca yapılır.
(3) Kontrol muayenesine istinaden yapılan değerlendirme sonucu gerekli görülen hal-
lerde yeniden kontrol muayenesi istenebilir.
(4) Kontrol muayenesi değerlendirmeleri ilk maluliyet kararına esas mevzuat hükümleri
çerçevesinde yapılır.
(5) Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunca kontrol muayenesi kararı verilmesi halinde
bu kontrol muayenesine ilişkin değerlendirme Kurum Sağlık K
Buda bahsettiğim çalışma gücü kaybı tespit yönetmeliği

BURADAKİ HER ENGELLİ YA DA ENGELLİ YAKINI CİMER DEN YAZI YAZSIN.BEN HERGÜN YAZIYORUM
BURADA ENGELLİ DERNEKLERİYA DA ENGELLİ KONFEDERASYONLARLA BAĞLANTISI KONTAKT KİŞİSİ OLAN YOK MU ? MECLİE GİDİP ŞİKAYETTE BULUNMAK İÇİN DERT ANLATMAK İÇİN O DERNEKLER KURUMLAR BİZİM HAKLARIMIZ İÇİN ÇALIŞMIYOR MU? KURULMA AMAÇLARI ZATEN BU DEĞİL Mİ? BİZLER GİDEREK VAROLAN HAKLARIMIZDAN DA OLURKEN HİÇBİRİNİ DE TVLERDE HABERLERDE İSYAN EDERKEN GÖRMÜYORUM. KAMUDAKİ MEMUR RAHAT KOVULMADIKÇA ÇALIŞMAYA DEVAM EDER AMA ÖZEL SEKTÖR BÖYLE Mİ? 4-5 HAFTA GELME DİREK KOVULURSUNUZ .TEK HASTALIKTAN İŞGÜCÜ KRİTERİ GELİRSE BELLİ HATSALIKLAR DIŞINDA HİÇBİR ENGELLİ EMEKLİ OLAMAYACAK. KASADA PARA BİTTİ OLAN BİZE OLDU .GEMİCİĞİ OLANLARIN EMEKLİ MAAŞI MI UMRUNDA OLUR ?MAN ADASINDA HESABI OLANIN MI?

@Konyaereğli

@Volkano80
Kontrol muayenesi
MADDE 94- Kurum yürütülen soruşturma kapsamıyla sınırlı olmak üzere;
a) Sağlık hizmeti alan genel sağlık sigortalısından veya bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerden, sağlık hizmetinin gerçekten alınıp alınmadığını,
b) Sigortalının, isteğe bağlı sigortalının veya bunların hak sahiplerinin malullük, iş göremezlik raporlarında belirtilen rahatsızlıklarının mevcut olup olmadığını,
tespit amacıyla kontrol muayenesi ve tetkik yaptırılmasını talep edebilir.

Sevgili arkadaşlar hep aynı sorular soruluyor sizlerden ricam yazılan bütün yazıları okuyunuz emin olun doğru bilgiye ulaşacağınıza inanıyorum İlk başlarda kafanız karışabilir emin olun aydınlanırsınız

@Engelli52 Olabilir,ancak bu haliyle geçmeyecektir diye düşünüyorum.Diger maddeler geçti gelen tepkiler üzerine bunu ertelediler.

Ortamı ve forumu biraz takip ediyorum da her kafadan bir ses çıkmaya başladı. Her kafadan olanlar bilgi sahibi olmadan araştırmadan sormadan yorum yapıyor fikir veriyor..

Arkadaşlar herkese iyi akşamlar.
25 aralıkta kurula girmistim.
Bugün e devletten raporumun çiktisini aldım.
Göz 53 (Retinist pigmentoza kaynaklı tünel görüş)
Kulak 30 Tip2 20 Fıtık 11 Üroloji 5 toplamda 78 oranla 2 yil süreli olarak raporum onaylandi. Şimdi bu hastaliklar tedavisi olmayan hastalıklar niye süreli verdiler anlamadım.
Birde mevcutta 58 raporum süresiz vergi indirimimde 58 süresizdi. Yukaridaki hastaliklarla aynı oranları aldım. Göz bir öncekinde 7 puandı ilerledigi için 53 oldu.
Sormak istedigim şey şu vergi indirimi başvurusunda bulundum. Vergi indirimimde onaylanirsa sürelimi onaylanir?

@Escape2605 Büyük ihtimal süreli onaylanir diye düşünüyorum ,3.dereceden 2 dereceye düşmüş,ancak eski raporun artık geçersiz bilgin olsun

@samedo99,
Tesekkür ederim.
Burdan şunu anlayabiliriz.
Artik raporlar süreli veriliyor hemen hemen herkesin anladigim kadariyla.

@cdj,
Gözümdeki problem çok ilerledi.
58 raporumla emeklilige 1.5 sene vardi.
Raporumu yenileyerek daha erken emekli olmak istedim.
Prim dolu 6138 gün ama 20 yıl sartini bekliordum.
Raporum onaylanirsa emekli olabilirim ins.
Tamda yasa muhabetine denk geldi iyimi oldu kötümü oldjt zamanla görücez.
Yasa onaylanirsa tek hastalıktan sadece göz 53 (Retinist pigmentoza kaynaklı tünel görüş) hastalık listesinde var belki ordan olurum.

@Escape2605, Hayırlı olsun vergi indirimi de genellikle rapor süresi ile uyumlu olarak 2 yıl olarak onaylanıyor. İnşallah vergi indirimi başvurunuz şu yasa resmi gazetede yayınlanmadan önce sonuçlanır. Gündemi iyi takip edin hayırlısı olsun hakkınızda.

@BnymnYldz,
Teşekkür ederim arkadaşim.
Diyelimki 2 yil sonra yeniledim raporumu yine aynı şekilde vergi indirimi başvuru yapicam dogrumudur?
Yalniz ilginç olan birşeye dikkat çekmek istiyorum.
Birde mevcutta suan olan artık iptal oldu bugün itibariyle 58 raporum süresiz vergi indirimimde 58 süresizdi. Ve bunlar tedavisi olmayan rahatsizliklar. O rapordaki hastaliklardan 4 ünü aynı oranları aldım. Bir tek Göz bir öncekinde 7 puandı ilerledigi için 53 oldu. Mantıken baktigimizda süresiz olması gerekiyor. Burda zaman zaman yazan arkadaşlar oluyordu artık raporlar süreli veriliyor çogunlukla gercekten öyleymis.

@Escape2605 Süreli veriliypr diye bkrsey yok mesela benim yüzde 60 süresiz Mart ayinda aldım,bu takip ve tedavi geçmişine göre degisir

@Escape2605, Bu şekilde vergi indirimi de 2 yıl olarak onaylanırsa, emeklilik başvurusu şu yasadan önce yetiştirebilirsen SGK 2 yıl sonrası için kontrol muayenesi tarihi koyacaktır.

2 yıl sonra SGK'dan sevk alıp kontrol muayenesi için hastaneden rapor alacaksın bu rapor SGK'ya gönderilecek ve emekliliğin devamı yada durdurulması kararı verilecek. SGK'dan kontrol muayenesi tarihinden 3 ay önce sevk almalısınız ancak yetişir randevu rapor SGK'ya gönderilme süreci o yüzden bu adımı atlamamak gerekiyor.

Eğer çalışmaya devam edeceksiniz işyerinizden maaşınıza ufak bir katkı olmasını istiyorsanız vergi indirimini de güncelleme yapabilirsiniz ama buna mecbur değilsiniz.

Hastalıkların tedavisi yok demişsiniz ama hastane sağlık kurulu öyle düşünmemiş o yüzden süreli vermiş.

Herkes emekliliği düşünüyor haklı bende düşünüyorum olamazsak kaygısı hepimizde var.Ancak şöylede bir durum var ben emekli olamazsam sen emekli olamazsan o emekli olamazsa yani emekli olup gerek şirket gerek devlet kadrolarını boşaltamazsak geriden gelen engelli arkadaşlarımız nasıl işe girecek.Kadro açılmayınca nasıl işe yerlesecekler buda çok kötü ve düşündürücü bir durum.Hakkımızda hayırlısı olsun.Umarım herkesin gönlüne göre olur hersey.

@mstf1919,
Arkadaşim sana katılıyorum. Gerçekten tüm samimiyetimle katılıyorum.
Birde şöyle düşünmek lazım.
Hangi insan emekli olduktan sonra rahatca yaşamak istemezki heleki bizler gibi saglik sorunları olanlar maalesef ekonomik şartlarimizdan dolayı mecbur bırakılıyoruz.
Şu alttaki özlü söz herseyi özetler diye düşünüyorum.

ŞEYH EDEBALİ'NiN dediği gibi İNSANI YAŞAT Kİ DEVLET YAŞASIN..

Arkadaşlar biz surekli 17. Maddeyi dile getiriyoruzda 1. Maddeden hic bahseden yok.Asıl vurucu unsur o bence !!!

MADDE 1- 2008 yılı Ekim ayı öncesi işçi statüsünde sigortalı olanlar 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu kapsamında Gelir İdaresi Başkanlığınca tespit olunan vergi indirimine esas "engellilik derecelerine" göre yaş şartı olmaksızın 506 sayılı Kanun kapsamında emekli olabilmekte iken, kamu görevlileri ve esnaflar ile 2008 yılı Ekim ayından sonra ilk kez işçi statüsünde sigortalı olanlar 5510 sayılı Kanuna göre SGK sağlık kurullan tarafından tespit edilecek "çalışma gücü kaybı oranlarına" göre emekli olmaktadır. Esasen, literatürde genellikle sosyal yardım ve sosyal hizmet alanında kullanılan "engelli" kavramı, hayatında diğer bireylere göre zorluklar yaşamasına sebep olabilecek fiziksel ya da ruhsal kısıtı (eksikliği) olan kişiler olarak tanımlanmaktadır. Sigorta sistemindeki "çalışma gücü kaybı" kavramı ise, kişinin toplumsal hayata katılımına ilişkin fiziksel ya da ruhsal kısıtlamalar olmayıp, çalışma hayatına katılımına ilişkin fiziksel veya ruhsal eksiklikleri ifade etmektedir. Bu kapsamda, emeklilik haklarının sağlanmasında sigortacılık ilkelerinin dikkate alınması ve sigortalılar arasında norm ve standart birliği sağlanarak, 2008 yılı Ekim ayından önce sigortalı olan engelliler için vergi indirim belgesi esas alınarak yürütülen emeklilik işlemlerinin, 5510 sayılı Kanun kapsamında çalışma gücü kaybma göre belirlenmesi ve tüm uygulamanın SGK tarafından yürütülmesi amaçlanmaktadır.

@samedo99,
3 günde sisteme düşüyor artık

@İsitmemuhammed,
Teşekkür ederim 08 kodu ne bilmiyorum kıdem tazminatı şirket herkese 4 e bölerek taksitle veriyor ama engelli çalışanlara tek seferde veriyor tam olarak kıdem tazminatında neyi öğrenmek istiyorsunuz

@kalua33, yanı görüşmeler nasıl ilerliyor çıkış kağıdı aldıktan sonra konuşulup anlaşılıyor mu o sekilde mi onu merak ettim

@İsitmemuhammed,

Şirkete göre değişebilir bizim metroda emekli olucam dediğinde insan kaynaklarina çıkmak istediğin tarihi söylüyorsun onlarda ilk işlemi yapıyor çıkacağın tarihte gidiyorsun onlar alacağın kıdem tazminatıni varsa izin paranı çalıştığın gün kadar maaşını çıkarmış oluyorlar sana alacağın bütün hakları söylüyor evrakı da sana veriyor e-devlet den emekli maaşı alacağın bankayı seçiyorsun maaşın kıdemin hepsi hesabıniza yatıyor

- Vergi İndirimi Emekliliği için Defterdarlığa başvurdum. Başvurumun onaylanıp, onaylamadığını nereden öğrenebilirim?
(Defterdarlığa tektar gittim, takip numarası gibi birsey varmı? diye sormak için, YOK denildi. Tekrar gidip sormak davranış yönünden ters tepebilir diye gidemiyorum)

- Yeni yasa çıkmadan başvuru yapılması önemli denilen konu, Vergi İndirimi onaylandığında Malum SGK ya gidip orada eşittiri çekecekler. Yeni yasa çıksa bile "SGK'ya eşittir çekmek için gittiğim de; "Bu kişinin Vergi İndirimi onaylanmış. Vergi İndirimi Emekliliğine hak kazanmıştır" derler mi?

@SirinBocek, Maliye Sağlık Kurulu başvuru yaptığınız raporda bir eksiklik görmez ise en geç 30 gün içinde sonuçlanıyor. Daha az sürede sonuç alan arkadaşlarımızda vardır.

Sonuçlandığı zaman cep telefonunuza bilgi mesajı gelecektir.

Eşittir çekmek ile ne demek istediğinizi pek anlayamadım 🤔

Bu yasa Resmi Gazetede yayınlanana kadar vergi indirimi ile emeklilik başvurusu yapabilirsiniz.

Yeni yasa resmi gazetede yayınlanırsa o tarihten sonra SGK'ya emeklilik için giderseniz vergi indirimi belgenizi emeklilik için kullanamayacaksınız. Zaten bu yasanın çıkma amacı o vergi indirimi ile emeklilik işlemlerini sonlandırmak.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt