Mısır'daki el Ezher Üniversitesi yüksek enflasyonun hakim olduğu durumlarda faizin haram olmadığına dair fetva vermiş idi. Bu fetva büyük tepki çekti. Geri çektiler mi fetvayı bilemiyorum.
Tesadüf odur ki bugün diyanet yetkilisinin bir açıklaması var. Birileri farklı bir şeyler söylemiş sanırım, bunun üzerine adam şunu diyor, bankalardan faizli kredi ile ev almak caiz değil, haramdır.
Yani neticede ben dinimin hükmüne bakarım. Dinim demiş ki faiz haram. Benim için iş bitti. Faiz almam, faiz vermem. Daha doğrusu kaçınabildiğim, sakınabildiğim kadarıyla faizden mümkün mertebe uzak dururum.
Mesela adını şimdi unuttuğum bir ilahiyatçıya yabancı bir aktör müydü yoksa papaz mıydı tam hatırlayamadım, Amerika'da şunu soruyor. "Siz cinsel ilişkiden sonra gusül abdesti alırsınız ve bu şekilde temizlendiğinizi söylersiniz. Biz de her gün birden fazla banyo yaparız. Tertemiz oluruz, aramızda ne fark var? Biz de yıkanıyoruz." İlahiyatçı hocamız da (meşhur birisi idi Allah rahmet etsin) şöyle der. "Bunu dinimiz emreder"
Bunun gibi dinim faizi haram kılmış ise tartışmam. Sadece faiz alıp verene haram olduğunu söyler, gerisine karışmam, kendisi bilir.