Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Eminevim, Birevim, Evim olsun vs. firmalar aracılığı ile otomobil almak..?

@ahmet_25
İmzalanan sözleşme önemli. Orada ötv muafiyetli araç satışı ile ilgili yazması lazım. Sözleşmede yazmıyorda sıkıntı çıkarabilirler

@Beylane,

Sözleşmeyi görmedim ama fuzuloto maalesef olmuyor farklı bir taşınmaza rehin bırakırız dedi açık bir şekilde

@ahmet_25,

Evet işte onu sözle söylüyor, sözleşmede yazmıyor. Ekspertiz ve tapuda çıkan masrafları da sorup ona göre karar vermek gerekli. Başta bu masraflardan söz etmiyorlar.

bilmiyorum ama 5 6 . içinde odeme olmssa eger yani cekiliş yolu ile girersen maalesefki paran enflasyonda eriyor

Ben günlük yaşantımın her aşamasında faiz belasına bulaşmamak için elimden gelen her türlü gayreti gösteren bir insanım. Hayati bir durum olmadıktan sonra, yani “denize düşen yılana sarılır” atasözündeki gibi bir vaziyet zuhur etmediği sürece bankalardan kredi filan kullanmam. Tek bir kredi kartım vardır onun da ödemelerini geciktirmeden yapar borcumun faizle katlanmasına müsaade etmem. Diyelim ki günün birinde finans kuruluşuna müracaat etmem gerekti ev almak için. Ya bankaya gidip kredi kullanacağım, ya faizsiz finans kuruluşlarından işimi halledeceğim ya da bu Emin Evim, Katılım Evim gibi kurumlardan içeri adım atacağım. Bankayı baştan eledik. Emin Evim, Katılım Evim ve benzeri kurumları da elerim. Bana güven vermiyorlar, günahlarını almayayım ama günün birinde balon patlayacak gibi geliyor. Giderim faizsiz finans kurumlarına (Vakıf Katılım, Ziraat Katılım ve diğerleri), belki üç kuruş fazla öderim ama içim daha rahat olur.

“Katılım bankaları faizsiz mi gerçekten?” diye soracak olursanız, “%100 faizsizdir” diyemem ancak şunu net olarak söyleyebilirim ki faize bulaşmamak için ellerinden gelen yapılıyor. Bir defa bir banka veya katılım bankası uluslararası işlemler yapmak zorunda kaldığında faize mutlaka bulaşıyor zira yabancı bankalar faiz istiyor veya faiz veriyor.

Bir de kendinize şu suali sorun: İçtiğiniz suya faiz bulaşmadığını mı sanıyorsunuz?

@alifatih1958, her geciken fatura da gecikme faizi ödüyoruz. Yani bulaşıyor buna dikkat etmeyen herkes. Ben otomatik ödemede tutuyorum, o hesapta da her zaman para oluyor. Dikkat etmek lazım.

Evet faize karşı hassasiyeti olan herkes dediğiniz gibi dikkatli olmak zorunda. Bir gün bile gecikseniz faiz alıyor ilgili kurum. Bankalardaki size tanınan ek limiti kullandığınızda da aynı şekilde faiz söz konusu.

Biz elimizden geleni yapalım, uzak kalabildiğimiz kadar kalmaya çalışalım da istemeden veya farkında olmadan bulaştığımız durumlarda Allah’ın affına sığınacağız, başka çare yok.

Bir de bizlerde kötü bir huy var. İster bankaya, ister faizsiz katılım bankasına, ister Emin Evim gibi bir müesseseye, ya da yazılı matbu kağıt imzalamak zorunda olduğumuz Türk Telekom-İski veya benzeri bir kuruma gittiğimizde karınca duasından daha ufak yazılarla hazırlanıp önümüze uzatılan belgeleri hiç okumuyoruz, basıyoruz imzayı. Bu çok büyük hata, insanın sırtını yere getirir de, insan bir daha belini doğrultamaz. Buna da dikkat etmek gerek.
@idosente,

@alifatih1958, Bu katılım bankalarından kredi veya kredi kartı kullandık diyelim, vadesinde borç ödenmezse ne yapıyorlar? Faiz olmadığı için borca gecikme faizi işletemiyorlar sanırım.

Bankalarda borcun gecikmesi durumunda ödenecek olan faiz nispeti belli. Misal günlük %5 diyelim. Yani rakam bellidir

Faizsiz finans kurumlarında ise belli bir vade farkı nispeti yok. Yani belli bir rakam söz konusu değil. Borcunu geciktirdin ve ödemedin diyelim o zaman misal olarak söylüyorum günlük %1 vade farkı da ödeyebilirsin, %3 de ödeyebilirsin, %8 de ödeyebilirsin. Rakam günlük/haftalık olarak değişir.
@auge,

@alifatih1958, O ödediğimiz vade farkı faiz olmuyor mu işte, nasıl faizsiz bankacılık oluyor o zaman?

Faizin yerine katılım payı derler kar payı derler bu durumda gecikme faizine de gecikme cezası deniyor olabilir hiç bilmiyorum .:)

Yok hocam faiz değil. Dediğim gibi faiz işinde ne ödeyeceğin belli. (nispet-oran belli)
Burada ise ne ödeyeceğin belli değil. Bankaların uyguladığı faizden düşük de ödeyebilirsin, yüksek de. O günkü piyasa şartlarına göre hesap ediliyor vade farkı rakamı, yani nispeti. .

Tabii tabii kesin öyledir faizle alakası yoktur . :)

Mesela bankaya gidersin 1,000 liralık bir ay vadeli hesap açarsın. 1 ay sonunda da alacağın faiz bellidir. Bir aylık faiz %10 diyelim, 1,100 lira kesin alırsın.

Ama katılım bankasına gidip bir ay vadeli 1,000 liralık hesap açtığında bir ay sonunda kar payı olarak ne alacağın belli değildir. 1003 lira da alabilirsin, 1394 lira da. Ya da yatırmış olduğun 1,000 liraya karşılık ay sonunda 902 lira da alma ihtimalin vardır.

@alifatih1958, Daha kötü bir şey değil mi bu belirsizlik? İnsan ne ödeyeceğini bilmeli en azından. Sistem şöyle işlese haklıydın, o günkü piyasa şartlarına endeksli olarak borcunda azalma ihtimali de olsaydı dediğin kabul edilebilir ama bırak azalma ihtimalini aynı kalma ihtimali bile yok anladığım kadarıyla.

Biri faiz biri vade farkı. Risk olan para helal, fazlalık belli ise sıkıntı..
Selametle.
Yemek vakti ..

Yani tefeci sistemi gibi bir ayda borcunun üç katını da ödesen, sadece faizine sayabilirler, anapara hala devam eder.

Yemedi tabii yemeğe kaçtı .😃 Enflasyonun olduğu bir ülkede enflasyon oranında faiz haram değildir fazlası haramdır .Altından dolardan köşeyi dönerken parasını iyi Tl. mevduata gelince aldığı üç kuruş faiz neymiş efendim harammış ! Senin altından, dolardan kazandığın ne?

Mısır'daki el Ezher Üniversitesi yüksek enflasyonun hakim olduğu durumlarda faizin haram olmadığına dair fetva vermiş idi. Bu fetva büyük tepki çekti. Geri çektiler mi fetvayı bilemiyorum.
Tesadüf odur ki bugün diyanet yetkilisinin bir açıklaması var. Birileri farklı bir şeyler söylemiş sanırım, bunun üzerine adam şunu diyor, bankalardan faizli kredi ile ev almak caiz değil, haramdır.

Yani neticede ben dinimin hükmüne bakarım. Dinim demiş ki faiz haram. Benim için iş bitti. Faiz almam, faiz vermem. Daha doğrusu kaçınabildiğim, sakınabildiğim kadarıyla faizden mümkün mertebe uzak dururum.

Mesela adını şimdi unuttuğum bir ilahiyatçıya yabancı bir aktör müydü yoksa papaz mıydı tam hatırlayamadım, Amerika'da şunu soruyor. "Siz cinsel ilişkiden sonra gusül abdesti alırsınız ve bu şekilde temizlendiğinizi söylersiniz. Biz de her gün birden fazla banyo yaparız. Tertemiz oluruz, aramızda ne fark var? Biz de yıkanıyoruz." İlahiyatçı hocamız da (meşhur birisi idi Allah rahmet etsin) şöyle der. "Bunu dinimiz emreder"
Bunun gibi dinim faizi haram kılmış ise tartışmam. Sadece faiz alıp verene haram olduğunu söyler, gerisine karışmam, kendisi bilir.

Hesap kitap her şey ortada hem altından, dolardan faizden fazla para kazan hem parasını Tl. mevduata yatırana kazancın haram de !
Eskiden bankamı vardı tefecisi tüccarı bilmem nesi borç verir fazlası isterdi bu da faiz olarak görülüp haram denirdi tefecinin faizi yani.
Şimdi dolarla altınla borç verenler dolar altın uçunca hem fazla para alıyorlar hem helal oluyor ama hem fazla kazan hem cennete git !
Oh ne güzel valla Abd düşmanıyım de dolar al başkasına da Starbuck u neden boykot etmiyorsun de ! Abd parasına yatırırken helal !:)

Üst Alt