Boy uzatma ameliyati icin 2 temel metod var. Yani kabaca ikiye ayirabiliriz.
Internal (bacagin icine yerlestirilen) cihazlar ve
external (bacaga distan yerlestirilen) cihazlar. External cihazlar ile ameliyat olmak genellikle daha ucuz bile olsa, enfeksiyon riski var. External cihazlari fazla arastirmadigimi belirtmek isterim. Ilk ameliyatimi femur (uyluk) kemiginden olacagim icin internal metodla olacagim. Ikincisine henuz karar vermedim - masrafi dusurmek icin external bir metod secebilir, veya hic ikinci kez ameliyat olmayabilirim. Bunu dusunmek icin onumde bol zaman olacak.
Uyluk kemigini, yani dizinizin uzerinde kalan bacak kemigini ameliyatla uzatmak, tibia'yi (dizinizin altinda kalan kisim) uzatmaktan daha kolay. Cunku iki kemikle (tibia-fibula) degil, tek bir kemikle ugrasiyorsunuz (femur). Uyluk kemigini uzattiktan sonra iyilesme sureleri biraz daha kisa oluyor. Kaldi ki tibia ameliyati genellikle biraz daha pahali (internal metodlari kiyaslar isek - yani femur'u ve tibia'yi internal metodla uzatacagim derseniz, muhtemelen tibia uzatmak daha masrafli olacaktir)
Ben uzatma operasyonu icin hangi doktora gidecegim? Cok buyuk ihtimalle Almanya'ya,
Dr. Augustin Betz'e. Kendisi internal metodlardan biri olan Albizzia adli cihazin biraz daha gelismis versiyonu olan
Betzbone'i kullaniyor. Amerika ve Almanya arasinda oldukca kararsiz kaldigimi belirtmek isterim. Amerika'daki doktorlar su anda en son teknoloji olan
PRECISE adli internal cihazi kullaniyor. Peki Albizzia'nin gelismis versiyonlari (Almanya'da kullanilan
Betzbone ve Fransa'da
Dr. Jean-Marc Guichet'in kullandigi
Guichet Nail) ile Amerika'daki doktorlar (
Dr. Dror Paley ve
Dr. Shabab Mahboubian) tarafindan kullanilan
PRECISE'in farki nedir?
PRECISE, "controlled-rate" uzatma sistemi olan bir cihaz. Cihaz kirilan kemiginizin icine yerlestiriliyor. Manyetik bir sistemle her gun doktorun belirledigi oranda uzatma gerceklestiriliyor. Hemen sizinle prosedurun bir videosunu paylasayim, eminim benim Turkce-Ingilizce karisik yazimdan cok daha aciklayici bir animasyon olur.
Height Lengthening Via The Precise Intramedullary Nail - YouTube
Betzbone ise tam olarak boyle degil. Bacaginizi belirli bir acida cevirerek cihazdan "klik" sesi cikarmaniz lazim. Uzatma boyle gerceklesiyor. Bunun da bir videosunu buldum.
Video of Growing Clicking - YouTube
PRECISE eminim cok daha rahat ve nispeten daha acisiz bir metod. Ama su anda kullanilan PRECISE teknolojisi maksimum 6,5 cm'lik bir uzama sagliyor. PRECISE'i ureten Ellipse Technologies firmasi bu yaza dogru 8 cm'lik yeni versiyonu cikarmayi planliyor. Betzbone ise 10 cm veya fazlasi uzatma saglayabilir.
Butun bu bilgileri verdikten sonra, aslinda ilk yazmam gerekeni simdi yazayim:
7.5 cm'yi gecen uzatmalar aslinda tavsiye edilmez. Cunku sadece kemigi uzatmiyorsunuz, etrafini cevreleyen yumusak doku ve o dokudaki butun sinirler de bu ameliyattan etkileniyor. Siz daha cok uzadikca, eski fitliginize yuzde yuz kavusma ihtimalinizi de azaltiyorsunuz. Yani azicik bir uzatma icin feda etmeniz gereken seyler cok ama cok fazla arkadaslar - para, zaman, fiziksel ve mental aci, fiziksel kapasite.. hepsi. Bunlar sizin icin gercekten deger mi, lutfen bir kez daha dusunun. Ben 7.5 cm'yi gecmeyi planliyorum ama ben asiri mantikli bir insan degilim, beni dinlemeyin
Saka bir yana... Bu isi yapan o kadar cok hasta taniyorum ki, radikal kararlar vermem biraz da bu yuzden. Yani yapilabildigini biliyorum, bizzat gordum. Imkansiz bir sey denemiyorum.
Fiyat olarak biraz daha uygun, tavsiye edebilecegim kalitede, external metodlar kullanan doktorlari da yazayim. Hindistan'da
Dr. Amal Sarin var. Suriyeli doktor (Almanya'da da ameliyat yapiyor)
Dr. Ghassan Salameh var, cok iyidir. Pekin, Cin'de I
nstitute of External Fixation diye bir merkez var, burada
Dr. Xia'nin ogrencileri bu ameliyati yapiyor.
Turkiye'den tek bildigim doktorlar
Dr. Mehmet Kocaoglu,
Dr. Murat Kucukkaya, ve
Dr. Haci Kutlu. Fakat kendileriyle bizzat gorusmedim, ve ameliyati Turkiye'de olmayacagim icin kullandiklari metodlar hakkinda fazla arastirma yapmadim.
Almanya'da ameliyat olacagim Dr. Augustin Betz'i gozum kapali tavsiye ederim. Fiyatlari buraya yazmayayim, sormak isteyenler ozelden mesajla ulasabilirler. Bu ameliyati bacak kisaligi veya cucelik gibi sebeplerle olup gercekten sikinti yasayan arkadaslara biraz ayip olur diye dusunuyorum.
Teknik anlamda bir sorunuz varsa, kisitli bilgim dahilinde seve seve cevaplarim.