Merhaba Volkan kardeş,
Soru1:''Ama bazı dönemler kayıt yenilememiştim.(2005) buda dönem olarak sayılıyormu yoksa 5.dönem sınavlarınamı girmiş oluyorum?''
Cevap:Kayıt yenilemediğiniz dönemler dönem olarak sayılmaz,siz açık liseye kayıt yaptırdıktan sonra 5 kez para yatırarak kayıt yenilemişsiniz,yani AOL'de okuduğunuz dönem 5'dir.Toplam döneminiz ise 11'dir,yani siz tasdikname ile kayıt yaptırmışsınız ve diğer lisede de 6 dönem okumuşsunuz,toplam döneminiz ise 11'dir.Kayıt yenileme yaptırınca sınava girmeseniz,ders seçmeseniz bile dönem olarak sayılmaktadır.
Soru2:''Kayıt olupta girmediğim derslerin altında başarısız dersler toplam kredi :102 diyor,sınava girmedi adı altında yazıyor. Bu sadece kaçırdığım kredilermi? yoksa ilerde başıma bela olacak bişeylermin uyarısımı?''
Cevap:Ortak ders yani diğer adıyla zorunlu dersleriniz dışında,kayıt olup da girmediğiniz derslerden tekrar sınava girme şartınız yoktur.Başarısız dersler veya başarılı dersler sizin AOLde başarıp başaramadığınız derlseri göstermektedir,mezun olmanız için başarısılı veya başarısız derslerin bir önemi yoktur.Başarılı, başarısız dersler mezun olmada önemli değildir,
önemli olan toplam kredinizin 144 olması,alan kredinizin 64 olması ve de ortak derslerinizin bitmiş olması gerekmektedir,bu üç şart tamam olunca siz mezun olursunuz(bu bilgi 3 yıllık sistem için geçerlidir ve siz 3 yıllık eski sisteme tabisiniz)
Soru3:''1-Bu durumda mezun olmam için toplamda kaç kredi kalıyor?
2.sadece alan dersleri kredisini geçince (50) mezun olunabiliyormu?
3.sosyalle başlamıştım ama TM ye geçiş yaptım.bunun bi zararı oluyormu? tekrar başlamak gibi? TM bölümündeyken,ders seçiminde matematik ve geometri derslerine girmeden (seçmeden) mezun olunabilirmi?''
Cevap:Toplam krediniz 152 yani 144 sınırını aşmışsınız,bu tamam,alan krediniz:50 bunun 64 olması gerekiyor,14 kredilik alan krediniz eksik,14 kredilik alan derslerinden bu 24-25 ocak sınavında geçerseniz ve de ortak dersleriniz bittiyse siz bu sınavda büyük ihtimal mezun olabilirsiniz.Tabi başarınıza da bağlı,alan derslerine daha çok çalışmalısınız,seçmeli derslerden geçemeseniz de olur.
TM'ye geçmenin hiç bir sakıncası yok,zararı olmaz,dediğim gibi 14 alan krediniz, yani TM krediniz eksik bunu tamamlarsanız mezun olursunuz.TM bölümünde sorduğunuz bu matematik ve geometri dersleri ortak dersiniz olarak değil de alan dersi olarak görünüyorsa başka alan derslerini başararak da alan kredisini kazanabilirsiniz,zaten siz bu sınavda bu dersleri seçmemişsiniz,sınava gireceğiniz dersler arasında görünmüyor.
Ortak dersleriniz var mı yok mu bu bilgiyi bana eksik vermişsiniz.Eğer ortak yani zorunlu dersleriniz bittiyse siz bu geometri ve matemeatik derslerini seçmeden de girmeden de mezun olabilirsiniz
Soru4:''Bu 2008 -1 önümüzdeki 24-25 ocak sınavına ait dersler. 2009-1 olması gerekmiyormuydu?''
Cevap:Eğitim-Öğretim yılı 2009 veya 2008 diye ifade edilmez,biz şu an 2008-2009 eğitim öğretim yılındayız.Sizin bu gireceğiniz sınav da 2008-2009 eğitim-öğretim yılının birinci dönem sınavıdır.Açık Lise'de bu 2008-1 sınavı diye geçer yani bunun anlamı 2008-2009 eğitim-öğretim yılının birinci dönem sınavı demektir,kayıtlarda 2008-1 diye ifade edilir.
Sonuç olarak: Volkan kardeş ortak dersleriniz bitmişse bu sınavda 14 kredilik alan dersini başarırsanız mezun olursunuz.Ben sizin bu sınavda mezun olacağınıza inanıyorum.Mezun olunca burda bizimle paylaşın Yanlış doğruyu götürmez,boş bırakmayın,bir de kitaplarınızda ünite sonlarındaki değerlendirme sorularına iyi çalışın,sorular genellikle ordan çıkmaktadır.Ünv. istiyorsanız ÖSS başvurunuzu yapabilirsiniz(başvurular Şubat'da)
Sınavda başarılar diliyorum...