Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

5510 28'e göre erken Yaşlılık emekliliğinde artık balthazard formülü kullanılmayacak

Arkadaşlar bu yönetmelik MALULİYET VE ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBI TESPİTİ İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ (28 Eylül 2021 SALI),
3 Ağustos 2013 CUMARTESİ çıkan MALULİYET TESPİTİ İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ ile neredeyse aynı 2013 yönetmeliğinde de Balthazard formülü uygulanmıyordu zaten. (bkz Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalıların çalışma gücü kaybı tespiti (4) Sağlık kurulu raporlarında birden fazla hastalık mevcut ise çalışma gücünün en az %60’ını kaybedip kaybetmediğine dair değerlendirmede en ağır sekel bulgu dikkate alınır ve Balthazard Formülü uygulanmaz. Ancak, birden fazla hastalığın bir arada olduğu ve tedaviye rağmen çalışma olanağı vermediğine Kurum sağlık kurulunca karar verilenler malul sayılır.(2013)

Ayrıca bu yönetmelikle ERİŞKİNLER İÇİN ENGELLİLİK DEĞERLENDİRMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK (20 Şubat 2019 ÇARŞAMBA) birbirine karıştırmayın. Engellilik emekliliği Halk arasında ( özürlü-engelli, vergi indirimi) olarakta bilinir. bu yönetmelik 2019 haliyle halen geçerlidir ve Balthazard Formülü bu yönetmelikte eskiden olduğu gibi geçerlidir. Yani değişen ya da kaybetmiş olduğunuz birşey yok her iki yönetmelikte eskiden olduğu gibi devam ediyor.

Bilgi Hazinedir
Ben anlamadım daha açıklayıcı olurmusun erken yaşlılık emekliliği değilmiydi, 5510 sayılı kanunu emeklilik 18 sene 4680gun 100de 40 emeklilik erken yaşlılık emekliliği değilmiydi.

ve çok çok çok muhtemelen sgk sevki ile rapor almanız istenir.

Gelen yazıdan 2 yıl sonra SGK sağlık kuruluna bizzat sordum dedikleri bu yazı ile istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz. Tekrardan sevk yada yazı sizin için verilmez dendi.

Emekli olmayı düşünmüyorum ama insanın yinede ne olacağı belli değil

Bencede mantıklı başlıkta maluliyet ile ilgili yazıyor

murat levent mahmut56

Merhaba,Sizinde bahsettiğiniz gibi 2 ayrı yönetmelik var ve temel anlamda çok büyük değişiklikler içermiyor.

Ancak bir konuda bilgi farklılığınız mevcuttur ve şöyle ki;

20.02.2019 tarihinde resmi gazete de yanınlanan ERİŞKİNLER İÇİN ENGELLİLİK DEĞERLENDİRMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK içer itibari ile Engelli sağlık kurulu raporu almayı ve emeklilik işlemlerinde sadece Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik (506 sayılı kanunun 60. maddesinin C bendi uyarınca emeklilik sistemini) işlemlerini kapsamaktadır.

Halk arasındaki Engelli Emekliliği ise Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İle Emeklilik (5510 sayılı kanunun 28. maddesinin 4. ve 5. fıkralarını,5510 sayılı kanunun 25. maddesi(Malulen Emeklilik) ve 5510 sayılı kanunun geçici 4. maddesi ) işlemlerini kapsamaktadır.Engelli Emekliliği 5510 sayılı kanunla vatandaşlarımızın yararlandığı bir emeklilik tipi olup bir önceki cümlede saydığım 5510 sayılı kanuna tabii emekliliklerin hepsini kapsamaktadır.28.08.2021 tarihinde yayınlanan MALULİYET VE ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBI TESPİTİ İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ bunların hepsini içine almaktadır.2 maddesi kapsamda tek tek açıklanmıştır.

Yazımın en sonunda 28.09.2021 tarihli yeni yönetmeliğin link bağlantısını paylaşacağım.

Bu bağlamda halk arasında vergi indirimi emekliliğinin olarak bilinen emekliliğin gerçek adı Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik İşlemleridir.20.02.2019 tarihli ERİŞKİNLER İÇİN ENGELLİLİK DEĞERLENDİRMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK bu konuyu kapsar.Bu kişiler 01.10.2008 tarihinden önce ilk defa sigortalı olmuş, şu an devam eden veya sigorta primlerinin son 1262 günü 4A-işçi statüsünden yatan vatandaşlarımızın yararlandığı bir sistemdir.

Diğer bağlamda halk arasında engelli emekliliği olarak bilin emekliliğin SGK kurumu ve hastane belgelerindeki ortak resmi adı Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İle Emekliliktir.5510 sayılı kanunda geçen 25. madde (Malulen) ,28. Madde 4. ve 5. fıkrası (Çalışma Gücü Kaybı Tespiti ) ve Geçici 4. Madde(5434 sayılı kanuna tabii halen çalışmakta olan Devlet Memurları) kapsamaktadır.01.10.2008 tarihinden sonra ilk dega sigorta başlangıcı olan her vatandaşımızı ve mevcut 4B-Bağkur ve 4C-Devlet Memurlarını kapsamaktadır.

28.09.2021 tarihli MALULİYET VE ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBI TESPİTİ İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ 01.10.2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olan her vatandaşımızı,4B-BAĞKUR VE 4C-Devlet Memuru ilgilendirmekte ,halk arasıdan engelli emekliliği denmektedir.Engelli emekliliği denmesinin nedeni sadece Engelli Sağlık Kurulu Raporu ile emeklilik işlemlerinin yapılmasıdır.

Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik işlemleri ise Vergi Dairesinden alınmış Engelli vergi indirimi belgesi alınarak yapıldığı için vergi indirimi ile emeklilik olarak bilinmektedir.

Açıklamanızda Engelli Emekliliği ile Engelli Vergi indirimi ile Emekliliği aynı sistem gibi anlatmışsınız.2 Sistem tamamen birbirinden farklıdır.Yönetmelikleri farklıdır,emekli olurken gereken rapor tipleri farklıdır.Aynı emeklilik sistemi değildir.

Bu bağlamda 28.09.2021 tarihinde yayınlanan yönetmeliğin adı MALULİYET VE ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBI TESPİTİ İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ olması nedeni ile Hem Malulen Hemde Çalışma Gücü Kaybı Tespiti işlemlerine muhataptır.Yani 5510 sayılı kanunla emekli olacak herkesi bağlamaktadır.

Saygılar.

28.09.2021 tarihli MALULİYET VE ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBI TESPİTİ İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/09/20210928-4.htm

Basara

Hayır .5510 sayılı kanunda sizin bahsettiğiniz emekliliğin adı Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İle Emekliliktir.Forumda bir yazımda açık bir şekilde açıkladım.

Erken Yaşlanma ile Emeklilikte yaş şartı 55 dir.SGK prim gün sayısı 5.400 gündür.SGK hizmet yılı yoktur.Yani Erken Yaşlanma ile Emeklilik bambaşka bir emeklilik işlemidir.Çok bilinmeyen eski kanunlardan kalan bir sistemdir.

Çalışma Gücü Kaybı ile Emeklilik ,Malulen Emeklilik ve Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik sistmelerinin tek ortak yanı ve hala değişmeyen yaş şartı olmamasıdır.

Saygılar.

şu an burada paylaşılanlar net bir yoruma değil de bir den fazla yorumlara dayanmış bir şekilde , iyice kafa karışıklığına sürüklüyor :D hadi bismillah

Bu yönetmelikte kısa ve öz herkesin anlayacağı şekilde açıklama olsa daha ii olur her yorumda farklı anlam çıkıyor veya öle anlıyoruz

zeynep ünal

Zeynep Hanım,asıl sıkıntılarımız da tamda sizin bahsettiğiniz bu konulardan gelmektedir.Çünkü bizler toplum olarak güvendiğimiz veya çok iyi bildiğimiz kişilere sorarak öğrenmeyi daha doğru olduğunu düşünerek uygularız.Bu durumlar sonucu Engelli Emekliliği ,Vergi Emekliliği,Engelli İşlemleri diye adlarla biribirinden farklı sistemleri tek algılamamıza ve kada karışıklığına neden olan üzücü bir süreçtir.

Kendi adıma verdiğim tüm örneklerde var olan,yasama organı tarafından yürürlüğe konmuş kanun,yönetmelik veya tebliğ üzerinden örnekler vermeye dikkat ederim.Çünkü karşımdaki insanın doğru bilgiye ihtiyacı vardır benim bildiğim bilgiye değil

Kanun okuryazarlığı dersinin gelmesini her zaman yürekten arzu etmişimdir.Çocukluğumdan beri kanunlar ,yasama ,yürütme ve yargı kollarını bir vatandaş olarak okudum ve araştırdım.son 15 yıl içinde T.B.M.M. ve kanun yapımı ile ilgili iyi araştırmalar yaptım.İşimde bu konuları çok kullanma şansım olmadı veya avukatlık veya hukuk alanında çalışmadım.Ancak araştırdım.

Hakkım nedir,başkanın haklarını nasıl saygı gösteririm.Vatandaş olarak görevim nedir.Kanun maddeleri hakkında kimseden aldığım bir eğitim yoktur veya çalışarak kazandığım bir deneyimde sadece öğrenme arzusudur.

Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ün dediği gibi öğrenmek,araştırmak ve gelişmek adına durmadan hiç durmadan çalışmamız lazım.Benim ana felsefem budur.Bunları hep beraber tüm vatandaşlarımız başaracak ise önce benim işim değil,benim konum değil söyleminden kurtulup öğrenebildiğimiz kadarıyla bilgiyi almak gerekir.

Bilgi en büyük hazinedir ve bunun göstergesi ATATÜRK'tür.Dünyada onun kadar okuyan ve bir ülkede matematik başta olmak üzere bir çok ilmi terimlerine isim veren ve bunun hakkında yazı yazan bir lider yoktur.

Yüce Rabbim'in ilk emri oku'dur.

O zaman okumak önemli ve gereklidir.Lütfen önce okuyalım sonra herşeyi tartışalım.Ancak biraz önce söylediğim gibi her insanın ihtiyacı olan benim bildiğim değil sadece doğru bilgilerdir.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir

Memur için konuşacak olursak

Yani bir adamın vergi diliminden yararlanmak için aldığı yüzde 65 süresiz raporu
Aynı adamın 4c den emekli olmak için alacağı yeni raporda yüzde 15 e düşebilir dimi.
Böylelikle bu adamın süresiz vergi dilimi engelli hakkı için yüzde atmışbeş raporu varken ve engelli haklarından yararlanmaya devam ederken,

Diğer yandan emeklilik nedeniyle iş gücü kaybı nedeniyle yüzde 15 raporu olabilir dimi.

Uzun lafın kısası süresiz raporla engelli haklarından yararlanırken düşük rapor nedeniyle emeklide olamayabilir. Böylede bir çorba

Bilgi Hazinedir
Dostum herkez her şey yazmış çok karışmış sizin yazdiklariniz bir nebze daha açıklayıcı
Şimdi
Şuan 1995 sigorta başlangıç 26 çalışma
%40 süresiz raporu olan vergi indiriminde süresiz yararlanan Ama daha emeklilik başvurusu yapmamış olan kişilerin bu mevzuat ile ilgisi varmı yani 1ay sonra gitsek SSK ben artık engelli emekli olmak istiyorum diye bilirmi

Bilgi Hazinedir

5510 'daki değişiklik nedir? 2013 ve 28.09.2021 tarihli MALULİYET VE ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBI TESPİTİ İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ arasındaki fark,getirilen değişiklik nedir o zaman. İnsanların kafasını karıştırmadan eskiden şöyleydi şimdi böyle diyebileceğiniz? Benim anladığım kadarıyla
İster 5510 isterse 2013 2021 maluliyetle emekli ya da vergi indiriminden emekli olsun eskiye göre bir değişiklik yok. 5510 maluliyeti zaten eskiden beri uygulanan belirli engellerde uygulanan bir kanun.

SAK5416

sorunuzun cevabını oturan boğa yazmış önceki sayfa 3 ve 5 okursanız zaten görürsünüz. diyor ki sgk girişi 1 Ekim 2008 den önce emekli olan ve emekliliği vergi indirimi ne bağlı olan kişileri etkilemiyor

Makiyato

Memurların (4C-Devlet Memuru) aldığı Engelli vergi indirimi belgesi gelir vergisi içinden yani aldığı maaşdan indirim sağlamaktadır.Bu yönetmeliğin bu konu ile bir ilgisi yoktur.

4C-Devlet Memuru emekli olur yönetmeliklere göre yani bu yeni yayınlanan 28.09.2021 tarihli yönetmelik ve öncesine göre SGK kurumu tarafından varsa bile yeniden Engelli Sağlık Kurulu raporu alır ve o rapor SGK sağlık kurulu tarafından değerlendirilir.SGK sağlık kurulu onay verirse 4C-Devlet Memuru emekli(Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İle Emeklilik) olur.Bu sistem birçok açından Malulen Emekliliğe benzemektedir keza aynı yönetmelikte olmasının nedeni budur.

4C-Devlet Mmemurun hiç bir emeklilik işleminde Engelli Vergi indirimi belgesi ile işi olmaz veya kullanamaz.5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı veya 5510 sayılı yürürlükte S.S.G.S.S kanununda böyle bir belge ile işlem geçmemektedir.

Engelli vergi inidirimi devlet memuru için maaşta avantak demektir ve o kadardır.Etkilenmez başka bir konu ile bağı olmaz.

Yeni yönetmelik emeklilik için alacağınız raporu anlatmaktadır.Şöyle bir durum vardır Engelli Vergi indiriminize hiç bir şey olmaz ama bambaşka bir Engelli Sağlık kurulu raporunuz yani oran veya süreniz olabilir.Bu yönetmelik bunu anlatmaktadır.

Saygılar.

SAK5416

Sizinda bahsettiğiniz gibi 01.10.2008 tarihinden önce sigorta başlangıcı olan Engelli Vergi İndirimi belgesi olan (4A-İşçi statüsünde olan vatandaşlarımız )ve süresiz veya süresi hala devam ediyor ise bu yönetmelikle hiç bir ilgileri yoktur.

Evet bugün başvursa bu kişiler emeklilik şartlarıda tamam ise emekli olabilir.

Saygılar.

ercan 34

Evet haklısınız.

Saygılar.

murat levent

Merhaba,5510 sayılı kanun 01.10.2008 tarihinden beri uygulanmaktadır.13 yıldır vardır.

Yani benim gibi ilk sigorta tarihi 01.10.2008 tarihinde önce yapılmış kişiler 506 sayılı kanunun 60. maddesini C bendi ile yani Engelli Vergi İndirimi İle Emekli (4A-İşçi statüsünden )olmuş kişilerdir.

5510 sayılı kanunda Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik kavramı yoktur yada bu hak 01.10.2008 tarihinde yasa yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ilk kez sigortalı olanlara tanınmamıştır.

28.09.2021 tarihinde yayınlanan yeni yönetmelikteki farklılıkları madde madde yazacağım ;

1-Yönetmelik 4. Madde e bendi;

"e) Hafif düzeyde çalışma gücü kaybı: Bu Yönetmeliğe göre çalışma gücünün en az %40-49 arasında kaybedilmesini,"

Bu tanımlama bir önceki yönetmelikte yapılmamıştı.

2-Yönetmelik 4.Madde k bendi;

"Orta düzeyde çalışma gücü kaybı: Bu Yönetmeliğe göre çalışma gücünün en az %50-59 arasında kaybedilmesini, "

Bu tanımlama daha önce yapılmamıştı;

3-Yönetmeli 6. Madde tamamı;

"Orta ve hafif düzeyde çalışma gücü kaybı oranı tespiti

MADDE 6 – (1) Kanunun 28 inci maddesinin beşinci fıkrası ile geçici 4 üncü maddesinin altıncı fıkrasının (a) bendinde belirtilen orta ve (b) bendinde belirtilen hafif düzeyde çalışma gücü kaybının tespitinde hastalık listesi esas alınır.

(2) Sağlık kurulu raporlarında birden fazla hastalık mevcut ise en ağır sekel bulgu dikkate alınır ve Balthazard formülü uygulanmaz."

Bu madde daha önce yoktu.5510 sayılı kanunun 28. maddesinden bahsediyor.Çalışma gücü kaybı tespiti ile emeklilik olan halk arasında engelli emekliliği diye bilinen emekliliktir.Bu yönetmeliğin hastalık listesine göre oran alacaklar onu belirtiyor ve balthazard kullanılmayacak demektedir.

Burada belirtilen kişiler biraz önce tanımlasını paylaştığım 6. madde başlığında yazan Hafif Düzey (%40-%49) ve Orta Düzey(%50-%59) yani tüm emekli olacakları(5510 sayılı kanunun 28. Maddesi 4. ve 5. fıkrası-01.10.2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olan kişiler.) listeye dahil edip balthazardan muaf kılmış ve bu yönetmelikte hastalık listeye bağlamıştır.Bu daha önceki Yönetmelikte mevcut değildi.

4-Yönetmeliğin 2. Maddesi ç bendi ile;

ç) 28 inci maddesinin beşinci fıkrası ve geçici 4 üncü maddesinin altıncı fıkrasına göre yaşlılık sigortası kapsamında, sigortalıların hangi hallerde çalışma gücünü orta veya hafif düzeyde kaybettiğine"

Bu madde ile 5510 sayılı kanunun 28. maddesi 4. ve 5. fıkrası (Çalışma gücü kaybı tespit ile emeklilik-engelli emekliliği-01.102008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olmuş kişiler) ve 5510 sayılı kanunun geçici 4. maddesi(5434 sayılı kanuna tabii halen memurluk görevini sürdüren yada 5434 sayılı kanunla emekli olma hakları devam eden eski memurlar) Hafif ve Orta düzey sınıflamalarına dahil edilip yukarıdai maddelerle bağlantılanmış ve bu kişilerin emekliliğinden balthazard muaf kılınmış ve bu yönetmelikteki hastalık listesine bağlanmıştır.

5- Yönetmeliğin 15. Maddesinin 4. alt bendi ile;

"(4) Kontrol muayenesi değerlendirmeleri ilk maluliyet kararına esas mevzuat hükümleri çerçevesinde yapılır."

Emekli olup kontrol muayanesi yapılacak yukarıda bahsettiğim vatandaşlarımızın ilk emekli olduklarında kullandıkları raporların mevzuatları üzerinden rapor alabilmeleri sağlanmaştır.Bu daha önceki yönetmelikte mevcut değildi.

Durum itibari ile aslında çok bağlayıcı ve çok karmaşık bir sistem içinde 5510 sayılı kanuna tabi Çalışma Gücü Kaybı Tespiti ile Emeklilik ve Malulen Emeklilik sistemlerini diğer sistemlerden şu an için farklı kılmışlardır.

Saygılar.

Tekrar tekrar okudum.

1. Uyku apnesi cihaza yanıt vermiş ise tedavi oran yok

2. Yaşlılık aylığından bahsediyor. Yaşlılık aylığı herkesin bildiği engelli emekliliği...

Açıkçası kafalar çok karışık....

İnşallah bununla ilgili kesinlikle SGK uzmanı yada bu alanda iyi bir avukat yorumlarsa çok iyi olur.

Yada SGK bir açıklama....

Şu var eminim; düne kadar ilgili, kanun ile emekli olan bugün değişmesi için kanun geretigini düşünmüyorum...

Lütfen bu konuda bilgisi olan, anlayan arkadaşlar yorum yazarsa daha iyi olur....

Umarım bu konu ile ilgili en kısa sürede bir resmi açıklama gelir

BilgiHazinedir göz ardı ettiğiniz bir husus var herkes her alanda bilgi sahibi olamaz ya da herkesin kapasitesi aynı değildir.
Bundan mütevellide meslek dalları oluşmaktadır.
Demem o ki bilen bilmeyene yalinlastirmali yardımlaşma bu hususla gerçekleşir ;)

zeynep ünal

Tamda sizin dediğiniz gibi kimse herşeyi bilmek zorunda değil ama okumasına engel değil.

Kendi adıma kanun ve hukuk hakkında kesinlikle meslek bilgisine sahip değildim ve hayatımda da meslek olarak icra etmişliğim yoktur.Ancak okuyarak doğru bilgilere ulaşmama engel teşkil etmemiştir.

Usta filozofların bir sözü der ki;

"KİŞİNİN ÖNÜNDE EN BÜYÜK ENGEL KENDİSİDİR."

Yine size katılıyorum ve diyorum ki herkes olayları bildiği gibi değil kanun,yönetmelik ve tebliğ de yazdığı gibi iletmesi yani doğru olarak iletmesi yeterlidir.

Bilemeyebiliriz,mutlaka herkesin idrak seviyesi ve durumu farklı olacaktır ancak herşeye yorum ve anlam katmaktan vazgeçemiyoruz.

Sadece doğru bilgi iletebilmek kendimize başta kendimize olmak üzere karşımızdaki insana saygıdır.Kendimize saygı göstererek başkasına saygı göstermiş oluruz.

Kendimize saygı doğru bilgiye ulaşmaya çalışmaktır.Ne kadar öğrenebilirsek kazanan biz oluruz ve herkes.(yardımlaşma)

Saygılar.

İyi akşamlar.
"Sizinda bahsettiğiniz gibi 01.10.2008 tarihinden önce sigorta başlangıcı olan Engelli Vergi İndirimi belgesi olan (4A-İşçi statüsünde olan vatandaşlarımız )ve süresiz veya süresi hala devam ediyor ise bu yönetmelikle hiç bir ilgileri yoktur". burada süresiz veya süresi devam eden demişsiniz.Ben 23.09.2021 de vergi indirimimi 2 yıl 'süreli' aldım 4A ya tabiyim. Sigorta başlangıcım 2008 öncesi.Bende etkilenmiyorım değilmi? Raporumun süreli olması durumu değiştirirmi?Keza Pazartesi emeklilik işlemlerine başlayacağım.Çok teşekkürler.

Bu işi yine diyorum.... SGK uzmanı yada bu alanda iyi bir avukat yada SGK resmi açıklama ile anlaşılır.

Herkes için hayırlı olsun.

BilgiHazinedir göz ardı ettiğiniz bir husus var herkes her alanda bilgi sahibi olamaz ya da herkesin kapasitesi aynı değildir.
Bundan mütevellide meslek dalları oluşmaktadır.
Demem o ki bilen bilmeyene yalinlastirmali yardımlaşma bu hususla gerçekleşir ;)

Aynen 👏👏👏

Ben 1994 girişli 4 c saglik memuruyum. Mayis ayinda %61 engelli raporu aldim. Değişik hastaliklar ve Balthazar formülü ile. Saglik müdürlüğune muracaat ettim. Rapor Ankaraya gitti. Sgk kurul %51 dir raporu ve emekli olabilir dedi. Sonuc geldi müdürlüğe. Tabi bu 3 ayi buldu. Agustosta emekli olmak istiyorum dilekcemi müdürlüğe verdim. Cevabi 3 hafta sürdü. Emekli sandigindan tamamdir cevabi geldi. Ilisigimi 15 Eylulde kestim.
Bu yeni kanun, yonetmelik vs ne ise ben bu islemleri yapmadan ciksa idi. Benim en yüksek yüzdem%40 psikiyatri. Bu deger sgk kurulda düşürülebilir %38 yapıp beni emekli olmamaz la karsi karşıya birakabilirlerdi.
İŞTE konu bundan ibaret. Yanilmiyorsam.

mahmut56

Merhaba, zeynep ünal arkadaşımızın söylediklerini katılıyorum ve diyorum ki;

"İNSANIN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL KENDİSİDİR."

Bir konu hakkında hiç bir bilgiye sahip olmamamız ,bilmememiz veya deneyimleyemememiz gayet doğal bir durumdur.Ancak bu durumda olmak okumak veya bilgiye ulaşmakta bize engel teşkil etmemeli veya yıldırmamalıdır.

Yine size katılıyorum ve diyorum ki;

Herkes olayları bildiği gibi değil kanun,yönetmelik ve tebliğ de yazdığı gibi iletmesi yani doğru olarak iletmesi yeterlidir.

Bilemeyebiliriz,mutlaka herkesin idrak seviyesi,durumu veya koşulları farklı olacaktır ancak herşeye yorum ve anlam katmaktan vazgeçemiyoruz.

Sadece doğru bilgi iletebilmek başta kendimize olmak üzere karşımızdaki insana saygıdır.Kendimize saygı göstererek başkasına saygı göstermiş oluruz.

Kendimize olan saygı doğru bilgiye ulaşmaya çalışmaktır.Ne kadar öğrenebilirsek kazanan biz oluruz ve herkes olacaktır.

YARDIMLAŞMA işte tam olarak da budur.

Saygılar.

Not:

Kanun,yönetmelik veya tebliğ hakkında mesleki bir bilgiye,deneyime sahip değilim.Hayatımda sizlerle veya arkadaş çevremla paylaşabilmek dışında kullandığım hiç bir alan olmamıştır.

Bu bilgi eksikliğim fazla ile olmak üzere okuyarak ,araştırarak insanlara fayda ve yarar sağlamak için naçizane kendi çapımda çabalıyorum.Bu çaba bir insanı bile amaca ulaştırabilirse ne mutlu bizlere.

Saygılar.

Bu foruma ulaşamayan bir çok vatandaşımız vardır.Onlara ulaşacak ve yardımcı olabilecek yine bizleriz.Bizler doğru bilgiye ulaşır yani elimizden geleni yaparak gerçek bilgilere ulaşabilirsek o zaman toplum olarak kazanacağız.

Saygılar.

Günaydın herkese

Burada yardımcı olmaya çalışan arkadaşlari taktir ediyorum.

Bu genelge hukuki bir konu, bugün mahkemelik olsa , mahkeme bunu SGK uzmanı bilirkişi yada hukukçu bilirkişi rapor aldırabilir.

Lütfen yanlış anlamayın.

Bu form da avukat olan arkadaşlar konu başlığına yazdım. İnşallah biri çıkar soruları cevaplar

Bu arada bende hukukçu değilim; herkes gibi okudum. Anladığım kadarıyla,
Herkesi ilgilendirdiğini düşünüyorum. Ama hukukçu olmadığım için kesin konuşmak istemem... Kimseyi yanıltmak istemem. .

İleriki zaman da emeklilik başvurusu yapanlar, bu konuyla ilgili tecrübelerini paylaşırsa bu konu netleşir diye düşünüyorum

mahmut56

Söylediklerinize yürekten katılıyorum.Yazmış olduğunuz metinleriniz, güzel dilekleriniz ve herkese olan desteğiniz için kendime adıma size çok teşekkür ederim.

İnşAllah sizin dile getirdiğiniz gibi Hukukçu ve SGK danışmanı olarak forum sitemize dahil olan veya okuyabilen kişilerin bilgilendirmeleri ile tüm arkadaşlarımıza büyük fayda ve katkı sağlanacaktır.

Saygılar.

Emekli değilim sskliyim 60+20=68 raporum var
2012 girişli yim emeklilik durumum e şekilde olacak

Benimki60+20=68 2012 emeliyim. Nasıl olacak

Ne demek istediğinizi anlamadım lütfen biraz daha açar mısınız

Emekliyseniz sizi ilgilendiren bir durum yok.

Emekli değilseniz, 2012 ssk girişiniz varsa, o zaman bu düzenleme sizi de kapsıyor. Ben Günü geldiğinde 5510 28'e göre SGK'ya gidip hastaneye sevk alacaksınız ve emeklilik için süreci başlatacaklar

Gelen yazıdan 2 yıl sonra SGK sağlık kuruluna bizzat sordum dedikleri bu yazı ile istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz. Tekrardan sevk yada yazı sizin için verilmez dendi.

Emekli olmayı düşünmüyorum ama insanın yinede ne olacağı belli değil

Artık sevk şart gibi görünüyor. Eskiden farklı uygulamalar olabiliyordu 4c'lilerde evet. Durumunuz ne olur inanın bilmek mümkün değil. Sanırım uygulamanın yönerge ve genel yazılarla rayına oturmasını beklemeliyiz.

Yeni yönetmelik:
"Kurum sevkine istinaden düzenlenen sağlık kurulu raporları yalnızca durum bildirir nitelikte olduğundan, raporların karar hanesinde çalışma gücü kayıp oranı/engellilik oranı belirtilmeden “Sosyal Güvenlik Kurumunca belirlenecektir.” ibaresi yazılır."

Önceden birkaç rahasızlıkla %40 barajını geçip vergi indirimi alabilenler bundan sonra engelli deil ,bu bilgi kesin bilgi:rolleyes:

MESTAN

Bu bilgi yanlış sanki. Normal engelli raporlarında baltazard formülü devam ke değil mi? Bu muhabbet sadece emeklilik için olanda.

MESTAN

Merhaba Makiyato arkadaşımızında size yazdığı gibi ne yazık ki verdiğiniz bilgi doğru değildir.

Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik için kullanılan yönetmelik 20.02.2019 tarihli resmi gazetede yayınlanan ERİŞKİNLER İÇİN ENGELLİLİK DEĞERLENDİRMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK ile yapılmakta ve balthazar formuülü işlemleri engelli sağlık kurulu raporunda kullanılmaktadır.

Burada bahsettiğimiz 28.09.2021 tarihli resmi gazetede yayınlanan MALULİYET VE ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBI TESPİTİ

İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ ise 01.10.2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olan vatandaşlarımızı ,4B-Bağkurlu vatandaşlarımızı ve 4C-Devlet memur olan vatandaşlarımız ile Malulen Emekli olacak vatandaşlarımızı kapsamaktadır.

Durumun genel özeti 2 farklı yönetmelik mevcuttur.Bahsettiğimi gibi Engelli Vergi indirimi ile Emeklilik için kullanılan yönetmelik 20.02.2019 tarihli resmi gazete yayınlanmıştır,yürürlülüktedir ve içerisinde hala balthazar formülü ile engelli sağlık kurulu raporu alınabileceği yazmaktadır.

Bu forum sayfasından yazılan yönetmelik 28.09.2021 tarihinde resmi gazetede yayınlanan 01.08.2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olan,4B-Bağkur statüsünde ve 4C-Devlet Memuru statüsünde SGK primleri ödenen ve de Malulen Emekli olabilecek vatandaşlarımızı kapsayan bir resmi metindir.

Sizden ricam bilgi ve dayanağını tam olarak açıklayamadığım konular burada hassasiyet ile herkesi okuyan arkadaşlarımızı kafasını karıştırmakta ve onları yanlış fikir ve düşüncelere sevk etmektedir.

Yazdığımız her kelime büyük sorumluluk demek olup ona göre hareket etmemiz gerektiğine inanıyorum.

Saygılar.

Not :

20.02.2019 tarihli Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik için kullanılan Yönetmelik Linki ;

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/02/20190220-2.htm

28.09.2021 tarihli 01.10.2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olan,4B-Bağkur,4C-Devlet Memuru ve Malulen Emeklilik için kullanılan Yönetmelik Linki ;

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/09/20210928-4.htm

Yeni değişiklikle ortaya çıkan durum şu: Eski sistemde %60'a kadar olan (hafif ve orta engellilik) engellilerde balthazard formülü uygulanırken artık bu uygulanmayacak. Ek engeller oranınızı artırmayacak.

Bunun çok fazla sayıda mağduriyet yaratacağı kuşkusuz. Eğer iki rahatsızlık dolayısıyla %40-50 gibi oranlar aldıysanız çok büyük ihtimalle yeni yönetmeliğe göre emekliliği hakkınız olmayacak demektir.

Daha önceden elde edilen emeklilik hakları ise müktesep hak teşkil ettiğinden Anayasal olarak dokunulamaz. Ancak SGK Anayasa falan dinlemeden herkesi takır takır kontrol muayenesine sevk ederek emeklilikleri iptal edebilir. Yapmadığı şey değil.

Benim tahminim bu yönetmelik çok büyük ihtimalle dava konusu edilecek ve Danıştay tarafından iptal edilecek. Aksini düşünmek bile istemiyorum.

Hüseyin İlik

Öncelikle teşekkür ederim.

1998 sigorta girişim, 2009 memuriyete giriş hala memurum. 2017 yılında vergi indirimi ve engelli raporu aldım.(süresiz )

Benim sigorta girişim 1998 esasmi alınır yoksa memuriyete girişi 2009 mi ?

mahmut56

Siz engelli memur olarak çalıştığınız için sizin durumunuzda bir değişiklik olma ihtimali pek yok. Yönetmelikte geçici madde var, bu hüküm yeni engellilik tespiti işlemlerine uygulanacak. Önceki talep ve raporlar geçerli. Ama SGK zaman zaman engelli olarak çalışanları da kontrol muayenesine sevk edip maaşlarını kesebiliyor. Sizde ihtimal düşük olsa da özellikle özelde çalışanlar için kontrol muayenesi büyük bir risk haline gelmiş oldu.

Hüseyin İlik Merhaba Hüseyin Bey
İyi akşamlar.
"Ben 23.09.2021 de vergi indirimimi 2 yıl 'süreli' aldım 4A ya tabiyim. Sigorta başlangıcım 1997.Bu durum beni etkilerini ?Keza Pazartesi emeklilik işlemlerine başlayacağım.Çok teşekkürler.

Hüseyin İlik
İyi akşamlar Hüseyin bey

İlk önce teşekkür ederim. Cevap verdiğiniz için.
Benim hakkımı koruyan geçici madde yönetmelikte bulunan;

" Geçiş hükmü
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce maluliyet, çalışma gücü kaybı veya erken yaşlanma durumlarının tespiti talebinde bulunan sigortalılar ile bunların hak sahibi veya bakmakla yükümlü olduğu çocukları için, yürürlükten kaldırılan ilgili sosyal güvenlik mevzuatının Kanuna aykırı olmayan hükümleri uygulanır."

Bu mu ?

Üst Alt