Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

5510 28'e göre erken Yaşlılık emekliliğinde artık balthazard formülü kullanılmayacak

Yakında bununla ilgili bir düzenleme yapılır sanırım

algaNihat

4a lı asgari ücretlilerde vergi kesilmeyeceği için emekli olamaz diyor mevzuat yenilenmesi lazım. Yakında yenilenir ona çözüm bulurlar. 4a lı olup asgari ücret üzerinde kazançları olanlarda değişiklik yok. Ama 4c li isen ikinci sınıf hatta sınıfa bile dahil olmayan insansın bu memlekette. Sgk nın yeni yayınladığı yönetmelik iptal edilmekdikce 4c liler erken emeklilik hayali kurmasın o rüya bitti artık.

Arkadaşlar ben bu konuyu sendikama sordum "yönetmelik kanuna aykırı olamaz " dediler ve birçok engelli memur arkadaşın sorunsuz emekli olduğu bahsedildiği gibi bir konu yaşamadığı söylendi..
Ama ben yine de burada sormak kendi durumumu sormak istiyorum.
Ben 1989 da SGK işe başladım ama kısa sürdü.
Daha sonra 1997 de öğretmen olarak kamuda devam ettim ve 25 yıldır kamudayim.
2013 de engelli raporumu aldım yüzde 43 toplam 3 hastalıktan ve vergi indirimi de yaptırdım.
Şimdi bende emekli olmak istesem ,bu hastalık listesine goremi muamele göreceğim ??
Eğer öyleyse ortada ciddi bir kriz var demektir çünkü yönetmelik kanuna aykırı olamaz.
Kanunda yüzde 40/59 arası engelli memur olanların 18 yılda emekli olabileceği gayet net ve açık bir şekilde yazmaktadır.
Bunu cevaplayacak olan varmı aranızda ?

CPH2205 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Acilen düzenleme yapılması şart gibi.. Devlet 15 yaşında deriz ancak biraz uyuşuk ve ağlamayana da kolay kolay emzik vermiyor..
Bu konu hakkında biz engellilerin bir şeyler yapması gerekir diye düşünüyorum: yani bu olayı gündeme getirmek ve sıcak tutmak gibi..

Yönetmeliğin adı maluliyet ve çalışma gücü kaybı tespiti yönetmeliği. Acaba çalışırken iş kazası vb. nedenlerle maluliyet yaşayanlara has bir yönetmelik mi yoksa engelli olarak daha önce vergi indirimi ya da işe girişte alınan engelli raporları olanları da kapsıyor mu ? Hala inanmak istemiyorum çünkü 😃

engelsizgs

Dostum bu yönetmelik "malulen emekli olacaklara " yönelik bir yönetmelik olduğu soyleniyor..
Öyle olmasa zaten 2019 da en son çıkan yönetmeliğin iptal olduğu açıkça yazardı..
Buna rağmen emekliliği bu yönetmelikten dolayı kabul edilmeyen varsa gruba yazsın lütfen.
Ben sendikalara ve engelli derneklerine sordum hepsi aynı cevabı verdi.bir yerlerde bir hata var

erdinc1972
Sanırım durumlarımız biraz birbirine benziyor. Yalnız siz başvuru yapmamışsınız henüz emeklilik için. Engelli raporunuzun ve yeterli oranınızın olması yeterli olmuyor görünüyor. Çalışma gücü kaybı yönünden Kurum Sağlık Kurulunca raporunuzda inceleme yapılıyor emeklilik başvurunuz akabinde ve bu inceleme de konuştuğumuz hastalık listesine göre yapılıyor sanki. Çok bilgili değilim bu konularda ama yaşlılık aylığı başvuruma olumsuz yanıt verilince konunun böyle geliştiğini düşünüyorum.
Bu arada bırakın yönetmeliği, bizzat yaşadığım bir durumdan yine bahsediyorum apayrı bir konu bu, yayınlanan bir tebliğ ile ilgili kanun a aykırı işlem yapılabiliyor maalesef..

Kasım sonu 2021 de başvuru yapan arkadaşım var..
Kurula girdi raporu önümüzdeki hafta çıkacak sonuç..
Eylül 2021 de çıkan Hastalıklar listesine göre red yemesi lazım eğer burada yazılanlar doğruysa..
Gelişmeleri haberdar edeceğim..

Zaten aynı adla benzer yönetmelik daha önce de varmış..
https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=12511&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5
Bu yönetmeliğin bizlerle ilgisi yok

Kaan X
Dostum sanki seni malulen emeklilik isteği sınıfından degerlendirmisler..
Bir yerde bir hata var

erdinc1972
Hocam haber edersen gelişmeleri iyi olur.
Bu konu altında bahsettiğin yönetmelik ve yeni yönetmeliğin bizimle ilgisi olmadığı bir çok defa belirtilmiş dediğin gibi. Bende bir hata yapıldığını düşünmek istiyorum, tekrar başvuru yapacağım bakalım ne olacak.

Kaan X

Bende sizin gibi düşünüyorum. Sanki sgk artık engele bağlı yaşlılık aylığı bağlanması taleplerinde de çalışma gücü kaybına bakacakmis gibi geliyor tıpkı maluliyet durumu varmış gibi. Sizin basvurunuzu da bu yönden reddetmişe benziyor. Bir yandan da sgk nin o yönetmeliğinin ekindeki listeye bakınca çoğu rahatsızlık yok gibi bir şey. O yönüyle de listenin az sayıda rahatsızlığı kapsamasi sadece maluliyet durumundaki sgk ca çalışmaya uygun olmayacağı düşünülen "daha önemli hastalıklar" listesi gibi sanki.
Bilmiyorum zaten 5510 dan sonra verilecek emekli maaşları çok düşük olacaktı bu da üzerine tuz biber eker.

OturanBoğa

Mrb benimde 2008 öncesi sigorta başlangıcım var. Uyku apnesi için cpap cihazı alıcam haftaya 2. yatışım olucak (tansiyon astım
ve kilodan oran alabiliyorum) heyet raporuna müracat edicem en yüksek oranım 20 olur diye tahmin ediyorum. Yeni düzenlemeden etkilenmez demişsiniz ama heyete müracat tarihimin 2022 olması durumunda benim durumum ne olur. Şimdiden teşekkür ederim

Alper yozgat

1 ekim 2008'den önce sigortalı olup emekliliği 4a (ssk) statüsünde olacak kişiler vergi indirim haklarına istinaden emekli olur. Vergi indiriminde geçerli olan cetvel sakatlık oranı cetveli'dir. Yani bu kişiler yeni düzenlemeden etkilenmez.

OturanBoğa

Bu konu hakkında hiç bilgim olmadığı için bir sorum daha olucak vergi indiriminde geçerli olan cetvelde balthazar hesaplamalımı oluyor benim en yüksek 20 devamında 10 10 10 oranlarımda 20 olarakmı kalıcak. Balthazar hesabına göre 41.68 mi olucak bu başlıktaki tüm yazılanları okudum ama burada takıldım.

5510 Sayılı Kanunun 28. maddesinin 5 inci Fıkrası:

Çalışma Gücü Kaybı* %60 ‘In Altında, Ancak* % 40 Ve Üzerinde Özürlü olanlardan:
- Özür Oranı, % 50 ilâ % 59 arasında ise, en az 16 yıldan beri sigortalı* olmanız ve* 4320 gün,
- Özür Oranı % 40 ilâ % 49 arasında ise, en az 18 yıldan beri sigortalı olmanız ve 4680 gün,
Malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaş şartı aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanılabilir.

Özürlü Raporu’na Göre Tüm Vücut Fonksiyon Kaybı Oranı % 60’dan Fazla Olduğu Halde, Malulen Emekli Olamama:

- Özürlü sağlık kurulu raporlarında kullanılan ölçüt ve sınıflandırmalar farklıdır. Özürlü Raporlarında Tüm Hastalıklar birleştirilerek (Balthazard formülü) Tüm Vücüt Fonksiyon Kaybı Oranı belirlenir.* Malulen emekli olmak isteyen sigortalılar için Çalışma Gücü Ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği uygulanır. Sözkonusu Yönetmelik ekinde belirtilen hastalıklardan birden fazlası mevcut ise, değerlendirmede en ağır olan hastalık dikkate alınır. Hastalıklar birleştirilmez.

Mevcut kanunlar bunlar arkadaşlar!!!
SGK nin sitesinden direk öğrenebilirsiniz
http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/sgk/tr/saglik/maluliyet

Yani bu maluliyet yönetmeliğinde eskiden de en yüksek oranda hastalık neyse ondan malul olunuyordu..yeni birşey değil..
Engelli emekliliği ile malulen emeklilik farklı konular

CPH2205 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Bülent dostum dediğin gibi olursa mevcut engellilerin yüzde 80 i emekli olamaz..
Bir yerlerde bir hata var..
Ekim'de ve devamında emekliliğe başvuran arkadaşlar varsa lütfen bilgilendirsin bizi o zaman!

Peki Bülent bey, o zaman kim malulen kim engelli emeklisi olacak o nasıl belirlenecek ???

Vergi indirimi

Vergi indirimi emeklilikte aynı malulen emeklilik gibi tek rahatsızlıktan yüzde 40 şartı mı getirildi balthazar formulu kullanılmayacak mi bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.

Burada anlatmak istediğim yüzde 60 tek rahatsızlıktan malulen emekli olunuyordu vergi indirimi emeklilikte demi tek rahatsızlıktan yüzde 40 şartı mı getirildi balthazart formulu kalktimi.

Oturan boğa bey benim 2005 sigorta başlangıcı var hiç rapor almadım 3 rahatsizlugim var yeni kanundan yüzde 40 artı kalktı demişsiniz balthazart formulu beni etkileyecek mi 4a olarak çalışıyorum cevap verirseniz sevinirim.

hazar01

Dostum önceki sayfaları merak edip okusan anlayacaksın ama tenezzül etmiyorsun anlaşılan dur ben sana anlatayım oturanbağa diyorki sigorta girişi 1 ekim 2008 öncesi 4 a lı olanlar
Vergi indirimine istinaden emekli olurlar ve bu yönetmelik bunları etkilemez yani anlayacağın balthazard uygulaması 2008 öncesi 4 a lılar için hala uygulanmakta eski 2019 sakatlık cetveline tabi olacaksın umarım anlatabildim
Saygılar..

Son düzenleme:
Sizler burada kendinize verilen hakların geri alınmasını tartışa durun. Pek kıymetli milletvekilleri için bu 2008 den önce sonra başlamış olmanın bir farkı yok. Bir vekil 2008 den sonra ilk defa vekil olmuş olsa dahi emekli maaşını 5434 e göre alacak. Yani yasayı çıkaran 2008 den sonra işe girecek vatandaşı sefalet düzeyinde emekli maaşına mahkum ederken kendini ise bu yasanın getirdiği hak kaybından muaf tutmuş. Dünyanın neresinde var böyle bir şey ? Anayasa da tüm vatandaşlar eşittir yazmıyor mu? Tüm vatandaşlar eşittir ama bazıları daha da eşittir !

Haberin ilgili kısmını yaziyorum ve linki ekliyorum.

14- 5510 sayılı Kanun'a tabi milletvekillerinin daha düşük ücret aldıkları doğru mudur?

15.10.2008 tarihinden sonra göreve başlayan bakan ve milletvekilleri 5510 sayılı Kanun'a tabi olacakları için 5434 sayılı Kanun'a tabi olan bakan ve milletvekillerinden daha az ücret alırlar. Bunun sebebi ise emekli kesintilerinin daha fazla olmasıdır. Ancak emekli olunca her ikisi de aynı emekli maaşını alacaklardır. Yani milletvekilleri emekli maaşında 5510 veya 5434 ayrımı yoktur.

https://www.memurlar.net/haber/1009146/15-soruda-memur-maaslarina-yapilan-zam.html

Ercan bey teşekkür ederim bilgi verdiğiniz için yorumları tenezzül edip okudum ama kafa karışıklığı olmasın diye sordum cevabını aldım 2008 öncesi 4 a çalışanlar vergi indirimi emeklilikte hastalık listesi değil 2019 da çıkan sakatlık cetveline göre oran alacak vede balthazart formulu uygulanacak anladım teşekkür ederim inşallah ilerki yıllarda da devam eder.

Peki Bülent bey, o zaman kim malulen kim engelli emeklisi olacak o nasıl belirlenecek ???

SGK Hastalık Listesi'ne göre
"Ağır" tanılar malulen emekliliği gerektiren (%60 ve üzeri orana karşılık gelen) hastalıklardır.
"Orta" tanılar eski sistemdeki %50-59 arası oran demek
"Hafif" tanılar eski sistemdeki %40-49 arası oran demek

2008 den önce 4a lı 2008 den sonra kamuda memur oldu sanırım bizide erkiliyor tek engel oranından emeklilik..zaten o zaman %40 oluruz bu gidişle

OturanBoğa
Gördüğüm kadarıyla bu listede çoğu hastalık yok. Yazan kişilerden de okuduğum kadarıyla önceki durumda emekli olunabilen rahatsızlıklar yeni yönetmelige göre listede olmadığı için emekli olmak imkansız hale getirilmiş oluyor. Bence komple kaldırsınlar erken emekligi. Ne zaman öldük o zaman emekli etsinler bizi.

muhendis3232
Bu 2008 de çıkan yasanın değişmesi şart. Eyt den daha fazla mağduriyet oluşturacak bir şey ama kimse farkında değil. Hadi yaş yükseltildi aylık bağlama oranları hangi hakla düşürülerek daha düşük emekli maaşı almaya mahkum edilmek isteniyor. Zamanında 35 yaşında emekli ettiklerinin cezasını neden biz çekiyoruz. Gerekirse onların emekliliğini iptal etsin devlet çok mu zor. 2008 öncesi 4 b li iken 2011 de memur oldum ama 4b li olduğumuz için bizi memur saymıyorlar. Ama 4b li çalışmamı derece kademede ve izin de sayıyor. 4b li olanları da memur gibi çalışmış kabul edip 5434 e göre emekli etmeliler. İllaki değişir bu yasa. Ayet değil sonuçta.

Farkeden bişey yok sadece engelli emeklisinde sikinti var oda balzart uygulanmiyor

4A'lı ve 2008 öncesi girişler için hala eski yani (erişkinler için engel oranı değerlendirme) ölçütü kullanılıyor değil mi?
yoksa 21 eylülden sonraki tüm başvurular mı?

Ayrıca kontrol muayenesine çağrılan kişi eski hüküme göre mi, yeni hüküme göre mi değerlendirilir?

Klingbeil

1 ekim 2008 öncesi sigortalı olup emekliliği ssk (4a) statüsünde olacaklar hala vergi indirimi ile eski rapor cetveline göre emekli olacaklar.

Olası kontrolde emekliliğe temel olan cetvel kullanılacak

OturanBoğa

Teşekkürler, sadece anlam karışıklığı olmaması için temel olandan kasıt eski erişkinler değerlendirme 2019 engel cetveli değilmi.

@OturanBoğa

Merhaba Bülent bey,ben 25 yıllık öğretmenim,%36 işitme kaybı, %5 bel fıtığı ile %41 oranında engelli raporu aldım,engelli bergi indirimi yazısı da aldım, emeklilik başvuruma bugün red cevabı geldi, açıklama yeterince iş gücü kaybı olmaması, sanırım madde 1 deki balthazardin kullanılmaması durumu, itiraz etmeli miyim,engelli bergi indirimin neden onaylandı o zaman,haksızlık değil mi bu

bu yönetmelik "malulen emekli olacaklara " yönelik bir yönetmelik olduğu soyleniyor..

Benim emekliligime red cevabı geldi bugün,%36 işitme kaybı,%5 bel fıtığı, toplam %41 engelli raporum ile engelli vergi indirimi yazısı aldım, 25 yıllık öğretmenim, emeklilik başvuruma red cevabı geldi, yıkılsın resmen, yeni yönetmelik dolayı mı bu,açıklamada yeterince iş kaybı oluşmadığı yazıyor 5510 1. Maddeye göre diyor, orada balthazard kullanılmaz diyor, çok çok üzgünüm, aylardır uğraşıyorum 😔

@OturanBoğa
Merhaba,bülent bey iletişim numaranızı paylarsaniz çok sevinirim,görüşebilirsek lütfen,danışmam gerek,size, ben öğretmenim 25 yıllık, %36 işitme kaybı, %5 bel fıtığı ile %41 engelli raporu aldım, engelli vergi indirimi yazısı ile emekliliğe başvurdum, bugün red cevabı geldi, yeterince iş gücü kaybı oluşmadığı için diye, ne yapabilirim acaba,lütfen yardımcı olur musunuz

Üst Alt