Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2016 Yılı evde bakım aylığı miktarı ve kişi başına düşen aylık gelir sınırı

Evde bakim parasi hesaplanırken asgari geçim indirimi dahil ediliyor mu. Biz 3 kişiyi ve alamıyoruz. Netten Brute cevrildirimde alamıyoruz. 820 lira net yapıyor. Ağı çıkartılır sa kurtarıyor. 6 yıldır alamıyoruz. Nasıl hesaplanıyor.

melek hanım iyi geceler size bir sey sormak istıyorum bordromdakı yemek ve yol yardımı gelır olarakmı gozukurmü yoksa gozukmezmı babam için evde bakım aylıgı ıcın muracat ettık de gelır hesabına katarlarmı yanı yemek ve yol yardımını bılgınız varsa yardımcı olursanız sevınırım

tesekkurler ablacıgım

@karayel43 net maaş tutarına bakarlar. yemek ve yol parası da veriliyorsa onlar da gelire dahil edilir.

@burhantaha hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı nasıl hesaplanıyor onu öğrenmek istiyorsun. asgari geçim indirimi net asgari ücretten çıkartılıyor. brüt asgari ücret değil net asgari ücret dikkate alınıyor.
hesap şöyledir: net asgari ücretten asgari geçim indirimi çıkartılıyor ve kalan miktarın üçte ikisi hesaplanıyor.
isterseniz hesabı yapayım.
2016 yılı için net asgari ücret : 1300,99 TL
asgari geçim indirimi: 123,53 TL
asgari geçim indirimi düşülmüş asgari ücret miktarı: 1300,99 - 123,53 = 1177,46
1177,46 TL'nin üçte ikisi de 784,97 TL

2016 yılı net asgari ücret ve asgari geçim indirimi miktarı için bkz: T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI | Asgari Ücret

eger hanede kişi başına düşen aylık geliriniz 784,97 TL altındaysa evde bakım aylıgı açısından geliriniz uygundur demektir. bkz: http://www.engelliler.biz/forum/evd...-ve-kisi-basina-dusen-aylik-gelir-siniri.html

Ama ben yemek ve yol parasını kendim kullanıyorum hatta ben 150 lira yol parasi veriliyor ama ben ise giderken 279 lira yol parasi harcıyorum neden gelire dahil ediliyor varmi bunu inceleyebilecegim kanun veya tüzük yardımcı olursanız sevinirim

karayel43 evde bakım aylıgında her ne ad altında olursa olsun her gelir hesaba dahil edilir. giderler hiçbir şekilde gelirden düşülmez. aldıgın maaşı da harcıyorsun. bunlar dikkate alınmaz. çalıştıgın yerden aldığın net gelire bakarlar. her ay işyerinden ne kadar eline geçiyorsa o dikkate alınır. şu yol parası şu yemek parası ayrımı yapılmaz.
Sosyal hizmetler kanunu ek 7. madde u konuda şöyle der:

"Ek Madde 7- (Ek: 1/7/2005-5378/30 md.; Değişik: 6/2/2014-6518/21 md.)
Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama
aylık gelir tutarı, asgarî ücretin aylık net tutarının 2/3’ünden daha az olan bakıma ihtiyacı olan engellilere, resmî veya özel
bakım merkezlerinde bakım hizmeti ya da sosyal yardım yapılmak suretiyle evde bakımına destek verilmesi sağlanır.

NOT: ama sen yine de istersen aile ve sosyalpolitikalar bakanlığı il müdürlüğünü arayarak sor. memurlara değil direkt müdüre sor. ya da alo 183'e de sorabilirsin. yaklaşımları nedir öğrenmeye çalış. ben de yanılabilirim sonuçta.

Kalem;

Teşekkür ederim ablacigim yardımların için allah razı olsun senden

Birde son olarak şunu sorayım bayramlardaki fazla çalışmalar yani resmi tatillerdeki fazla çalışmalar net ucrete dahil edilirmi

karayel43 mesailer elbette gelire dahil edilir. sürekli olmayan gelirse bunlar, bu gelirlerin aylık ortalaması esas alınır. öğretmenler mesela yazın ek ders ücreti almaz. her aldıkları ek ders ucreti de farklıdır. bu durumda bu ek ders ücretlerinin aylık ortalaması esas alınır.

Melek Hanım

%99 ağır engelli kızım var, aylık gelirim (maaş+agi) 3125+166= 3291 lira evde bakım aylığı alabilirmiyim. Kızımla birlikte evde 3 kişiyiz.Şimdiden ilginize teşekkürler.

Tekno52 geliriniz uygun değil. maalesef evde bakım aylıgı baglanmaz size. evde bakım aylığının baglanabilmesi için hanede kişi başına düşen aylık gelirin 784,97 TL altında olması gerekir.

Melek hanım iyi günler bilgilendirdiginiz için tşk ederim babam ağır demans hastası hastane bakıma muhtaç onayı verdi babam SSK emekli kardeşim de askeri ücretli çalışıyor biz evde 5/ kişiyiz hesaplarima gore kişi başına düşen gelir 546/ TL tutuyor benim bir ise girme durumun var askeri ücretli böyle bir durum da babama maaş yine çıkar mı bilgilendirirseniz çok sevinirim yüzde 30 engelliyim birde bakım aylığı kimin üzerine yatar

Csayin babanıza evde bakım aylıgı baglanıp baglanmayacagını öğrenmek istiyorsunuz.
babanız 3 şarta da uygun bulunursa evde bakım aylıgı baglanacaktır:
1. % 50 ve üstü engelli sağlık kurulu raporu olacak ve raporda muhakkak "ağır özürlü" kısmı, "evet" olarak işaretli olacak.
2. hanede kişi başına düşen aylık gelir 784,97 TL altında olacak (2016 yılı için geçerlidir bu miktar).
3. babanızın bakıma muhtaç durumda oldugu yönünde bakım hizmetleri değerlendirme heyeti olumlu kanaat bildirecek.

eger bu 3 şartın birinde bile uygun bulunmayın evde bakım aylıgı baglanmaz.
evde bakım aylıgı bakıma muhtaç engelliye haftanın 7 gunu 24 saatlik bakım hizmeti karşılıgında akrabası olan bakıcıya ödenir.

babanızın bakıma muhtaç durumda olup olmadığı şu kriterlere göre belirlenecektir:http://www.engelliler.biz/forum/evd...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html
eger sayılan A,B,C,D bentlerinden en az birinde tam veya en az ikisinde kısmen başkasının bakımına muhtaç durumdaysa heyet bakıma muhtaç oldugu yönünde karar veecektir. fakat heyet bu değerlendirmeyi yaparken yaşlılıktan kaynaklanan değil engelinden/hastalıgından kaynaklanan yapamadıklarını dikkate alacaktır. babanız agır demans hastasıysa bakıma muhtaç durumda kabul edileceğini düşünüyorum.
gelire gelince. siz de çalışmaya başladıgınız takdirde elbette gelire dahil edilirsiniz. eger sizin gelirinizle birlikte hanede kişi başına düşen aylık gelir 784,97 TL altında olursa evde bakım aylıgı baglanır. aksi takdirde mümkün değil.

UYARI: evde bakım aylıgı baglandıktan sonra hanedeki gelir değişiklerini ve hanedeki kişi değişikliklerini en geç 1 ay içinde aile ve sosyal politikalar bakanlıgı il müdürlüğüne bildirmekle mükellefsiniz. aksi takdirde hakkınızda hukuki işlem yapılır. gelir sınırını geçtiğiniz tespit edildiğinde ise yersiz ödenen tüm aylıklar sizden faiziyle geri istenir.

Melek hanım tşk ederim bilgilendirme için bir sorum daha olacak kardeşim adresi farklı bir yerde yani ailem ile oturmuyor bu durum da kardeşimin geliri ailemin gelirine eklenir mi

Csayin okumuyorsa veya okuyorsa da 25 yaş üstüyse hane gelirine eklenmez.

Ablacim çok tşk ederim Allah razı olsun bilgilendirme icin.abla biraz benim tam anlamadım da kardeşim de bende 25 yaş uzerindeyiz ikamet kardeşimin aynı ildeyiz fakat başka bir ilçede ama ailem ile adres bir degil yani onun geliri ailemin gelirine eklenmez öyle mi abla tsj ederim şimdiden

Csayin babanız için evde bakım aylıgına başvuracaksınız. evde bakım aylıgı için de babanızın ikamet ettiği hanenin geliri esas alınır. kardeşiniz babanızın hanesinde ikamet etmiyor ve yaşamıyorsa hane gelirine dahil edilmeyecektir. kardeşinizin aynı il içinde olması bu durumu değiştirmez.
kardeşinizin ikameti başka adreste mi? evet.
kardeşiniz babanızla aynı evde yaşıyor mu? hayır.
o halde kardeşinizin geliri evde bakım aylıgında gelir hesabına dahil edilmez.
ha kardeşiniz elbette babanızı gelir ziyaret eder, istediği zaman kalır. bu ayrı konu. onemli olan ikamet adresinin ve yaşadıgı evin ayrı olması:)

Merhaba.ben de birsey sormak istiyorum. 2016 subat ayında annem beyne pihti gitmesi sonucu hastalandı.suan demans veya Alzheimer olduğu soylendi.zaman ve mekan kavrami yok.kisisel bakımını yapamiyor ve yemek yiyemiyor.ablam antalyada oturuyordu fakat anneme bakabilmek icin isinden ayrilip annemin evine gecti.annem babam ablam oturuyorlar suanda.annem babam emekli.ikisinin maas toplami 2900 lira.ablamin geliri yok.evde bakim ayligi şartlarını tasiyormuyuz ve ne yapmaliyiz.annemin raporu var fakat %kac suan bilemiyorum.bilgi verirseniz teşekkür ederim.

Kalem,
şubat ayındaki başvurum yeni sonuçlandı. BİMER başvurularımla sonunda aldığım yazı şu;

"...Kuzeninizin kızının gelir hesaplamasına dahil edilip edilmeyeceği konusunda bakanlığımıza görüş sorulmuş olup, gelen cevabi yazıda "Şehir dışında öğrenim gören çocuklar dâhil olmak üzere, aralarında akrabalık bağı bulunan, adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre aynı konuta kaydedilmiş kişi veya kişilerden sosyal inceleme raporu ile birlikte yaşadığı tespit olunanlar" ibaresi çerçevesinde, 30/07/2006 tarihli ve 26244 sayılı RG'de yayımlanan yönetmeliğin tanımlar başlığının 4.maddesinde geçen akraba( çok önceden bakıcılar için geçerli demiştin.) tanımında yer alan kişilerin hane halkı kapsamında sayılması hususu görüş bildirilmiştir.

Bu yönetmeliğin belirlediği akraba tanımına kuzeninizin kızı hane halkı kapsaamına girmediği belirlenmiştir. Bu nedenle dosyanız eşiniz, kızınız,oğlunuz ve kardeşiniz olmak üzere 5 kişiden hesaplanmıştır....kişi başına düşen gelir miktarı 820,77TLdir. Bu rakam ekonomik kriterin üzerinde olması sebebiyle her hangi bir işlem yapılamamıştır."

şimdi ne yapmamı tavsiye edersin?

Kalem hanım 2022 maaşı alırken bakım aylığıda gelir hesaplamasına dahil ediliyormu ? ben %83 engelli çocuğumla hanede 2 kişi olarak yaşıyoruz. hiç bir gelirimiz yok. bakım aylığınıda 2022 yi şu an alıyoruz. bakım aylığınını 6 ay olmuştu evleneli eşimin üstüne yaptırmıştım malesefki eşim evi terketti. ben 53 yaşındayım şimdi ben bakım parasını babası olarak kendi üzerime yaptırabilirmiyim. ikincisi 2022 yi keserlermi. üzerimizde ne bir mal varlığı var nede başka bir gelir.

Hanenin gelir durumu, 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun Ek 7 nci maddesi gereğince yapılan evde bakım ödemeleri ve 2022 sayılı Kanun gereğince bağlanan aylıklar hariç olmak üzere sürekli ve düzenli olarak alınan şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı, eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardım, burs, harçlık gibi nakdî sosyal yardımların aylık ortalaması dahil edilerek yapılan hesaplama ile belirlenir.​
[FONT=Arial]denmektedir. Yani evde bakım maaşları 2022 maaşları için bir gelir sayılmamaktadır. Dolayısıyla muhtaçlık sınırını aşmanız konusunda bir problem yaratmayacaktır.
bu kanun hala yürürlüktemi.acaba?[/FONT]

kaplan19 yukarıda alıntıladığın yönetmelik hükmü sonradan değiştirildi. şimdi yürürlükte olan yönetmelik hükümlerine göre evde bakım aylıkları da 2022 aylıgı gelir hesabına dahil edilmektedir.
sorularını net cevaplayabilmem açısından şu sorularımı cevapla lütfen:
1. 2022 aylıgı alan çocugun kaç yaşında? 18 yaşından küçük mü?
2. eşiniz evi terketmiş. resmi olarak boşandınız mı? eşiniz evi ne zaman terketti?
3. eşinizin ikametgah adresi sizde mi halen?

siz bu 3 soruyu cevaplayın evde bakım aylıgı ve 2022 aylıgı açısından da durum değerlendirmesi yapıp sorularınızı cevaplayacağım.

çocuğum 28 yaşında profilde resimi olan. resmi olarak boşanmadık ama 2 gün sonra boşanma davasını açacam.eşim gideli 3 gün oldu. ikametgahı bende. ve bakım aylığıda onun üstüne hala. onun üzerinede daha yeni yaptırmıştım 2 ay oldu. şu anda hem bakım hemde 2022 yi alıyoruz. ama şu andan itibaren sadece oğlumla yaşıyacam artık . bakım aylığınıda kendi adıma yaptıracam mecburen. benim korkum hanede 2 kişi yaşayacağımız için 2022 yi keserlermi.

@Kalem kalem hanım istedeğiniz bilgileri yukarda belirttim.

Babamın enggelli raporuna iyiraz edip heyete girdik sonuc Ağır özür evet bakıcı maası alabilir.Evrakları bugün verdik.Bakıcı maaşı ne zaman onaylanıp almaya başlayabiliriz

[Merhaba ben şimdi evde bakım alıyorum 888 tl eşimden boşanmayı düşünüyorum oda 800 tl ediyor ve memur vefaat eden babam dan maaş bağlanıcaz ama emekli değildi memurdu ve 500 tl bağlanırsa eğer ve toplam gelirim bu kadar olucak ve evde 3 kişi kalıcaz sence evde bakım maaşı kesilirmi 3 kişi kalıcaz evde ve eğer bu şartlarda hepsinden yararlanabilirmiyim eğer yararlanabilirsem kızım kyk dan kredi alıcak 425 tl buda dahil olursa kesilirmi evde bakım bilgi almak istiyorum.

Son düzenleme:
Bayan

hanedeki kişi sayısı 3 ise toplam gelir;

3 X 784.97(sınır) = 2354.91 TL yi geçmemesi gerekiyor.

kişi başına düşen gelir kanuna uyuyor ama engellinin biri kira getiren (geliri sınırı geçmiyor) gayrımenkulları ve banka mevduatı varsa ona bakan geliri kocasından kalan 600 küsür lirası olan annesi evde bakım hizmeti alabilir mi?

Merhaba evde bakım 888 tl gelire sayılmıyormu yani eşimden 800 tl alırsam vefaat etmiş babamdan 500 alırsam kızım kyk dan 425 tl alırsa 800+500+425 mü sade gelire sayılıyor evde bakım hesaplanmıyormu yani 888 tl sayılmıyormu toplam gelire

Melek hanım merhaba.. bu yıl ikinci altı aylık için gelir sınırı ve evde bakım maaşları ne kadar olacak bilgi verebilirseniz sevinirim..

01.07.2016-31.12.2016 döneminde geçerli olmak üzere evde bakım aylıkları 932,59 TL olmuştur. OturanBoğa bu mesajımı bu konunun ilk mesajına ekleyin lütfen

merhaba kalem hanım
ben asgarı ucret 1300 tl alıyorum annem 1094 tl dul maaşı alıyor esım calısmıyor benım maasım hesaplanırken agi dahıl edıyormuyuz gelır testınde

Üst Alt