Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yurt dışından alınan araçlarda 5 yılın sonunda ötv sorunu..?

malesef bu yönetmelik bizi bağlıyor.üzgünüm:

E- Özel Tertibatlı Araçların Devir ve Satışı
Gümrük Vergisinden muafiyet kapsamında ithal edilen eşya, Gümrük İdaresinin izni olmadan ve Gümrük Vergileri alınmadan malul ve özürlü olmayanlara ödünç verilemez, kiralanamaz, devredilemez veya satılamaz.
Söz konusu eşya ve malzemeler muafiyetin veriliş amacına uygun kullanılmak ve ilgili Gümrük Müdürlüğünün izni dahilinde muafiyet hakkı tanınmış başka bir kurum veya kuruluşa ödünç verilir, kiralanır, devredilir veya satılırsa Gümrük Vergileri aranmaz.
Malul veya özürlü kişiler; mülkiyetlerinde Gümrük Vergisi ödemeden ithal edilmiş özel tertibatlı otomobil, minibüs ve motosiklet kayıtlı olduğu sürece ve bunların fiilen ithal edildiği tarihten itibaren 5 (beş) yıl geçmedikçe, bu taşıtları satamaz ve yeniden aynı şekilde muafiyet kapsamında otomobil, minibüs ve motosiklet ithal edemezler.
Fiili ithal tarihinden itibaren 5 yıl geçtikten sonra Gümrük Vergilerinin tahsili koşuluyla, fiili ithal tarihinden itibaren 10 yıl geçtikten sonra ise Gümrük Vergileri ödenmeksizin söz konusu taşıtların muafiyet hakkı bulunmayan kişilere satış veya devri mümkün bulunmaktadır. Ancak trafik tescil şubesince aracın tescil belgesine konulan şerhin kaldırılması için Ankara Naklihane ve Bedelsiz İthalat Gümrük Müdürlüğü’ne trafik şahadetnamesi ve trafik tescil belgesi ile birlikte müracaat edilmesi gerekmektedir.
Özel olarak dizayn edilmiş aracı devralacak kişinin sakatlığının farklı olması halinde, devredilecek taşıtın Ankara Naklihane ve Bedelsiz İthalat Gümrük Müdürlüğü’ne teslim edilmesi ve devri alacak kişinin sakatlığına uygun olarak aracın anılan Gümrük İdaresinin gözetimi altında dizayn edilmesi gerekmektedir.​

Bu yazı ÖTV istisnası ile ilgilidir. gümrük muafiyeti konusuna cevap vermemektedir ve bunun için Gümrükler genel müdürlüğünden bilgi alınabilir demektedir. Yani 10 yıl durumunda bir değişiklik yok ama mahkemeye verilebilir bu konu.araç yenileyebilecek maddi imkanım olsa dava ederdim ben. bu durumda arkadaşlar varsa bunu araştıralım bence.

----------

Ötv de var Kdv de var, ben 5 yıl önce getirttiğim aracımın vergisini hesaplattım herşey var içinde...

hatice hanım aracınızın modeli ve masrafı ne kadar tuttu acaba

Aramızda bir avukat dostumuz yok mudur?
Bence dava edersek kazanırız. en azından yürütmenin durdurlmasını sağlarız belki. o zaman eski yasa hükmü geçerli olur. 5 yılda satış söz konusu olur. Çünkü en 5 yıl önce aldığımda yasa bu şekildeydi. 10 yıl olduğüunu bilsem ben ya daha yeni bir araç ithal ederdim ya da 0 km araç alırdım. Bu açık bir hak ihlalidir.

arkadaşlar ithalat çalışanı olarak şunları söyleyebilirim.
aldığımız araçlar normalde 5 yıl satılamıyordu bu ötv dolayısıyla idi.
yani ötv kaçakçılığını önlemek amaçlıydı.
bir kısım insanlar eengelli birisini buluyor ve engelli üzerine arabayı alıp ötvsiz yurtiçinde kullanıyordu.
suistimal edildiği de oluyordu.incelediğim yasada gümrük vergisi muafiyeti 10 yıl görünüyor.
gümrük vergisi adı üstünde gümrük ile ilgili bir konu,ötv ise özel tüketime bağlı bir vergi gibi duruyor.
süre çok fazla bence zaten bundan sonra 3 yaş üzeri araçlar ithal edilemeyecek gibi kanun yürürlüğe girdi.
araç alacaklar bence yurtiçinden 0 araç baksınlar.ama yurtdışından araba alanlarında satışa 10 sene beklemesi de çok saçma bir konu.
araç pert yada kullanılamaz hale geldiğinde ne olacak ?

Üst Alt