Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Trafik Sigortasından Tazminat Almak..

Merhaba Arkadaşlar ben trafik kazası geçirdim kaza sonucu maalesef eşimi kaybettim ve 6 aydır tedavim sürüyor hala yürüyemiyorum. Bu kaza sonucu karşı taraf 8 de 6 kusurlu bulunmaktadır. Eşimin vefatı (Eşim 21 yaşında) ve kendi sağlık giderlerim için karşı taraftan maddi ve manevi ne kadar tazminat hak edebilirim. Bilgilendirirseniz sevinirim.

Öncelikle başınız sağolsun sayın denizlili. Eşinize Allahtan rahmet size de acil şifa diliyorum.
Ne kadar tazmınat hakettiğinizi tam anlamıyla hesaplmak zor ancak eşinşizin yası genc olması sebebıyle yuklu mıktarda tazmınat alabılırısnız.
,Çocuğunuz varmı? eşiniz kaza tarıhınde calısıyormuydu. sizin yasınız nedir? eşinşizin kaza tarıhınde gelir durumu nedir tum bunlara göre bır hesap yapılıarak maddi manevi tazmınat davası acabılırsınız.

1996 yılının kasım ayında annemi ve babamı trafik kazasında kaybetttim.4 kardeşiz ve o dönem ablam hariç hiçbirimiz reşit değildik.konu hakkında bilgi veren yönlendiren vs olmadı.büyük ihtimalle zamanaşımına girmiştir dosya .kesin bilgiye nasıl ulaşabilirim acaba?

MAALESEF ZAMAN AŞIMINA UĞRAMIŞ GÖRÜNÜYOR

Uzamış (ceza) zamanaşımı süreleri eski 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 455-459.maddelerindeki eylemler nedeniyle 102.maddeye göre, bir ölü veya bir yaralı varsa (5) yıl, birden fazla ölü ile bir ölü ve bir veya birden fazla yaralı varsa (10) yıl iken, 5237 sayılı yeni Türk Ceza Yasası’nın yürürlüğe girmesinden sonra Yasa’nın 66’ncı maddesine göre, zamanaşımı süreleri bir veya daha fazla ölüm varsa (15)yıl, yaralanmalarda (bedensel zararlarda) (8) yıl olmuştur. Eğer aynı olayda hem ölü ve hem yaralı varsa tümüne (15) yıllık zamanaşımı süresi uygulanacaktır.

bu mevzuyu ben yeni öğrendim kazazede şimdi ben 2007 de trafik kazası geçirdim kazada yüzde seksen karşı taraf hatalı çıktı motorla geçirdim kazayı ama benim ehliyetim yoktu ozaman motorda arkadaşındı onunda motorun sigortası vardı ağır bi kaza geçirdim kafa tasım kırıldı ve 5 defa ameliyat oldum son ameliyatımıda 5 gün önce oldum inşallah son olur tabi sağ kulağımda 180 desiber duymuyo 2012 de yüzde kırk yedi rapor aldım kaza yaptığım aracın sigortası vardı ben ozaman sigortasızdım yani çalışmıyordum sigortam yeniydi ve günü çok azdı aracı kullananda araç kendisinin değildi kardeşinindi
yeşil kartla hastane masraflarım karşılandı ama aracın sigorta şirketi bana dava açtı yani arkadaşıma ruhsat sahibi olduğu için yüzde yirmi bendeki hatanın parası için daha sonrada ayriyetten arkadaşta para aldı kendi sigorta şirketinin kapsamında kaza yaptığım kişinin sigortası heralde o parayı veren yani şimdi ben bu kapsama giriyomuyum kısaca arkadaşından motorunu alıp kaza yapan biri olarak buyazdığıma cvp bekliyorum müsait olduğun bi zaman şimdiden teşekkürler ...

leon kardeş o zaman sen ver bi tavsiye arkadaşımın motoruyla 2007 de kaza yaptım ehliyetim yoktu ozaman karşı tarafında arkadaşında araç sigortaları vardı yüzde seksen karşı taraf hatalı çıktı u dönüşü yapmış ben kazayı hatırlamıyorum kafa tasım param parça aynı ibrahim tatlı sesin gibi oldu hala rahatsızlığım devam ediyor sağ kulağımda duymuyo 5 gün önce ameliyat oldum 5 inci ameliyatım inşallah son olur 2012 de yüzde kırk yedi özürlü raporu aldım hastane masraflarım o zaman yeşil kartla karşılandı bilmiyorum kazazedeye bi soru olarak yazdım aynı sana yazdığım gibi şimdi ben ne yapmalıyım bu kapsama giriyomuyum ben ona göre bende takip edeyim yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkür ...

merhaba arkadaşlar konuyla alakası yok ama bir şey paylaşmak istiyorum benim çok sevdiğim bir ağabeyim var kendisi engelli birkaç ay önce tekerlekli akülü sandalye almıştı ama geçirdiği ameliyattan sonra şimdi kullanamıyor parasal yönden ihtiyaçları var bu nedenle akülü tekerlekli sandalyeyi satmak istiyor eğer ihtiyacı olan olursa kendisi fiyat konusunda yardımcı olmak istiyor saygılar teşekkürler

turgut
kaza anında motoru senmi kullanıyordun, arkadaşınmı kullanıyordu,
çok karışık anlatmışsın, sigorta senden neden para istedi, motorun ruhsat sahibi kim, biraz daha net anlatırsan sana faydalı yorumlar alabilirsin.

sordum soruşturdum benim kaza yaptığım araç abisinin aracı kullanan biriydi bende tektim motorda motorda arkadaşındı ikiside sigortalı olduğu için bende ki yüzde yirmilik hatamı karşı tarafın sigortası aldı bunu bana avukat aracılığıyla ödedtti bana yani arkadaşa geldi ben ödedim yüzde seksen hatalı olan karşı tarafa da arkadaşın sigorta şirketi arkadaşa para ödetti tabi arkadaştan ben almadım parayı motor masrafı falan şimdi burada durum şu ne olursa olsun bu yeni yasaya göre kazazedenin dediği gibi önceden zaman aşımı 5 ile 10 yılmıştı şimdi 8 ile 15 yıla uzatılmış yani ben kaza yaptığım kişinin araç sigorta şirketine karşı tarafta olan yüzde seksenlik hatanın davasını aça biliyorum ve bu kaza nedeniyle kafa tasımda oluşan hasarların kulağımın kaybını pisikolojik yaşadığım kayıpları tazminat olarak alıyorum kazazede kardeş araştırmış ve doğru söylüyo eyer benim kazada ben yada karşı taraf sigortasız olsaydık bu seferde devletin fondan yaralanacaktım ...

denizlili kardeş başın sağolsun rabbim sağlık sıhat versin sana ve geride kalanlara sigortalıysa karşı taraf yada senin araç bunu kendin olarak karşı tarafın sigorta şirketine kaza yaptığın kişinin hatası sonucu ölüm olsun yada sağlık kaybın olsun sana ödemek zorunda bunu bide heyete çıkıp özürlü raporuyla aldığın yüzdeye göre yaşa göre çocuk varsa kaza tipine göre sigorta yatış şekline göre bi hesapları var ben net bilmiyorum orasını ama şunu net diyiyim karşı tarafın sigorta şirketine dava açıp paranı al he eyer sende yada karşıda sigorta yoksa bunu zaten sigorta şirketler devlete veriyo bunuda davlet sigortasız kaza yapanlara destek amaçlı veriyo aynı şekilde hesaplayarak paranı oradanda ala bilirsin ,,,

Merhabalar. 2012 Nisan ayında şehirlerarası yolcu otobüsünde yolcu olarak kaza geçirdim. ayağım 5 6 yerden kırıldı, çok fazla birşey kalmadı Allah'a şükür, hafif bir sekme dışında ama çok çektim. 10 buçuk ay sürdü tedavim. sekmeninde büyük ihtimal geçebileceğini söyledi doktor. şuan hala ayağımda kemik içinde tel var. daha sonra çıkacak. devlet memuru olduğum için 10 buçuk ay süren tedavim boyunca raporluydum ve maaşımı almaya devam ettim yani maddi olarak çok bir kaybım olmadı. bu süre zarfında da çok fazla hastane masrafım olmadı sadece özel hastaneye verdiğim farkları ben ödedim, çoğunu devlet karşıladı. bu olay sonucunda dava açmalı mıyım? sizce kimlere açmalıyım? (sigorta? şirket? şoför?) açsam kaç lira alırım? bilgileriniz için teşekkürler.

espanyol55;

Maddi zararınız ve manevi zararınızın tazmini için şirket şöför sigorta üçüne aynı anda dava açabilirsiniz. Manevi tazminatı ıslah olmayacağı için talep ettiğiniz bedeli net şekilde yazmayı atlamayın

bence önce sigorta şirketine açılmalı çünkü en fazla tazminat miktarı ordan alırsınız.şöföre veya şirkete acarsanız dava 2-3 yıl sürer.ama sigortaya açarsanız 2-3 ay içersinde alırsnız

Sayın kazazede öncelikle yardımlarınızdan dolayıSonsuz teşekkür ederim göstermiş olduğunuzYardım sonrası tüm belgeleri toplayıp babamlabirlikte güvence hesabına şahsen gidip başvurumuzu Yaptık dediğiniz gibi gayet iyi ilgilendiler yaklaşık 1,5 Kadar sonra geri döndüler Rabbim sizden ve sizin gibiYardımseverlerden razı olsun hakkınızı helal edin

trafik kazasi

sayin kazazede ben 2011 yilinin mayis ayi sonu trafik kazasi gecirdim ben kiralik bir arabada yolcuydum ve arabayi arkadasim kullaniyordu.Suc kusurununn kimde ne kadar oldugunu bilmiyorum cünki ben ilk 3 gün yogun bakimda kaldim ve elmacik kemigim kirildi.sonra antalya egitim ve arastirma hastanesinde ameliyata girdim sol gözün altindan girerek icine pilatin konuldu.daha sonra ewlenip yurt disina geldim.kaza yaptigimda arkadasimdan sikayetci olmadim.yurt disinda 2 ameliyat daha oldum ve hersey daha cok kötüye gitti simdi cift görüyorum ve ameliyatin üzerinden 1 yil gecmesine ragmen hala hic bir iyilesme olmadi doktorum hep böyle kalacagimi söylüyor.yüzümün sol bölümü cok farkli duruyor,diger bölüme göre.3 gün önce türkiyedeydim ve bir tanidigim bana tazminat alabilecegimi söyledi.doggru mudur?ben daha önce bilmiyordum?bana yardimci olabilirseniz cok sevinirim.kazanin üzerinden 24 ay gecti belli bir siniri var midir?basvuru yapmakta tesekkürler...

sayin ender kardesim burada herkes dogru bildigini iddia etmesin demissiniz,ama sizin yazdiklarinizda sizin tek dogruyu bilen bir kisi konumuna getirmis.kavga yada biriyle tartismak icin burada degilsiniz,yardimci olmak istemiyorsaniz yardimci olmak isteyenlere de engel olmayin,siz tecrübeliyseniz sizin tekrübeniz size kalsin yada anlatin burada insanlar faydalansin kardesim yapmayin böyle...bütün sayfalar atismalarla dolmus sayin kazazedenin yazdigi mesajlar 2000 civarinda yazdigi mesajlardan cok faydalanan insanlar mutlaka vardir....tesekkürler

sayın adam40
evet tazminat hakkınız mevcut.zaman aşımı yaralamalı kazalarda 8 yıldır.herhalde yurt dışında yaşıyorsunuz.tazminat alabilmeniz için dava açmanız gerekecektir.hastaneden alınacak maluliyet oranınız alacağınız tazminatta belirleyici olacaktır.
arkadaşınızdan şikayetçi olmamanız önemli değildir.
dava olay yerinde açılmalıdır.bu nedenle kaza yerinden veya başka bir yerden bir avukatla hareket etmeniz sizin için iyi olacaktır.bence aracılarla değilde avukatla hereket edin ,
rent acar aracı olduğu için mutlaka kaskosu ve trafik sigortası mevcuttur.kaza tutanağını kaza yerine bakan polis veya jandarma karakolundan temin edebilirsiniz,

sayin kazazede peki ewraklari kendim toplayip sigorta sirketine göndersem nasil olur?daha dogrusu ben yardimlasma dernegini aradim onlarda gönüllü avukatlar varmis ve bana yardim edebileceklerini söylediler.ewrkalarri kendim toplasam versem ve ben mesela %20 durum tespit raporu alsam bu bana ne kadar tazminat getirir?yardimlariniz icin tesewkkürler..

sayın adam40
arkadaşım yardımlaşma derneği falan olmaz.bırak gönüllü avukatları herhalde seninle aracılar temasa geçmişler.vaktin varsa tabiiki kendin evrakları toplayıp müracat edebilirsin.
tazminat tahmini olmaz, öncelikle maluliyet oranı belli olması gerekir, yaşınız ve geliriniz hesaplanacak tazminatta etkendirler.
sen türkiyedemi yaşıyorsun, yurtdışındamı
kendim takip ederim diyorsan bu konudaki ilk mesajımda neler yapılması gerektiğini yazdım, ona göre hareket edersin.

sayın şerife hanım
öncelikle helal olsun, herhalde tazminatınızı aldınız, çok sevindim.size faydam dokunduysa ne mutlu bana. gül güle harcayın

sayın espanyol
geçmiş olsun, davayı üçüne birden açınız temerrüde düşsünler, dava devam ederken anlaşma yolunada gidebilirsin anlaşırsan davayı geri çekersin.
yalnız kazadan dolay bir maluliyetinin olması gerekiyor, maluliyet oranı alamazsan tazminat alamazsın, bunun için öncelikle zaten 1 yıl dolmuş tam teşekküllü bir devlet hastanesinden maluliyet raporu alınız eğer oran verirlerse bu raporla otobüsün trafik sigortasına ve koltuk sigortasına müracat edersiniz.bu konunun ilk mesajında neler yapılması gerektiğini detaylı olarak yazmıştım.

sayin kazazede ewt yurt disinda yasiyorum.burada hep sigorta sirketinden bahsediliyor,bu sirket kaza yaptigimiz arabanin sigortasina mi göndermem gerekiyor yoksa?yardimlarininz icin en icten sevgilerimle...

kazada kusurlu hangi araçsa onun sigortasına göndereceksin, ikiside kusurluysa ikisinin sigortasına göndereceksin ,sen yolcu konumunda olduğun için her halukarda tazminat hakkın var.
rent a car arabasıysa kaskosuda mevcuttur arabanın , kaskoyada müracat edebilirsin
yalnız dediğim gibi yurt dışında yaşadığın için bunları takip etmen zor olur.avukatla hareket etmende fayda vardır,

Sayın kazazede henüz tazminatı almadık ana bu haftaSonuna kadar alacağız sanırım babam 65 yaşında %15 Maşukiye'yi raporuVerdiler bugün eksik evrakları topladıkbu arada Güvence hesabınaŞahsen başvuru yapanlara söyleyelim notere gitmeden önce tlf açıp öğrensinlerBiz bugün boşuna 124 tl noter masrafı yaptık Bu arada tazminat 17000 tl vericekler inş birAvukatla konuştum (2 ya da 3 yılmahkeme sürer2000 tl Mah. Masrafı olur ve ben de ücretimi alırım Yaklaşık 50000 tl kazanabilirsiniz dedi)eğer tazminatı Kabul etmezsek Size tekrar teşekkür ediyorum ilaç gibi Oldu kardeşim askere gitti Ağrı da Allah sizi darda bırakmasın

Trafik kazası sonrası nasıl tazminat alabilirim?

Ölüm Tazminatı

Ölüm Halinde:
Kaza tespit tutanağı
Veraset ilamı
Nüfus kayıt örneği
Ölen kişinin mesleği ve aylık gelir durumunu gösteren resmi belge
Ölüm raporu
Eğer mahkeme kararı neticesi sigortalımız tarafından mirasçılara ödenmiş bir tazminat var ise
Mahkeme kararı
İcra emri
Ödeme makbuzu gerekmektedir.

Ödenen tazminat destekten yoksun kalma tazminatıdır. Bu tazminat aktüerler tarafından saptanmaktadır. Aktüerya hesabının amacı; ölen kişinin geride kalan yasal mirasçısının/mirasçılarının bu ölüm sebebiyle uğradıkları maddi zararının/zararlarının tespit edilmesidir. Yukarıda anlatılan belgelerdeki gerekli tüm bilgiler aktüere ulaştırılarak destekten yoksun kalma tazminatı hesaplattırılır. Çıkan maddi tazminat, kusur oranında zarar gören yasal mirasçılara ödenir.

Sakatlanma Tazminatı

Yaralanma Halinde;
Kazada yaralanan üçüncü şahsın tedavi giderleri toplamı, sigortalı aracın kusuru oranında ve teminat dahilinde ödenmektedir.
Maluliyet Halinde;
Kazada zarar gören üçüncü şahsın malul kalması halinde, uğradığı maluliyet sebebiyle geri kalan yaşantısındaki maddi zarar aktüer tarafından saptanmaktadır. Çıkacak maddi tazminat kusur oranında ödenecektir.

Gerekli Belgeler;

Yaralanma Halinde;
Kaza tespit tutanağı,
Hastane epikriz (hastalığın öyküsü) raporu,
Tedavi masraf faturalarının asılları.

Maluliyet Halinde;

Tam teşekküllü bir hastaneden alınan maluliyet yüzdelik derecesini gösteren heyet raporu
Kaza tespit tutanağı,
Malulün mesleği ve aylık gelir durumunu gösteren resmi belge.

TRAFİK KAZASI GEÇİRDİĞİNİZ'DE HAKLARINIZI BİLİYORMUSUNUZ?

Trafik kazası mağdurları haklarını bilmiyor. Kaza mağdurları, 250.000.00 TL tazminat hakkınız da var; bir kuruş ödemeden tedavi de..
Trafik kazası mağdurları haklarının ne kadar farkında? Adana Barosu Avukatların'dan Av. Ferit BAYRAM ve Mercan Hasar Yönetimi ve Danışmanlık Hizmetleri Halkla İlişkiler Müdürü İbrahim YAVUZ'un ortaklaşa beyanları, aslında halkın bu konuda ne kadar bilgisiz olduğunu ortaya koydu.

AV. FERİT BAYRAM ve İBRAHİM YAVUZ UN KONUYA İLİŞKİN AÇIKLAMALARINI AŞAĞIDA BULABİLİRSİNİZ:

BİN KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı verilerine göre, 2013 yılı ilk ayında ortalama, Türkiye genelinde polis sorumluluk bölgesinde, 300'e yakın ölümlü, 20 bin civarında da yaralanmalı trafik kazası meydana gelmiş. Bu rakamlar sadece polis sorumluluk bölgesindeki kazaları kapsamaktadır. Ayrıca ölüm sayısının da sadece kaza yerindeki ölümleri kapsadığını hatırlatalım. Jandarma sorumluluk bölgesi ve hastanelerde ölen kazazedelerle birlikte ölüm sayısı her yıl on bin leri buluyor.

HER 25 ARAÇTAN BİRİ KAZAYA KARIŞMIŞ Şimdi bu tabloyu yıllık olarak ve rakamlarla daha da büyütelim. Halen trafiğe kayıtlı yaklaşık 15 milyon adet araç var. Ülkemizde her sene ortalama 1 milyon civarında trafik kazası meydana geliyor. Örneğin 2012 yılında bu rakam 1.034.435'tir. Yani her 15 araçtan biri kazaya karışmış. Bu kazalarda yaklaşık 8.000-10.000 insanımız vefat ederken bunun neredeyse 20 katı kadar da yani 200.000 kişi civarında insanımız ise yaralanıyor. Bu yaralıların ise hatırı sayılır bir miktarı ömürleri boyunca çeşitli derecelerde tam veya kısmî sakat kalıyor. Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 11'inin özürlü vatandaşlarımızdan oluştuğunu düşünürsek her sene bu sayıya trafik kazaları sebebiyle ciddi bir katılımın olduğunu söylemek mümkün.
10 YILDA BİR İL NÜFUSU KADAR İNSAN KAYBEDİYORUZ Yine acı verici bir başka tespit de trafik kazalarında her yıl kaybettiğimiz insan sayısının 10 yılda ortalama bir ilçe hatta bir ilimizin nüfusuna denk düştüğü gerçeğidir. Yasalardaki eksiklikler, hükümete, emniyet güçlerine, sürücü ve vatandaşlara düşen görevlerin neler olduğu, ne gibi tedbirlerin alınması gerektiği konuları ise ayrı bir yazı konusu olduğundan şimdilik bu konuya girmeden kaza mağdurlarının cezai ve maddi haklarına değinelim.
MAHKEME KARARLARINA İSYANIN SEBEBİ 1.6.2005 tarihinde yürürlüğe giren 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, trafik kazası sonucunda ölüme veya yaralanmaya sebebiyet verme fiilini kasten işlenen bir suç değil, taksirle işlenebilecek bir suç olarak öngörmüş ve düzenlemiştir. Peki bu ne demek? Bunun anlamı aslında şudur: Kazaya neden olan sürücü kaç kişinin vefatına veya yaralanmasına yol açmış olursa olsun aslında çok da yüksek miktarda ceza almayacak demektir.
KAZADA SÜRÜCÜ YARALANDIYSA.. Meselâ kazaya yol açan sürücü, bir veya birden fazla kişinin ölümüne ve/veya bir veya birden fazla kişinin de yaralanmasına sebebiyet vermiş ise yargılanacağı ceza miktarı 2 yıldan 15 yıla kadar olacaktır. Hâkim, sürücünün bu fiili bilinçli taksirle (kişinin öngördüğü neticeyi istememesine karşın neticenin meydana gelmesi hali) işlediği kanaatindeyse artırılabilecek miktar üçte birden yarıya kadar olabilecektir en fazla. Demek ki onlarca kişinin ölümüne de yol açsa bir araç sürücüsünün alabileceği ceza en fazla 22,5 yıl olacaktır.
ÖLÜMÜNE YOL AÇTIYSA.. Peki kaza sonucu sürücü sadece bir kişinin ölümüne yol açmış ise ne olacak? Bu durumda istenecek ceza miktarı 2 yıldan 6 yıla kadar olacaktır. Sadece yaralanma halinde ise dava açılması şikâyete tabi olup, mağdurun 6 aylık süre içinde savcılık veya polise şikâyetçi olduğunu bildirmesi gerekiyor. Gazetelerde, televizyonlarda gördüğümüz pek çok haberde kaza mağdurları veya yakınlarının mahkeme kararlarına karşı isyanlarının sebebi de aslında işte bu.
CEZALAR TATMİNKAR DEĞİL Uygulamada verilen cezaların hiç de tatminkâr olmadığı acı bir gerçek. İyi hal indirimi, para cezasına çevrilip erteleme vs. gibi suçlu lehine yorumlarla genelde cezalar alt sınıra yakın (2 yıl veya daha az) verilmekte ve bu durum kamu vicdanını rahatsız etmektedir. Mahkemelerin en azından kaza sonrası sürücüyü belli bir süre de olsa tutuklamaları, alt sınırdan değil üst sınıra yakın ceza takdir etmeleri, bu suçu taksirle ölüme sebebiyet verme değil olası kast veya en azından bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme olarak değerlendirmeleri halinde verilecek ceza miktarları artabilir ve bir nebze olsun mağdur yakınlarının acısını dindirebilir.
MAĞDURLARIN MADDÎ HAKLARI Trafik kazalarında yaralanan, sakat kalan veya vefat eden kişilerin mirasçılarının ne gibi maddi hakları olduğu konusundan da kısaca bahsedelim. Bu hususta en önemli yasal dayanak 13.10.1983 tarih 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu (KYTK)'dur. Bu kanun gereği motorlu araç sahibi herkes aracı için her yıl Zorunlu Mali Mesuliyet Sigorta Poliçesi düzenlemek zorundadır. Bu poliçenin yaptırılmaması durumunda araç bağlanır ve trafik cezası kesilir. Ancak poliçenin asıl önemi kaza vukuunda araç sahibi ve kusurlu sürücüsünü yüz binlerce TL tazminat külfetinden korumasıyla ortaya çıkıyor. Bu arada kaza durumunda aracın kendi maddi hasarını tazmin etme amacına dönük olan kasko poliçeleri ile bahsettiğimiz zorunlu trafik poliçesini de ayırmak gerektiğini hatırlatalım.
3 TEMEL KORUMA TEMİNATI Zorunlu Mali Mesuliyet Sigorta poliçelerinde düzenlenmiş olan 3 temel koruma teminatı vardır: Vefat, maluliyet ve tedavi. Bu her üç teminatın limitleri de 30.12.2012 tarihi itibarıyla kişi başına 250.000 TL'ye yükseltilmiştir. Şimdi bir örnekle nasıl bir korunma sağlandığını izah etmeye çalışalım:
TAZMİNAT HAKKI Bir aracın şarampole devrilmesi sonucu araç içinde yolcu olarak seyahat etmekte olan Mustafa vefat etmiş, Mehmet ise ağır yaralanmıştır. Mustafa, evli ve iki küçük çocuk babasıdır. Mehmet ise 25 yaşında olup herhangi bir işte çalışmamaktadır. Bu durumda Mustafa'nın yasal mirasçıları olan eşi ve iki küçük çocuğunun aracın (ZMMS) trafik poliçesini düzenleyen sigorta şirketinden destekten yoksunluk tazminatı talep etme hakkı vardır.
250.000.00 TL'LİK ÖDEME Bu miktar, aktüer denilen hesap uzmanlarınca yapılacak hesaplamanın ardından tespit edilecek bir meblâğ olup 250.000.00 TL'ye kadar ödeme yapılması mümkündür. Mehmet ise aylarca süren tedavinin ardından yüzde 40 oranında malûl (sakat) kalmıştır. Bu durumda Mehmet'in yine sigorta şirketinden 200.000 TL'ye kadar tedavi masraflarını talep etme hakkı olduğu gibi, yine yapılacak aktüerya hesabı sonunda 250.000 TL'ye kadar da ayrıca malûliyet tazminatı alma hakkı vardır.
MANEVİ TAZMİNATTA İSTEYEBİLİR Yine hem Mustafa'nın mirasçılarının hem de Mehmet'in, 250.000 TL'nin üzerindeki maddi zararlarını ayrıca açacakları bir dava ile kusurlu araç sürücüsü veya araç sahibinden talep etme hakkı olduğu gibi manevi tazminat da isteyebilirler. Manevi tazminat talebi sigorta poliçesinin kapsamı dışında olup sigorta şirketince ödenmez.
TEDAVİ İÇİN CEBİNİZDEN PARA ÇIKMAYACAK Tekrarlayacak olursak, trafik kazasında yaralanan herkes –kusurlu sürücüler hariç– istediği özel veya devlet hastanesinde her türlü ameliyat ve tedavi hizmetini 250.000 TL'ye kadar hiçbir ücret ödemeden alabilir. Mesela 2005 yılında Samsun'da meydana gelen bir kazada sol ayağı ciddi bir şekilde kırılan bir mağdura İstanbul'da özel bir hastanede 4 defa 15 her gün özel odada refakatçi eşliğinde tedavi uygulatılmış, bir ortopedi profesörüne de 2 kez ameliyat yaptırılmıştı. Bu ameliyat ve tedaviler için mağdurun cebinden hiç para çıkmamıştı.
TEMİNATLAR HANGİ ŞARTLARDA GEÇERLİ DEĞİL Halkımızın olduğu gibi medyanın da çokça karıştırdığı bir hususa daha kısaca değinelim. Garanti Fonu olarak bilinen ve 14.6.2007 tarih, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu ile Güvence Hesabı adını alan bu kurum, yukarıda sıraladığımız poliçelerdeki teminatları yine mağdurlara tanımaktadır. Ancak bazı şartlarla; şayet aracın zorunlu trafik poliçesi yok ise veya araç çalıntı ise ya da aracın poliçesini düzenleyen şirket iflas etmiş ise gibi. Ancak Güvence Hesabı, yaptığı ödemeyi poliçe yaptırmayan araç sahibi veya sürücüye rücu ederek talep eder.
200 - 300 TL TAZMİNAT TEHLİKESİNDEN KURTARIR Trafikteki yaklaşık 15 milyon araç sahibinin yüzde 20 kadarı halen daha bilerek ya da bilmeyerek zorunlu trafik poliçesi yaptırmamakta, unutmakta, süresini geçirmektedir. Oysa sadece 200-300 TL ödeyerek birkaç yüz bin TL'lik tazminat tehlikesinden kurtulabilmek söz konusudur.
ZAMANAŞIMI SÜRESİ Son olarak, bu taleplerin de bir zamanaşımı süresine tabi olduğunu belirtmekte fayda var. Mağdurların, hak kaybına uğramaması için taleplerini süresi içinde ilgili şirket veya kuruma iletmesi gerekmektedir. Ülkemizde meydana gelen kazalardan dolayı geride kalan pek çok mağdur insanımızın eş ve çocuklarının oldukları, bu haklardan habersiz bir şekilde mağduriyetlerinin devam ettiği de ne yazık ki ayrı bir gerçek.

Selam Kazazade, benimde bir sorum olucak.

Bir ay oncesi annemi otobus kazasinda kaybettim. Otobus belediye'ye aitti ve koltuklar sigortaliydi.

Avukata verdik butun belgeleri, avukat dediki bir iki aya sigorta sirketi 50 milyar bir odeme yapar. Bu dogrumu? yani sigorta susturmak icin bu odemeyi yapiyormus. Ondan sonra avukat dava acicak ve bu dava asagi yukari 1 yada 1 bucuk sene surebilirmis.

Benim sormak istedigim:

tazminat ne kadar olur?
kac ay icerisinde bu odeme yapilir?

Bide belediye'ye dava acilicak.. manevi tazminat icin herhalde..

Simdiden cok sagol cevabiniz icin.

gul7
başınız sağolsun, ölüm olayı olduğu için sigorta şirketi sizlere destekten yoksun kalma tazminatı ödeyecektir.bunun ne kadar olacağını bilemeyiz, ama genelde sigorta şirketleri bunu hesaplatırlar ve kabul ederseniz ödeme gerçekleşir.avukatınız 50 milyar demiş vardır bir bildiği, bunun hesaplanması çok detaylıdır.sigorta susturmak için yapmaz bu ödemeyi, eğer böyle düşünüyorsa avukatınız almazsınız bu parayı ve sigorta şirketini, belediyeye ve otobüs şoförüne maddi ve manevi tazminat davası açarsınız, mahkeme neye hükmederse onu alırsınız.
mahkeme 1 ila 3 yıl arası sürebilir.

Sayın kazazede,

10 Ay önce 83 yaşında bir akrabamıza bir aracın geri geri gelmesi ve çarpması sonucu yere düşüyor düşme sonucu kolu ve kalça kemiği kırıldı. Yaşlı olması, şeker, tansiyon hastalıklarında olması nedeniyle 9-10 ay istanbulda tedavi gördü şuan güçlükle yuruyor kendi başına ihtiyaçlarını karşılamayacak durumda.

Hastane polisinin tuttuğu tutanakla şöförden şikayetçi olmadık. Siğorta şirketlerinden tazminat gider vs durumlarındanda haberimiz yoktu.

Bugün birileri gelmiş Biz bu işleri yapıyoruz bize vekalet verdiğiniz takdirde yüklü bir tazminat alabileceklerini söylemişler. Ayrıca kaza mahaline savcılık gelecek inceleme yapacak kaza görgü tanıkları dinlenecek vs. Bana savcılık olayı hikaye gibi geldi.

Kısaca özetleyeyim: Aracı kişi kullanmadan biz nereye başvurabiliriz bizden hangi evraklar istenilecek Elimizde hastanenın verdiği ispirtiz raporları var. Tam teşekküllü devlet hastanesine sağlık raporu için heyete girildi %kaç verılır bilmiyoruz 20 gün sonra çıkar dediler.

Bu koşullarda direk siğorta şirketiylemi irtibata girilmeli veya avukat aracılığıylamı? Ayaklı kişilere pek itimat edemiyorum açıkçası.

Bu trafik kazasında tazminat alabilirmiyiz işlemler ne kadar sürer bu konuda bize yol gösterirsen çok sevinirim.

sayın firari
geçmiş olsun, evet tazminat alabilirsiniz, ama size gelen ayaklı kişilerin dediği gibi yüklü bir tazminat almanız söz konusu değil. diğer rahatsızlıklardan alınan oran önemli değil, sadece trafik kazası nedeniyle oluşan maluliyet oranına göre tazminat alabilirsiniz,
kaza raporunda kusur tamamen arabayamı verildi , türkiyede yaşam süresi 65 yaş olarak kabul ediliyor,
bu işlerle kendinizde uğraşabilirsiniz veya bir avukattan hukuki yardımda alabilirsiniz , sigorta şirketi ile görüşebilirsiniz,tüm bunlara rağmen anlaşamazsanız dava açarsınız.
ama dediğim gibi yaşı çok ilerlemiş olduğu için fazla bir tazminat beklemeyin.

Sayın Kazazede,

Öncelikle zaman ayırıp cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.

Kaza raporu tutulmadı sadece hastane polisinde şikayetçi olmadığımız belirtik. Aracın siğorta şirketini bilmiyorum ama istediğimiz takdirde araç sahibiyle irtibata geçip öğrenebiliriz.
Başvurmamız için tam olarak hangi evraklar gerekiyor? Uğraşmak istemesek bu işin takipçiliğini yapan kişiyle % kaç olarak anlaşma sağlamamız gerekir ve nasıl bir vekalet vermemiz lazımkı yarın öbürgun tazminatı kendi alıp hakkımızdan mahrum olmamak ve kendimizi güvenceye almamız gerektiğini düşünüyorum.

kaza tutanağı tutulmuştur, kaza tutanağı yoksa bir şey alamazsın, tutanak yoksa sigorta sana neden tazminat ödesin.tutanak yoksa kaza olmamış demektir.

sayın sozerhukuk verdiğın bilgi için teşekkürler..

Tekrar merhaba,

Uzun zamandır yazamadım çünkü sağlık raporlarıyla uğraşıyordum. Devlet hastanesine gittim ve bana özür oranı % 0 verdi, bende itiraz ettim ve beni Üniversite Hastanesine sevkettiler. Nihayetinde kolumdaki doku kaybından % 5 sürekli özür oranı aldım. Kaza sırasında evli, 31 yaşında ve çalışmıyordum. Aşağı yukarı benim trafik sigortasından alacağım tazminat ne olur?

sayın leon67
dava yoluna gitmeden önce sigorta şirketine tüm evraklarınla ve hastane raporunla müracat et, sigorta şirketi evraklarını inceler ve eksiklik yoksa tazminatı hesaplar ve kabul edersen ödeme yapar.% 5 iyi bir oran.yaşın genç olması nedeniyle iyi bir tazminat alacaksın.asgari ücretlen hesaplanacak.
önemli olan sigorta şirketinin bu almış olduğun %5 lik raporu kabul etmesi.
bu raporu kabul etme zorunluluğu yok sigorta şirketinin.
bir şansını dene neler yapacağın nasıl davranacağın bu konunun ilk mesajında detaylı olarak yazıyor.
eğer sigorta şirketiyle anlaşma imkanın olmazsa dava yoluna gideceksin, dava yoluna gidersen bu almış olduğun % 5 lik raporun bir hükmü kalmıyor, mahkeme seni adli tıp kurumuna gönderecek ve oradan rapor alınacak.

verdiğin bilgiler için teşekkürler kazazede, umarım hakkımı sorunsuz bir şekilde alabilirim... Saygılar...

Üst Alt