Arkadaşlar çok uzun bir aradan sonra yine yazıyorum.
Bu uzun aranın sebebi geçirdiğimiz dönemde bulamadığımız zamandan kaynaklanıyor.
Uzatmadan gelişmeleri yazmak isterim.
Ameliyatın hemen sonrasında ameliyatı yapan doktorumuz 3 ay boyunca korse takması gerektiğini oturduğu ve fizik tedavi yaptığı süre içinde hep korseli olması gerektiğini söyledi.
İlk ayda fazla oturma pozisyonuna gelemedi ne yazıkki çünkü sadece baba ilgileniyor ve tek başına da oturma durumuna getiremiyordu.
fakat daha sonra yavaş yavaş oturmalar başladı tekerlekli sandalye üzerinde belirli sürelerle oturma...
70. yıl rehabilitasyon merkezinden de yatış sırası takribi bir ay kadar önce gelmesine karşın hastane hastamızı yatırmadı çünkü kazayı geçirdiğinde omurilik ameliyatının yanısıra birde kolundan ameliyat geçirdi ve koluna da platin takıldı.
Bahçelievler 70. yıldaki ortopedi uzmanları hastamızın koluna çok fazla yüklenme olacağı için en az 6 ay süre geçecek seni öyle yatıracağız diyerek eve gönderdiler.(Bu benim görüşüme göre biraz baştan savma durumuydu) ameliyattan yatış sıramız gelene kadar geçen sürede fizik tedavi uzmanının tavsiye ettiği egzersizler aksatılmadan yapıldı.
Ben bahçelievlerdeki bu baştan savma durumunu görünce tabiki içim rahat etmedi.
Bursada yaşadığım için buradaki devlet hastaneleri ve Uludağ üniversitesi Tıp fakültesini araştırdım.Uludağ üniversitesinden muayene randevusu aldım.fizik tedavi uzmanlarıylada görüştüm kol ameliyatından 2 ay sonra birden bire olmamak koşuluyla yavaş yavaş fizik tedavi ve yüklenmeler yapılabilir dediler.
2 hafta önce erkek arkadaşım ve babası bursaya geldiler uludağ üniversitesi fizik tedavi bölümüne muayene oldular. fizik tedavi ortopediye yönlendirdi omuz ve omurga röntgenleri çekildi ve ortopediden de yavaş yavaş yüklenilmesi koşuluyla yatışa onay verildi.
15 gün ile 1 ay arasında yatış sıranız gelir dediler fakat hemen ertesi gün aradılar ve öğleden sonra hastanızı yatışa alıyoruz dediler.
1 haftadır uludağ üniversitesinde Başfizyoterapist Aydın Bey ve Fizik Tedavi doktorumuz Serap Hanım kontrolünde tedavimiz başlamış bulunmaktadır.
Belirtmek isterim ki araştırma hastaneleri çok daha ilgili ve özenli davranıyorlar hastalarımıza. en ufak bir sorunun üzerine tetkiklerle gidiyorlar. ilk ameliyat sonrası 70. yılda bir süre yatış deneyimimiz olduğu için kıyaslama yapma olanağımızda oldu haliyle.
70. yılda hastanın her ihtiyacıyla refakatçi ilgilenirken Uludağ Üniversitesinde refakatçiyi yormuyorlar bile herkes bu bizim görevimiz diyerek size yardımcı olmaya çalışıyor.Psikolog desteği de cabası.
Kısacası Hastamızın morali ona gösterilen ilgi karşısında çok daha iyi olduğu için bu da tedavimize olumlu yönde yansıyor.
Bugün ameliyatı yapan doktorumuz Sayın Sedat Dalbayrak ile de telefonda görüştüm.
Sırtını yaslayarak oturduğunda korseyi çıkartabileceğimizi sadece fizik tedavi yüklenmeleri aşamasında korse takılmasının uygun olacağını söyledi.
2 hafta sonra mr ve filmlerimizi çektirip Sedat Bey'in de görüşlerini alacağız hastamızın son durumu hakkında.
Son olarak his ve refleks durumundan bahsetmek istiyorum.Hislerimiz ayak parmak uçlarımızı sadece ovuşturduğumuzda ortaya çıkıyor dokunmaları henüz hissetmiyor.
birde önceden göbeğin yukarısını hissederken son 1 haftadır göbeğin yaklaşık 4 parmak aşağısına kadar baskıları hissetmeye başladığını söyleyebilirim. ayrıca hastaneye yattığının 2. gününde hastamız bağımsız oturabildi bu da bizi çok mutlu etti.
Reflekslerimizde oldukça arttı.Ameliyat sonrasında 20-30 dakikada bir bacaklarda reflekslere bağlı çekmeler yaşanırken Bursaya geldiğinden beri bu çekmeler 3-4 dakikada bir yaşanmaya başladı(Bursanın havasından mıdır benim yanımda olduğu için midir artık orası bilinmez
) işin esprisi bir yana size ayrıntılarıyla tüm gelişmelerimizi yazmak istedim ve sanırım da başardım.
Biz sabırla ve azimle yolumuza devam ediyoruz.yaklaşık 3 ay kadar uludağ üniversitesinde kalacağımız söyleniyor.bu süre içindeki tüm gelişmeleri olumlu yada olumsuz sizlerle paylaşmaya çalışacağım (zamanım elverdiği ölçüde) herkese acil şifalar diliyorum ve yardımcı olabileceğim her türlü konuya da açık olduğumu bilmenizi isterim.
sevgilerimle
müge