Bundan 3 yil öncesine kadar ağrılarımın bel fıtığı olduğunu ve ağrı kesiçi, kas gevşetici ve ilave olarak ameliyata gerek olmadığını, fizik tedavi ile düzeleceğimi zannediyorlardı. Yıllarca oyaladılar, teşhis dahi koyamadan bir sürü gereksiz tedavi yöntemleri de uygulamak zorunda kaldım (kaplıca, sıcak su dahil).
Ağrılarım gittikçe artıyor, 45 yaşına geldiğimde yaşam kalitem oldukça bozulmaya başlamıştı. Topallıyor ve ağrılar gece uyandırmaya ağrı kesiciler fayda etmemeye başlamıştı. Artık olayı daha ciddiye almak gerektiği kesindi ve bel fıtığı ameliyatı dahil birşeyler yapmam gerekiyordu. Doktor ismi vermeyeceğim ama kurum olarak bir gün Bakırköy Acıbademde 1 hafta eşime nezaret etmem gerekirken tesadüfen oradaki heşirelerin yönlerdirmesi ile nöroşirürji bölümüne muhayene oldum. İnsan gibi insan olan ismini vermediğin doktor arkadaş yaptığı bilinçli bir fiziksel muayene neticesinde belimde pek ciddi bir problem oladığını sağ kalça kemiğinde ve hatta benim farkında oladığımı ama solda da bir problem olduğunu, emin olmak için bir MR görüntülemesi yapması gerektiğini söyledi. Önce kontrassız başlayan MR çekimine şahsen iştirak ederek daha sonra bir problem olduğunu 10 dakika daha sabredip Kontraslı olarak devam edeceğini söyledi ve odasına çıktığımızda teşhisinde yanılmadığını, sağ kalça kemiğinin ileri derece AVN (4. evre), solun da ben hissetmesem 2. evre olduğunu, kendisi ile ilgili bir konu olmadığını, Bakırköy'deki ekibin yeni açılan Fulya Acıbademe taşındığını, dilersen onlarla temasa geçmemi önerdi.
Önerdiği gibi de yaptım ve hemen ertesi gün orada idim. İlgili MR kayıtları ekranda idi, ilave olarak bir Röntgen çektiler ve Sağ kalçanın ileri derecede AVN 4. evre, Soltarafın da 2. evre AVN olduğunu tekrarladılar ve yaşımın kaç olduğu, sağlık geçmişimi falan sordular. Fibula Kemik Grefti diye ameliyatın olduğunu ancak 45 yaşın üstündekilere pek yapmak istemediklerini, iyileşme şansının yaş ilerledikçe az olduğunu ancak başarı sağlanırsa proteze gitmeyeceğini aksi takdirde protez takılması gerektiğini söylediler. Protez nedir dediğimde arabanın rot başı gibi bir parçasına benzer bir şey gösterdiler ki ben ilk defa orada gördüm. Biraz düşünmemi araştırmamı önerdiler, birkaç ay içinde karar verebileceğimi hatta maddi durum falan olaylarını falan hatırlattılar, zira çok pahalı operasyonlar, 6 ay çalışamayacağımı iş durumu falan değerlendirmemi önerdiler.
SGK lı çalışıyorum, bende o kadar para yok ama iyi ki çok iyi bir firmada çalışıyorum ki benim 20 yıldır Özel Sağlık Sigortamı sosyal hak olarak ödüyor. 2 ay düşünüp kaşınıp araştırdıktan sonra sol kalçamda fazla bir ağrımın olmadığını sağ kalçama Fibula Kemik Grefti yapalım dediğimde, böyle bir riski göze alamayacağını, ''sağın şansının zaten az olduğunu yaparsam sola yaparım belki onu kurtarırım sağa da istersen protez takarım'' dedi ama protez benim aklımın ucundan dahi geçmiyordu, Kemik nakli ile normal bir yaşam standardına kavuşacağımı zannediyordum ve her ikisine de Kemik nakline Ok dedik.
Demez olaydım... 3 ay evde tavana bakarak yatmak, ihtiyaçlarını tekerlekli sandalye ile evden çıkmadan gidermek, daha sonra 3 ay da çift koltuk değneği ve sonuç fiyasko. Bir ara düzelir gibi oldum, ancak sonra daha da kötü oldum. Bu 6 ay boyunca oldukça araştırma yapmaya ve tecrübe sahibi olmaya başladım ki bu işin protezden başka çaresi olmadığını anladım.
Benim durumuma benzer bir arkadaş ile tanıştık ve kader arkadaşı olduk. Bu protezin mümkün olduğu kadar geç yaşta takılması gerekiyormuş ama ben bu yaşlarda sağlıklı olamazsam yaşlılıkta sağlıklı olsam ne olacak felsefesi ile benden 10 yaş büyük olan kader arkadaşımı protez taktırmaya ikna ettim. Sen memnun kalırsan ben de taktıracağım dedim ve ertesi gün gitti taktırdı. Aradan 3 ay geçtikten sonra ''ben seni ikna ettim, şimdi sen beni ikna et dedim'' ''git taktır'' kardeşim dedi ertesi gün gittim taktırdım.
Aradan 6 ay geçti ve biz protezlerimizden o kadar memnunduk ki diğerini taktırmak için sabırsızlanıyorduk ki arkadaş diğerini de taktırdı ve aradan bir 6 altı ay daha geçtiğinde ağrısı sızısı topallaması ve ona bir şey olmadığını gördüğümde ben de hemen diğerini taktırdım.
Aradan bir altı ay daha geçtikten sonra artık nerede ise eski sağlığımıza kavuştuk. Orjinallik gitti ama biz protezlerimizden şimdilik çok memnunuz. Sonrası mı? Onu Allah bilir...