Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol bacağım sakat. Otomatik vitesli ve MTV ödemediğim bir aracım var..?

mutluyum

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Selamlar Bülent Bey;
Öncelikle özürlüler adına uğraşılarınız için çok teşekkür eder çabalarınızı taktirle ve hayranlıkla takip ettiğimi bilmenizi isterim.
Sol alt ekstremitede ağır polio sekeli'm mevcut. H sınıfı ehliyetimde de "otomatik vitesli araç kullanabilir" ibaresi bulunuyor.Yaklaşık 6 yıldır otomatik vites bir aracı ÖZÜRLÜ PLAKALI oldugu halde kullanıyorum.Mtv ödemiyorum. Ama amacım sıfır bir araba alıp ÖTV den yararlanmak ve daha rahat edebileceğim bir otomatik vites araca sahip olmaktı.Anladığım kadarıyla bunu yapmaya çalıştığım zaman elimdeki aracın da mtv sini ödemeye başlayacağım. Bülent bey doğru mu bu? Yoksa bu şekilde de gideceğim oto galeri aynı şartlarda arabaya sahip olmamda sıkıntı çıkarmaz mı???

Şimdiden cevabınız için teşekkürler

Salt otomatik vitesli, üzerinde özel donanım bulunmayan bir araç için MTV ödemiyorsanız, aman ses etmeyin. :) Ne bir daha bu şansı yakalayabilirsiniz, ne de otomatik vitesli vergi muafiyetli araç satın alabilirsiniz.

İçinize kurt düşürmek istemem ama, inşallah muaf dedikleri MTV'yi bir gün sizden istemezler...

Ben de aman susun derim.
Ve Bülent Bey'in inşallahına da katılıyorum.

Bülent Bey;eğer mtv yi ödeme durumum olsa idi araç muayenesi sırasında vergi dairesinden borcu yoktur kağıdı alabilir miydim sizce? :)
Uyarılarınız için teşekkür ederim. Ama arabanın yaşı geçiyor artık sanayi yollarına gidip gelmeye başladık,yani değiştirmem gerekiyor. :) Bu yüzden de aynı şartlarda yeni bir araç için uğraşacağım.
Ayrıca dün bu sitede neler var deyip kurcalamıyor olsaydım benim bu durumdan haberim dahi yoktu inanın :)
Tekrar teşekkürler ilginize...

Mutluyum,biz mtv si var da siz ödemiyorsunuz demiyoruz.İmkansız gibi bir avantajı bir şekilde elde etmişsiniz,kurcalamayın da güme gitmesin diyoruz.

Anlıyorum sizleri merak etmeyin.
Ama şimdi ben arabayı değiştirmek durumundayım.Benim derdim bundan sonrasında da ötv ve mtv den yararlanmak için yapmam gereken ne onu çözmeye çalışmak.
Acaba diyorum yeniden rapor alsam ve bu raporda da üzerinde özel donanım bulunan araç kullanabilir ibaresi yer alsa bu indirimler faydalanabilir miyim? diğer taraftan da tabi bu aldığım raporu trafikte de ehliyetime işletmem gerekiyor sanırım.
Doğru mudur bu arkadaşlar? Bu şekilde ötv ve mtv den faydalanabilir miyim?
teşekkürler.

Sana yol göstereyim.Aracınızı yenileyeceğinize göre;Devlet Hastanesinden özel tertibatlı araç kullnması uygundur.İbareli Sağlık Kurulu raporu alınız.Alacağınız raporla hem ÖTV hemde MTV muafiyetinden yararlanabilirsiniz.Sizin için en sağlıklı yol bu.

Teşekkür ederim ben de öyle olur mu diye düşünüyordum zaten..bu raporu özel hastanelerden de alabilirim sanırım .. Medical Park Hastanelerinin bu raporu verme yetkisi vardır sanırım.

teşekkür ederim Raman72

nuriye hanım bulunduğum şehirdeki tek özel hastahane bu maalesef :(

nuriye taşçı,
Bu nedir simdi dumur oldum :D var mı böyle birşey...varsa bizim neden haberimiz yokkine....

bir de nuriye hanım..nasıl bir özel tertibat taktırdınız ya da taktırdınız mı?

Özel Hastaneden alacağınız rapor geçerli değil.Mutlaka Devlet veya Devletin belirlediği Üniversite Hastanelerinden raporu almanız gerekmektedir.

Devletin belirlediği üniversite hastaneleri de sınırlı mı oluyor acaba? Yani her üniversite hastanesinden alınmıyor gibi bir izlenim aldım da yazınızdan..Raporu kabul edilen hastanelerin tam listesine nereden ulaşabilirim bu konuda da yardımcı olabilirseniz sevinirim.

fevzi eryılmaz
hangisine dumur oldunuz raporu başkent üniversitesi hastanesinden aldığımıza mı yoksa otomatik vitesli araca özel tertibat takılmasına mı

mutluyum

biz otomatik vitesli aracımıza fren ve gazı elden kullanmak üzere tertibat taktırdık

Kural: ÖTV ve MTV muafiyetli araç almak için a) Sakat kişinin "özel donanımlı otomobil kullanır" ibareli H sınıfı ehliyeti, -örneğin- "elle kumandalı özel donanımlı otomobil kullanır" ibareli raporu ve buna uygun şekilde özel donanım takılmış otomobili; veya b) %90 üzerinde raporu (bu rapora karşılık sakat kişi kendisi araç kullanamaz, onun adına 3.. derece yakınları kullanır) olması gerekir.
Bu kuralın dışında kalan hiç bir durumda araç alımında veya mtv'de muafiyet söz konusu OLAMAZ.

Sol ayağından sakatlığı olan kişiler: "elle kumandalı özel donanımlı otomobil kullanır" ibareli rapor alabilirse ve ehliyetlerinde "özel donanımlı otomobil kullanır" ibaresi varsa, satın alacakları elle kumandalı özel donanıma sahip otomobilller için ÖTV ve MTV'den muaf tutulurlar.
Yalnız, bu kişilere hastanelerde "senin araba kullanmak için özel donanıma ihiyacın yok. Otomatik vitesli aracı istediğin gibi kullanabilirsin. O yüzden sana "özel donanımlı araç kullanır" ibareli rapor vermeyiz" diyorlar. Bunu işitmeyen ve uygun rapor alan arkadaşlarımız da var forumda. Israrcı olmak ve "doğru" hastanelere gitmek gerek!

Yalnı, unutmayın:
1- Özel donanımlı araç kullanan kişiler (böylesi bir sürücü belgesine ve araca sahip kişiler), şahıslarına ait o aracın dışında hiç hiç hiç hiç bir aracı kullanamazlar ve başkaları da o kişiye ait özel donanımlı aracı asla asla kullanamaz.
2- "Otomatik vitesli araç kullanır" ibareli rapora ve ehliyete sahip olan kişiler a) asla özel donanımlı araç kullanamazlar, b) Otomatik vitesli tüm araçları kullanabilirler, c) Üzerlerine kayıtlı aracı kimlerin kullanabileceğine dair hiç bir kısıtlama ile karşılaşmazlar.

İyi düşünüp karar vermek gerek...

nuriye taşçı...simdi siz sol bacagınızdan özürlüsünüz ve sol ayak engelli olunca otomatik vitesli araca özel tertibat takılarak kullanabilir diye ibare yazıldı ötv ve mtv den faydalandık diyosunuz...başka bir özrünüz yok ise biz yıllardır boşa kürek çekiyoruz demek oluyor.bende otomatik vitesli bir araç alır elle kumandalı bir aparat taktirir vede rahat rahat kullanırım... :D

Bülent Bey;
Zahmet vermiş uğraşmışsınız emeğinize sağlık teşekkür ederim. Son yazdıklarınızın üzerine yazılacak bir şey yok.

Başlığa yazan diğer tüm arkadaşlara da ilgileri için teşekkür ederim.

fevzi eryılmaz

oturanboğanın açıklamalarında da bahsettiği gibi doğru hastaneyi bulup ısrarcı olursan
dediğini yaparsın

bari bundan sonra boşa kürek çekme

Sol ayağından sakatlığı olan kişiler: "elle kumandalı özel donanımlı otomobil kullanır" ibareli rapor alabilirse ve ehliyetlerinde "özel donanımlı otomobil kullanır" ibaresi varsa, satın alacakları elle kumandalı özel donanıma sahip otomobilller için ÖTV ve MTV'den muaf tutulurlar.
Özel tertibatlı araç kullanması uygundur raporu yeterli.Çünkü çizilen proje sol ayaktaki hastalığa göre çiziliyor.

Nuriye hanım ben sizin yazdıklarınızdan şöyle anladım:
sol ayaktan engellisiniz,otamatikvites bir araç aldınız ve bu araca aparat taktırıp ötv ve mtv den muaf oldunuz. değilmi yanlış anlamadım. eğer anladığım doğruysa sadce sol ayağınızdan engelli iseniz otamatik bir araç aldığınıza göre aparatı hangi maksatla taktırdınız acaba ,yani aracın nesini kullanamıyorsunuzki aparat taktırdınız,zira sağlam olan sağ ayağınızla gaz ve firene basabilrsiniz, artı bunu bilen doktorlar nasıl olurda size hem aparatlı hemde otamatik vites araç verdiler ,bi cevaplarsanız burada birçok sol ayak engelli arkadaşlarda yeni bişi öğrenmiş olacaklar (bende dahil)
teşekkür ederim.

nuriye taşçı;
siz baya bi ısrar etmissiniz belli...hatda bu ısrar sonucu deve bile dayanamayıp hendegi atlamışşşşşş...haberimiz yokk boşa kürek çekmişiz...

sayın çok kıymetli fevzi yılmaz kardeşim

takdir edersinki insan iki bacakla yaratılmış. Bedenimizi sağlıklı kullanmak için iki bacağımızında olması lazım bir tanesi olmasa kalan bacak diğerininde görevini yaptığı için haliyle yoruluyor. Yıpranıyor güç kaybına uğruyor. Aynı zamanda protez taşımakta belimize ve diğer organlarımıza değişik şekillerde darbe vuruyor. Bu durumu yapılacak tüm testler ıspatlar herhangi bir dalavereye gerek yok yani

ayrıca bütün gün tek ayakla yorulduktan sonra bu ayakla araba kullanarak ayağa fazla yük yüklemek istemiyorum. Bu nedenle arabayı elimle kullanmak istiyorum.

yani sözün kısası

benim gibi düşünen doktorlar gerekli raporu veriyor

senin gibi düşünen doktorlar ise sol ayağını kullan diyorlar ve raporu vermiyorlar

iyice anlaman için büyük harfle yazıyorum. SOL BACAK DIŞINDA BİR ÖZÜR YOK
OTOMATİK VİTESLİ BİR ARAÇ ALDIK OTOMATİK VİTESLİ ARAÇTA GAZ VE FREN ELDEN TERTİBATLI

anladım anladımmmm...anladımda 1 yaşıma daha girdimm :D bunları biliyordunuzda simdiye kadar neden bu sitede o doktoru yada hastane ismnini vermediniz...bizde bu kadar sene ugraşmasdık...

1.Sol bacakdan özürlüsünüz
2.Ehliyetde oto.vitesli.arac.kullanır yazıyor.
3.Otomatik vitesli arac alır elden gaz fren tertibatlı kullanır raporda aldınız
4. Aracı oto.vitesli aldınız.
5.Ötv ödemediniz...
6.mtv den muafsınız...

hangi avrupa ülkesinde yasıyorsunuz onuda yazın bari..... :D

Arkadaşlar benim bu olaydan anladığım şu, bu arada Nuriye hanım siz sakın üstünüze alınmayın çünkü siz uğraşmışsınız ve biz sol ayaklı engellilerin yapamadığını bence hakkımız olduğu halde alamadığımız hakkı almışsınız sizi bu konuda tebrik ederim helal olsun.
şimdi anladığım konuya geleyim ,malesef bizim ülkemizde haklar kanuınlarla felan alakası yok bu olayda olduğu gibi tamamiyle doktorun insiyatifine kalmış bir olay birde birazcıkın rapor almak isteyen bireyin anlatım kabiliyetine bırakılmış kesinlikle ve kesinlikle hak hukukla bi alakası yok,çünkü kimi sol ayak engelliye senin sağ bacağın sağlam sadece otamatik kullan bişeyden faydalanama,kimine sen sadece özel tertibatlı araç kullanabilirsin eğer otamatikte istersen muaffiyet hakkı kazanamazsın (ben de olduğu gibi,mecburen sadece aparatlı rapor aldım) kiminede hem otomatik hem aparat kullanabilirsin hemde ötv ve mtv den yararlanabilirsin.
Acaba benmi biraz katı ve yanlış düşünüyorum yoksa gerçekte bu böylemi?

vallahi fevzi kardeş biz parayı daha yeni denkleştirdik o yüzden yeni aldık arabamızı
ben sol ayak engelliye otomatik vitesli araç verilmediğini bu sitede öğrendim. daha çok senden tabi

vallahi öyle konuşuyorsunki akşam gidip arabaya bakacağım gerçekten aldık mı diye
bide otomatik vitesmi özel tertibatı varmı ötv ve mtv den muaf mı diye gerçekten şüpheye düştüm yoksa almadık mı arabayı

SOL BACAK DIŞINDA BİR ÖZÜR YOK
OTOMATİK VİTESLİ BİR ARAÇ ALDIK OTOMATİK VİTESLİ ARAÇTA GAZ VE FREN ELDEN TERTİBATLI
Mehmetyilmaz,
"Burası Türkiye" demekten başka çare yok. Çünkü yasa ve yönetmelikler insanları üç kağıtçı ve cambaz yapıyorlar.

Üst Alt