Göreve başlamada istenecek belgeler
MADDE 16-(1) Ataması yapılanların başvurularında belirttikleri adreslerine 11/2/1952 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebligat yapılır. Tebligatı alan adaylar yasal süre içinde;
a) Diploma veya mezuniyet belgesi, yurt dışı mezunlarından diploma denklik belgesi,
b)Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Belgesi, Pedagojik Formasyon, İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Sertifikası ya da İngilizce Öğretmenliği Sertifikası,
c)Yurdun her bölgesinde ve iklim şartlarında öğretmenlik yapabileceğine ilişkin tam teşekküllü hastanelerden son altı ay içinde alınacak Sağlık Kurulu Raporu, bedensel engelli öğretmen adayları bakımından ise durumunu bildirir Sağlık Kurulu Raporu,
ç) Cumhuriyet Savcılığından son altı ay içinde alınmış sabıka kayıt belgesi,
d) İlk defa atanacaklardan Kamu Personel Seçme Sınavı sonuç belgesi,
e) Erkek adaylardan askerlik durumunu gösterir belge,
f) Bakanlık kadrolarına ilk defa öğretmen olarak atanacakların öğrenimleri sürecinde en az üç kredilik bilgisayar eğitimi almış olduğuna veya Bakanlık onaylı bilgisayar kullanım belgesine sahip olduğuna dair belge,
g) Nüfus cüzdanı örneği,
ğ) Vesikalık fotoğraf,
h) Mal bildirimi,
ı) Öğretmenlikten veya memuriyetten ayrılanlardan hizmet belgesi,
aslı veya tasdikli örneği ile birlikte atandıkları il millî eğitim müdürlüğüne başvuruda bulunurlar.
(2) Belgeleri eksik olanlar göreve başlatılmaz. Bedensel engeli bulunduğu görülen, adlî sicil kaydı bulunan veya öğretmenlik/memurluk görevine son verilenler ile diğer yönlerden öğretmenlik görevine başlatılması uygun görülmeyenlerin durumu belgeleriyle birlikte Sicil Kaydı İnceleme ve Bedensel Engeli Değerlendirme Komisyonlarında değerlendirilmek üzere Bakanlığa bildirilir.
(3) Ancak, atamasının yapıldığını herhangi bir iletişim aracı vasıtasıyla öğrenenler, yukarıda belirtilen belgelerle birlikte atandıkları il millî eğitim müdürlüğüne göreve başlamak üzere başvurduklarında görev yerlerinin belirli olması hâlinde tebligat beklemeksizin göreve başlatılırlar.
Göreve başlamama hâlinde yapılacak işlemler
MADDE 17-(1) Ataması yapılanlardan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 62 ve 63 üncü maddelerinde belirtilen süre içinde göreve başlamayanların atamaları iptal edilmek üzere valiliklerce Bakanlığa bildirilir. Bakanlıkça ataması iptal edilenler, atama tarihi itibarıyla bir yıl süreyle yeniden öğretmenliğe atanmazlar.
Bakanlık merkez veya taşra teşkilâtında çalışanların atamaları
MADDE 18-(1) Bakanlık merkez veya taşra teşkilâtı kadrolarında görevli olup, öğretmenliğe atanacakların atamaları zamana bağlı değildir.
(2) Ancak, daha önce eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dâhil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli iken Bakanlık merkez ve taşra teşkilâtında diğer görevlere atananlardan yeniden öğretmenliğe atanmak isteyenlerde, başvuru tarihi itibarıyla bu görevlerde en az üç yıl süreyle çalışmış olmaları şartı aranır. Bunlardan zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunanların atamaları zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen il veya ilçelere yapılır.
Memurlar.Net (MEB Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği)