Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Maliye araç alımı ile ilgili olarak yeni yazı mı yayınladı?

Her zaman söylediğim bir daha söylüyorum AKP demek sorun demek sıkıntı demek ve AKP demek doğru çalışan bir sistemin bozulması demek. Bu kadar basit. Şimdi bu düzenlemeden ne anlamak gerek? Kendileri dahi anlamadıkları şeyi vatandaş nasıl anlayacak?

@erma, ÖTV siz alamazsan eğer Kendin alacaksın aracı Vergileri ödeyip gidip tertibat taktırıp proje çizdireceksin TSE den onaylatıp ruhsata işleteceksin sonra Vergi Dairesne gidip MTV iptal ettireceksin.

• Beğen
Reaksiyonlar: erma
ucu açık
lütfen bilen yazsın

şimdi ehliyet alamayacak durumda olanlar %40 rapora sahip olanlar ötv muaf araç alabilecekler ancak %40 altında raporunda özel tertibatla araç kullanması gereken kişiler veya %40 ın üstünde engelli ehliyeti olan kişiler ne yapacaklar ?

@huseyinturkoglu,

bir belirsizlik kalmadı. Hem eskisi gibi hareket ettirici tertibat ile aras kullananlar ötv'siz araç alacak, hem de %40 ve üzeri raporu olup ortopedik kısıtlılığı nedeniyle ehliyet alamayanlar:

"bizzat kullanma amaciyla engelliligine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptiran malûl ve engelliler ile engelli saglik kurulu raporunda ortopedik engelligi yüzde 40 ve üzeri olup bu engel durumu nedeniyle sürücü belgesi alamayan malúl ve engelliler tarafindan,"​

%90 üzeri engellilerde çok büyük suistimaller oluyordu. Şimdi bu kanun maddesi ile suistimal ler belki de %500 artacak. Devlet buna müsaade etmez. Mutlaka yönetmelikle işi zorlaştıracaklar.

Araba bayisini aradım resmi gazetede yayınlanmadığı için öyle bir şey yok böyle bir tür haberlere inanmayın diyor

2023de ÖTV muafiyeti ile aldığım araç kaza sonucu hurdaya çıktı.16 Mart da hurda belgesini aldım araya bayram girdi bayi ile anlaştım belgeleri vereceğim gün dediler ki maliye ÖTV siz araç alımlari durdurdu.simdi ben %20 sol ayak ortopedik engelli olarak tekrar araç alabilir miyim.onceden otomatik vites tertibatlı olarak sayılıyordu alarmiyim alamaz mıyım son durum da

Bugün yeni bir gelişme oldu , ortopedik engelli vatandaşların ehliyeti olmayanların ÖTV muafiyetinden faydalanabileceği yasaya ekleniyor. Bu durumda akıllara şu soru geliyor . Örneğin yüzde 35 ortopedik engelli vatandaş daha önce ÖTV muafiyetiyle aldığı aracı sattı ve diyelim li 10 yılı geçti yeni araç alabilecek mi ? Bu soruya olumlu cevap vermek gerekir . Yasa koyucu sürücü belgesi olmayanları bile ÖTV muafiyetine almışsa evleviyet kuralı gereği ehliyeti olanları hayli muafiyet kapsamına almış sayılır . Saygılarımla

@Polmiks, %90 altında sadece ortopedik engelli olup ehliyet alması mümkün olmayan engelliler yararlanacak. Diğer engelliler faydalanamayacak dünkü çikan kanundan. Mesela dede yaşlılıktan yatıyor evde. Kalp var, şeker var VS. Onun torunları elimizde %85 oranında rapor var deyip araba alamayacak.

@Alis12 kanun maddesi resmi gazete de yayınlandığı gün yeniden alabileceksin.

@xakmanx senin alabilmen için raporda ve ehliyette şartlar gerekli. normal b ehliyet ile alman mümkün değil.

Kör Nokta görüntüleme sistemi gibi özel tertibatlar varsa alamazsınız. Yerli araçların neredeyse hiç birinde kör nokta görüntüleme sistemi yok. Siz dışarıdan taktırmak isterseniz aracın garantisi iptal ediiyor.

@mrtyldrm3434

verdiğin bilgilerle kesin yorum yapılamaz, ehliyetin varsa eski şartlardaki gibi raporda açıklama olacak, ehliyette gerekli kodlar olacak.
anladığım kadarıyla almanız zor gibi.

Ortopedik engelliyim, yıllar önce aldığım engelli raporum % 60, 1997 de ehliyet aldım, aracımı aldım kullanıyordum, ehliyet yenilemede sürücü olamaz denildi, şimdi her şey güzel de, ama benim aracımı, yada adıma alınacak araca benden başka kullanacak kimsem yok, sürücü olamaz diyorlar, aracımda tertibat herşey mevcut 28 yıldır kullanıyorum, ben şimdi ne yapacam...

@Polmiks, garanti iptali olursa olsun, yeter ki, ehliyetimi versinler, çünkü bana baş boyun dönmüyor, kör noktayı göremezsin diye vermemişledi. Ben razıyım, aracım var 15 yıllık taktırırım ona olur biter, ehliyet benim için, ekmek su kadar önemli çünkü.

Son düzenleme:
Şimdi hemofili b hastasıyım %80 kronik %20 de fiziksel ortopedik totalde 84 raporu olan biri artık araç alabilirmi ? Ötvsiz

@hayat76, Senin aracın varmış zaten :)
o kör nokta göremez muhabbeti hikaye ben vallahi billahi boynumu 10 cm bile döndürmeden ayna, kamera dan her şey igörüyorum kaldı ki zaten boynumu çevirince sol emniyet kemeri, Sağ kelebek camına kadar görüyorum daha neyi görecekmişiz :)

@xakmanx, ehliyetinizde kodlar olmalı , raporunuz sürekli olmalı ve ÖTV musfiyetli raporunuzda tertibatlı kullanabilir ibaresi yer almalı

@Syusuf, ortopedik engeliniz aracın hareket ettirici aksamına ancak tertibat aracılığıyla kullanabilecek durumda ve bu durum raporla belgelenmişse yüzdeye bakılmadan alabilirsiniz diğer şartlarla birlikte .ancak vergi daireleri yüzde 10-20 arası ortopedik engelde çok sorun çıkarıyor

Dayım anneanneme engelli raporu almaya karar vermiş %60 alacaklarmış. ÖTV siz arça için şimdi hayırlı olsun işte yaptıkları yapacakları suistimal bitmeyecek gibi görünüyor.
Eskiden sadece %90 üstü ötv sizdi şimdi %40 üstü ortopedik engelli ve ailesine ötv siz olmuş galiba

Merhabalar.

2017 yılında %90 engelli ablam adına Dacia Sandero araç almıştık engelli üzerine aldığımız ilk aracımız arabaya hala biniyoruz fakat babam aracı şu anda ilana koydu satıp 2026 model toyota c-hr almak istiyor. Biz bu arabayı satabiliyor muyuz şuan herhangi bir engel vs var mı önümüzde? Veyahut arabayı sattık diyelim yeni araç alabiliyor muyuz?

Annemde %40 üstü engelliliği var ancak ortopedik değil. Ehliyetide yok. Hastalıkları kronik Ötvsiz alabiliyor muyuz?

Üst Alt