Başla sen de.
Sinemanın dahi çocuğu olarak anılan
Spielberg'in başarılarını borçlu olduğu faktörlerden en önemlisi odağa sıradan insanları koymuş olmasıdır. Hepimiz gibi sıradan insanları alır ve sıradışı olayların ortasına koyar. Üstelik senaryoyu öyle kurar ki o olağandışı olayları her an biz de yaşayabilirmişiz gibi gelir. Seyirci ile film arasında bu şekilde sağlam bir bağ kurar.
Jaws'ı seyredeli uzun yıllar olmasına rağmen hala denizde açıldığımda bir tedirginlik duyarım.
O film, seyredenlerin çoğunu eminim benim gibi etkilemiştir.
Lost bu yaklaşımı birkaç adım daha ileriye götürmüş. Daha önce Dante'nin de söylediği dibi dizide başrol yok. Birçok karakteri zaman zaman öne çıkartarak başrolü dağıtmış. Üstelik karakterler öyle farklı ki, izleyen hemen herkese uygun kişiler bulunabiliyor. Herkes kendisini biriyle eşleştirebiliyor. Ayrıca bir numara daha yapmış, karakterlerin hemen hepsi anti-kahraman; yaşamlarında bir ya da daha fazla ciddi hatalar yapmış ama insan karakterine uygun olarak çoğunluğu bu durumu kabullenmiş ve sonraki yaşamlarını bunu sindirerek sürdürmüş. Çoğumuza uygun bir yaklaşım yani.
Ama bu anti-kahramanlar, sıradan insanlar, bir uçak kazasından sonra iş başa düştüğünde gerçek kahramanlara dönüşebiliyorlar. Şairin dediği gibi, en iyi şiir, okurların bu şiiri ben de yazabilirim diyebildikleri şiirdir. Böylece izleyiciler karakterleri çok daha kolay benimsiyebiliyorlar. Bence dizinin çok tutulmasındaki ana iki faktör bu. Üstüne de herkesi tatmin edecek kadar; aşk, macera, kurgu-bilim, gizem gibi çeşniler de konunca, senaryo da geniş kapsamlı ve titiz hazırlanınca böyle bir kült ortaya çıkmış. Nete bakarsan gerçekten de durum "Lost çılgınlığı" nitelendirmesine uygun hale gelmiş. Üstüne kitaplar yazılmış, siteler, forumlar kurulmuş, hatta wikipedia'nın bir alt kolu;
lostpedia - Lost ansiklopedisi bile yaratılmış.
Ama bir noktayı da göz önünde bulundurman gerek; eğer bir film sen görmeden önce çok övülmüşse beklentilerin çok yüksek oluyor ve umduğunu bulamayabiliyorsun. Sıradan bir film gibi yaklaş.