ben avukatım durumu şöyle izah etmeye çalışayım
emekli birinin kredi kullanırken muhtemelen emekli maaşına güvenip banka kredi veriyor
ve yapılan sözleşmede kredinin ödenmemesi durumunda maaşından kesilmesi için muvafakatname veriyor
normal şartlar altında emekli maaşına hiçbir şekilde nafaka borçları hariç haciz koyulamaz, koyuldu ise icra müdürlüğüne bir dilekçe yazılarak haczin kaldırılmasını talep edeilirsiniz ve daha sonra haciz kaldırılır eğer buna rağmen haciz kaldırılmaz ise dava açılarak haczin kaldırılması talep edilebilir
ayrıca nafaka borcundan başka bir de sigorta borcu varsa yani devletin alacağı varsa amme alacağı olduğu için aynı şekilde bunda da emekli maaşından kesinti yapılabilir ve bu kesinti 1/4'ü geçemez eğer ssk yanlışlıkla 1/3 oranında kesinti yapıyorsa yine dava ile bu oran 1/4'e düşürülebilir
bu anlattığım şeyler bizzat tecrübe ettiğim olaylardır
ikinci olarak emekli birinin kredi çekip ödeyememesi durumuna devamla eğer kredi sözleşmesi imzalanırken maaşından kesinti yapılmasına olur vermişse verdiği kesinti oranında maaşından kesilebilir, bunu tecrübe etmedim ancak bildiğim bu şekilde kararlar var
bununla birlikte bu kesintiyi iptal ettiren kararlar da mevcut yine borçlu dava açarak emekli maaşına haciz koyulamaz maddesine dayanarak bu kesintiyi engelleyebilir
ev almışsınız, eviniz ipotekli olsa da eğer kendi üzerinize almışsanız eve haciz koyulabilir, satış istenebilir ev kredisinin bir kısmı ödenmiştir diye düşünüyorum
şöyle ki ev 100.000 tl olsun, siz de 100.000 tl kredi çektiniz 120,000 tl olarak geri ödeyeceksiniz ve bunun 40.000 tl'sini ödediniz geriye 80,000 tl borcunuz kaldı ihtiyaç kredisinden dolayı takip maruz kaldınız ve eve haciz koydu, burda eve haciz koyabilir ancak siz dava açtığınızda eviniz tek olduğundan ötürü bu haczi kaldırma imkanınız var, kaldıramadınız ve ev satışa geçildi, tabi süreleri kaçırmamak lazım, ev değerinde satılır ise geriye 40.000 tl'lik bir açık kalıyor yani size verilmesi gerken işte burda ikinci durumda olan haciz koyan 40.000 tl'nin borca yeter miktarına konar ve borcunuzu o paradan tahsil edebilir
gerçi ev eşinizin üzerine dolayısıla eşinizin borcundan dolayı siz sorumlu olmazsınız, eşinizin evi için ödeme imkanınız da yoksa eve haciz koyulduğu zaman bu haczin iptali yollarına çalışacaksınız haline münhasır ev olduğu için yani tek eviniz olduğu için belki haczi iptal ettirme şansınız olabilir yani eşinizin
peki çözüm nedir?
ilk önce siz ihtiyaç kredisini hiçbir şekilde ödeyemiyorsanız size icra takibi yapılır ve emekli maaşınıza haciz koyulmaya çalışılır, haczi engellemeye çalışın engelleyebilirseniz sorun kısa vadede çözülür uzun vadede sizin dosyanız için aciz vesikası alınabilir kendi üzerinize herhangi bir mal almadığınız sürece sıkıntı olmaz
aciz vesikası yerine borcu devam ettirebilir, siz vefat edene kadar hiçbir sıkıntı yaşamazsınız ancak vefat ettiğiniz zaman borç mirasçılarınıza karşı devam eder, dolayısıyla sizin kendinizi öldürmeniz hem dinen günah ahirette sıkıntı çekersiniz, hem de bu dünyada mirasçılarınız, eşiniz ve varsa çocuklarınız sıkıntınıza ortak olup çekmeye başlar
yapılandırmada şöyle bir husus oluyor tahminimce bankacı değilim o yüzden çok iyi bilemiyorum
10.000 tl ana borcunuz var, bu tarihe kadar faiziyle birlikte 15.000 tl olmuş olabilir yapılandırmaya gittiğinizde banka size 10.000 tl üzerinden bir yapılandırma yerine sanki 15.000 tl kredi çekmişsiniz gibi bir yapılandırma yapıyor ve borcunuz oluyor 22.000 tl
aslında ana borcunuz 10.000 tl'ye 22.000 tl ödeme zorunda kalabiliyorsunuz
ancak şöyle bir husus var bunu banka yapabilir yapabilir ancak faize faiz işletilemediği için dava yoluyla fazla ödediğini faizi geri alabilme şansınız var
şansınız var diyorum bunlar hesaplanıp oturulup düşünülerek karar verilecek ve çok yönlü bir araştırmadan sonra harekete geçirilecek mevzular o yüzden avukatlar var
güvendiğiniz bir avukata başvurmanız ve bunları ciddi bir şekilde konuşup karar vermeniz tavsiye olunur
siz de avukat da araştırmasını yaptıktan sonra
biraz uzun tuttum kusura bakmayın
umarım verdiğim bilgiler az da olsa size yardımcı olur
bir avukat olarak çok borçlu ile karşılaştım aynı şekilde çok alacaklı ile
unutmamak lazım herkes bir gün borçlu olduğu gibi bir gün alacaklı olabilir
o yüzden dengeyi çok iyi kurmak lazım
bir alacaklı müvekkilimin borçlusundan hiçbir şey tahsil edemediği için kendisinin de battığını ve kendi borçlarını ödeyemecek hale gelip ailesinin yuvasının yıkıldığını bilirim
aynı borçlu ise başka türlü yollarla yine başkalarını tabiri caizse yolarak hayatına devam ettiğini hiçbir şey olmamış gibi başkalarının üzerinden yaşadığını bilirim
ancak bankaların durumu biraz daha farklı onlar bir şekilde normal vatandaş gibi olmadığından işlerine devam edebiliyorlar
sadece büyük vurgunlar ve yolsuzluklar dolayısıyla bankalar kapanıyor aksi halde vatandaştan alamadığı alacakları yüzünden değil
son olarak tekrar etmek gibi olacak ama uzmandan yani bir avukattan bilgi almanızda sizin için fayda var diye düşünüyorum tabi burda diyebilirsiniz avukata gidicek soracak para bile yok diyebilirsiniz o zaman iş başa düşecek ve çeşitli hukuk sitelerinden konunuzla ilgili bilgileri toplamaya çalışacaksınız
umarım bir gün hayatınız normale döner
şahsen benim bile çok dara düştüğüm zamanlar oldu, sağolsun eşim dostum yardım etmese sizin durumunuzdan çok daha beter durumlara düşebilirdim
gerçekten siz ve sizin gibileri anlıyor ve duadan başka yardımcı olamıyorum
saygılar