Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kendi protezimizi kendimiz yapabilir miyiz sorusunun cevabını arıyorum..?

hawk14

Üye
Konular
11
Reaksiyonlar
0
malum emeklilik.can sıkıntısı.evimin alt katında sığınağın bir köşesinde kendime bir atölye kurdum ve can sıkıntımızı giderecek çeşitli hobilerle uğraşıyorum.2 gündür kendi protezimi kendim yapabilirmiyim sorusuna cevap arıyorum.çalışmalarıma başladım.malum bazen eller yapışkanlı bazen alçılı bazen çok kirli oluyor bazı yerlerin fotosunu çekmeyi unuttum ama genel itibarıyla aydınlatıcı bir çalışma oldu.
önce güdüğün alçısını aldım.
slikondan 3 adet ped yapıp daha önce protezlerimde vuran 3 bölgeye koydumki alçı ölçüsünde orası boş kalsın.

ben hazır alçı sargı kullanmadım.alçı sargı kullandığım daha önceki deneylerde kalıpta çok iz kalıyordu ve bu izleri daha sonra alçıyla düzelttiğimizde orjinal ölçü bir hayli bozuluyordu.onun yerine çabuk donan bir alçıyı hazırladıktan sonra içine havlu çorap attım ve havlu çorabın hertarafına alçıyı yedirdikten sonrabir kat daha alçılı havlu çorap giydim.ve bekledim.silikonun üzerine kirlenmesin diye prezarvatif çektim çünkü strech filmlerde iz kalıyordu..

alçı kuruduktan sonra böyle birşey ortaya çıktı

KALIBIN İÇ TARAFINA SÜNGERLE GRES YAĞINI SÜRDÜM.

ŞU ŞEKİLDE BİR BORU YAPIŞTIRIP 6 TANE DELİK DELDİM.BU VAKUMLAMA İŞİNİ YAPACAK

CIVIK BİR ALÇI KARDIM BUNU KALIBA DÖKÜP BORUYUDA ORTASINA SAPLADIM.

ÇALIŞMA MASASINA 25LİK BİR DELİP DELİP 25LİK BORUYU ORDAN SOKTUM.BİRLESŞME YERİNE KADAR DELİKTEN GEÇTİ.

DAHA SONRA KALIBIN DIŞ ALÇISINI SÖKÜP İÇİNDE ESAS LAZIM BÖLGEYİ ORTAYA ÇIKARDIM.

ORTAYA ÇIKAN KALIBIN ÜZERİNE ŞEFFAF SİLİKON SIKARAK SİLİKONU YUMUŞAK BİR SPATULA YARDIMIYLA KALIBIN HER TARAFINA YAYDIM.BURDAKİ AMAÇ BUNUN ÜZERİNE YAPILACAK İŞLEMLERDE SLİKONA HİÇBİRŞEY YAPIŞMAYACAK VE TEMİZ BİR SOKET ELDE EDECEĞİZ İNŞALLAH :)

SİLİKON YAYILDIKTAN SONRA KALIBIN HALİ

KALIP HAZIRLANDIKTAN SONRA KARBON VE CAM ELYAF PLAKAYI HAZIRLAYIP KALIBA SARACAĞIZ.VE FIRÇA YARDIMIYLA 2 BİRLEŞENDEN OLUŞAN EPOKSİYİ BUNUN ÜZERİNE SÜRECEĞİZ.BEN KARBON ELYAFI İÇ VE DIŞTA BİR KAT CAM ELYAFI 4 KAT SARDIM.

BU AŞAMADAN SONRA KİLİT PİMİNİ PROTEZE BAĞLAYAN APARATI YERLEŞTİRDİM FAKAT ELLERİM REÇİNELİ OLDUĞU İÇİN BUNUN FOTOSUNU ÇEKEMEDİM.

EN ÜSTTE KARBON ELYAFINDAN SONRA KALIBIN ÜZERİNE FIRCA İLE EPOKSİ SÜRÜLÜP EN TEPEDEKİ ÇIKINTILAR KESİLİP ESKİ KULLANDIĞIM YIRTIK YERLERİNİ SİLİKONLA TAMİR ETTİĞİM SLİKONU ÜZERİNE ÇEKTİM.BUNUN ÜZERİNEDE STRECH FİLM SARDIM PLASTİK BORUDA 6 TANE DELİK DELMİŞTİM.O DELİKLERE KADAR STRECH FİLMİ UZATTIM.SONRA HAVA KAÇIRMASIN DİYE BANTLADIM.ELEKTRİK SÜPÜRGESİ HORTUMUNU ALTTA KALAN BORUNUN AZĞINA DAYAYIP ORAYIDA BANTLADIM.VE ÇALIŞTIRDIM.VAKUM KALIPTAKİ HAVA KABARCIKLARINI ALARAK SIKIŞTIRDI VE DAHA AZ KALINLIKLA DAHA FAZLA SAĞLAMLIK ELDE EDECEĞİZ İNŞALLAH.:)

FİLTRESİ ÇIKARILMIŞ SÜPÜRGE YARIM SAAT VAKUMLAMA YAPTI VE EPOKSİYİ İYİCE SIKIŞTIRDI.ŞİMDİ SAAT AKŞAM 8 VE KALIP BÜYÜK İHİTMALLE DONDU.KAPLAMA SLİKONU ÇIKARACAĞIM VE SABAHA KADAR İYİCE KEMİKLEŞMESİNİ BEKLEYECEĞİM.YARIN İSE İÇİNDEKİ ALÇIYI BOŞALTIP FAZLALIKLARINI KESİP DENEYECEĞİM.

AZ ÖNCE SİLİKONU ÇIKARDIM VE DONMA GERÇEKLEMİŞ.FAKAT TAM KEMİKLEŞME YARIN ÖĞLEYİ BULACAKTIR.

eline emeğine sağlık usta.
yalnız çok eziyetli bir iş. ben artık bu tarz deneyleri, yada projeleri yapmıyorum sıkılıyorum.
3 d yazıcıları bir araştırın bunlara gerek kalmaz büyük ölçüde işlerinizi + işlerimizi kolaylaştırır. onunda kullanıma geçmesi alacağımız fiyata inmesi bir 10 yıl sürer sanırım.

+ size kaynak : melih karakelle'yi google da araştırın. bazı şeylerde size yol gösterebilir.

çok zor bir iş değil.benim şu ana kadar toplasan 5 saatimi almadı.3d yazıcılarda şöyle bir sorun var.ayağının bire bir 3d modellemesini yapsanda yazıcıdan çıkan madde plastik.karbon elyaf kadar dayanıklı değil.zaten karbon elyaf dayanıklılığı yüzünden bina güçlendirmesinde kullanılmaya başladı.eğer kendi ayağımı değilde bir başkasının ayağını yapsaydım alçı kullanmaz soketi direk ayak üzerinde yapardım.hem zamandan hemde maliyetten tasarruf olurdu.ayrıca alçı kururken bir miktar çekme yapıyor.o sorunda giderilmiş olurdu.

hawk14

dediğim gibi kalıp malıp yapmaya yardımcı olurdu bazı şeyler için yardımcı olur diye düşündüm. zaten şuanda harcı borcunu aşıyor ve teknoloji marketlerinde gördüğüm 3 de yazıcılar çok basit bir madde kullanarak ufak bir eyfel kulesi vs vs yapmış.

bu arada, matkapı ve akülü vidalama ürünlerini pek sevmem. herşeyi elle tornavida ile deliyorum. önceden aldığım ufak şarjlı tornavidalar bir işe yaramıyordu.

A 101'e 59 liraya 18 V lik atlas marka büyük şarjlı matkap gelmiş can sıkıntısından onu aldım. çok güçlü çıktı. 2-3 gündür oyuncak ettim evde vidalamadığım şey kalmadı. eski dolaplar vs vs :D bayağı sağlam çıktı :D şarjıda bitmedi daha.
herşeyini çözdüm ama şu sizinde şarjlı matkapta 16-18 yazan değerler var bendede 8 e kadar var ve bunlar dönüyor. en sondaki rakamsız olan zaten ucu içerisine sıkıştırma düğmesi onu anladım ama diğer 1'den 8'e kadar olan rakamlar nedir onu anlamadım ?

şarjlı matkaptaki rakamlar tork şiddetini ayarlar.diyelimki zor bir vida söküyorsun vida işaretine getirirsin.ama diyelimki raydo televizyon yada hassas bir vida sıkıyorsun.4-5 ayarında sıkarsın.vida sıkıldığı anda matkap boşa dönmeye başlarki vida yuvası patlamasın

Abi helal olsun. Eline emeğine sağlık. Çok imrendim sana. İşlerimi yoluna koyunca ben de atölyeme dönmek istiyorum :)

piyangodan para çıksa ne yapardınız diye 100 kişiye sorsan 99 tanesi araba alırım tatile giderim der.bana sorsalar bauhaus'a gider hepsini orda gömerim.:)

hawk14 hayran kaldım size:) Bir ara medikalcilere kızıp şu işe bir el atsam da kendi ortezimi tasarlasam diye düşünmüşlüğüm olmuştu. Ancak görülüyor ki çok kolay bir iş değil :)

[SIZE=5]evet sabah oldu ve protezim kemikleşmiş.ilk iş olarak içindeki alçıyı boşalttım.[/SIZE]

[SIZE=5]fazlalıkları kestikten sonra proteze benzemeye başladı.[/SIZE]

[SIZE=5]soket bağlantı aparatını taktım.
[/SIZE]

[SIZE=5]prova için protezimin soket kısmını sökerek kendi yaptığım soketi taktım.
ilk protez denemem olmasına rağmen gayet güzel oldu gibi geldi bana.
[/SIZE]

[SIZE=5]tek ayak üzerinde durma ve protez üzerinde zıplama testi yaptım gayet konforlu ve sağlam bir protez oldu.hatta ben bu protezi deniz protezi olarak düşünmüştüm ama hoşuma gitti kavraması falan.
[/SIZE]

selda hanım
aslında ortez protezden çok daha basit.boş zamanınız varsa deneyin derim.
bizde burdan yardımcı olmaya çalışırız zevkle.

tekniğini çizebilirim bi derece de elektrikli matkapla düşünemiyorum kendimi ;)

tekniğini çizebilirim bi derece de elektrikli matkapla düşünemiyorum kendimi ;)
[FONT=sans-serif]ortezinizde size sıkıntı veren durum nedir.yada siz nasıl bir ortez ile daha konforlu yaşayacağınızı düşünüyorsunuz[/FONT]

Yok artık dedim :) )) Maşallah size, tebrik ediyorum.:)

hawk14;

mesela insan teni ile daha uyumlu ve daha işlevsel bir madde olabilir; Vücudumuzun bir parçası gibi olmalı ortez. Yani ortezliyken canımız yanmamalı.

• erkekler pantalon giyer çıkar dışarı ancak bizim öyle değil ki ince çorapların cırt cırta takılarak parçalanması mı dersiniz,
  • yaz aylarında çorap giymediğimiz için bacağımızın tahriş olması mı dersiniz,
  • denizde kullanım olanağının olmaması mı...

selda*

bu saydıklarınızın hiçbirinin olmaması için bir sebep yok.çok basit şeyler aslında.hele eğer ortezde eklem falan yoksa çocuk oyuncağı.

çocuk oyuncağı mı:rolleyes:

kastettiğim böyle bir ortez, halen aynı fikirde misiniz :D
GkDGj2.jpg

işlerimin yoğunluğundan dolayı mesajınızı geç gördüm.resimlerini paylaştığınız ortezler çocuk oyuncağı değiller fakat evde kendi imkanlarımızla yapılmayacak kadar zor değiller.

hawk14
yaptığın protez sağlıklı değil.
kullandığın cam elyafı ciddi şekilde vücuduna zarar verecektir. hatta kanserojendir.
kullandıkca göreceksinki temas ettiği yerlerde kaşıntı yapacaktır.

elindeki modelin üstüne silikon sürmene gerek yok, onun yerine SW 6 diye bir kalıp ayırıcı kullanman gerekir. ama onun yerine ayakkabı cilası sürüp parlatırsın. bu işlemi 4 defe tekrar ettikten sonra ÖNCE JELKOT SÜRECEKSİN, GEREKİYORSA TEKRAR SÜRECEKSİN. SONRASINDA ELYAFINI SERİP FİRÇA İLE HİÇ HAVA BOŞLUĞU KALMAYANA KADAR POLYESTERLE İŞLEYECEKSİN.
arzu edersen daha fazla bilgi verebilirim.
selda*
hiç uğraşma bu ortezleri tek başına yapamazsın.
bu öyle protezini kucağına alıpta yapılacak bir iş değil.

yelpaze

cam elyaflar kanserojen değildir.
cam elyaflar tak başınayken cilde zarar verirler.çünkü minik cam liflerinden oluşmaktadırlar ve cilde saplanırlar.
cam elyaflar reçine ile karıştıktan sonra laminasyon sonucu cam lifleri birbirine yapışırlar ve cam gibi bir malzeme oluşur.
porotez kullananlar bilirler.bizler protez ve cilt arasına slikonliner çorap ve üzerine koruyucu çorap giyeriz.yani cilde asla değmez.zarar veren bir malzeme bile olsa.
alçı pozitif kalıp üzerine jelkot yada kalıp ayırıcı malzeme sürmedim.onun faydasını alçıyı protezin içinden çıkarırken gördüm.
son olarak.ben protezci değilim.denizde giyebileceğim bir protez yapmak için yola çıktım.amatörce bir protez yaptım.provolarda gördümki mevcut protezimden çok daha konforlu çıktı.şimdilik (20 gündür)kullanıyorum bir sıkıntısını görmedim.

şimdiki projem gerçek insan ayağı hareketlerine en yakın karbon yaylı ayak yapmak.görüntü olarakta ayağa çok benzeyecek.şu anda karbon yay ve rtv2 slikon tedariği safhasındayım.umarım çok faydalı bir çalışma olacak.

hawk14, çalışmalarını hayranlıkla izliyorum başarılar...

kendi protezimizi kendimiz yapalım..yada yapmaya çalışalım

daha önceki konuyu takip edenler bilirler kendi kendime bir güdük soket yapmıştım.soketi yaptım ama iş bununla bitmedi.soketi denizde giymek için yapmıştım.bunun için ayağa benzer hale getirmemiz gerekiyordu.protezci bu tür iş için bende 4 sene önce 500 tl almıştı ve ben işçiliği hiç beğenmemiştim.bu sefer kendim yapmaya karar verdim.protezcide satılan kozmetik köpüklerden satın alıp kendim işlemeye karar verdim.devamlı protez yaptırdığım firma bu köpüğün fiyatının 350 tl olduğunu ama bana 250 tlye verebileceğini söyledi.bu fiyat bana fazla geldi ve en ucuz nasıl hallederim peşine düştüm.

resimdeki sünger yoga matı dedikleri şey.protezcilerin kullandığı köpüğün aynısı fakat tek parça değil.

üzerinde bulunan aliminyum görünümlü kaplamayı söküp attım.

matı açıp her yerine tutkal sürdüm ve bekledim tutkal kurumaya başlayınca arkasını çevirip orayada aynı şekilde tutkalı sürdüm ve yaydım.daha sonra bunu rulo halinde doladım ve koli bantıyla iyice sıkıştırdım.

kurudukan sonra koli bantını çıkarıp ucunu başını düzledim ve 1 günlük kurutmaya aldım.eğer yarına kadar istediğim kuruluğa gelirsee protezi işlemeye başlıyacağım.

protezcinin 250 tl istediği bu köpük için şu ana kadar 32 lira harcadım.

Üst Alt