Eshat bey sizin olanaklarınız çok iyi sanırım.İnsanlar,diğer insanları değerlendirirken,değerlendirmeyi kendi imkanına göre yapıyor,bu konuda empatik olmak gerekiyor diye düşünüyorum..
Engelli insanların bir çok olanağı kısıtlıdır,tavsiyelerinizde bu yönde olursa,en azından ben engelliyim diğeri de engelli o halde sorun ne diye insanların depresyon yaşamasına neden olabilirsiniz...
Bir insanın ekonomik problemi çözülmemişse,eğitim problemi çözülmemişse,toplum tarafından geri plana atılmışsa,psikolojik olarak insanların kendini kötü hissetmesi gayet doğal...Psikolojik baskının ortadan kalkması bireysel değil çoğu zaman çevresel yani toplumsaldır,önce engelsiz insanlara bu konuda eğitim verilmelidir,sonra da engellilerin kendini ifade etmesini sağlanmalı...Burada engelli insanlar çaba göstermesin,hep başkalarından bir şey beklesin,eğer olanak olursa bir şeyler yapsın gibi pasif bir konuma koymak değil niyetim,tabiki de elinden gelen her şeyi yapsın,kadercilik oynamasın.Kader dediğimiz, caheletin insanlara öğrettiği ve her şeyi sineye çekmeyi sağlayan pasifize eden bir şeydir.Engellile fırsat verildiğinde çok başarılı,çok azimli ve çalışkan olduğunu görürsünüz,ama çoğu zaman olanaklar kısıtlı olduğu zaman da yapacak fazla bir şey yoktur...Her zaman sorunun kaynağı ve çözümü kişi de değildir...Sorun sağlıklı insanların engelliler hakkındaki önyargıları ve engelli mekanlardır...Bu sorunlar çözüldüğünde engelli insanlar mutlu,engelleriyle barışık ve psikolojik baskıdan uzak mutlu bir hayat yaşayacaktır...