Bana da 2021 Ekim’de St. Jude marka tek kablolu ICD cihazı takıldı. 1 ya da 2 gün hastanede kaldım. 10 gün rapor verildi ve her gün pansuman yapıldı. Sağa sola yastık koymadan yattım ben, yani sırt üstü yatmak için şartlamadım kendimi. Hiçbir şekilde ağrı sızı olmadı. Donuk omuz olayı olmasın diye, kolumu çok sakınmamam gerektiği söylendi. Ağır taşımadım, tavana uzanır gibi kolumu yukarı kaldırmadım ama diğer her şeyi yaptım.
3,5 sene geçti hemen hemen. Cihazın alt sınırı 182, üst sınırı 222. Bugün muayene oldum. Geçtiğimiz yaz iki kez çarpıntı yaşamışım, 189 olmuş nabız. Ancak herhangi bir şok etkisi yaşamadım. Zaten cihaz önemsiz çarpıntı diye işlem yapmamış (Cihazın zamanla kalbi tanıdığı ve %75 doğru olasılıkla ritim bozukluğu mu yoksa efora bağlı bir atım mı olduğunu ayırt edebildiği söyleniyordu).
2021’de cihaz takılırken doktorum, 6-7 sene sonra görüşürüz demişti. Bugünkü muayenede 5-6 sene ömrü gözüküyordu pilin. Yani 2030’a kadar gider dedi muayene eden doktor (Pili takandan farklı bir doktor). Şu ana kadar pil %1 civarı kalbime yardımcı olmuş, %99 kalbim normal çalışmış.
Durum bundan ibaret. Cihaz iyi güzel de takıldığı günden beri sporu bıraktım. Bu da kilo olarak geri döndü. Buna bağlı olarak kolestrol, trigliserid, ldl gibi istenmeyen kan değerleri yükseldi. Bu da hkmp’nin yanı sıra, günlük hayatta konforu ara sıra azaltıyor, özellikle hafif yokuşlu yerlerde ve tok iken.