Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşitme cihazı kullanıyorum ve B sınıfı ehliyetim var. İşitme cihazına dair bilgi..?

bulnes

Aktif Üye
Konular
23
Reaksiyonlar
0
Merhaba Arkadaşlar,
Size bir şey sormak istiyorum.
Ben iki kulağımda işitme engelliyim (sağ 105 db, sol 107 db, %50 özürlü raporluyum) tek kulakta işitme cihazı kullanıyorum.
Ben 1992 de ehliyetimi aldım.O zaman için işitme cihazı sorun değildi.Ehliyetimde sadece gözlük yazıyor.
Ben 3 ay önce araç aldım. Bir de kasko yaptırdım ama bir arkadaş ile görüştüğüm de kaskoya işitme cihazı kullanıyor diye eklettirdin mi dedi.
Eğer ekletmezsen ve ileride sorun çıkarsa sigorta bunu mazeret olarak kullanabiliyor dedi.
Bende aracı firmayı aradım o da doğruladı.Onun için bana "bence sen ehliyetine işitme cihazını eklettir" dedi.

Şimdi benim sormak istediğim şu.
1) Yine B sınıfı ehliyette kalabilirmiyim.Bu durumda ehliyetime işitme cihazını eklettirebilirmiyim.
2) Yoksa eklettirebilmem için H sınıfı olması mı gerekir.
3) Eğer B sınıfı olup işitme cihazını eklettirebiliyorsam bunu nasıl yapabilirim.
4) Bunu yaptığımda da arabanın gerekli yerlerine duymuyor gibi amblemli kağıtları yapıştırmam mı gerekiyor.

Sevgilerimle
Bülent

Aşağıdaki maddelere baktığımda,
İşitme kaybın 50 db'den fazla olduğu için B sınıfı sürücü belgesi kullanmaman gerek. H sınıfına dönüştürmek ve ehliyetine işitme cihazına dair ibare işlettirmek gerek. Ayrıca, (f) maddesine göre de, kullandığın araçta (EK:2) işitme engelli olduğuna dair işaretler bulunmalı:
b) İşitmeyi yukarıda tarif edilenden daha kötü olan olgularda; bir kulağı normal olmak koşuluyla, işitme düzeyi işitme cihazı ile kötü işiten kulakta en fazla 50 dB olmak kaydıyla B ve F sınıfı ehliyet alabilirler; bu kişilerin ticari araç kullanamayacakları ancak; işitme cihazı ile kullanabilecekleri belgelerine işlenir
[...]
f) Bedenen ve ruhen sağlam, görme derecesi sürücü belgesi almaya elverişli olan işitme ve konuşma engellilere, ticari olmamak koşuluyla sadece otomobil kullanmak üzere H Sınıfı Sürücü Belgesi verilebilir. Bunların kullandıkları aracın arka camının sol ve sağ üst köşelerine işitme ve konuşma engelli olduklarını belirleyen işaretler (Ek:2) yapıştırılması ve yeterince dikiz aynaları ile araçların donatılması gereklidir. Ayrıca, her iki kulakta 50 dB’den fazla işitme kaybı olan ve/veya işitme cihazından fayda görmeyen olgular bu kapsamda değerlendirilir.

image004.jpg

Kesinlikle B sınıfı olamazmıyım yani.
Daha önceki yazışmalarda sanki bu konuda mantık birliğine varıldı sanıyordum ama kafam yine karıştı :(

B sınıfı olabilmesi için "bir kulağı normal olmak koşuluyla, işitme düzeyi işitme cihazı ile kötü işiten kulakta en fazla 50 dB olmak" şartı öne sürülüyor. Bundan daha ileri derecede işitme kaybı olanlar için H sınıfı diyor.

Anladım, bu durumu kesin olarak nereden ve nasıl öğrenebiliriz.
Bunun için yapılması gerekli işlemler nedir?

Valla Bülent, yönetmelik çok açık. Bence H sınıfı sürücü belgesi için rapor almak, sonra o rağoru emniyete götürüp sürücü belgesini değiştirtmek gerek.

Anladım teşekkürler.
Peki gidip rapor aldığımda emniyete götürüp sürücü belgesini değiştirmem kolay mı? Yani H sınıfı için kursa gitmem filan gerekmiyor di mi?
Ayrıca bu durumda aracın belirli yerlerine işitme engelli olduğuma dair uyarıları yapıştırmam gerekiyor onu anladım ama ehliyetim H sınıfı oldu diye plakamda değişiyor mu yoksa normal kalacak mı?
Ayrıca bu H sınıfı ehliyet ile o işaretleri astığım sürece her (akraba,şirket) aracını kullanabilirim di mi?

Abi ehliyetini degiştirebilmen için ..
1.H sınıfı sürücü belgesi alabilir Raporu...
2.Sürücü kursuna kayıt (sadece direksiyon sınavı)
3.Sertefikayı aldıktan sonra maliyeye Sürücü belgesi harcı
4.Trafik tescil evraklarını veriyorsun işlem bitti..

İstedigin aracı kullana bilirsin yeterki srikırlar takılı olsun

Teşekkürler Arkadaşım,
Yani 17 senelik B ehliyetim ile sırf H sınıfı alabilmek için tekrar sürücü kursuna kayıt olmam ve direksiyon sınavına girmem lazım öyle mi? Dokundu bana yahu.
Astarı yüzünden bayağıda masraflı çıkacak bu iş bana.

sevgili bülent abi bende önceden b sınıfı ehliyet kullanıyordum sonradan sakatlandım. sürücü kursuna gerek yok. emniyete gidip ehliyetimi değiştirecem dersin.senin için gerekli olan şeyleri söylerler. ama h sınıfı ehliyet kullanabilir diye rapor alacaksın sonrası kolay.yeni resim ve kimlik fotokopisi birde şoförler ve otom. dern. evrak alıp dolduruyorsun 40 tl para yatırıyorsun iş bitiyor. kesinlikle sürücü kursuna gitmeye gerek yok. evrakları emniyete verdikten bir iş günü sonra hatta tanıdığın varsa aynı gün bile yeni ehliyetini alabilirsin

Ben daha gecen Şubatta degiştirdim ehliyetimi artık sürücü kursuna gitmeden sertefika almadan degiştirmen imkansız...

ilker merhaba ben 2007 de değiştirmiştim. kursa falan gitmedim. acaba yeni trafik kanunundan sonramı böyle oldu onu bilmiyorum

Evet yeni kanun cıktı bende sürücü kursuna gittim değiştirdim tam bir saçmalık
tek amaç s.kurslarını kalkındırmak...
Örnek bülent abim 17 yıllık ehliyeti var şimdi birde direksiyon sınavına girecek ne alaka ise...

Esrarengiz arkadaşım senin anlattığın gibi ise yuppppppiiiiiiiii
Ama İlker arkadaşımız hala taş koyuyor :):)
Raporda anlaştık tamam onu özürlülük raporu aldığım hastaneden alırım.
İşte sanırım iş bundan sonrasında kursa gidilecek mi gidilmeyecek mi?
Bütün mesele bu :)

bülent bey,
benim bir arkadaş işitme engelli işitme kaybı %90 larda sanırım.
ama işitme cihazı taktığında işitmesi düzeldiği ve %40 lara kadar düştüğünü söylemişti.buna göre 50 db duyabilme şartı altında kaldığını söylemişti.
yani b sınıfı ehliyet ile sürebildiğini söyledi bana.
yukarıdaki gösterilen işitme engelli amblemini arabanın arka camına yerleştirmiş.trafikde polisler durdurmuş ve hiçbir sorun olmamış.
ehliyetinde protez kısmında işitme cihazını yazdırmış.
bu şekilde devam ediyor.trafikde ne kadar duyabilir bilemiyorum yalnız.
işitme cihazının sana verdiği faydayı işitme kaybından düşersen sanırım oranı yakalayabiliyormuşsun.değiştirmene gerek kalmayabilir.

Bak bu mantıklı ve benim istediğimde bu.
H sınıfı filan istemiyorum. Sadece mevcut B sınıfı ehliyetimde yazan "Gözlük" gibi yanınada "İşitme cihazı" diye yazılması.
O zaman sorun ortadan kalkacak.

Evet bak mantıklı bir açıklama ...
Abi ozaman sen bir heyete danış ya

Sanırım öyle yapacağım.
Önümüzdeki günlerde uygun bir zamanda heyete gideceğim.

trafik'de duyabiliyorsan bir sorun yoktur bence.ilave dikiz aynaları iyi olabilir.
ehliyete işitme cihazı yazdıracaksın ama emniyet sağlık raporu isteyebilir yeni.
b sınıfı ehliyetimi değiştirmek istiyorum protez kullanıyorum diyeceksin.
onlarda senin kullandığın proteze göre sağlık raporunu isteyeceklerdir.
tam teşekküllü hastanelerden yapabilirsin.özel hastanelerde 30 dk biter işin.
raporunu mutlaka b sınıfı için belirtmen gerek.

Evet özellikle belirteceğim B sınıfı ehliyetime işitme cihazı protezini eklettirmek benim amacım.
Bunun için özel hastanelerden rapor alabiliyormuyum bak bunu bilmiyordum.
İstanbul Anadolu yakası için hangi hastaneler geçerli acaba?

bakanlıkdan yetkili tam teşekküllü hastaneler olabiliyor.
acıbadem hastaneleri,koşuyolu hastaneleri mesala aklıma ilk gelen.
her hastanede ücret aynı.iyi hastaneye gitmen yararına olabilir.
dev hast.lerinde sürünürsün sıra için söyleyeyim.
özele gittiğinde sürücü sağlık raporu verme yetkiniz varmı diye sor yeterli.?

Tamam teşekkürler romulus arkadaşım.
Şimdi ben internetten bu hastaneleri araştırayım.

Selamün Aleyküm abilerim.
Ehliyet ile ilgili başlığı gördüm hemen atladım ve biraz kafan karıştı.18 yaşındayım Benim işitme kaybım 80 db 85 db civarlarında iki kulakta ikisindede işitme cihazı kullanıyorum ve ben bu sezon ehliyet kursuna gittim yazılı sınavımı başarı ile geçtim 2 gün sonrada direksiyon sınavım var şimdi ben H sınıfımı almam gerekicek yani girdiğim sınavda B falan yazıyordu Auu karıştı ya :( Bülent Abi sen hallettiğinde banada yazarsan çok sevinirim ya

Tamam Emre arkadaşım.
Ben şimdi hastane araştırıyorum.

Merhaba.
Arkkadaş işitme cihazı kullanıyor.
bence 50 db işitme eşiği,cihazlı ölçüm için geçerlidir,çünkü cihaz ehliyetine işlenecek,cihazsız araç kullanamayacak.
Nasıl ki çıplak gözle bir insan ehliyet alamayacak derecede miopi olup da,gözlükle görme kusuru düzeltilince B sınıfı alıyor ve ehliyetine gözlük işleniyor,aynı şey olmalı diye düşünüyorum.
Bir kulağın tamamen normal olmasına gelince;
Benim iki kulağımda da fazla olmamakla beraber kayıp var,işitme cihazı kullanmıyorum.
Sürücü kursu hastaneye sevke gerek görmediği kurs doktorunun oluruyla B sınıfı ehliyet vermek istediği halde,ben ilerde sorun olmaması açısından tam teşekküllü devlet hastanesine sevk aldım.
Cihaz kullanmadığım için ölçüm cihazsız olarak yapıldı.
Sonuç olarak B sınıfı alır,ticari araç kullanamaz kararı çıktı.
Yani bir kulağın tamamen sağlam olması gerektiği yazsa da demekki toplam işitme yeterli görüldüğünde uygulanmıyor bu.
Sticker şartı da yok.
Bülent kardeş,akraba falan tüm araçları kullanabilirsin ama şirket aracı kullanamazsın.Şirket araçları ticari amaçlıdır.

Açıklamalar için teşekkürler Ufuk bey,
Evet dediğiniz doğru taksivari (polo) araç olmasına rağmen ruhsatı şirket üzerine kayıtlı olduğundan ticari araç sayılır. Hani ben ticari araç derken kamyon,kamyonet diye düşünmüştüm :)
Şimdi özel hastanelerden kendi işyerime yakın olan Sultanbeylideki Ersoy hastanesini arayıp sürücü ehliyeti için sağlık raporu vermeye yetkili olup olmadıklarını sordum ve evet yetkililermiş.
Acaba diyorum Trafik müdürlüğüne telefon açıp sorsam mı?
B sınıfı ehliyetim var gözlük işlenmiş durumda,şimdi işitme cihazı kullanıyorum bunuda ehliyetime işlemek istiyorum sağlık raporunu getirsem işlermisiniz yoksa başka bir şey istiyormusunuz diye.
Bilmem ki doğru mu olur.

Bence sor,ama sakın tam bir cevap almadan gitme.
Sonra ''sen bu ehliyeti kullanma yeterliliğini kaybetmişsin'' şeklinde bir gerekçeyle ehliyetine el koymaları bile olası.Telefonla bilgi al.
Aksine ruhsatında kamyonet yazan,hafif ticari sınıftaki doblo türü araçlar da kullanılabilir.
Buradaki ticari araç kavramından anlaşılması gereken kullanım amacıdır.O da ruhsatta mevcut,kullanım amacı yazan yerde ticeri değil hususi kutusu işlenmiş olmalı.
Benim aracım camlı koltuklu doblo combi.2005 de sıfır aldım ve hala kullanıyorum,sorun yok.

Hımmm anladım teşekkürler Ufuk Bey,
Evet biraz önce Ümraniye İlçe Emniyet Müdürlüğüne telefon açtım. Ehliyet veriyor burası.
Durumu anlattım.Gözlük kullandığımı belirten ehliyetim var artık işitme cihazı kullanıyorum dedim.Bu durumu ehliyetime işletmek için ne yapmam gerekiyor diye.
Onlarda işitme cihazı kullandığına dair KBB raporu alıp şubemize gelmeniz gerektiğini burada ehliyet yenileme formumuz var onu doldurup gerekli işaretlemeleri yaptıktan sonra ehliyetiniz yenilecek dendi.
Şu anda anlatılardan oldukça bu işin kolay olacak gibi.
İnşallah da öyle olur.

sevgili bülent,ben sana yakınım galiba.hemde çok yakın.
samandıra da oturuyorum ve sultanbeyli mezarlığının karşısındaki özel saygı hastanesinden raporumu çıkarmıştım.
oradan da çıkarabilirsin.
ümraniye den ise ehliyetimi çıkarmıştım.
sürücü kursuna girme durumun olursa ehliyet çıkarma işlemi sürücü kursuna girdiğin ilçedeki trafik şubeden çıkması şartı gerekiyor !!

Evet yakınız.Benim işyerim sancaktepe (samandıra) de. Evim ise ümraniye de.
Saygı hastanesini biliyorum.Genelde biz işyeri olarak hep Ersoy hastanesine gidiyoruz.
Acaba bu hastaneler raporu aynı gün içerisinde hemen çıkarabiliyorlar mı?
Telefonla görüştüğüm memur hiç kurstan filan bahsetmedi.Bilgisayarından ehliyet belge numaramı alarak bakıp kontrol etti. Buraya gelip ehliyet yenileme formunu doldurun dedi.
Gözlük 'ün yanına veya altına işitme cihazını ekleriz dedi.
Anlattığı gibi ise hem kolay olacak hem de benim istediğim sonuç olacak,hadi hayırlısı bakalım.

Üst Alt