Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İl sağlık sürücü raporu kararına itiraz mı etmeliyim?!

Sky_Walker

Üye
Konular
9
Reaksiyonlar
0
Merhaba;

Sol kol engelliyim, direksiyon sınavını geçtim, henüz ehliyeti almadım ama aklıma bir şey takıldı.

İl Sağlık kurulundan alınan sürücü olur raporumda aşağıdaki kodlar yer alıyor.

78. Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir
102. Ticari araç, resmi araç, ambulans kullanamaz
47. İki tekerlekli araç kullanamaz
35.04 Direksiyondan sağ eli çekmeden kullanılabilen kontrol cihazları
01.06. Gözlük veya kontakt lensler

35.04 kodunun anlamı sanırım soldaki sinyal kollarının sağa alınması, bu kod nedeniyle, sol sinyal tertibatında değişiklik yapılmamış(yani orjinal haldeki) diğer otomatik vitesli araçları kullanamayacak mıyım?
Bu kodun iptali için itiraz etme hakkımız var mı?
Ve bu kod/tertibat değişikliği ÖTV indirimini etkiler mi?

Teşekkürler.

benim bildiğim ÖTV muafiyeti için 3 ana etken var. Direksiyon-Pedallar-Vites. Size otomatik vites demiş ama 10.02 otomatik vites kodu olunca engelliler için ÖTV muafiyeti oluyor diye biliyorum. 78 değil. ancak 35.04 direksiyona eklenecek bir kod. Yani Muafiyet sağlanabilir. Sağlanmayabilirde. Çok kritik .

Sky_Walker
Bildiğim kadarı ile o kod değişikliği ÖTV indirimini etkilemez. Neticede maliye otomatik vites kodunu ve engelli raporunu görünce ÖTV için onay verecektir. O bahsettiğin aparat kolayca yapılan ve sanırım çokca maliyeti olan bir aparat değil. Ehliyetinde o kod işlendikten sonra yine başka otomatik vites araçları kullandığın esnada bir çevirmeye girer isen ve o kod'a haiz aparat yoksa sorun yaşaman muhtemeldir. Bu o anda kontrolü yapan memurun o an ki ruh haline bağlı gibi birşey yani.

@fsmehmet

Kafam karıştı :)
78 mi ÖTV indirimi için kullanılıyor yoksa 10.02 mi?
İstanbulda otomatik vites olarak hep 78 veriyorlar(sağlık kurulundaki görevliye 10.02'yi sorduğumda bunu ilk defa gördüklerini, sadece 78 verdiklerini söylemişlerdi)

@Deniz şahbaz

Bu aparatı kullanırken illa ruhsata işletmek gerekecek mi? yoksa basit bir işlem ise yanımda taşırım :) Otomatik vitesli araç kullanacaksam ona takarım ruhsata işletme gerekmiyorsa :)
Bu haliyle alacağım ehliyet çöp niteliğinde olacak, tertibatlı araba da yok, ne işime yarayacak.

Mecbur ruhsata işleteceksin. Ehliyetine onu işlendiği zaman ÖTV indirimili araba alırken emniyet tescil o aparatın projesini isteyecek ve ruhsatına işleyecek veya rutin bir çevirmede biliyorsun polis hem ehliyetini hem ruhsatını isteyecek ve bu durumda ruhatta işli olmayan bir aparatı görünce veya tam tersi işli olup o an araçta olmayan aparatı fark edince başın ağrıyabilir.

bende sol kol engellıyım dun aldım hastaneden ozeltertıbatlı arac kullanır raporu bızım tertıbatmız soldakı sınya sagda olcak dıreksıonda bır tane topuz olucak arabamızda otomatık olcak bu kadar

yaa baskn sen baskasının aracını kullanamazssın zaten 3 mılyr cezası var senın kullandıgın arac senın adına olucak ruhsatında ozeltertıbtların yazıcak kod iptalı fılann olmaz ole seylerr

İl sağlık müdürlüğü ile görüştüm, sol kolumla soldaki sinyal kollarını rahatlıkla kullanabildiğimi söyledim, "35.04 kısıt kodunun kaldırılması için itiraz dilekçesi verin, sizi yeniden kurula çağırıp ilgili değerlendirme sonucunda 35.04 kısıtı kaldırılır ya da kaldırılmaz" dediler.

En kısa zamanda dilekçe verip bu dertten kurtulmaya çalışacağım :) Ya da başıma yeni dertler açacağım :)
Hadi hayırlısı....

Sky_Walker

O kodun kalkması her aracı sürebilmek için iyi olur tabii. Ama unutmayın, bu raporla araç alımında vergi avantajından yararlanılamıyor. Var olan mevzuata göre "manuel vitesli araç kullanamaz, otomatik vitesli araç kullanmalıdır" diyen engelli sağlık kurulu raporu gerek.

Kardeş bi sonuç alabildin mi bende müzdaribim bu konuda

Sol kol engellilere tertibat gerektiren bir durum olmadığı icin ötv muafiyetinden yararlanamazlar diye biliyorum ben.78 dediğimiz kod sol ayaktan engellilerde tertibat sayiliyor ve ötv muafiyetinden faydalaniyorlar.soldaki sinyallerin sağa alınması ve direksiyona topuz takılması tertibattan da sayilmaz benim bildiğim.yani ceberrut cebeci vergi dairesi bu konuda burnumdan getirdiği için ordan biliyorum

Gelir dairesine mail atmistim eğer raporunuzda otomatik vites yazarsa yararlanabilirsiniz diye cevap geldi

Sol sinyal ve direksiyon Topuz'u tertibat sayılıyo sıkıntı yok

Merhaba Alsnylmz;

http://www.engelliler.biz/forum/oze...antajindan-yararlanabilir-86.html#post1699354
Bu başlıkta yazmıştım, mevcut kriterlere göre ötv ve mtv indirimi var, ancak vergi dairesindeki kişi 35.04 kodunu kaldırırsam ne olacağını sorduğumda, biz bu indirimi verirken bazı şartlar istiyoruz, donanım şartı falan filan birbiriyle alakasız cümleler kurdu, işlerimin yoğunluğundan dolayı da BİMER'e henüz özelge açamadım. Bu hafta sonu özelgeyi açıp, sonucuna göre hareket edeceğim. Ya da Ümraniye çevresinde oturan biri varsa Nakil Vasıtaları Vergi Dairesi 3.kattaki (veya 4. kat emin değilim) müdür yardımcısına bu soruyu sorabilirse iyi olur, sorulara telefondan cevap vermiyorlar, illa rapor+yeni ehliyet ile gitmenizi istiyorlar.

Ya bende 35.04 ü kaldirtmak istiyorum öğrenciyim zaten sıfır araba alamam bari özgürce araba sürüyorum kurula itiraz için napmam gerek acaba

Alsnylmz

Kurula itiraz dilekçesi yazacaksın ve yeniden değerlendirilmesini isteyeceksin. İl sağlık'ta hazır bir itiraz dilekçesi bile olabilir...

Eyvallah abi sehirdisindaydim hiç ilgilenemedim bakalım nolacak

Dünyanın en saçma insanları il sağlık kurulunda toplanmış :)
Bu gün ilk mesajda belirttiğim 35.04 kodunun kaldırılması için il sağlık kuruluna gittim. Ortalık yine kalabalık. Beni 1-1.5 saat beklettiler. Sonra hazır bir dilekçe ile ilgili rapora itiraz dilekçesi yazdırdılar(2 dklık iş için 1-1,5 saat bekledim).
Asıl bomba şimdi geliyor:
İtiraz neticesinde beni yine hastaneye sevk edeceklermiş. Yahu dedim benim itiraz ettiğim nokta uzman hekimin kararı değil, kurulun verdiği kısıt kodu, beni niye yine hastaneye sev ediyorsunuz dedim, yok mevzuat böyle, saçma sapan anlamsız, kanıtsız konuşmalar. Tekrar sordum, hastane zaten yine aynı kararı verecek, sizin verdiğiniz kararı hastanedeki doktor nasıl değiştirmeye çalışsın diyorum, muhteşem zat da bilmiyor, anlamsız diyorum, mevzuat böyle diyor, ama bu mevzuatı hiçbir yerde göremiyorum, görsem de doğrusunu gözlerine sokabilsem.

Bu kadar saçma düzen başka bir ülkede var mı, merak ettim....

İtiraz sonucunda sevkim Haseki'ye çıktı, 18 Kasımda sağlık heyetine girdim. Süreç sil baştan:
Aile hekimliği için-->50 TL
Heyet için -->200 TL
Ortopedi, fizik tedavi ve göğüs hastalıklarına(bu ne alaka diye sormayın ben de bilmiyorum) sevkim çıktı. Ortopedi ve FTR doktorlarına durumu anlattım, sonra da heyet başkasına durumu anlattım. Heyet başkası bu yaşadıklarıma "PES" dedi, seni niye bize yolladılar ki, 35.04 kodunu zaten biz vermiyoruz, bu nasıl iştir, üstüne bir de o kadar para harcadın diye sitem etti.
Neyse....
Bugün İl Sağlık Kurulundaki komisyona girdim. Adamlara derdimi anlatmaya çalışıyorum, adamlar konuşturmamak için her şeyi yapıyor, hele ordaki kadın doktor(sanırım komisyon başkanı). Ne tuhaf insanlar, herkesi cahil mi bellemiş bunlar anlamadım. Anlatıyorum, 35.04 kodu soldaki sinyal kolu gibi kontrollerin sağa alınması anlamına geliyor, ben sinyal kolunu zaten kullanabiliyorum. Sol kolum ne ampute, ne de elimde kavrama konusunda sıkıntı var. İlgili kadınla karşılıklı konuşmaya çalışıyorum ama kadın tartışma havası oluşturmaya çalışıyor. Diyorum soldaki kolu ile ilgili benim ellerimde sorun yok, ordan başka bir doktor dirseği 180 derece açamıyorsun, dedim 120-130 derece zaten açılıyor, ki bu direksiyon tutuşumu da etkilemiyor, zaten otomatik vitesli araç kullanacağım. Baktım yine anlamıyor, dayanamadım, burda makine mühendisi arkadaşlar var, onlar sinyal kolunu kimlerin kullanabileceğini çok net bilirler dedim....
Sinirim hala üstümde.... Komisyon 35.04'ü kaldırmış. Amma velâkin...40.11 yani direksiyon üzerine topuz gibi yardımcı aparat kısıtı getirmiş.
Direksiyon ile ilgili kısıtları doktorların vermemesi gerekiyor, komisyondaki doktorlar benim direksiyonu tutabilme yeteneğimi bile hayali olarak önlerine getiremeyecek kadar dar görüşlü insanlar.
Yazık ya, parasını geçtim, o kadar zamanım, enerjim boşa gitti. :mad:
Başka ilden bu kodun kaldırılması için itirazda bulunma hakkım var mı acaba?
Topuzsuz hiçbir aracı kullanamayacağım sanırım, doğru mudur?

ben ayrıca konu başlığı da açtım ama tertibatlı araç diyorlarsa bız ehliyet sınavına o tertibata uygun arac ıle mı gırmek zorunda kalacagız?
Sky_Walker
2 kere heyete ııtıraz hakkınız var dıye bılıyorum o karara da karsı çıkarsanız sayet bır ust kurul daha varmış ıl saglıgın kurdugu ama detaylı olarak resmı gazeteden okuyabılırsınız
topuz konusunda da yıne bıldıgım kadarıyla sadece topuzsuz kullanmanız yasa geregı aykırı olacaktır.

selocan91
Direksiyon derslerinde ve sınavında normal tertibatsız otomatik vitesli araç kullanmıştım.
Sizin de sol kol engelliliğiniz varsa tertibatsız otomatik vitesli araç ile sınav yaparlar.
ikinci itirazda biraz sıkıntı yaşanacak belli ki, ilgili komisyon cidden düşünme yetisi olmayan, hayali bile olsa bir insanın nasıl araç kullanabileceğini göremeyen tipler. Hangi çağda yaşıyoruz, kısıtlarda niye topuz var anlamadım, parmak ile çevrilebilen direksiyonlar var artık, hacı murat yada kamyon kullanmayacağız. Ben büyük olasılıkla başka bir ilden şansımı denerim.
Topuzu ruhsata işlemlemiş, direksiyonunda topuzu olan araçları kullanmaya izin var mı 40.11 kısıtı ile?

İl sağlık komisyonunun kararlarına itiraz sürücü yönetmeliği'nde öngörülmemiş. Dolayısıyla oradaki memur arkadaşlar hastanenin verdiği rapora itiraz ediyormuş muamelesi yapıyorlar; çünkü başka bir itiraz prosedürü yok onlara göre.

"Kişinin, adına düzenlenen rapora itiraz hakkı vardır. Rapora itiraz, raporun verildiği ilin il sağlık müdürlüğüne yapılır. İl sağlık müdürlüğü raporun olumsuz olmasına neden olan tanıya göre kişiyi, ilgili branş/branşlarda üçer uzmanın bulunduğu hastaneye sevk eder. Kurul tarafından düzenlenen raporda belirtilen karara göre işlem yapılır. Kişinin bu rapora da itirazının olması durumunda; kişinin Sağlık Bakanlığınca belirlenecek bir kurul tarafından sürücünün veya sürücü adayının muayene ve değerlendirmesi yapılır ve karar verilir. Verilen karar kesin olup itiraz hakkı yoktur."

Burada sorunu il sağlık müdürlüğündeki müdürlerle çözmek ve durumu izah etmek lazım. Sorun hastanenin verdiği rapora itirazla ilgili değil ki, sorun il sağlıktaki komisyonun kararına itiraz. Düzeltme o komisyonda yapılmalı.
Eğer prosedür olarak ne yapacaklarını bilmiyorlarsa, Ankara'ya sorsunlar ve sorunumuzu çözsünler.

OturanBoğa
"...Eğer prosedür olarak ne yapacaklarını bilmiyorlarsa, Ankara'ya sorsunlar ve sorunumuzu çözsünler....."

Çok güzel söylüyorsunuz, "Sorunu çözmek" isteyen çözüm yollarını araştırır, çok da basit. Ama İstanbul İl Sağlık kurulundaki başkan ve komisyondakiler çözüm üzerine değil, kendi söylediklerine yoğunlaşıyorlar, o yüzden ortada tek doğru ve çözüm kalıyor, bu da hakkaniyetten uzak, işin ehli olmayan kişilerin eline mahkum olmamız. Ben 2. defa itirazda bulunsam, yine hastane süreci, onu geçtim, bu sürece alıştım artık, ama yine üst kurulda işten anlamayan kurul başkanı gelecek, ne değişecek? Orada makine mühendisi de var, o biraz "insan" gibiydi, sanırım onu konuşturmadılar, o adam söyleseydi bari topuz artık işlevini kaybetti falan diye, ya da otomatik viteslide sağ el parmaklarında(direksiyonu hangi elle tutacak ise) sorunu olana versinler.
Özetle, İstabul İl Sağlık Kurulundan bir şey olmaz, sana afra tafra yaparlar, konuşturmazlar(ben inatla konuştum, normal ses tonu ile derdimi, isteğimi anlattığım halde, başkan denilen kadın kendi sesinden başka ses duyunca bunu tartışma sandı, utanılacak bir karakter :) ) Burda insanları dinlemeden tanı verilir, sonra itiraz edince de suçlu sensin. Sol kolda engelim olduğu halde, geçen sene, sağ kol diye yazılmıştı, itiraz edince kadın koluma baka baka "senin sağ kolun sorunlu değil miydi?" diye soru sorma cesaretini gösterince "hah işte..!" dedim ...
Her zaman derim, işin ehli olmak lazım, işin ehli olan karakterlidir, halden anlar, ama bunlar ne işi biliyor ne de karaktere sahip....
Engellilerin en büyük engeli, sahip oldukları engel değil, engelsizlerin onlara çıkardığı "engeller"dir....
Nokta... :)

facetoface

Topuz kısıtı duruyor ehliyette, Allah belalarını versin deyip bıraktım itiraz sürecini. Kamyon, otobüs vb. araç kullanmaya izin verseler bari, topuz o zaman işime yarardı :)
Zaten Kaf Dağında olan egoları ile bu "maldonado" doktorlar ile düzelmez bu iş.

kod 78 zaten bu anlama gelmiyormu sadece otomatik vitesli kullanabilir demek manuel kullanamaz anlamına gelmiyormu ayriyeten manul kullanamazmı demesi lazım

kunta

Sanırım konuları karıştırdınız? Konunun tamamını okuyabilirsiniz ya da ne demek istediğinizi daha anlaşılır bir şekilde yazabilirseniz sorunuza cevap verilebilir.

Sky_Walker

Bende de aynı gardeşim, otomatik vites ve 35,04(sağ eli direksiyondan çekmeden kullanılabilen cihaz)eklediler, ne kadar dil döküp direndiysem 35.04 kodunu kaldıttıramadım. Sol elimi kullanabiliyorum, sinyal ve far kontrollerinde hiç bir sıkıntı yok dediysem de, bi şey değişmedi. Dedim hâlâ ikna olmazsanız 5 dakika aşağıya inelim bizzat kendiniz görün, kullanıp kullanamadığımı, bu sefer gırgıra aldılar; "test sürüşü mü yapalım " diye. Şimdi bu şekilde duruyor. Bilmiyorum ne yapacağımı...

Al, işte her yeri aynı kafa yaratıklar doktor diye yer işgal ediyor. Yazık olmuş. İtiraz edin desem, yine aynı tip varlıklarla karşılaşacaksınız.
O yüzden bir şey diyemiyorum. Ben bıraktım artık.

Merhaba, ben dün kuruldan ciktim. elden donanimli araci cok raht kullaniyorum, video cektim gostereyim dedim, buna bile bakmadilar. ayakta olan dengesizlik elde de vardır dediler. pazartesi ya da sali e devlete düşecekmiş ama umudum yok. olumsuz bakildi. itiraz sureci nasil isliyor? kac ay sürem var itiraz için? bir de istedigim ili seçebiliyor muyum?

Merhaba sağ kalça protezi ameliyatım var ötv indirimi için sağlık kuruluna başvurdum ve hareket ettirici aksamda özel tertibatlı araç kullanması gerekir yazıyor raporum sürekli ve ortopedik bu ibareyide ortopedi doktoru yazdı. Ehliyet için il sağlık müdürlüğünde 20 hazıranda kurula gittim ve bana engelli ehliyeti verdi fakat tertibat kodunu yazmadı. Kurulda beni kontrol eden kişi ile konuştuğumda size gerek yok dedi. Ben şimdi itirazımı yaptım tekirdağa gideceğim ordan da aynı yönde karar çıkma ihtimali yüksek mi bu durumda ne yapabilirim? Engelli ehliyetine karar verip kod vermeme gibi bir işlem yapabiliyorlar mı?

Üst Alt