Sayın arkadaşlar,
Dün akşam Meclis Genel Kurulunda Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik öngören kanun tasarısının görüşmelerine devam edildi ve önümüdeki haftada devam edilecek.
Özellikle şu an çalışmakta olan engelli memurları ilgilendiren 68. maddeyle değiştirilen Geçci 4. maddeyle ilgili olarak yapılan görüşmeler sırasında verilen önergenin kabul edilmesiyle, çalışmaya başladıktan sonra engelli olanlarında engel oranına göre 16 veya 18 yılda erken emekliliği sağlanmış gibi gözüküyor.
Eğer doğru yorumluyorsam, memur olarak çalışan engellilerle ilgili farklı uygulamlar ortadan kalkmış olacak. Bilgi ve değerdirmelerinize sunuyorum.
Geçici 4. Maddenin 6. Fıkrası: (Plan ve Bütçe Komisyonundan Çıkış şekliyle Mevcut durum)
Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az yüzde 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanır.
10.04.2008 günü Meclis Genel Kurulundaki görüşmelerde aşağıya çıkardığım önerge verilmiş ve kabul edilmiştir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına
119 sıra sayılı Kanunun Tasarısının çerçeve 68 inci maddesiyle değiştirilen
5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesinin 5 inci fıkrasında yer alan "aylıklarının" ibaresinden sonra gelmek üzere "bağlanması" ibaresinin, 6 ncı fıkrasının sonuna
"Ancak çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,
gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında bu fıkra hükümleri uygulanır." 8 inci fıkrasının sonuna "Bunlar için Kanunun 81 inci maddesinin (h) fıkrası uyarınca ödenecek ek karşılıkların hesabında, genel sağlık sigortası primi tutarları dikkate alınmaz." cümlelerinin eklenmesini, 11 inci fıkrasının 1 inci cümlesinde geçen "malullük", "bu Kanunun geçici 1 inci maddesi çerçevesinde" ibareleri ile 2 nci cümlesinde geçen "malullük veya" ibaresinin metinden çıkarılmasını arz ve teklif ederiz.
Mustafa Elitaş (Kayseri) ve arkadaşları.
BAŞKAN - Komisyon katılıyor mu efendim?
PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU SÖZCÜSÜ MUZAFFER BAŞTOPÇU (Kocaeli) - Uygun görüşle takdire bırakıyoruz.
BAŞKAN - Hükûmet katılıyor mu?
ÇALIŞMA VE SOSAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK (Bursa) - Katılıyoruz efendim.
BAŞKAN - Gerekçeye mi okutuyoruz?
MUSTAFA ELİTAŞ (Kayseri) - Gerekçe okunsun.
BAŞKAN - Buyurun efendim.
Gerekçe:
Bu düzenleme ile analitik bütçe sınıflandırmasına uygun hale getirilmesi, daha önce 5434 sayılı Kanuna göre iştirakçi olanlardan çalıştıkları sırada sakatlananlara uygulanacak hükmün bu Kanunun 28 inci maddesindeki hükümlerden faydalandırılmaları amaçlanmış olup çıkarılan ibarelerle madde metnindeki çelişki ortadan kaldırılarak maddede bütünlük sağlanmıştır.
BAŞKAN - Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Önerge kabul edilmiştir.
Kabul edilen önerge doğrultusunda çerçeve 68'inci maddeye bağlı geçici 4'üncü maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.