Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Görme engelli öğretmen olarak %90 rapor almam işime zarar verir mi?

nuran

Üye
Konular
48
Reaksiyonlar
2
Görme engelliyim 28yıllık özel eğitim öğretmeniyim Yüzde doksan rapor alırsam öğretmenliğim e bir engel teşkil eder mi bir sorun yaşar mıyım büyük ihtimal tam bağomlı raporum olacak rapor

merhabalar hocam. öncelikle geçmiş olsun ve bu kadar zaman boyunca mesleği yerine getirdiğiniz için sizi tebrik etmek isterim.
doktorunuzla görüşmenizi öneririm konuyu (heyete girmeden önce tercihen heyete girecek olan doktor da kendi doktorunuz ise onunla görüşünüz)
prosedür okumak yararlı olabilir.

kişisel fikir : ben zannetmiyorum sorun yaşayacağınıza ama emin de olamadım.

Son düzenleme:
Cevap için teşekkür ederim ama daha net bi cevap verebilecek olan var mı acaba

@nuran,

Konu hakkında fikrim yok yapay zekaya sordum söylediği şeyler teyite muhtaç ama yinede bir fikir belirtsin diye paylaşıyorum.

" Mevcut Durum ve Yasal Haklar
Türkiye'de 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve Engelliler Hakkında Kanun, engelli bireylerin çalışma haklarını koruma altına alır. Halihazırda görev yapan bir memur için rapor almak, doğrudan bir "ilişik kesme" sebebi değildir.

Mesleği İcra Etme Durumu: Emekliliğiniz dolmuş veya yaklaşmış olsa bile, bir öğretmenin görevine son verilebilmesi için "görevini yapamayacak derecede mesleki yetersizlik" veya "sağlık durumu nedeniyle görevini ifa edemez" şeklinde bir sağlık kurulu kararı gerekir.

Tam Bağımlı İbaresi: "Tam bağımlı" ifadesi genellikle kişinin günlük yaşam aktivitelerinde (öz bakım, hareket vb.) başkasının desteğine ihtiyaç duyduğunu belirtir. Ancak bu, mesleki bilgi ve tecrübenizi aktarmanıza engel teşkil etmeyebilir; özellikle 28 yıldır bu mesleği başarıyla yürüten biri olarak.

Karşılaşabileceğiniz Durumlar:
Raporun sonuçları daha çok mali ve idari avantajlar/seçenekler üzerinden şekillenir:

Vergi İndirimi ve Maaş: %90 rapor, 1. derece vergi indiriminden yararlanmanızı sağlar. Bu da maaşınızda küçük de olsa bir artış ve emeklilik tazminatı hesaplamalarında avantaj yaratır.

Malulen Emeklilik Hakkı: 28 yıllık bir öğretmen olarak zaten normal emeklilik haklarını kazanmış olmalısınız. Ancak bu raporla dilerseniz "Malulen Emeklilik" veya "Engellilikten Dolayı Emeklilik" seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Bu yolla emekli olmak, bazı durumlarda daha avantajlı şartlar sunabilir.

Hizmet Sınıfı Değişikliği: Eğer MEB (Milli Eğitim Bakanlığı), sağlık durumunuzun sınıfa girmenize engel olduğuna dair (sizden bağımsız veya sizin talebinizle) bir inceleme başlatırsa, sizi öğretmenlikten ayırmak yerine genel idari hizmetler sınıfında (masa başı görevler) çalıştırma yoluna gidebilir. Ancak 28 yıllık bir öğretmen için bu genellikle tercih edilen bir yol değildir.

Özetle
Siz istemediğiniz sürece, sadece bu raporun varlığı nedeniyle mesleğinizden zorla el çektirilmeniz hukuken çok zordur. Türkiye'de engelli memurların istihdam güvencesi yüksektir. 28 yılın birikimiyle, bu rapor sizin için bir engel değil; aksine erken emeklilik, vergi indirimi veya araç alımında ÖTV muafiyeti gibi sosyal haklardan yararlanmanız için bir araç olacaktır.

Önemli Not: Raporda "çalışamaz" ibaresi işaretlenirse, bu durum emeklilik işlemlerinizi başlatmanıza neden olabilir. Rapor alırken sosyal haklardan yararlanmak istediğinizi ancak çalışmaya devam etme niyetinde olduğunuzu kurul doktorlarına belirtmeniz faydalı olacaktır."

Üst Alt