Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Eşim hemşire. Görme kaybından dolayı emeklilik başvurusu yapabilir miyiz?

Davlumbaz

Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba, forumu uzun süredir takip ediyorum, bu konuyu da başından sonuna kadar okudum. Eşim 25 yıllık hemşire, (tip 2 diyabet) şeker hastalığından dolayı görme kaybı var, yakın görmesi çok kötü olduğu için çalışamıyor, bu nedenle ücretsiz izin aldık. Doktor bir gözünün %70, diğerinin de %40 gördüğünü söyledi. Bu koşullar altında rapora başvursak alabilir miyiz? Ücretsiz izindeyken raporu alıp emekli işlemleri için dilekçe versek ve sonuç geldikten sonra emekliye ayrılsa olabilir mi?

Esinizin %70 ve %40 gördüğünü Dr neye göre karar verdi çıplak gözle ölçüm yapılmaz kontak lens veya gözlük ile ölçüm yapildi mi

Emekli sandığına bağlı sonradan sağlık sorunları yaşayan memur, heyet raporunu ücretsiz izindeyken alırsa emekliliğe başvururken sorun çıkar mı? İlla çalışmaya başlamış mı olması lazım? Ya da ne zaman başlamalı?

Neden çıksın @Davlumbaz kardeş. Neticede siz engelli raporu çıkaracaksınız. İsi gücü sigortası olmayan insanlar da çıkarabiliyor. Kısacası engelli rapor çıkarmak çalışmaya bağlı değil ki emekli olurken sorun çıkarsinlar. Siz zaten kurum sevkiyle değil bizzat kendiniz basvuracaksiniz engelli raporu için. Sorun olacak bir durum şahsen göremiyorum ben.Zira istifa edip ardından engelli raporu alıp tekrar işe baslasaniz durum farklı olabilir ancak ayliksiz izindeyken bildiğim kadarıyla etkilemez bu durum. Neticede siz memurluktan ayrılmadiniz sadece ayliksiz izin aldınız. Benim yorumum bu

Bu arada raporunuzun onaylanmamasina üzüldüm @login kardeş. Hakkınızda hayırlısı olsun

@Ogorken çok teşekkür ederim. Buraya yeni üye oldum ama yaklaşık 4 aydır konu başlığını en başından başlayarak okudum, verilen linkleri, geçen kanun maddelerini, yönetmeliklerin hepsini indirerek iyice anlamaya çalıştım. Hikayemizi kısaca anlatayım. Eşimde görme problemi oluşunca tedavisi için tıp fakültesine yönlendirdiler. Oradaki doktor malulen emekliliğe başvurun dedi. Eşim sağlık memuru olduğu için hastaneye gidip işyeri hekimine durumu anlattık. O da bizi başhekime götürdü, başhekim inanmadı, muayene ettirdi, SGK ile işinizi halledin dedi. SGK'ya gittik. Onlar da emekli sandığına bağlı olanlardan asker, polis gibi görevlilerin emekli olabileceğini söyledi. O kadar çok araştırdım, hiçbir yerde doğru bilgi yoktu.

İşin daha en başındayım, rapor verirler mi, kaç oranında verirler onu bilemiyorum. Eşime boş yere umut vermek de istemiyorum. Hepiniz ne yapılacağını adım adım yazmışsınız, bana yol yordam gösterdiniz, Allah razı olsun.

Rapor almadan önce muayene olun göz ölçümlerinizle belki gözlük kullanılması gerekecek bunu Dr. size söyler. eğer görme kaybında kesinlik varsa şekerle birlikte göz raporu alabilirsiniz. yada tek şekerden vücut bütünlüğünde kayıplara neden olduğu için. şekerden kaynaklandığının da kesinliği olması gerek.

Şekerden kaynaklandığı kesin, zaten şekere bağlı olarak gelişen bir hastalıkmış. Gözlüklü görme derecesini yazdım, gözlüksüz daha az çıkıyor. Bir ay çok az, öbür ay biraz daha fazla, her seferinde farklı çıkıyor. O yüzden en iyi görme oranını yazdım buraya. Göze iğne vuruyorlar, biraz yükseliyor, bir iki ay sonra yine görmesi azalıyor. Daha önce şekerden dolayı fournier gangreni de geçirdi. Bunların hepsi e-devlet kayıtlarında var.

kayserili3838
Önce göz numarası ile göz tansiyonu ölçüldü. Sonra anjiyo çekildi. OCT çekildi. Retinada kanama var dendi. 4 seans lazer yapıldı. Görme solda %10 sağda %30 dendi. Makulada ödem oluşmuş. İki göze Ozurdex iğne yapıldı. İki ay sonra muayenede solda %40 sağda %80 olmuş dendi. Bir ay sonra yine gittiğimizde %40 ve %70, OCT'de makula ödemi çok artmış, tekrar iğne olacak dendi. Şimdi iğneleri vurduruyoruz. Her gittiğimizde doktora gözlerim yüzde kaç görüyor diye soruyor. Karşıdaki harfleri okutup değişik gözlük camları takıyorlar, bir de göze mercek koyup fotoğrafını çekiyorlar. Muayene bu şekilde. Doktor söylüyor bu oranları.

Davlumbaz

Görme kayıpları ile ilgili olarak hangi oranda rapor verileceğine dair bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz

Engelli sağlık kurulu raporu alıp emeklilik için kurumunuza başvurabilirsiniz. Ama sigortalılık süresi ve prim şartlarının da tamam olması gerek tabii ki.

OturanBoğa teşekkür ederim. Eşim 93 girişli, emekli sandığına bağlı, 25 yıllık çalışma süresi var. Şu anda Ozurdex isimli bir iğne vuruyorlar, geçen seferde görmesine olumlu etkisi olmuştu. Bu sefer bir göze yaptırdık, diğerinde ilaç temin edilemediği için yaptıramadık. Görme oranı her seferinde değişik çıktığı için heyette süreli veya görme oranı iyi diye rapor verebilirler diye korkuyor. Tedavi devam ediyor ve bu iğnelerden sürekli olacakmış. Rapor için ne zaman başvurmak mantıklı olur? Diğer iğneyi yaptırmayı beklemeli miyiz yoksa hemen mi başvurmalıyız?
%24 oran alması yeterli.

Eşim ilimizdeki rapor vermeye yetkili tek hastanede çalışıyordu, şu an ücretsiz izinde.Heyet raporu başvurusu yapacağız. Göz doktoru tedavi başka ildeki fakültede olduğu için oradan durum bildirir rapor alıp getirirseniz rapor verebilirim dedi. O raporu almak da uzun sürer sanırım, heyet raporu için ildeki hastaneye mi fakülteye mi gitmek daha mantıklı? Emekli sandığına bağlı çalışıyor, oranı Ankara'da düşürme olmaz, değil mi?
Yarın başlamayı düşünüyoruz, tavsiyeleriniz varsa çok makbule geçer.

Arkadaşım, göz özür oranları görme keskinliği+görme alanı puanı belirlenip belli bir hesaba göre yapılıyor. Önce bu oranlar belirlenmeli. Ayrıca görmeyi çıplak göz ile değil, gözlükle alıyorlar. Yani uzak ve yakın görmeme meselesi gözlükle beraber ölçülerek yapılıyor. Eğer yakın gözlüğü taktığında sorunu çözülüyorsa oran çıkmaz. Ancak gözlüğe rağmen göremiyorsa o oranda hesaplama yapılıyor. Ancak siz şeker hastalığından bahsetmişsiniz. Asıl o hastalıktan dolayı ciddi bir oran alabilirsiniz. Sonrasında eğer göz ile ilgili bir kusur varsa o da eklenir. Geçmiş olsun.

turkuazist gözlükle düzeltilmiş görme sağ göz 0.3 sol göz 0.2 diyabetik retinopati, bilateral kistoid makula ödemi, sert eksuda, plak, seröz, sol hafif katarakt, ikinci kranyal sinir felci az tutulum. Bunları asistan not almış, profesör görecek dedi, hoca muayene etmeden önce dosyayı bize verdi, fotoğraf çektim.
Görme alanı testi yapmadı. Sonucu söylemedi, oran sorduk, kurul verecek dedi.
Daha diğer bölümlere gitmedik.

Eğer bu oranlar sürekli değişkenlik arzediyorsa sürekli bir oran vermezler. Ancak bu şekilde kalıyorsa gözlerden alacağınız oran formüle göre 0.3=73 0.2=65
73×3 + 73 + 65= 357
357/5= 71.4
100-71.4= 28.6
Yani en fazla %29 alırsınız. Bu hesapta görme alanı 100 kabul ediliyor. Eğer görme alanı testi yaptirirsaniz ve düşük değer çıkarsa bu oranda özür değerini yükseltir.
Siz eğer şeker hastalığından da oran alırsanız belki %40 ı geçer. Ama sadece gözden %40 alamazsiniz.

turkuazist dün profesörle konuştuk, bize dedi ki şeker hastalarında eskisinden daha iyi görme beklemiyoruz, sizi umutlandırmak istemeyiz, olan görüşü korumak için tedaviye mutlaka devam edelim, yoksa daha kötü olur dedi. Buradan yola çıkarak sürekli bir rapor verebilir diye düşündüm. Eşim geçen mayıs ayında ameliyat geçirdi, şekeri 380 civarıydu, hemogobin a1c 13.47 çıkmıştı. Tedavi düzenlendi, şeker için gündüz 3*1 metformin hap günde 3 kere 8 ünite humalog insülin, gece de 20 ünite basaglar insülin yapıyor. Bu tedaviyle hemoglobin a1c değeri 6.1 çıkıyor yani şekeri normale çok yakın değerde seyrediyor. Buradan şeker için %20 oran verirler mi? Tip 2 diyabet. Ayrıca 2 yıldır diyabetik nöropatisi var, nörolog da belki %5 verebilir diye düşündüm.

geçmiş olsun eşiniz sağlık çalışanı çalıştığı hastanede kolaylıkla rapor alır 25 yıllık bir hemşire gözde kaç puan verilir yada rapor alırsam oran kaç çıkar bilmiyor olması biraz şaşırtıcı...
% 40 rahatlıkla alır
sadece gözden %40 alamaz ( şeker oran eklemesiyle) % 40 rahatlıkla alır. kendi çalıştığı kurumda alırsa dktor 4,5 puan fazladan verebilir insyatif...

Kendi kurumunda gözde makinalar yok, oct, anjiyo falan yapılamıyor diye tıp fakültesine yönlendirdiler. Rapor için söylediğimizde başhekim pek inanmadı, göz doktoru çekimser kaldı, dedi ki takip eden doktor verirse daha iyi olur. O yüzden fakülteye gittik. Eşimin gözleri iyi görmediği için telefon ve bilgisayardaki yazıları okuyamıyor, bu platformu ben takip ediyorum, şimdiye kadar da bir hastalığı yoktu, hatta emekli olabileceğinden bile haberi yoktu. Dışardan sapasağlam göründüğü için insanlar inanmıyor, en çok yıkıldığı nokta da bu oldu, kimseyi inandıramadı, birden geçen mayıs ayında ameliyat geçirince tüm sorunlar ortaya çıktı. O yüzden kendi hastanesinden almak istemedi. En azından takip eden doktor durumun ciddiyetini biliyor, hastalığı neyse o kadar oran versinler, hem fakülteden rapor olursa geri döndürüp oran düşürmezler diye düşündük. Şu an ücretsiz izinde. Raporu alamazsa ücretsiz izin bitiminde dilekçesini verip yaşının dolmasını bekleyecek. Epeyce çaresiziz.

Tip2 %20 oranı var.
Göz kesin değil ama %29
Balthazar formuluyle zaten %40 ı rahat geçer. Bu şekliyle rahat rapor alabilirsiniz.
Ancak eğer tedavi süreçleri devam ediyorsa ve kronik bir hâl almamışsa raporunuz süreli çıkabilir. Ve bununla da emekli olmanızı tavsiye etmem.

turkuazist göze iğne yapıyorlar, bu tedaviyi almazsa görmesi daha da düşüyor. Başka bir tedavisi yok. Bu tedaviyi almazsa görme tamamen gidecekmiş bize söylenen bu. Ameliyatla düzeliyor mu diye sorduk, ameliyatı yok dediler. Ulucanlar göz hastanesine de götürdüm orda da aynı şeyi söylediler. Şeker yükselmezse bu seviyelerde durursa olan görmesini korumaya çalışacaklar. Şeker kötü giderse görme de kötüleşecekmiş. O yüzden dikkat ediyoruz. Peki diyelim ki süreli rapor verdiler, iyileşme gösterdi, raporu 40'ın altına düştü. O zaman yaşın dolana kadar gel çalış mı diyecekler? O yüzden mi tavsiye etmediniz? Keşke düzelse gözü görse hemen çalışır, yoğun bakım hemşiresiyken birsürü narkotik ilacın uygulamasını yaparken ilacın adını okuyamamak, bir damar yolunu bile açamamak psikolojik olarak yıpratıyor. Büyük oğlumuz üniversite sınavına girecek, tam da böyle bir durumda çalışamamak çok ağırına gidiyor.

Davlumbaz

Öncelikle çok geçmiş olsun. Tavsiye etmememin nedeni aynen düşündüğünüz gibi. Ancak göz tahribata uğradıysa tekrar düzelmesi de zor. Bundan dolayı tip2 diabet ve göz ile rahatlıkla %40 rapor alabilirsiniz diye düşünüyorum. O yüzden rapor mutlaka çıkarın hiçbirşey kaybetmezsiniz.

Bugün tüm bölümleri gezmeyi bitirdik. Göz raporunda teşhis diyabetik retinopati, görme 0.2 0.3
Dahiliye teşhis tip 2 diyabet, komplikasyon yapmamış
Nöroloji teşhis bilateral (hafif-orta) derecede KTS ile uyumlu lif tutulumu PNP ile uyumlu muayene bulgusu
Kulak burun boğaz duyma kaybı yazmış ama tahlil sonucunu forumdan incelediğim kadarıyla sıfır puan alacak gibi duruyor.
Fizik tedavi nöropati yazmış, bu zaten nörolojinin vereceği oran herhalde, buradan birşey çıkmaz.
Psikiyatri nörolojik ağrı ve yakınmalar demiş, buradan da çıkmaz.
Bunları doktorların not kâğıtlarından edindim. Herhangi bir oran yazmıyor. Rapor iki ay içinde hazır olur dediler. Yeterince oran alınabilir mi, fikri olan var mı?
1993 ekim ayı emekli sandığı başlangıç, 2002 mart ile kasım arasında 8 ay askerlik var, 2018 aralık ayında ücretsiz izne ayrıldı, askerlikte geçen süre çalışmaya sayılır mı?

Davlumbaz

Askerlik borçlanması yapabilir ve hizmet sürenize ekletebilirsiniz tabii.

turkuazist doktorları gezdik, raporlar toplanıp heyete çıkacak. Oranlar orada verilecekmiş. Bu forumda bir arkadaş göz oranını %29 hesapladı. İnşallah fakülte de öyle hesaplar. Raporun çıkması 2 ayı bulur dediler.

Aytektek hayırlı uğurlu olsun. Eşimi bugün heyete çağırdılar. Sabahtan 4 fotoğraf ve kimlik fotokopisi istediler. Öğleden sonra heyete çıktı, birşey sormamışlar. Evrakı imzalayıp 10 gün sonra raporunuzu alabilirsiniz demişler. Oranın %40’ı geçeceğini tahmin ediyoruz. Nasıl bir dilekçe yazmalıyız? Özellikle belirtmemiz gereken birşey var mı?

Davlunbaz@ kurum üzerinden işte şu tarihte şu hastane saglik kurulundan şu oranda hastalıklarımdan ötürü engeli saglık raporu aldım işte şu emeklilik kanunun şu maddesi uyarınca engeli emeklilik Hakkı'ndan yararlanıp emekli olup olamıyacagımın tarafıma bildirilmedi diye sgk kamu calişanların emeklileri daire başkanlığına saygılarımla arz ederim de bide raporun Aslı'nı hastaneden iki tane talep et bi kactanede asli gibidir yaptır ve mutlaka raporun Aslı'nı gönder çünkü çoğunlukla Aslı'nı isdiye biliyolar bu yüzden cevap uzuyo ben Aslı nı vermedim 6 ay sürdü Aslı'nı isdediler hayırlı olsun kardeşim

Davlunbaz sanırım 5510 sayılı kanunun geçici 4 maddesine göre diye belirtiliyo

Aytektek evet öyle belirtiliyor. Eşim 1993 başlangıçlı, neredeyse 25 yıllık memur. 5434’e tabi olmasına rağmen şimdi herkes 5510'la tanımlandı, eşimin durumu geçici 4. Maddeye uyuyor. Korktuğum şey aslını göndermeyince sürecin çok uzaması, bize verilen tek raporu da oraya yollayınca raporun aslını kaybederler mi, işyeri üstyazıyla bildirme işini uzattıkça uzatır mı, dilekçede hata yaparım da süreci iyice uzatır mıyım, kafamda birsürü soru var. Defalarca okudum, atladığım birşey olmasın diye. Aslını iki tane istemeyi düşünememiştim, raporu almaya gidince söyleyeyim onu da. İnşallah oranlar uygun çıkar, hepimizin hakkında hayırlısı olsun.

Davlumbaz@ sanırım e rapora geçmişler ve raporun kaybolması söz konusu olmaz bide ıslak imzalı giden raporlar sanırım dys denen elektironik sistem üzerinden saglık kuruluna gidiyo o yüzden rapor kaybolmaz iyi geceler hayırlısı olsun

Bugün raporu aldık. %20+%10=%28 dahiliye
%30 göz
%5 nöroloji toplam %50.
Aytektek fakülteye sordum e rapor sistemine geçmemişler. Bana iki nüsha düzenlemişler, ikisi de ıslak imzalı. İşyerine dys sisteminden evrakları nasıl gönderiyorsunuz diye sordum, taratıp gönderiyorlarmış. Bu durumda raporun aslı nasıl ulaşacak? Tereddütte kaldım. İşi uzatmalarını istemiyorum.

Nöroloji özür oranını hangi hastalıktan aldınız acaba

Üst Alt