* Allah korkusu
* Vicdan
* Kalp gözünün nasıl baktığı ?
* Düşünce yapısı
* Medenilik
* Empati kurma becerisi
Eğer bir bireyde bunlar eksik ise siz ne söylerseniz söyleyin yüzü bile kızarmaz yaptıkları karşısında.Ben Metrobüslerde nice olayla karşılaştım.Yer vermediğim için ne laflara maruz kaldım.Bazılarını müzik dinleyerek bazılarını da duymamazlıktan gelerek geçiştirdim.Bir tanesi hariç hep sustum." Siz nasıl insansınız ? " sözü beni sinirlendirdi ve engelime ancak kartı çıkartınca inandı,akıl yoksunu insan..!
Engelli olduğum halde yaşlı,hamile yada çocuklu insanlara ben bile yer veriyorum.Yaşadığımız yer ne yazıkki çok kalabalık ve engelli bir birey için çok zor mimari koşullar var.Metrobüsler zaten engelli bireyler için kullanımı en zor toplu taşıma aracı.Köprüler,merdivenler elverişsiz.
Daha vahim bir olayı anlatmak istiyorum.Bir gün engelliler ile ilgili bir organizasyona katılmıştık tekerlekli sandalyede olan bir arkadaşımla.Cevahir alışveriş merkezinin ordaki asansöre binip metroya geçecektik.Asansörü çağırıyorduk ama bir türlü gelmiyordu,diafona basıp görevliye ulaşmaya çalıştım.Yaklaşık olarak yarım saat bir ilgili aradım ve en sonunda artist tavırlı,el kol işaretleri yapan bir görevli bozuntusu geldi.Ne basıp duruyorsun,duyuyoruz gibi yüksek sesle konuştu.Bende dedim ki " Sen o üniformayı giydim diye kendini adam zannediyorsun,yarım saattir yanımdaki arkadaşımla asansör bekliyoruz ki metroya inip evimize gideceğiz.Daha da sinirlendi bu.Sanki dövecekmiş gibi.Bende bir dk. bekle burda dedim ve Allahtan bir polis otosu geçiyordu.El sallayıp durdurdum ve maruzatımı anlattım.Yanımızda oturan ve bizim konuşmalarımızı dinleyen biri de polise görevlinin bağırıp,çağırdığını anlatınca polis memuru görevliye "Şimdi gidiyorsun,asansörü tamir ettiriyorsun ve ben bu asansör yapılana kadar burada bekliyorum" dedi ve görevli sesini çıkartamadan gitti ve 5 dk. içinde asansör yapıldı.Daha sonra ben bu görevliyi bağlı bulunduğu güvenlik şirketine yazılı dilekçemle şikayet ettim.Güvenlik şirketinin müdürünü çalıştığım şirketlerden birinden tanıyordum bu yüzden işim zor olmadı.Kimsenin ekmeği ile oynamak istemem ama insanlar ne olduğunu bilmeli.Benim amacım engelli yada engelsiz bir insana bir daha bu şekilde davranmamasını bir şekilde birinin ona göstermesiydi.Yani kimsenin yaptığı yanına kar kalmamalıydı...
Yaşadığınız yere,nüfusa göre hayat standardınız,başınıza gelebilecekler,insanlar,mimari konum sizi etkileyebiliyor.Gezdiğim yerler içinde engelliler için yaşanabilecek en güzel yerin Eskişehir olduğunu gördüm.Bu benim düşüncem.
Komşu,arkadaş,vatandaş,aile... Ne olursa olsun Rabbim hepimizi iyi insanlarla karşılaştırsın.Ve haksızlıklar karşısında susmayalım ki,haksız olan bedelini ödesin....