Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde SSK mı BAĞKUR mu avantajlı?

güzelyalı

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Selamlar arkadaşlar,dün sağlık raporu için hastaneye başvurup muayene sürecini tamamladım,vergi dairesi sevki ile müracaat ettim.2 defa enkarktüs geçirdim,ef 50 civarı,4 defa anjiyo oldum,6 adet stend var,tip2 diyabet ve hipertansiyon var 52 yaşındayım.Yüzde 40 ı geçecek bir rapor alabilirim diye umut ediyorum bakalım hayırlısı(bu rahatsızlıklar ile rapor alanlar bilgilendirebilirlerse sevinirim).Son yedi yıl kuralından dolayı bıçak sırtı bir durumdayım,bağkurdan hemen,sgk dan ise 6 ay daha çalışırsam emekli olabileceğim sizce hangisi maaş açısından daha avantajlı bilgisi olan arkadaşlar yazarsa sevinirim.Birde aldığım yada alacağım rapor hangi süre ile geçerlidir,yani gerekli şartlar oluşmaz ve emeklilik işlemlerini mesela 6 ay sonraya bırakırsam almış olduğum bu rapor geçerli olurmu.Hayırlı günler dilerim.

Çok benzer durumda olan arkadaşım var,3 ay önce bypass oldu,4 ekimde heyete girdi,%30 kalp % 20 tansiyondan verdiler (balthazar sonrası %43) bu ayın 20 sinde raporu alıp vergi dairesine verecek.O da sizin gibi bağkurdan hemen emekli olabiliyordu,4a dan emekli olmayı tercih etti,bağkurdan emekli olmayı tercih etseydi sgk ya başvurup sevki sgk yapacaktı hastaneye prosedür gereği,önceden alınmış yada kişisel başvuru ile alınacak raporu bağkur emeliliğinde kabul etmiyor sgk.maaş açısından daha avantajlı çıktı onun durumu,son 3.5 yıl (1261 gün) şartından dolayı 8 ay daha 4a sgk ödemesi gerekiyor.Rapor olayına gelirsek,hastane süreli yada süresiz versede maliyeye gidecek raporla vergi indiriminin süreli yada süresiz olacağına maliye karar veriyor.Büyük ihitmal süresiz gelir.2 yıl süreli gelse bile 8 ayı dolunca emeklilik müracatı yapabilir,süre bitiminde sgk kontrol muyanesine çağırır,hastalıklar devam ediyorsa raporda buna göre verilirse emeklilik devam eder.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler De-Kont ,vergi dairesi sevkli olduğum için raporu bize vermiyorlarmış,e-devletten takip edin dediler,1 hafta-10 gün içinde sonuçlanırmış herhalde.bağkur ve sgk konusu içinde bakalım sonuca göre hareket edeceğiz.Tekrar teşekkürler.

güzelyalı

4a ile 4b arasında bir maaş farkı yok artık.

Doğum tarihiniz gün/ay/yıl?
İlk sigortalı olduğunuz tarih gün/ay/yıl?
Primleriniz hangi tarihler arasında hangi statüde yattı? Toplam prim gün sayınız nedir?
Sakatlık oranı cetveli'ne göre hangi oranda raporunuz var?
Defterdarlıktan elde edilmiş vergi indirim hakkınız var mı?

OturanBoğa

18-12-1969 doğumluyum,
01-09-1988 ilk işe girişim (4-a).
toplam prim gün sayım (4480).
Çok prim gün eksiğim olduğu için 2008 ile 2015 arası ihya yaparak 1673 gün bağkur günü aldım. Son yedi yılda kendimce yaptığım hesaba göre 1240 gün 4-a
Yanlız önemli nokta bu 1240 günün 320 gününde yaklaşık 1 yıldır KONTROLLÜ ibaresi var, sgk beni 4-a dan kontrollü günlerle emekli ederse 1-2 ay daha prim ödeyerek 4a dan engelli emekli olabilirim, ancak kontrollü günlerimi düşerlerse o zaman son yedi yılda yaklaşık 1600 gün bağkur oluyor ve mecburen bağkurdan 4680 gün üzerinden ki 200 gün eksiğim kalacak onu da askerlik borçlanması ile halledip bitirmeyi düşünüyorum.

Rapor oranına gelince, dün Vergi dairesi sevki ile hastanede muayenelerimi oldum, 2 enfarktüs geçirdim,ef yüzde elli civarı, 4 anjiyo oldum 6 stend var, tip2 diyabetliyim ve hipertansiyon hastasıyım. umudum %40-%49 arası rapor alabilmek,ç ünki yaklaşık 1 ay önce geçirdiğim krizden sonra hem moral hem de fiziksel olarak çalışacak gücü kendimde bulamıyorum,

fikirleriniz önemli katkı ve fikirlerinizi beklerim.

saygı ve sevgilerimle hayırlı akşamlar.

Tip 2 diyabet ve kalp rahatsızlığı ile aldığım rapor ve emeklilik!?

Selamlar aranıza yeni katıldım,öncelikle herkese geçmiş olsun.Geçen ay 2. enfarktüs krizi üzerine artık çalışamayacağımı anlayarak 12.10.2021 tarihinde vergi dairesinden almış olduğum sevk ile İzmir Urla devlet hastanesine sevkimi olarak heyete girdim.Heyet rapor sonucunu bugün aldım,aslı Ankaraya onaylanmak üzere gönderildi.Rapor açıklaması şu şekilde;
TİP2 DM(DİYABET TİP2)%20 HL %10 KAH(STENTLİ) VE HT AÇISINDAN KARDİYOLOJİ BAKISI UYGUNDUR.ENGEL ORANI 28
EVRE 3 KORONER ARTER HASTALIĞI %50 + HİPERTANSİYON % 10 ENGEL ORANI 55. VE MEŞHUR FORMÜL UYGULANDIKTAN SONRA ORAN %68 SÜREĞEN(KRONİK)
KISACA DAHİLİYE TİP 2 DİYABETTEN YÜZDE 20 ARTI STEND OLDUĞU İÇİN YÜZDE 10 DAHA VERMİŞ,KARDİYOLOJİ İSE ATEROSKLEROTİK KALP HAST. ESANSİYEL PRİMER HİPERTANSİYON VE HİPERLİPİDEMİ DEN % 55 VERMİŞ ASIL ORAN %83 FAKAT BALTHAZAR KONUYA MÜDAHİL OLUNCA ORAN % 68 VE SÜRESİZ OLMUŞ.
OCAK 25 te bağkur günlerim doluyor ve emekliliğe müracaat ediyorum,umarım raporun onaylanıp gelmesi fazla uzun sürmez,bu süreci yeni yaşayan arkadaşlar varsa(raporun ankara gidip gelmesi h.k)zaman konusunda bilgilendirebilirlerse sevinirim.Herkese geçmiş olsun umarım herşey gönlünüze göre olur.Selamlar.

Son düzenleme:
Geçmiş olsun,bir önceki sorunuzda yazmıştım sanırım.Bağkurdan emekli olacaksanız şayet,izlediğiniz yol bağkurda geçerli değil bildiğim kadarıyla,bağkurdan emeklilikte hastaneye sevki sgk yapıyor,gelecek rapor oranına göre prim ve yıl şartınız tutyorsa emekli olabiliyorsunuz.ocak 25 te sgk ya gittiğinizde bağkurdan emeklilikte elinizdeki vergi indirimini geçerli saymayacaklardır ve sizi tekrar hastaneye sevk edebilirler.son 3.5 yılı 4a statüsünde tamamlarsanız alacağınız vergi indirimi emeklilikte işe yarar.raporlar son zamanlarda birkaç ayda maliyeden geliyor,bir ara 9 aydan önce gelmiyordu.

güzelyalı

vergi indirimi sürekli gelir diye umalım.

2008_oncesi.PNG

OturanBoğa teşekkürler son 7 kuralı yüzünden mecburen Bağkur olacak dün SGK ya gittim,bana 4320 gün prim olmalı ve ancak 30 ocakta günün dolacak,o zaman emeklilik dilekçesi verebilirsin dediler,eve gelince biraz araştırdım %68 rapor(sürekli) ile 3960 gün olduğunu gördüm yani bana göre günlerim dolmuş (4100 günüm var)şimdi Ankaradan gelecek onay yazısını bekliyorum.Onunla ilgilide spekülasyonlar var;yok oran değiştiriyorlar,yok sürekli raporu süreliye çeviriyorlar,yok 1 yılda geliyor diye bu konularda biraz endişeliyim açıkçası,bu konularda biliniz var ve beni aydınlatabilirseniz sevinirim. burası türkiye herşey olabilir.hayırlısı bakalım

güzelyalı geçmiş olsun. arkadaşım.sgk giriş yılın ve prim gun sayın aldiğın sağlık rapor oranına bakılacak.bu kriterleri tutuyorsa sorun yok.senin hesabına göre ocak 25 demişsin ya yine de bağlı olduğun sgk ya danış De-Kont arkadaşın dediği gibi daha sonradan hayal kırıklığı yaşamaman için söylemiştir.
vergi indiriminin sonucunun gelmesi ankaradaki raporların yoğunluğuna göre değişiyor.ben şu an vergi indiriminden emekli oldum.ben tam 9 ay bekledim.ama bizimkisi pandemiye denk gelmişti.raporlar şu an 1 yada 1.5 ayda sonuçlanıyor.umarım seninki de en kısa zamanda sonuçlanır.rabbim hepimizin yar ve yardımcısı olsun .her şeyin hayırlısı ne ise o olsun..

güzelyalı

Son 2520 primin fazlası ssk (4a) ise ve vergi indirim hakkı elde ederseniz sigortalılık süreniz ve prim gün sayınız tamam. 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prime tabisiniz.

Yok eğer Bağkur (4b) statüsünde emekli olacaksanız, bunun şartı da sgk sevki ile hastaneye gittiğinizde SGK Hastalık Listesi'ne göre alacağınız rapordaki tanıya bağlı.

bagkur.PNG

OturanBoğa Evet 4-B statüsünden emekli olacağım,yanlız dün gittiğim İzmir,Konak SGK müdürlüğü sgk sevki ile yeni bir rapor istemedi,vergi dairesi sevki ile gidip aldığım %68 oranlı sağlık raporunu kabul edeceklerini söylediler yanlız aldığım raporun 6 ay süresi olduğunu ve bu süre içerinde Ankara dan onaylanıp geldiği taktirde bu rapor ile emeklilik işlemlerinin başlayacağını söylediler.Hem bu sitede hemde başka yerlerde bağkur için sgk sevki isteniyor dendiği için ısrarla yeni bir sevk ve rapor sormama rağmen hayır bu rapor olur dediler.Şimdi sizde sgk sevki diyorsunuz oldukça kafam karıştı doğrusu.Pazartesi sabahtan yine Sgk yolları gözüktü bize.

Statü 4-b olacak dün yani cuma günü sgk daydım,ısrarla sordum bu rapor (maliyeden onaylanıp gelmiş şekli ile geçerli dediler).gerek siz gerekse oturanbağa nickli arkadaşımız sgk sevki ile yeni bir rapor almam gerektiğini söylüyorsunuz,umarım bir kanun değişikliği filan olmuştur ve tekrar rapor almam gerekmez,Kafam karıştığı için pazartesi sabahtan yine sgk dayım,bakalım ne olacak.Teşekkürler

Amin cümlemize hayırlısı inşallah teşekkür ederim

20 gün önce sgk ya arkadaşımın size benzer durumunu netlik kazandırmaya gittik,bağkur olursa günleriniz yetiyor fakat sevki biz yapacağız dediler,4a olursa raporu vergi dairesi aracılığı ile vergi indirimine yollayın dediler.tabii 4a dan 7 yıl şartından dolayı 8 ay daha ödemesi gerekiyor)

her sgk farklı şeyler söyleyebiliyor,memurlar yetersiz bilgiye sahip yada sizin durumunuza tam bakmadan başından savma cevaplar veriyorlar.Benim de başıma geldi bağkurdan 1239 günüm vardı,sizin daha 8 ay 4a sigortalı çalışmanız lazım dediler,alo sgk hattıda aynı şeyi söyledi,fakat bağkur günlerimin toplamı 1261 günü geçmediği için bu şarta tabii değilmişim,iyice araştırmasam 8 ay daha çalışıp birde 8 ay geç emekli olacaktım.

Engelli Bağkur emekliliğinde Vergi dairesi sevkli raporlar geçerlimi?

Evet konu gayet ilginç zira,buradaki konuya dahil olan hemen herkes bağkur emekliliği için vergi dairesi sevkli raporların geçerli olmadığını söylüyor.Yani sgk tarafından yeniden sevkim gerektiği ve yeni bir rapor almam gerektiği söyleniyor.15.10.2021 günü yani dün konuyu böyle bildiğimi söyleyerek yani beni tekrar sevk etmeniz gerekir diyerek sgk memuru ve şefi ile tartıştım aldığım cevap hayır vergi dairesi sevkli raporunuz Ankaradan gelsin emeklilik işlemlerinizi başlatalım şeklinde oldu.Yani raporunuz geçerlidir tekrar herhangi bir sevke ihtiyaç yoktur dendi.Şimdi ben kafam son derece karışmış bir halde pazartesi sabahını bekliyorum tekrar sgk ya gitmek için.Acaba bir usül yada kanun değişikliğimi oldu yoksa muhatap olduğum emekli servisindeki memurlar konuya hakimmi değildi bakalım pazartesi günü gerekirse müdürlerine çıkarak konuyu tam olarak açıklığa kavuşturmaya çalışacağım.Selamlar

güzelyalı

SGK 4b statüsünde emeklilik için kendi sevkine gerek olmadığını, Maliye'nin sevki ile alınan raporu kabul edeceğini mi söylüyor? Bu bugüne dek ilk defa duyduğum bir şey. Yapsınlar bakalım...

OturanBoğa
Evet bugün İzmir-Konak SGK ya gittim,yine iddialı bir şekilde 4-b emekliliği için beni sizin sevk etmeniz gerekiyormuş,muhasebecim öyle söyledi diyerek kurum müdürü ile görüştüm O da beni Bağkur'dan emeklilik servisine yönlendirdi,Servisteki şef doğrudur bizim sevkimiz gerekli ama sizin raporunuz çok yeni kabul edilir deyip emeklilik tahsis talep formuda doldurtarak işleme aldı.Tabi bunlar olurken,gün konusunda tam birşey söyleyemedi,kurum oranı düşürebilir,şartlarınız değişebilir diyerek beni gönderdi.Zaten işin sıkıntılı kısmı rapor kabul olmasaydı yeni rapor almak için için 6 ay ile bir sene arası beklemem gerekiyormuş.zaten hemen rapor alabilmem mümkün değilmiş.Umarım bu evraklar nereye gidiyorsa oradan hayırlı bir sonuç gelir,artık 1-2 ay beklemekten başka bir çaremiz kalmadı.Teşekkürler.

Umarım o 1-2 ayınızda boşa gitmez,zira maliyeden gelen vergi indirimli raporunuz geldiğinde,kurumdaki memur yav o gün öle dedikte, ya 4b de
bu rapor kabul olmuyormuşta biz sizi takrar sevk edeceğiz demez inşallah.Bu durumları buradaki sgk merkezinin ve alo sgk hattının beni yanlış yönlendirmesinden çok iyi biliyorum

Ekleme : Madem raporu kabul ediyorlar,hastaneye gidin durumu izah edin,size raporun çıktısını aslı gibidir mühürleyip versinler,bu raporla direk Bağkur'dan emeklilik işlemlerinizi başlatın.Çünkü vergi indirim yazısının 4b de geçerliliği yok.

Son düzenleme:
güzelyalı

Aslında teknik olarak güncel raporların kabul edilmemesi gibi bir durum olmamalı. Buna dair yönetmelik maddesi dahi vardı (yarın bulup yazarım buraya), ama özellikle Bağkur 4b bu konuda hep kendi sevkini dayatıyor. Belki de bir iç yazışma ya da talimat ile bundan vaz geçti kurum. Umarım.

Maddeyi buldum: SOSYAL SİGORTA İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ

"Yaşlılık aylığı başvurusu ve istenecek belgeler

MADDE 56 –

(5) Kanunun 28 inci maddesinin; dördüncü fıkrasına göre, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce Kanunun 25 inci maddesinin ikinci fıkrasına göre malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya özrü bulunan, beşinci fıkrasına göre çalışma gücünü %40 ilâ %59 arasında kaybeden veya yedinci fıkrasına göre erken yaşlanan sigortalıların, bu durumlarını gösterir sağlık raporu almadan doğrudan yaşlılık aylığı talebinde bulunmaları hâlinde, öncelikle Kurumca yetkilendirilen sağlık kuruluşuna sevk edilerek, durumlarının tespitine esas sağlık kurulu raporunun temini yoluna gidilir. Kanunun yürürlük tarihinden önce sigortalı olup, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılanlara Kanunun 28 inci maddesinin üçüncü, dördüncü ve yedinci fıkralarındaki şartları yerine getirmeleri hâlinde yaşlılık aylığı bağlanır.

De-Kont Yukarıda yazmıştım ama tekrar izah etmeye çalışayım,zaten vergi indirimi yazısını beklemiyoruz,E-imzalı aldığım rapor ile emeklilik işlemlerini başlattılar.Yani teknik olarak konunun vergi indirim belgesi ile ilgisi kalmadı hastaneden aldığım ham rapor ile işlemleri başlattık.İyi niyetli temennileriniz için teşekkürler.

OturanBoğa Zaten konunun vergi indirim yazısı ile bir ilgisi kalmadı,onu beklemiyoruz.Hastaneden almış olduğum rapor ile müracaatımızı yaptık ve emeklilik işlemlerini başlattık.
Yanlız sıkıntılı tek bir konu var onuda tam anlayamadım. Konu şöyle; raporum %68 ama memurun söylediğine göre çok mantıklı gelmesede oran sgk tarafından değiştirilebilirmiş, onun için 3960 gün üzerinden mi yoksa 4320 gün üzerinden mi emekli olacağım şu an belli değil.
3960 ise mesele yok günüm yetiyor, 4320 gün ise 150-200 gün arası bir gün eksikliğim olabilir, onu da askerlik borçlanması yaparak kapatıp geçeriz diye düşünüyorum.
Hakkımızda hayırlısı,verdiğiniz değerli bilgiler ve ilginizden dolayı tekrar teşekkür ederim.Hayırlı akşamlar.

Engelli (bağkur) emekliliğinde çalışıyor olmak

OturanBoğa Bülent bey selamlar,bildiğiniz üzere ben bağkur emekliliğe başvurumu yaptım,şu an 4-A lı olarak çalışmaktayım.Sonuç gelinceye kadar çalışma zorunluluğum varmı.İşi bırakmam emekliliğim açısından bir sorun oluştururmu.Teşekkürler.

Sgk dys evrak takip sistemi hk.

Selamlar yaklaşık bir ay kadar önce bağkurdan yaşlılık aylığı başvurusu yaptım.Sgk evrak takip sisteminden arada kontrol ediyorum,bugün kontrol ettiğimde BİRİM:EMEKLİLİK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BAŞKANLIK KURULLARI SERVİSİ......AÇIKLAMA BÖLÜMÜNDE İSE:MALÜLİYET 28/5 YAZIYOR.Bu rapor kabul edildi ve emekli oldunuz anlamınamı geliyor,bilen birisi bir müjde lütfen..:))

yüksek sağlık kurulu hk.

Selamlar,devlet hastenesinden almış olduğum %68 süresiz(kalp,tansiyon,diyabet) raporum olmasına rağmen,yüksek sağlık kurulu raporumu çalışmasına engel yoktur diyerek geri çevirmiş,yani emekliliğimi onaylamamış.Bu kurul böyle birşey yapma hakkına sahipmidir benim ne yapmam gerekir.Cevaplar için şimdiden teşekkürler.

OturanBoğa henüz belge gelmedi,telefon açarak Ankara dan öğrendim.Telefona çıkan bayan t.c numaramı istedi baktı ve Çalışma gücünüzde kayıp olmadığına karar vermişler benzeri bir şey söyledi 0-312-4587130 nolu telefondan ankaraya gönderilen sağlık raporlarının akibeti öğrenilebiliyor.Valla moralim çok bozuldu,bilmiyorum ne yapacağım.

güzelyalı
ben geçen sene bağkurdan emekli oldum erişkinler için engelli raporumu çıkardıkdan sonra skg ya başvuru yaptım raporumu alıp Ankaraya yolladılar. Başka hiç bir yere hastane veya kuruma sevk etmediler.Ankarada raporumu aynı şekil onayladı. rapor alındığı tarihten itibaren ilk 6 aylık raporları kabul ediyormuş bağkur . bilginiz olsun

büyük ihtimalle çalışma işgücü kaybı rapor oranınızı % 40 ın altına düşürdüler.

aspan bende engelli raporu çıkartıp emeklilik için başvurdum oran%68 sürekli rapor.benide bir yere sevk etmediler ankaradan ret geldi sorun bu.

güzelyalı
benim raporum ortapedik %49 ile gitti Ankara aynı şekil raporumu işgücü kaybına göre %49 olarak onayladı emekli oldum.
sizinkini :
büyük ihtimalle çalışma işgücü kaybı rapor oranınızı % 40 ın altına düşürdüler. bu baya bi sıkıntı emekli olamassınız % 40 ın altına düştüyse
sizin işlemleri malulen emekli olarak yapmasınlar. eğer ki Ankara dan gelen oran %40 üstüyse yine emekli olursunuz.

yüksek sağlık kurulu hk.

OturanBoğa sabahtan konuşmuştuk,biraz önce konak sgm ye gittim.Artık ysk oranlar ile ilgili bir şey yazmıyormuş.Yani devlet hastanesinin %68 sürekli raporunu hiçe sayarak,çalışma gücünde bir azalma görülmeyeceğinden raporun reddine diye bir kararla %68 engelli raporuna tuvalet kağıdı muamelesi yapmışlar.Devletin bir kurumunun verdiği resmi bir belgeyi diğer bir kurumu yok sayarak karar veriyor,eskiden oranı şuna düşürdük buna düşürdük gibi şeyler yazılırken yeni düzenleme ile buda kaldırılmış direk kabul etmiyorum diyor.Neyse matbu hazır bir itiraz dilekçesi vardı orada ondan doldurup verdik,benim bir umudum kalmadı ama yinede elden geleni yapalım.Başkaca yapacağım birşey varsa aydınlatırsanız sevinirim,şimdi itiraz sonucunu beklemekten başka çaremiz yok,red gelirse iş mahkemesi yoluda var herhalde ama o yol benim için hem çek uzun hemde masraflı olacak.Selamlar.

Üst Alt