Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
@kaleler,

Bu kıymetli bir bilgi. Eğer dediğiniz gibi olursa belki lobi çalışması yapmak kolaylaşır. Bunu nasıl netlestirebiliriz acaba?

@AHMET FATİH ERYILMAZ, ben işe 2008 sonrası engelli kadrosundan başladım rapor oranım yüzde 84. %60 tek hastalık ve %24 ikinci hastalık sürekli raporum mevcut. 28.madde 15 yıl ve 3600 prim şartımı doldurursam emeklilik talep edersem bu kanun beni etkiliyor mu?

Bu bir torba yasa teklifi , içinde türlü türlü konularda maddeler var. Madde 1 burada 2 gündür konuşulandır. Çabucak kabul edilir.
A-Burada 1 ekim 2008 öncesi ise girişi olan ve vergi indirimi ile emeklilik koşulları ile 1 ekim 2008 sonrası girenlerin vergi indirimi ile emeklilik koşulları arasındaki çalışma yılı ve prim günü adaletsizliği gideriliyor. Yani 1 ekim 2008 öncesi işe girenler % 60+ 15 yıl+3700 gün , % 50-59 16 yıl 3700 gün , % 40-49 18 yıl 4100 gün şartları ile emekli olacaklar.

B- Maliye bakanlığı ( Merkez sağlık kurulu ) devreden çıkıyor.
1 Ekim 2008 sonrası çalışmaya başlayan işçiler ile bu tarihten önce veya sonra çalışmaya başlayan memur ve esnaf ise Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sağlık kurullarınca tespit edilen “çalışma gücü kaybı oranlarına” göre emekli olabiliyorlar. SGK’dan rapor almak daha zor ve daha kapsamlı incelemeye tabi tutuluyor. SGK 2008 öncesi çalışmaya başlayarak emekli olanları kontrol muayenesine tabi tutsa da sağlık kurulu raporları değerlendirilmek üzere Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu’na gönderilmek zorunda.
Kanun teklifindeki değişikliğin hayata geçmesiyle birlikte 1 Ekim 2008 öncesi sigortalı çalışmaya başlayan SSK’lılar engelli emeklilik hakkından yararlanmak istediklerinde SGK sağlık kurullarından çalışma gücü kaybı raporu alacaklar. Bu rapor SGK Sağlık Kurulu tarafından onaylanırsa, çalışma gücü kaybına göre aranan sigortalılık süresi ile prim günü koşullarını tamamlayarak emekli olabilecekler. Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu engellilerin emekliliğinde devreden çıkacak. Tek yetki SGK’da olacak.

C-2008 ekim ayından önce çalışmaya başlayıp da vergi indirim belgesi almış olan engellilerin emeklilik işlemleri yeni düzenlemeye göre yapılacak. Daha önce engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlananların mevcut aylıklarının ödenmesine devam edilecek. Bunlardan kontrol muayenesine tabi tutulanların yeni sağlık kurulu raporlarına göre çalışma gücü kayıp oranlarının, SGK sağlık kurullarınca aylık bağlanmasına esas rapor tarihindeki yürürlükte olan tıbbi mevzuat dikkate alınarak değerlendirilerek kazanılmış haklar korunacak.

D-1 Ekim 2008 öncesi çalışmaya başlayanlardan sağlık sorunları nedeni hastaneye başvuranlar 1- ( Mevzuat Bilgi Sistemi e göremi yoksa 2- 28 Eylül 2021 SALI e göremi rahatsızlıkları değerlendirilecek ? Soru burada tıkanıyor.

@feromon İyi güzelde vergi indirimi olanlar için hak kaybı olmasın diye madde eklenecektir tahminim bekleyip göreceğiz

@durasyon,

Netten araştırdığım ve anladığım kadarıyla yazdım.. önce komisyon gündeme gelecek, muhafalet şerh koyacak tartışmaları olacaktır, komisyondan geçince ,sonrasında meclis gündemine alınması lazım, burada da bir sıra söz konusu.. şansımıza olacak konu bakanlar kurulu tarafından sunulmaması, ilk mesajda da yazdığım üzere tasarı ve teklif süreçleri bir tık farklı işliyor anladığım kadarıyla..

Dediğim gibi yasama süreçlerine hakim bir arkadaş varsa, tabi çok daha faydalı olur hepimiz için..

KÖTÜ HABER : İktidar tekliflerini inceledim, max. 1 ayda kanunlaştırmışlar.. gündem sırası, sadece muhalefet tekliflerine işliyor anlaşılan. Bu hesaba göre en geç 1 ay içinde kanunlaştırırlar..

Son düzenleme:
ağır düzeyde çalışma gücü kaybına neden olan durumlar

hodgkin lenfoma ve non hodgkin lenfomalar,histoyositik ve dendritik hücreli neoplaziler: Tedavi sürecinde olan (1yil süreyle malul sayılır) veya nüks/durencli hastalık .

sgk hastalık listesinde böyle geçiyor şimdi buna göre bu hastalığı geçiren için yüzde 40 rapor le hastalık listede var deniyor mu remisyondayim ve malulen başvurmucam ben

@erolbayrak, lenfoma hastalık listesinde nasıl yorumlancak yardımc olurmusunuz ismi geçiyor ağor şart yazıyor ama anlam karmaşası var hafif ve orat nedir belirtmemiş emekli olmak için illaki ağır olmasına gerek yok(malulen değil)

@soneracar59,

emekliliğe esas olan tarahteki tıbbi döküman geçerli diyor metin gayet açık ozaman bu tablo değil engel cetveli kullnılcak

Herkes tutuştu 😁Korkamayin adaletli davranirlar hiç merak etmeyin

@turan1977,

kendi muayene etcek tamam ama burda emekli olduğu tarihteki cetvel mi yoksa hastalık listesi ek 1 deki tablo mu olcak

@Aliemin Yeni yasaya göre karar verilecek eskiyi unutun artık ne çıkacak bakalım daha bilmiyoruz

arkadaşlar koca bir kazık engelli vatandaşıları bekliyor halka geçirmeden vaz geçmezse. İyi niyetliler bakın 2015 gss borçlarını siliyorlar ne kadar bu kadar yumuşak yumuşak

• Beğen
Reaksiyonlar: oxzd
@samedo99,

aynen koşa koşa emekli edecekler seni hatta senin için değiştiriyorlar kanunu hey Allah ım ya
sanki raporsuz emekli olunuyordu elindeki raporu keyfi değerlendirip karar verecekler, yukarıda birkaç kişi yazmış hastalık listesinde olmalarına rağmen red yemişler
sen de red yedikten sonra duvarına asarsın o raporu

6172 gün sigorta primimim var işe başlangıç tarihim 2006 olduğu için sigortalılık süresi 2026 yılında dolacak ve o tarihte emekli olacaktım. Yeni kanun teklifiyle birlikte hayallerim suya düştü.

• Beğen
@samedo99,
engelli emekli olanlar olduğu tarihteki tibbi dokumama göre kontrol muyanesine gircek diyor nasil eskiyi unutun bu konuda mi dediniz

@divxhd,
onlar tek hastalıktan 40 almayanlardir hastalık listesinde olup nasıl etmezler insanlar sıkıntılarını anlatırken ayrıntıları anlatıyorlar bence kanun yasa tablo varken kafalarına göre olmaz

@hazar01

Aynı durumdayım vergi indirimim var 3. derece oran yükseltmek için haftaya heyete giricem sonra vergi dairesi. Yani ne yapacağımızı şaşırdık.

Bilgisi olan cevaplasın lütfen. Benim sürekli rapor ve süresiz vergi indirim belgesi var. Bu durumda 2025 yılında yeni yasaya göre SGK tarafından hastaneye sevk edilip, hastalık listesine göre mi emekli olacağım? Ben zaten süresiz vergi indirim hakkı kazanmışım, buna rağmen SGK'nın raporuna göre mi emekli olacak mışım?

Arkadaşlar bugün bir yazılı tişört giyerek sincan osb törekent ten Kızılaya oradan engelliler hizmetleri genel müdürlüğü ne kadar gittim tişörtle SGK engelliye tecavüz eder yazıyordu sgk nın içinde güvenlikler gözümün içine baka baka sıkıldı ben size anlatayım benim 2 tane %50 biri kalp yetmezliği ( doğuştan kalp hastası) tanılı bir ( kemik erimesi osteoporoz) metebolizma hastalığı behçet ve kamburluk olmak üzere %83 çalışma gücü kaybı vergi indirimi belgem olmasına rağmen sgk daki bazı sahtekar doktorlar Kemik erimesi hastalığımı gizleyerek ne malülen nede engelli emeklilik hakkı verilmiyor şu anda dosyam yüksek sağlık kurulu sgk da 8 defa red yedim çalışma gücünü kaybetmemiş denilerek suçu insan işler bu şerefsizler sgk yı mahkemeye ver der kuru binayı mahkemeye ver 10 yıl uğraş sonra ya öl yada bu günden der cici hakim karar gününden sonra alırsınız maaşı bugün 1 tane insan fotoğrafımı, videomu çekmedi korkak sinmiş bir toplumdan bir cacık olmaz

Bu arada bağkur dan yani 2008 öncesi vergi indiriminden çıkacakları 2021 malüliyet tespit işlemleri ile işlem görüyorlar

Son düzenleme:
Bu haberden sonra dün vergi dairesine gittim.Henüz haberleri yok doğal olarak ama söyledikleri eyt den sonra rapor olayında artış oldu dediler ve bu konuda bişeyler yapıcaklardır dediler.Bence olması gereken yada en mantıklı olanı vergi indirimi almış olanlar değilde , 2008 öncesi sigortası girişi olup henüz vergi indirimi almamış olanlar , 2008 sonrası gibi işlem yapılması şeklinde olabilir.

@divxhd Orası seni ilgilendirmez kardes tani belli hastalik belli hiç merak etme sen nasıl alacağımı

Bu işi burda yazmak ile çözüm bulamayız engelli konferasyonları bangır bangır haber kanallarına çıkması lazım vatandaş ekmeğinden aşından korkuyor muhakkakki Allah korkulmaya daha layıktır

Engelli konfederasyonuna mektup mail falan mı atmak gerekiyor

Monoküler sgk hastalık listesinde var mı

18 Ocak 2024 Z-59244875-130.07-[1654]/1363864 tarihli türkiye büyük millet meclis insan hakları komisyonuna verdiğim dilekçe ve karar git biradha rapor al dedi. Türkiye insan hakları eşitlik kuruluna verdikleri karar 2023/1232 ODA salladı başından

@OturanBoğa beyefendi monoküler olmanın sgk hastalık listesinde karşılığı var mıdır? Sonuçta sağ veya sol taraf karanlık. Görme alanı haliyle az. O sebepten bir bilginiz var mı.

kalpten dolayı %100 tek kalem raporum var. süresiz vergi indirimide geldi. herşey hazır. eğer bu taslak ile ben önümüzdeki yıl içinde emekli olamazsam kafayı yerim.

• Beğen
@mehmet1903bjk,

Tamamen katılıyorum 2008 öncesi sigortalı vergi indirimi alanlara degilde 2008 öncesi vergi indirimi alamayanları degerlendirmeli inşallah madde koyarlar öyle olur

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler

Hastalık listesinin yenilenmesi

MADDE 18
– (1) Hastalık listesinde bulunan tıbbi kriterler Kurumca en geç 3 yılda bir değerlendirilir.

28 Eylül 2021 SALI Tarihinde yayınlanmış olan yönetmelik ekindeki hastalık listesinde 3 yılı geçmesine rağmen bir değişiklik yapılmamış.

Son düzenleme:
Yav ne güzel emekllik hayalleri kuruyorduk. 2020 de rapor aldık. Sonra bir yasa çıkardılar OKB de 40 puanla emekli olmam hayal oldu. Ne edeceğüz ? Çare söyleyin.

Bu yeni durumla ilgili anlayamadığım bir durum var. Eski durumda 2008 öncesi girişliler için engel oranı hesaplanıyordu ve bunda da çeşitli rahatsızlar için derecelerine göre (hafif,orta,şiddetli gibi) puanlamalar yanında yazıyordu. Kanun değişikliği gerçekleşirse artık çalışma gücü kaybı belirlenecek ve bunda da Ek-1 Hastalık Listesi baz alınıyor. Ek-1 Hastalık listesinde ise (hastalıkların önemine ve tedaviye yanıt verip vermemesine göre sanırım) hastalıkların dereceleri Ağır Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar, Orta Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar ve Hafif Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar olarak 3 gruba ayrılmış sanırım. Ek-1 'de hastalıkların puanları yok anladığım kadarıyla. O zaman sadece Ek-1 listesinde olan bir rahatsızlığa sahipseniz ve rahatsızlığınız Ek-'de yer alan Hafif Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar içerisinde değerlendiriliyorsa bu durumda emekli olabiliyorsunuz. Doğru mu anlıyorum acaba? Yeni sistemde Puan olayı yok.

• Beğen
@Emperor, Doğru anlamışsınız fakat listede olmayan hastalıklar ile ilgili şöyle bir durum var. Mevcut hastalık listesinin en sonunda ortak hükümler bölümde şöyle diyor,

Mevcut hastalık listelerinde tanımlanmayan ancak tedaviye rağmen çalışma olanağının bulunmadığı hastalıklar ağır düzeyde çalışma gücü kaybı olarak değerlendirilebilir.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt