..son yıllarda,grip virüs hastalığıdır ve antibiyotik işe yaramaz,kullanmak boştur tarzında bişey ortaya atıldı....
ama siz yalan söylediğimi falan düşünüyorsanız.ona diyecek bişeyim yok,
Sema hanım, yalan söylediğinizi düşünen yok... Sadece yanlış bir şeyi savunduğunuzu söylemeye çalışıyoruz.
Doğrudur, siz pek çok doktor grip için antibiyotik vermiştir. Ben size ısrarla bunun bozuk sağlık sisteminin sonucu olduğunu söylüyorum.
Griple ilgili son yaıllarda virüstür, antibiyotik işe yaramaz diye bir şey ortaya atılmadı. Bakın ben 1982 yılında lisede biyoloji dersinde gripin bir virüs hastalığı olduğunu okudum. Bilinen en eski grip kaydı 1918 yılındaki İspanyol gribi salgınıdır. Zaten o salgından sonra etkininin virüs olduğu düşünülmüştür. 1950'lili yıllarda virüs şüphesi de kalmamış, virüsün kendi alt tiplerine bile ayrılmıştır. 1970'lerden sonra elektron mikroskopu ile 3 boyutlu fotoğrafları bile çekilmiştir. Bugün itibariyle grip virüsünün yapısı molekül molekül bilinmektedir.
Antibiyotik dediğiniz şeyin keşfi 1928'dir. O zamandan bu zamana grip için yüzbinlerce kez antibiyotik deneme fırsatı olmuştur. Eğer gerçekten işe yarasaydı bilim adamları son 40 yıldır antiviral ilaç geliştirmeye çabalamazdı.
Burada uzun uzun akademik bilgi içine dalmamızı istemiyorum. Ancak; antibiyotiklerin gereksiz ve yanlış şekilde kullanımının çok ciddi bir tehdit olduğunu siz olmasanız bile buraları okuyan arkadaşların anlaması lazım. Antibiyotikler hiç bir VİRAL HASTALIĞI İYİLEŞTİREMEZLER!!!!
Grip hiç bir tereddüte yer bırakmayacak şekilde VİRAL hastalıktır.
Bazı hastalıkları virüsler de yapar, bakteriler de... Örneğin zatürreyi yapan bakteri de vardır, virüs de... Hatta zatürre yapan bir virüs, grip virüsüdür. O yüzden zatürre olan birinde mikrobu belirleyemiyorsanız elbette viral olup olmadığına bakmadan antibiyotik verirsiniz. Ama grip olan bir hastadan bunun bakteriden olma olasılığı yoktur!
Gereksiz antibiyotik kullanımı da, dediğimiz gibi, işe yaramaması bir yana, bakterileri dirençli hale getireceği için ZARARLIDIR! Grip değilde bakterilere bağlı sinüzit, tonsilit, farenjit, otit gibi bir hastalığa yakalandığınızda bu sefer antibiyotikler işe yaramaz hale gelir. Daha zor tedavi olursunuz. Her yıl dünyada binlerce kişi antibiyotiğe dirençli bakterilerin yol açtığı son derece uyduruk hastalıklardan ölmektedir. Bu, küçümsenecek bir şey değil. Bağırsağınızda normalde bulunan ve zararsız olan E.Coli dediğimiz bir bakterinin antibiyotiklere dirençli bir türünün yapacağı hastalık sizi 24 saat içinde öldürebilir. Bu söylediğim bir senaryo değil, gerçektir. Bu tür ölümler olmaktadır.
İşte bu yüzden, ülkemizde antibiyotik kültürü oluşması önemlidir. Amerika'da, Avrupa'da pek çok ülkede antibiyotikler reçetesiz satılmaz. Hatta doktorlar bunları kafasına göre reçete de edemez. Mutlaka kesin teşhis koyması gerekir.