Vay canına... bizde okula gitmek yerine internetten bir şeyler öğrensek iyiymiş.
Şaka bir yana; adını sanını kimsenin duymadığı bir yerel gazetede "tıbbi dölümantasyon memuru" bir gazetecinin yazdığı bir yazıyı kaynak gösterdiğinizin farkındamısınız bilmiyorum. Bu meslek grubu tıp okumaz... tıbbi sekreterlik okur. Yani dosyalar falan nasıl saklanacak, hasta kayıtları nasıl tutulacak gibi konular. Kaldı ki, yazı içeriğindeki pek çok ifade sizin söylediklerinizi değil, benim söylediklerimi doğruluyor. Siz galiba yazıyı iyi okumamışsınız.
Size yıllar içerisinde 10-15 ayrı doktor değil, 15-20 BİN ayrı doktor grip vs. için antibiyotik tedavisi uygulamış olsa bile yanlış, yanlıştır.
Jenerik antibiyotiklerle ilgili söylediğiniz şeyler de doğru değil!
Jenerik antibiyotik demek, etken maddesi aynı olup başka firmalarca farklı isimlerde üretilen ve satılan ilaç demektir.
Örneğin ben size Amoksisilin+Klavulanik asid bileşiği reçete edersem bunu piyasada;
Augmentin
Amoklavin
Amoksilav
Bioment
Croxilex
Klamox
Klavunat
gibi isimlerde bulabilirsiniz. Bu ilacı ilk piyasaya süren firma Augmentin adıyla sürmüştür. Ve dikkat ederseniz diğer JENERİK markaların bazılarından daha ucuzdur, bazılarıyla da aralarında çok cüzi bir fark mevcut. Hali hazırda fiyatı 9TL civarında. (linkde en alttaki fiyat listesine bakabilirsiniz)
http://www.ilacprospektusu.com/ilac/78/augmentin-bid-1000-mg-10-filmtablet
Ayrıca Augmentin uyduruk veya sıradan bir antibiyotik değildir. Çok güçlü, geniş spektrumlu, neredeyse her türlü bakteriye etki eden, her türlü dokuya diffüzyonu güçlü olan bir antibiyotiktir.
Farklı markalar arasında etkin madde açısından değişiklikler olabilir. Bu farklar emniyet sınırları içindeyse normal kabul edilir. Üstelik bu konular sizin düşündüğünüz gibi fabrikada makarna üretmeye benzemez. Çok sıkı kontrol altındadır ve sağlık bakanlığınca sürekli denetlenir. En ufak bir şüphede bir ilacın o seride üretilmiş piyasadaki tüm ürünleri raftan toplanır. Herhangi bir eczacıya sorarsanız kendilerine zaman zaman bu tür bilgilerin gönderildiğini ve ilaçların toplatıldığını kolayca öğrenebilirsiniz.
Kaldı ki, ilaç firmalarının her türlü sahtekarlığı yaptığını varsaysak dahi; antibiyotiklerin gereksiz yere ve yanlış kullanıldığı gerçeğini değiştirmez. E, zaten antibiyotik kullanmamanız halinde jenerikmiş, değilmiş gibi derdiniz de olmaz.