Daha önce yazma fırsatım olmadı. Bu yıl ekim ayında Avustralyalı bir gazeteci bu adamı yerinde gidip görmüş ve izlenimlerini bir makale olarak yazmış.
Yazısında diyor ki; "Tanrı'nın John'u" yaptığı hizmetler için para kabul etmiyormuş. ANCAAAKKK; fotoğraflarını koyduğu çeşitli kutsanmış cisimlerin kiralanması (saati 60$) , ve John tarafından yazılmış ot reçetelerini hazırlayan dükkanlardan, ve yapılan diğer muhtelif satışlardan GÜNLÜK 40.000 DOLAR civarında gelir elde edildiğini tespit etmiş. Zaten Jphn'un da 1000 dönümden fazla arazisi var ve sadece hayvan satışından yılda 400.000$ para kazanıyor.
Diğer taraftan, açıp bakarsanız dünyanın her ülkesinde John of God şubelerinin kurulduğunu, seyahat etmek isteyenler için organizasyonlar yapıldığını, Jonh'un turnelere çıktığını kolayca görebilirsiniz. Yani ortada BEDAVA diye bir şey yok... ÇOK BÜYÜK TİCARİ BİR SEKTÖR var.
Gazeteci ısrarla bir röportaj buluşması ayarlamış. Ancak ifadesine göre, biraz sıkıştıran sorular sormaya başladığında John sinirlenip ayağa kalkmış, bağırıp, çağırarak ortamı terk etmiş.
Kişisel olarak bioenerjiymiş, reikiymiş, refleksolojiymiş, spiritual tedaviymiş gibi saçmalıklara inanmam. Çünkü bunların hiç bir işe yaramadığı bir kaç kez değil, yüzlerce, binlerce kez gösterilmiştir. Yine de böyle bir şeyin var olabileceği olasılığını göz ardı etmiyorum. Elbette açıklaması çok güç olaylar olabilir. Ancak, bu zatın yaptıkları "anlatılanlar ve izlediğim videolardan" anlaşıldığı kadarıyla orta beceride bir illüzyonistin yaptıklarından farklı değil.
Ayrıca, bu adamdan fayda gördüğünü iddia eden herkesin ortak noktası "bu adamdan fayda göreceklerine" gerçekten inanmaları... Hepsinde zaten spiritual olaylara inanma eğilimi var.
Şimdi hastanelere sık sık çeşitli nedeni belirsiz ağrı, sızılarla gelen hastalar olur. Bu hastalara bir serum takılır. Tetkikleri falan yapılırken genellikle iyileşirler. Aslında serum denilen şey SU'dur. İçinde tedavi edici hiç bir şey yoktur. Ama hasta, kendisine yapılan işlemden fayda göreceğine inandığı için altta önemli bir hastalığın olmadığı durumlarda "SU'dan" sebeplerle iyileşir.
Bu, telkinin insan beynindeki gücüdür. Bu tür şarlatanlar bu telkin gücünü ustalıkla kullanırlar. Kendilerine gelen insanların büyük kısmı da zaten buna inandıkları için hiç bir fayda görmeseler dahi gördüklerine inanırlar. İşin kötü tarafı bu tür şarlatanların iyileştirdiği eften püften şeyler genellikle çok iyi reklam edilirken, ölen veya durumu daha da kötüleşen kişiler hiç bir yerde duyulmaz, görülmez. Nitekim daha önce bu adamın yaptıklarını araştırmaya kalkan yerel bir avukat çok ciddi ölüm tehditleri aldığını ifade etmiş.
Her şeyin bir nedeni ve bir sonucu vardır. Gökyüzüne uçup gitmeyiz... çünkü yerçekimi vardır. Omuriliği kopan bir kişinin de sinir iletimi olmadığı için normal şartlarda yürümesi imkansızdır. John of God, tanrının iradesini yöneltip yerçekimini yok edemediği sürece, kesilen bir omuriliği de onaramaz.
İşin bu kısmına pek girmek istemiyordum ama ben de pek çok kez felçli veya kör hastaların bir kaç kelimeyle ayağa kalktıklarını, gözlerinin görmeye başladığını gördüm. Bu işi hastanelerde genelde şöyle yaparsınız: "Bak sana ilaç verdik, birazdan kendini iyi hissedip ayağa kalkacaksın" dersiniz. Bu kişiler "histerik" veya "Konversiyon reaksiyonu" denilen psikolojik rahatsızlıklardan müzdariptir. Tedavisi de ilaç değil, telkindir.