Şahin, his ve hareket açısından operasyon öncesinde ne durumdaydın, şimdi ne durumdasın, 6 ay sonra ne olmasını vaadetti doktorlar? Bunları takip edip gelişmeleri ölçebilmemiz açısından, aşağıdakine benzer şekilde durumunu yazabilir misin lütfen?
Bülent Küçükaslan
Geçmiş:
- 12 Mayıs 1999 günü ateşli silah yaralanması sonucu T5-6 hizasından parapleji.
- Yaralanmayı mütakip 2 saat içinde Ankara Bayındır Tıp hastanesi beyin cerrahisinde ameliyat oldum. Ameliyat gayet başarılı ve sorunsuz olmuş. Devam eden 6 ay süresince İstanbul 70. Yıl Fizik Tedavi hastanesinde yatarak fizik tedavi gördüm. Çıktıktan sonra 1,5 yıl daha -haftada 3 gün olmak üzere- evde fizik tedavi aldım.
Sonuç (yaralanmadan 5 gün sonra ne idiysem bugün yine aynı durumdayım)
Hareket:
- Göğüs hizamın altından itibaren hareket yok (kendi kendine kasılmaları vs. hareket olarak saymıyoruz tabii ki). Sağlıklı bir beden 10 ise, bende göğüs hizamın altındaki hareket 0 (sıfır). 0/10.
- Ellerimi, kollarımı, omuzlarımı hiç bir kısıtlama olmadan kullanabiliyorum. Felcin arından zaten bu hareketlerimde hiç bir eksilme olmadı. 10/10.
- Wolkır ve uzun bacak yürüme cihazı ile kol kaslarımı kullanarak "yürüyebiliyorum". Daha doğrusu, ayaklarımı salak salak peşim sıra sürükleyebiliyorum.
Bunu özellikle belirtiyorumk ki, sonra biri çıkıp, his ve harekette bir gelişme olmadığı halde, "ahan yürüyor" diye dolanmasın ortalıkta! Göğüs hizamdan altını kesip onun yerine bi eşek ölüsü koysanız, kollarımla onu da aynı şekilde sürüyebilirim...
His:
- Göğüs hizama kadar gövdemde, kol ve omuzlarda his normal. 10/10.
- Göğüs hizamdan aşağıya indikçe yüzeysel his bel hizama kadar 1/10, ama derin his dediğim, baskı uygulandığında hissedişim 2/10. Yani -bel hizama kadar- baskı uygulandığında, "baskı var" diyorum. Onun dışında, göğüs hizamın altından istediğin yerden kör testereyle kessen, kaynar sular döksen, hiç bir şey hissetmem.
Genel sağlık durumum:
Her hangi bir sağlık sorunum yok. Hiç yatak yaram olmadı. Mesane boşaltmak için TAK yapıyorum, dışkılama/motor hissi yok. Eşşek gibi sağlıklıyım