Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

4. evre kolon kanseriyim. Rapor oranım ne olur?

ADALETE SİTEM MRB. Ben 4 evre kanser tanisiyla malulen emekli oldum. Ameliyat oldum ve bagirsak dışarıya alindi. 18 ay sonunda emekliligim Red edildi. Kolostomim olmasına rağmen. Kanser tedavisi görmüyorum takipli hastayım. Ben bu durumda vergi indimli emeklilik için basvursam engel oranim kaç olur. Bilginiz var ise paylasirsaniz sevinrm. Tesekkurler simdiden

Arkadaşlar bende onkolojiden süresiz yüzde kırk aldım geçen hafta mesane kanseri ,vergi indirimi için başvurdum.Ankara bu oranları düşürür diyorlar taboloda belirli oranı düşürebiliyorlarmı bilgisi olan varmı

Mehmet359 Mehmet bey merhaba, öncelik ile geçmiş olsun acil şifalar dilerim.
Önceki yazılarınızı okudum.
1- ) Doğum tarihiniz nedir ?
2- ) İlk sigortalı olduğunuz tarih nedir, prim gün sayınız kaçtır ?
3- ) hastalık başlangıç tarihiniz nedir ? ( bunu şunun için soruyorum '' 03.08.2013 tarih ve 28727 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Maluliyet Tespit İşlemleri Yönetmeliği hükümleri kapsamında 28.09.2021 tarih öncesi olan hastalık başlangıç ve maluliyet 28727 Maluliyet ve Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İşlemleri Yönetmeliğine tabii olarak değerlendirilir.
4-) 28.09.2021 tarih sonrası ise, yeni mevzuat kapsamında değerlendirilir, ( önceki 28727 saylılı bulunan mevzuat 28.09.2021 tarihinde yürürlükten kaldırılmış ve atılı aynı tarihte yeni mevzuat hükümleri getirilmiştir.
5-) SGK Bölge sağlık kurulumu size %60 iş gücü kaybı olmadığınıza dair kanaat mütalaası cevabı verdi, yoksa Yüksek Sağlık Kurulumu %60 iş gücü kaybı olmadığına dair kanaat bildirdi, Bölge Sağlık kurulu ise Yüksek Sağlık Kuruluna itiraz ettiniz mi ?
6- ) Maluliyet ve Çalışma Gücü Kaybı Tespiti farklı Engelli emekliliği farklıdır yani mevzuatları farklıdır.
Bu sorularıma cevap verirseniz yardımcı olmak isterim.
Ayrıca size Emsal Bir Yargıtay İlamı sunuyorum.

T.C.
YARGITAY
10. Hukuk Dairesi
Esas Karar
2022/980 2022/5202
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
Y A R G I T A Y İ L Â M I
Bölge Adliye
Mahkemesi: İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 33. Hukuk Dairesi
Tarihi : 17/11/2021
No : 2021/5-2021/1550
Davacı : H.Ö adına Av. S.B
Davalı : Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı adına Av. Ö.K
İlk Derece
Mahkemesi : Çerkezköy İş Mahkemesi
Tarihi : 21/10/2020
No : 2018/561-2020/607
Dava, Kurum işleminin iptali ile davacıya malulen emekli aylığı bağlanması veemekli aylıklarınınyasal faizi ile birlikte tahsili istemlerine ilişkindir.
İlk Derece Mahkemesince, hükümde belirtilen gerekçelerle davanın reddine dair verilen karara karşı davacı vekili tarafından istinaf yoluna başvurulması üzerine, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 33. Hukuk Dairesince istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir.
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 33. Hukuk Dairesince verilen kararın, davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi Zeynep Bağcı tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
I-İSTEM
Davacı vekili, Sosyal Sigortalar Yüksek Sağlık Kurulu'nun 31/05/2018 tarihli 21459924-205.01.04-E.5137841 sayılı kararının iptali ile davacının tahsis talep tarihi olan 06/10/2017 tarihinden itibaren malulen emekli sayılması gerektiğinin tespitini, 06/10/2017 tarihinden itibaren emekli aylıklarının hak ediş tarihlerinden itibaren yasal faizi ile davacıya ödenmesinitalep etmiştir.
II-CEVAP
Davalı Kurum vekili,davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
III-MAHKEME KARARI
A-İLK DERECE MAHKEME KARARI
İlk Derece Mahkemesince, davanınreddine karar verilmiştir.
B-BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ KARARI:
Bölge Adliye Mahkemesince, davacı vekilinin istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir.
IV-TEMYİZ KANUN YOLUNA BAŞVURU VE NEDENLERİ:
Davacı vekili tarafından sunulan dilekçe ile özet olarak yeniden yargılama yapılmasının, yeniden rapor alınmak suretiyle sonucuna göre davacının taleplerinin değerlendirilmesinin gerektiği belirtilmek suretiyle Bölge Adliye Mahkemesi kararının kaldırılarak usul ve yasaya aykırı olan İlk Derece Mahkemesi kararının bozulmasına karar verilmesi talep olunmuştur.
V-İLGİLİ HUKUK KURALLARI VE İNCELEME:
Eldeki dava dosyası incelendiğinde, Mahkemece Adli Tıp 3. İhtisas Kurulu raporu uyarınca yazılı şekilde karar verilmiş ise de, mahkeme kararı sonrası 28.09.2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanıp aynı tarihte yürürlüğe giren Maluliyet ve Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İşlemleri Yönetmeliği ile 03/08/2013 tarihli ve 28727 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliğinin yürürlükten kaldırıldığı anlaşılmıştır.
Yargılama safhasında yürürlüğe giren söz konusu mevzuat kapsamında da değerlendirme yapılması gerektiğinden, Mahkemece28.09.2021 tarihli Maluliyet ve Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İşlemleri Yönetmeliği kapsamında, maluliyetin bulunup bulunmadığı konusunda Adli Tıp 3. İhtisas Kurulu’ndan rapor alınıp (maluliyetin varlığına dair tespit yapıldığı takdirde, daha sonraki bir tarih belirtilmediği sürece, maluliyet başlangıcının yönetmeliğin yürürlük tarihi olduğu gözetilmek kaydıyla) sonucuna göre karar verilmelidir.
O halde, davacı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 33. Hukuk Dairesinin istinaf başvurusunun esastan reddine ilişkin kararının kaldırılarak, İlk Derece Mahkemesince verilen hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 33. Hukuk Dairesi kararının, HMK'nın 373/1. maddesi gereğince kaldırılarak, temyiz edilen ilk derece mahkemesi hükmünün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halindetemyiz eden ilgiliye iadesine, dosyanın kararı veren İlk Derece Mahkemesine ve kararın bir örneğinin ilgili Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmesine, 07.04.2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Başkan
M. TAŞ
Üye
A. İNCEMAN
Üye
B. KAR
Üye
F. KAYMAK
Üye
Y. AKINCI

ADALETE SİTEM Öncelikle cvp verdiginiz için teşekkürler. 1983 DOĞUMLUYUM 1998 7.ay sigorta baslangicim 3933 günüm var. 2020 aralık ayında kanser tanısı konuldu. Bölge sağlık kurulu Red verdi. 60 çalışma gücü kaybım yokmuş. Ameliyat olucaktim kolostomi kapatma ameliyatı yapmadılar ciğerlerimde şüpheli odaklardan dolayı. Tetkikleri tam yaptiramadim malullük kesildi. Ben bu süre zarfında geçici bir maluliyet verirler diye düşünüyordum. Çünkü kolostomi kalicimi gecicimi mi belli değil. Bende burdanda Red gelirse engelli için başvurmayı düşünüyorum fakat 40 engel oranı alırsam gün sayım yetmiyor 10 ay gibi bir süre sigorta ödemem gerekiyor. Fakat 60 verirlerse oran direkt emekli oluyorum. Bu durumda 60 verirlermi onu bilmiyorum. Fakat önceliğim şu Red kararının sonucu. İtiraz ettim. Cjmerede şikayet ettim. Sonuç kaç ay olucak bilmiyorum.

Mehmet359 Bölge Sağlık Kurulu kararına itiraz ettiniz, Yüksek Sağlık Kuruluna dosyanız görüşülmek ve mütalaa alınmak üzere gitti henüz cevabi yazı gelmedi.
Bölge Sağlık Kurulu kararının, Yüksek Sağlık Kurulu tarafından değerlendirilip sonucunu beklemek zorundasın karar 3-4 ay gibi bir sürede gelir.
Siz eski yönetmelik olan 28727 Maluliyet Tespit İşlemleri Yönetmeliği hükümleri kapsamına dahilsiniz.
YSK'dan cevabi yazınız gelsin neticesine göre tekrar konuşalım. Sormak istediğiniz başka sorunuz var ise yanıtlaya bilirim.

ADALETE SİTEM peki ben bu arada vergi indirimli emeklilik icin başvuru yapsam olurmu. Benim engel oranım bu durumda 60 çıkarmı.

Mehmet359 Prim gün sayınız yetersiz olur engelli emeklilik talebi için , fakat engelli raporu almanız halinde %40 yada %60'ın üzerinde olursa, mevcutlu olarak aktif çalışmanız ve vergi dairesine engelli raporunu ibraz etmeniz ve yine Ankara YSK'dan almış olduğun engelli raporu ve derecesinin onaylanmasını beklemek ve gelecek olan sonuca göre prim gün sayısını tamamlayarak engelli emeklisi olabilirsiniz.
%60 ve üzeri engelli raporu çıkar mı bunun en doğru cevabını tedavini gördüğün hastanede ki doktoruna açıkça söylemen yerinde olacaktır.
Hekimler istisnai hallerde inisiyatif kullanabiliyor %60 engelli raporu derecesi çıkar mı neden çıkmasın. Engelli raporu için başvuru yapman kanaatimce yerinde olur.

ADALETE SİTEM öncelikle mrb. Umarım sağlığıniz sihhatiniz iyidir. Ysk dan sonuç geldi. Eksik belge varmış. Eksik belgede su. Kolostomi torbasinin kalicimi geçicimi oldugunu hâlâ soruyorlar. Beni sağlık kuruluna yönlendirmisler. Ve ben bundan önce ameliyat olduğum hastahaneden hasta kolostomi takiplidir diye bir hekimden yazı alıp onu göndermiştim. Ona istinadende en az 3 hekim onaylı kolostomi kalicimi geçicimi diye ısrarla aynı yazıyı göndermişler. Bende bunun üzerine bağlı bulunduğum sgk dan bu yazıları aldım. 1 gün öncesinden sağlık kuruluna gidecegim hastahaneye gittim bu yazıyla sağlık kuruluna girebilirmiyim diye kontrol ettiler ve bu yazida takıp talep numarası yok olmaz dediler. Ve ben yine sgk ya geri gittim durumu anlattım. Onların dddikleride abi sen ara karar için gidiyorsun ilk basta ki gibi sevke buna gerek yok ama öyle böyle bir talep takıp numaralı yazı aldım ve sağlık kuruluna gittim. Beni özellikle ilgilendiren oran alacagim bölümler genel cerrahi ve onkolojiye durumu anlattım. Tabi ben bundan önce yine boş durmayıp ameliyat için başvurdum tetkikler yapıldı mr ve pet çekimlerinde metastas karari verdiler ameliyat etmediler. Bana dedikleri su senin
Vucudundan tümör tamamen gitmeden ameliyat olamazsın yani kolostomi kapatma yapılamaz. Bunlarida anlattım genel cerrahi ve onkolojiye. En son onkoloji doktorunun dediği senin zaten metastas olduğu için yüzde 80 oranın var dedi. Şimdi 2 3 ay sürer dediler sonuçlar. Şimdi bu süreçte bunlar hala kolostomi geçicimi kalicimi diye sorrarlarmi. Benim aldığım bu sağlık kurulu kararı tekrardan ysk ya mi gider yoksa bölge sağlıkta onaylanirmi maluldur diye. Onaylanırsa ysk ya dosya gidermi. Gitmezse ben itirazda bulunmuştum 8 aydan beri maaş alamıyorum bunu alırmıyım. Yoksa normal 3 ay sonra malullük kabul olursa geriye dönük sadece 3 aylıkmi maaş i alabilirim. Şimdiden teşekkürler . Bu arada garanti olsun diye ameliyatı başka bir hastahanede olmuştum ordan da gidip durumu anlatır 3uzman hekimden yazida alicam artık birdaha evrak trafiği olmaması için. 8 aydan beri uğraşıyorum sonucu merak ediyorum. Ölmeden malullugumuzu tekrardan kabul edeceklermi. Teşekkürler simdiden

Mehmet359 Merhaba YSK Sizin için ara karar vermiş, evet dosya kapsamında eksiklik olduğu gözetildiğinde YSK Ara karar verir ve ara kararda belirtti hususun giderilmesini ister daha önce hangi hastane kurulundan geçerek SGK'ya cevabi yazı gönderilmiş ise yine o hastane sağlık kurulundan '' YSK'nın belirttiği eksiklik '' noktasında ek rapor yani ek görüş almak gerekiyor. Gerekli eksiklik giderildiğinde YSK SGK Açısından nihai kararını verecektir, maaş konusunu sormuşsunuz eğer maaş kesildiği tarihten itibaren bu güne dek karar oluşturulur ise toplu olarak maaşınızı alırsınız, ancak öncelikle '' Dosyanda bulunan eksikliğin giderilsin ve YSK Bir karar versin buna göre onlar işlem yapacaklar zaten.

ADALETE SİTEM ysk nin istediği karar çıkmıyor malesef. Kolostominin kalıcı mi geçicimi olduğu kararı. Kolostomi kalıcı değil fakat metastas olduğu için ameliyat yapılmıyor. Ama bu arada sağlık kurulundaki en son onkolojinin sen zaten su anda yüzde 80 alıyorsun demesi. Yani bu kolostomi olsun olmasın bu süreç olmasa bu oranla kabul ediliyor. Ysk bunu saglik kurulunun verdigi malul kararini gormezden gelip hala kolostomi kalicimi geçicimi olayına takilirmi. Bu arada çok çabuk verdiğiniz cvp için tesekkurler

Mehmet359 YSK Her zaman eksik unsur sebebi ile ara karar verir ve verdiği ara karar noktasının tamamlanmasını ister, ancak bazı durumlar vardır ki senin olayında olduğu üzere, '' Metastaz yapmış bir kanser '' bu tıbbi hekim kararı gerektirir düzeyde, yani konusunda uzman üyelerin katılımı ile düzenlenen rapor kapsamında YSK Karar verecektir.
Şunu da belirtmek isterim ki, kanser olgularında süreli emeklilik verilmekle birlikte kontrol muayenesine tabi tutuluyor, engelli emeklisi veya malulen emekli fark etmez, önceki kanunda durum farklı idi, fakat hali hazırda özellikle 2013 ve 2022 tarihli yönetmelik değişiklikleri ile sigortalıya hak gaspı yapıldı.
Umudunuzu kırmak istemem umarım ben yanılırım ancak, YSK Ret cevabı vereceği kanaatindeyim, bu benim kanaatim '' sebebini de açıklamak istemiyorum ''
BSK veya YSK'nın nasıl çalıştığını bilen kimseyim. Saygılarım ile

ADALETE SİTEM ya keşke itiraz etmeseydim. Zaten şimdi girdiğim sağlık kurulunda malullük çıkacak. Bu YSK itiraz süreci işi bozdu. 8qydan beri uğraşıyorum. Bi 3 ayda bekleme süreci yine vallahi şaşırdım napicami. Sizin bir öneriniz varmı acaba . Nasıl bir yol izleyebilirim. Bu halimle raporlarla herturlu hakkım var fakat. Şu itiraz olayı işleri karıştirdi. Birde acaba şimdi ben sağlık kuruluna girdim metaztastan dolayı yüzde 80 ile ben yine malulen emekli oluyorum. Burdaki durum sağlık kurulununa girdim bu dosyalar il yani bölge sağlığa gidiyor. Ordan malullük çıkarsa bu dosya YSK ya gitmeden kapanirmi. Acaba . Veya bağlı olduğum sgk göndermese YSK aya olurmu .

ADALETE SİTEM ben zaten şimdi girdigim sağlık kurulundan yüzde 80 rapor alıyorum zaten. Ben vazgeçsem itirazdan geriye dönük maaş ta istemiyorum. 3 ay sonra sonuçlanacak olsada bu 3 3 aylığı alsamda olur. Böyle birşey söz konusu olurmu

Mehmet359 Aylık başlangıç tarihi '' tahsis talep tarihinden itibaren başlar '' yani hangi tarihte emekliliğinize ilişkin tahsis talebinde bulunmuş iseniz o tarihten itibaren başlar.

ADALETE SİTEM yani ysk kolostomi konusu üzerinden sonucu ister. Bu arada benim son aldığım yani yüzde 80 malullük oranını saymaz diyorsunuz.

Mehmet359 Engelli raporu oranı ile, Maluliyet kriteri farklı kavramlar.
Özetle : Bir kimse %100 engelli olmasına rağmen Maluliyet kapsamına girmemektedir, Maluliyet konusunda kendine özgü kriterler dikkate alınır, Engelli raporlarında oran belirtilir iken Maluliyet raporlarında oran belirtilmez.
Sizin yaptığınız başvuru da engelli emekliliği konusu mu yoksa malulen emeklilik konusu mu bunu açık ve net olarak anlamak gerekiyor, çünkü Engelli emekliliği diyorsunuz sonra malulen emeklilik kavramından da bahsediyorsunuz, bu iki konu farklı işlemler, sizin arzunuz engelli emekliliği mi yoksa malulen emeklilik mi. ?

ADALETE SİTEM engelli emeklilik değil benim girdigim kurul. Malulen emeklilik. Ben sadece onkoloji den alıyorum o oranı doktora durumu anlatınca söyledi.

Mehmet359 Malulen emeklilikte düzenlenen Üniversite Hastanesi raporları ''durum bildirir raporudur'' ve oran belirtilmeksizin rapor hazırlanır bu sebep ile sorulan eksikliğin giderilmesi bakımından hazırlanan durum bildirir raporu da dikkate alınarak, Yüksek Sağlık Kurulu '' Sosyal Güvenlik Kurumu açısından nihai kararını verecektir, iş bu karar Sosyal Güvenlik Kurumunun tüm birimlerini bağlar ve fakat diğer ilgililer yönünden ise bir bağlayıcılığı yoktur. Eksiklik giderilerek verilecek rapor sonrası YSK Vereceği karar sonrası tekrar görüşelim sizden haber bekliyoruz.

ADALETE SİTEM peki ben artık itirazdan vazgeçip. En son kurula girdim. Zaten bu kurul bana metaztastan dolayı malulen emeklilik verecek. Kolostomi kalıcı olsada olmasada çünkü metastas var. Böyle süreci sonuçlandırabilirmiyim. Ysk ya dosya falan göndermek istemiyorum. Geriye dönük maaslarida istemiyorum. Böyle olurmu

ADALETE SİTEM MESELA geriye dönük maaşlar nasıl veriliyor. Ben itiraz edeli 7ay olmuş. Ama 7 ay önce maaşlar 3 bindi şimdi 7500 . Ödenirken 7 aylık geriye dönük maaş şimdiki maaş tutarından mi eski maaş tutarından mi yapiliyor

Mehmet359 Tahsis talep tarihinden itibaren ödenmeyen aylıklar faizi ile birlikte ödeniyor, ve Tahsis talep tarihinde var olan miktar ne ise onun üzerinden, Maaş artış tarihinden sonra devam eden ödenmeyen aylık var ise yeni tarife üzerinden, özetle Zamsız dönem Zamlı dönem şeklinde.

Üst Alt