Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2017'de memur oldum. Nasıl malülen emekli olabilirim?

mehmet_ea

Üye
Konular
96
Reaksiyonlar
0
sigorta başlangıcım 1.20.2012
raporumu 2014 yılında aldım . oran 45 tanı şizofreni.
2017 yılında engelli memur oldum. 1800 gün primi ve 10 yıl sigortalılık süremi doldurunca eğer bana şizofreniden 80 oranında rapor verirlerse malullük hakkım varmıdır?

Evet malulluk gerektirecek kadar rapor alırsanız sonradan engelli olduğunuz için malulen emekli olursunuz.

OturanBoğa

abi ben memurluğa en gelli olarak girdim . 100 de 45 oranla. Tanı şizofreni. Eğer 100 de 80 rapor verirlerse emeklisandığından malülen emekli olabiliyormuyum eğer oluyorsam kaç yılda

arkadaşlar benim sigorta başlangıcım 2012. 2011 de askerde psikiyatrıda yattım ama engelli raporumu 2014 de aldım. engelli raporum şizofreni 100 de 45 oranında rapor verdiler. 2017 de memur oldum. eğer şizofreniden 100 de 80 oranında rapor verirlerse primi ve günü doldurduğumda malülen emekli olabilirmiyim

mehmet_ea

Evet, %40 olan oran maluliyet cetveli'ne göre malul sayılmayı gerektirecek bir düzeye çıkarsa, 10 yıllık sigorta süresi ve en az 1800 primle malulen emekli olabilirsiniz.

OturanBoğa Selam, ben 2006'da rahatsızlandım sigorta girişim 2005 ve halen özelde çalışmaktayım. EKPSS ile atanırsam 10 yıl kamu ve özel toplamı olarak mı bakılacak nasıl oluyor? Kamu'da emekli olmak daha zormuş diye duydum. Vergi indirimine memur olursak otamatik dahil oluyor muyuz başvurmamız mı gerekiyor.

Teşekkürler,

falathar

2005'deki sigorta başlangıcı emeklilik için temel alınır ve ssk+bağkur+emekli sandığı hangi primler varsa hepsi hesaba dahil edilir.

gün/ay/2005 +

bagkur.PNG

Memurlarda iki hastalıkta balthazard uygulanıp malül olunurmu?

Emeklilikte 5510 kanuna tabi memurum . Benim şizofreniden 45 ve karışık ankisiyete ve depresif bozukluktan 40 aldım. Süremi doldurunca malüllüğe başvursam malül olabilirmiyim arkadaşlar?

mehmet_ea
Maluliyet şimdiden aldığınız bireysel raporlar ile tespit edilemez. Şartlarınız oluştuğunda kuruma maluliyet için başvuru yaparsınız, hastaneye sevk edilirsiniz. Uygun görülürse malulen emekli olursunuz.
Göreve başlamadan önce almış olduğunuz rapor sorun olmayacaktır, çünkü maluliyet oranının altında. Evet kurum bunu kullanmak isteyecektir, ama üzerine gittiğinizde geri adım atacaktır.

5510 memur yüzde 60 üzeri raporla engelli emekliliği kuralları nedir?

Arkadaşlar 2017 yüzde 45 engel oranıyla memur olan biri raporunu yüzde 60 mın üzerine çıkarsa malülük değilde engelli emekliliği kuralları nedir. Yardımcı olabilirmisiniz.

Benim bildiğim işe engelli olarak girmesi gerekir, eğer normal kadrodan girdiyse malulen emekli olur.
Ama erken emekli olursan sonrasında kontrol muayenesi var ya tekrar %45 e düşerse bunu da düşünmelisin.
Bir de ilk rapor (%45) sürekli miydi süreli miydi eğer sürekli ise %60'ı SGK kabul eder mi emin değilim.

KAMU ÇALIŞANI OLAN BİR KİŞİ Malülen emeklilik sonucu maaşı kesilmeden ÖZELDE hiçbir şekilde sigortalı olarak çalışamaz.
DOĞRUMU...

Son düzenleme:
Oturan boğa abi 100 de 60 üzeri raporla 15 yıl 3960 günde emekli olmak için tek bir hastalığınmı 60 üzeri oranı olması lazım yoksa 2 hastalığın toplamı 60 üzeri olursa 15 yılda emekli olabiliyozmu

OturanBoğa abi 100 de 60 üzeri raporla 15 yıl 3960 günde emekli olmak için tek bir hastalığınmı 60 üzeri oranı olması lazım yoksa 2 hastalığın toplamı 60 üzeri olursa 15 yılda emekli olabiliyozmu

4c li memur malülen emeklilik için nereye başvurmalıdır

4c li memur malülen emeklilik için nereye başvurmalıdır ve süreç nasıl işler.
Not = 2008 sonrası memurum

Mayısta verdiğim malül emeklilik dilekçem hala sonuçlanmadı

2022 mayıs 25 te kurumuma verdiğim malüllük dilekçesi ve raporum hala sonuçlanmadı
E devlette 2 aydır malüllere emekllik maaşı bağlama biriminde . Not; engelli memurum

Malülen işe girdiğiniz için mallülen emekliliğiniz kabul edilmedi

Arkadaşlar ben %45 tedavi ile kısmen çalışabilir ile engelli memur oldum şizofreni hastalığındn.
2019 yılının sonunda rapor oranları güncellendi ve şizofreni tedavi ile kısmen çalışabilirin karşılığı %65 oldu. Bende 2022 mayısta malülen emeklilik için başvurdum..bana doktor %65 tedavi ile kısmen çalışabilir rapor verdi ve diğer işlemleri yapıp emeklilik başvurum başladı. Bugün gelen cevapta zaten işe girdiğinizde malül olduğunuzu o yüzden malülen emeklilik hakkınızın bulunmadığını yazıyodu. Ama ben işe girdiğimde 45 ti raporum. Kanunların güncellemesinden dolayı ortaya çıkan açıklar veya başka nedenlerin sorumlusu engelliler tutulamaz. Bugün bana gelen kağıtta itiraz hakkınız vardır yazıyo. Müdürümle konuştum yarın itiraz dilekçesi yazcam. Sizden ricam başın böyle bir olay gelen varsa bana yardımcı olabilirmi özellikle OturanBoğa nın bilgi birikimine ihtiyacım var. Çünkü çok kötü durumdayım eğer emekli etmezlerse istifa etcem

mehmet_ea

Malulen emekliliğin ilk şartı şu anda "Tedaviye rağmen çalışma olanağı vermeyen" düzeyde olmaktır ve bunun kurum sevki ile gidilecek hastaneden alınan raporla belgelenmesidir. Oranın hiç bir nemi yok... Varsa yoksa SGK Hastalık Listesi'ne göre Ağır tanısı almak.

%45 olan rapor ilerleyip "Tedaviye rağmen çalışma olanağı vermeyen" düzeye ulaşırsa, yani yönetmeliğe göre "Eski ve çalışmaya engel olmayan bir hastalığın, hastalık listesinde belirtilen seviyelere yükseldiği" "Kurum Sağlık Kurulunca tespit edil"irse, bu sigortalı malul sayılır (madde 5)

Yani sorun öncesinde rapor olması değil, şimdi Ağır tanılı raporun olmaması.

OturanBoğa abi bana gelen gerekçede şöyle yazıyo."5510 sayılı kanunun malüllük sigortasına ilişkin 25. Maddesinin 1.fıkrasına göre çalışma gücünün 100 de 60 nı kaybettiği anlaşılmış isede ;sigortalı olarak ilk çalışmaya başladığı işyerine malüliyetini gerektirecek bu düzeydeki hastalığı veya arızası ile girdiği tespit edildiğinden söz konusu maddenin 2.fıkrasına göre malüllük sigortası yardımlarından yararlanılamakdadır""" cevap bu abi.. sen malülük için yeni çıkan kanunda ağır özürlü ibaresi olması getektiğini söylüyon ama gözden kaçırdığın o kanun çıktıktan sonra engelli raporu alcaklarda geçerli . Bana verdikleri cevapta da asıl sorun çalışmaya başladıktan sonra 100 de 45 olan şizofreni yi 100 65 yapmalarını önemsemiyolar. Sen zaten şizofre niymişsin diyolar. Yani durum bu

mehmet_ea

O zaman kolay... Bu konudaki yönetmelik maddesi çok çok açık. O bağlamda itiraz etmelisin.

OturanBoğa Abi yarın eski raporu ve yeni raporuda ekleyip itiraz dilekçesi yaz dedi müdür. Tam olarak ne yazcağımı bilemiyorum örneği varmıdır bir şekilde veya bana yardımcı olabilirmisin burdan veya numaramı veriyim bir dilekçe örneği gönderebilirmisin. Ücreti dahilinde.

Abi hangi yönetmelik bu bilgilendirebilirmisiniz

Malulen emeklilikte varsa yoksa hastalık listesidir sizin tedaviyle çalışma olanağı vermeyen şeklinde rapor almanız gerekli hastalık listesine bi bakın orda şizofreni yazıyor ağır orta diye sadece 2 şık var ağır yazan kısmında ki raporunda yazarsa malulen emekli olursun sizin dediğiniz gibi orta teşşizden vermiş raporu bu şekilde emekli olamazsınız itiraz etsenizde ret gelir

Sen yeni çıkan yönetmenliğe göre emekli olacaksin

Artık oran yok varsa yoksa hastalık listesi

Şizofreni ve alt tipleri
Ağır Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar
Tedaviye rağmen çalışma olanağı vermeyen
Orta Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar
Tedaviye rağmen kısmen çalışma olanağı veren

sen yeni heyete girmişsin yeni çıkan yönetmenlige göre rapor almışsındır ama gelen yazı kafamı karıştırdı iyi biliyormusun hastaneden sana verilen raporda tedaviyle çalışma olanagı veren yazdıgından yazıya göre raporunda çalışma olanagı vermeyen yazıyordur agır yazan yukarıda kopyaladım sen raporu gördünmü hastanenin verdigi raporu malulen emeklilikte oran yazmaz sadece teşşiz yazar

Ağır Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar [5510 sayılı yasaya göre %60 ve üzeri işgücü kaybına (Maluliyete) işaret eder]
Orta Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar [5510 sayılı yasaya göre %50-59 arası işgücü kaybına işaret eder]
Hafif Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar [5510 sayılı yasaya göre %40-49 arası işgücü kaybına işaret eder]

hastalık listesi bu: SGK Hastalık Listesi
yönetmenlikse bu: [FONT=sans-serif]([/FONT]madde 5[FONT=sans-serif])[/FONT]

OturanBoğa abi itirazımı alttaki gibi yazıp kuruma verdim. Eklememi istediğiniz bir husu var ise hazır daha kurumumda iken ekliyim yarın....

Savunma:
1==> 5510 kanuna tabi Kamu görevlileri kapsamındaki sigortalılık başlangıcından sonra en az çalışma gücünün %60ını kaybetmesi,10 yıldan beri uzun vadeli sigorta kollarına tabi olması ve en az 1800 gün priminim bulunması şartı ile malüllüğe hak kazanır. Kanun bu.ben sigorta başlangıcından sonra engelli oldum ve 2014 te aldığım engelli raporunda engelim %45 ti.yani malül değil ama engelliydim..
2=>>2014 te almış olduğum rapor durumum şimdikine göre daha iyi olduğundan dolayı en alttan en alt sınırdan yani %45 oran verdiler. Eğer malülük gerektirecek kadar ağır olsaydım en üst sınır olan %80 oran verirlerdi. Memurlukta yıllarca çakıştıktan sonra hastalığım ilerledi ve çalışamıcak duruma geldim. Ve 2022 mayıs ayında emekliliğe başvurdum. 2022 mayıs ayında emeklilik başvurumda aldığım raporda ise durumum daha da ağırlaştığı için malülük derecesinde yani %65 oranında rapor verdiler. Evet 2019 da engeli oranları güncellendi ama Eğer durumum ağırlaşmasaydı daha önceki gibi en alt sınır olan %45 oranında rapor verirlerdi.%65 vermezlerdi
3==>hala daha emekli olmamam halinde bolca bu konuda emsal kararları olan hukuki yönden hakkımı maddi ve gecikmeden kaynaklanan manevi yıpranma hakkımı arıyacağım.

mehmet_ea

Gereksiz detay yazmışsınız. Şu bile yeterdi:

xxx tarihinde yapmış olduğum malulen emeklilik başvurumun aşağıdaki gerekçe ile reddedildiği tarafıma bildirildi:

"5510 sayılı kanunun malüllük sigortasına ilişkin 25. Maddesinin 1.fıkrasına göre çalışma gücünün 100'de 60'nı kaybettiği anlaşılmış ise de ; sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı işyerine malüliyeti gerektirecek bir düzeydeki hastalığı veya arızası ile girdiği tespit edildiğinden söz konusu maddenin 2. fıkrasına göre malüllük sigortası yardımlarından yararlandırılamamaktadır"

Bu hatalı bir değerlendirmedir. Çünkü "Sigortalının ağır düzeyde çalışma gücü kaybı tespiti"işi düzenleyen 5. maddenin 2-b fıkrası çok açıktır: "b) Eski ve çalışmaya engel olmayan bir hastalığın, hastalık listesinde belirtilen seviyelere yükseldiği" "Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı malul sayılır."

Sizlerin de tespit ettiği üzere %45 olan ve bugüne dek çalışmama mani olmayan rahatsızlığım zaman içerisinde ilerlemiş ve çalışmama mani olacak, malulen emekliliğimi gerektirecek düzeye çıkmıştır.

İş bu nedenle 5510 sayılı yasanın 5. maddesinin 2-b fıkrası uyarınca malulen emekliliğimin onaylanmasını arz ederim

Üst Alt