Arkadaşlar emeklilik süresi hakkında bilgi almak için raporumu Ankara'ya göndermiştim. Şu an yeni rapor işleriyle uğraşıyorum. Süreç hakkında merak edenler varsa bilgi vermek istedim;
1-2008 yılından sonra memur olanların engelli kadrosunda işe başlaması sadece engelli olarak işe girmeyi kapsıyor. Emeklilikte sgk bunu umursamıyor,
5510 sayılı kanuna tabii olduğunuz için emekli olurken eski memurlar gibi elinizde raporunuz olması yeterli değil.
2- 2008 öncesi memur olanlar 5434 e tabii olduklari için engelli kadrosunda olanlar yeni bir rapora ihtiyaç duymadan 39/j ye göre 15 yıl hizmeti doldurunca emekli olabiliyor. 2008 yilindan sonra memur olanlar artık SGK'nın 13.09.2021 sayılı maluliyet ve çalışma gücü kaybı tesbit yönetmeliğine göre emekli olurken raporlari inceleniyor ve sağlik kurulunun raporu onaylamasi gerekiyor. Genelde raporlar eski olduğu için ve birçok rapor oranlar birleştirilerek engel orani belirlendiği için SGK sağlık kurulu yeniden değerlendirmek için yeni rapor istiyor. Önceki yönetmeliğe göre raporu gönderip onaylatanlar şanslı hakları devam ediyor. Örnek verecek olursam; Diyelim ki şekerden %20 kalpten %30 gözden %20 oran alarak engelli raporu aldınız. Balthazard formülü uygulanarak raporunuz %55.2 engelli olarak çıkıyor. Önceden bu raporlar kabul görüyordu ama artık SGK sağlık kurulu balthazard formülü uygulamıyor. Yani tek hastalıktan alınan en yüksek orana bakıyor ve ona göre işlem yapıyor. Buna da bir örnek verecek olursam; Hafif düzey çalışma gücü kaybı için tek hastalıktan %40 ve üzeri oran olacak ve kurul değerlendirip, çalışma gücü kaybı hafif düzeydedir derse 18 yıl çalışma süresi olarak olarak onaylayacak. Orta düzey çalışma kaybı da 16 yıl sigortalılık isteyecek onun içinde yine rapora bakacak ve tek hastalıktan en yuksek orana bakacak uygun görürse onaylayacak.
3- Raporunuzun %60 olmasi %80 olmasi SGK sağlık kurulunu bağlamıyor. SGK sağlık kurulu, kendi yönetmeliğinde çalışma gücü kaybına göre değerlendiriyor. Yeni yönetmelik bu konuda birçok engelli çalışanı mağdur edecek.
4-Benim rapor %52 oranlı rapordu. İşe engelli memur sınavıyla 2012 yılında engelli kadrosunda başladım. Raporumu ne zaman emeklilik hakkından yararlanabilirim diye bir dilekçe ile kurum vasıtasıyla Ankara'ya gönderdim. Tam 3 ay sonra cevap geldi ve ara karar verilmiş. Yani ne reddetmişler ne onaylamışlar eksikliklerin tamamlanmasını istemişler. Gelen yazıda devlet üniversiteleri veya eğitim araştırma hastanesinde yeniden muayene olarak, hastalığıma dair bilgilerin ayrıntılı yazıldığı, yapılan tetkiklerin ve sonuçlarında eksiksiz yazıldığı yenir tarihli rapor alarak raporun aslının gönderilmesini istemişler. Raporum 2010 yılında almış olduğum ve işe girişte kullanmış olduğum sürekli engelli raporuydu. Şimdi yeni rapor alıp göndereceğim onunla uğraşıyorum.
5-Raporunuz yeni tarihli ve SGK sağlık kurulunun yönetmeliğine uygunsa değerlendirip onaylama ihtimalleri var ama eski ve hastalığ ait bilgiler tam yazmiyorsa kesin rapor istiyorlar. Yani emekli olurken artık ben engelli kadrosundan girdim raporum var olayı yok. Genelde yeni rapor istiyorlar artık. Emekli olmayı düşünenler veya da raporları sıkıntıli olanlar erkenden raporlarını gönderip SGK sağlık kurullarinda değerlendirtsinler. Hem sorun olursa erkenden halletmiş olursunuz hem zamandan kazanirsiniz. Rapor gönder, bir daha al bir daha gönder derken 6 ayım gidecek. Gelecek cevap da belli değil belki de başka sorunlar çıkacak ve süreç uzayacak.
6-Elimden geldiğince ayrıntılı şekilde bilgi vermeye çalıştım. Süreç devam ediyor gelişmeler olursa tekrar yazacağım. Sağlıkla kalın.