Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

11 yıllık öğretmenim. Malulen mi, engelli olarak mı emekli olacağım?

ysfrbkn

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhaba. Hayatımda ilk defa bir forumda konu açıyorum. Yanlışlığım varsa özür dilerim. Ben 11 yıllık öğretmenim. 20 yıl önce ilk defa depresyon geçirdim ve şimdiye kadar çoğu zaman ilaç kullandım.
Ama rahatsızlığım son 5 yılda çok arttı. Çalışamayacak duruma geldim. Şu anda Yineleyen depresyon, yaygın anksiyete bozukluğu ve okb teşhisiyle ilaç kullanıyorum, psikoterapi görüyorum fakat iyileşme benim açımdan en fazla %30. Doktorum malulen emekli olabileceğimi söyledi. Ama araştırdığımda malulen emeklilik için işe başladıktan sonra rahatsızlığın başlaması gerekiyormuş. Şimde ben malulen emekliliğe başvursam gerekli raporu alsam bile kayıtlara bakılıp, işe başlamadan öncede tedavi görmüşsün diyerek reddedilir mi?
Benim engelli emekliliğe mi başvurmam gerekiyor? Lütfen yardım edin, hiçbir yerden düzgün bilgi bulamadım. Çok teşekkür ederim.

ysfrbkn

Merhaba,öncelikle geçmiş olsun ,İnşAllah sağlığınıza bir an önce kavuşursunuz.

Sorunuz ilk olan malulen emeklilik başvurusuna sigorta girişinden önce ilgili maluliyetin varlığı anlaşırsa ne yazık ki maluliyet başvurusu red edilidiğini öğrendim.SGK kurumunun bu konudaki kısa yazısı en altta sizinle paylaşıyorum.

Diğer taraftan söylediğiniz gibi 2 farklı engellilere yönelik emeklilik hakkı mevcuttur.Bunların biri Engelli Vergi İndirimi İle Emeklilik veya Çalışma Gücü Kaybı Tespiti (Halk arasında engelli emekliliği olarak biliniyor)

Bu 2 farklı emeklilik yönteminin belirlenmesi başvuran kişinin SGK kurumunda adına yatırılan primlerin hangi statüden ödenmesi ile ilgilidir.Siz paylaşmadığınız için bilememkle birlikte siz 4A(İşçi) statüsünden (Özel Kurum) mi veya 4C(Devlet Memuru) statüsünden (Devlet Kurumu) mi adınıza prim ödenmektedir?

Çünkü;

Engelli Vergi İndirimi İle Emeklilik hakkı sadece 4A(İşçi) statüsünden adına SGK primi ödenen vatandaşlarımıza verilen bir haktır,

Çalışma gücü kaybı tespiti ile emeklilik ise 4C (Devlet Memuru ) statüsünde adına SGK primi ödenen vatandaşlarımıza tanınan bir haktır.

Ayrıca bu 2 farklı emekliliğin süreçleri ve başvuruda kullanılan belgeleri birbirinden farklıdır.

Paylaşım yapabilirseniz emeklilik şartlarını ve süreçlerini size iletmeye çalışacağım.Birde lütfen sigorta başlangıç tarihini ay ve yıl , SGK prim gününüzün toplamı (4A , 4B , 4C dahil toplamı ayrıntılı tarih bilgileri ile yıl bazında) söyleyebilirseniz daha iyi açıklamalarda bulunmaya gayret göstereceğim.

Saygılar.

SGK kurumu web sayfasında Maluliyet Tespit İşlemleri başlığı altında bir Paragraf;
"
İşe Girildiği Tarihte Malul Olduğuna Karar Verilenlerin Durumu

Kurum Sağlık Kurullarınca haklarında işe girdiği tarihte malul olduğuna karar verilenler hakkında maluliyete ilişkin hükümler uygulanmaz. Bu kişilerin durumu yaşlılık sigortasının koşulları çerçevesinde değerlendirilir.
"

Evet devlet memuru olduğumu belirtmemişim.
09.12.2010 tarihinde öğretmenliğe başladım.
Şu anda kontrol ettiğimde 10 yıl 2 ay 2 gün emekliliğe esas günüm var.
Aynı rahatsızlıktan memuriyete başlamadan önce ilaç kullandığım ve teşhis konduğu anlaşılırsa malulen emeklilik kesin ret edilir mi demek istediniz?
Ben devlet memuru olarak o zaman hangi sisteme başvuru yapmam gerekiyor. İnanın hiçbir şey bilmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.

Şimdi ben de 12 yıllık öğretmenim. Devlet memuru yani.benim engelim doğuştan. Bu durumda ben erken emekli olamıyorum işçi değilim diye ve atandıktan sonra değil önce hastalığım vardı diye. Ben böyle anladım

Ayrıca hocam "sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce çalışma gücünün %60'ını veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilen sigortalılar..." diye ifade var. Ben bu duruma da uymuyorum.
Çünkü işe başlama öncesinde bu şekilde rahatsız değildim. Özellikle son 5-6 yıldır çok arttı rahatsızlığım.
Cevabınızı bekliyorum hocam.

Cevabınızı bekliyorum hocam. Şimdiden teşekkürler.

Siz önce rapor heyete girip alacaksınız. Sonra o raporu çalıştığınız ilçe milli eğitim müdürlüğüne verirsiniz. Raporunuzla maliyeye verip yüzde kaçsa vergi indirimine başvurun onaylanınca ondanda yararlanırsınız. Malülen emekli teknik olarak olamazsınız ancak zaten 10 yıl çalıştığınız için engelli emeklisi olursunuz. Rapor aldığınızda orana göre hangi derecedeyse gerekli prim gün sayısı netleşir. Ona göre hareket edersiniz.

ysfrbkn

Merhaba,4C statüsünde tabii olduğunuzu anladım.Üst metinde SGK web sitesinden aktardığım bir metindir.Malulen emeklilik başvurunuzda maluliyet tesğiti için hastaneye sevk edildiğinizde maluliyet kararınızı verirlerken anladığım kadarıyla bu rahatsızlığın zaman süreci hakkında da bilgi ve metinler yazılıyor ilgili rapora.Maluliyet raporunu almak için başvurduğunuzda maluliyet hakkınızın olduğu ancak zaman olarak raharsızlığınızın sigorta başlangıcınızdan önce olduğu tespit edilirse o zaman malulen emekli etmeyecekleri sonucuna varıyorum.

4C devlet memuru olarak sizin 5510 sayılı kanunun 28. maddesinin 4. ve 5. fıkrasına tabii olarak çalışma gücü kaybı tespiti ile emekli olabilirsiniz.Bu kanun maddesinin metnimin en alt kısmına ekleyeceğim.Oradan da okuyabilirsiniz.

5510 sayılı kanunun 28. maddesinin 4. e 5. fıkrası 4B(Bağkur ve İsteğe Bağlı Sigorta) ile 4C(Devlet Memuru veya Devlet İşçisi) statüsünde adına SGK primi yatırılan vatandaşlarımızın kullandığı bir emeklilik hakkıdır.İlgili kanun gereğince engelli olan vatandaşlarımızdan Bağkur,İsteğe Bağlı Sigorta ve Devlet kurumlarında memur veya işçi statüsünde çalışmak veya SGK primi ödenmekte ise 5510 sayılı kanunun 28. maddesi gereği çalışma gücü kaybı tespiti (engelli emekliliği) için SGK emeklilik servisine emeklilik şartları oluştuğunda ,yapacağı başvuruda SGK kurumu tarafından ellerinde engelli sağlık kurulu raporu veya engelli vergi indirimi belgesi olsun olmasın yeniden hastaneye sevk edilerek tespit raporu talep edilmekte,ilgili tespit raporunun sonucu SGK sağlık kuruluna gönderilerek orada 2. bir değerlendirmeye tabii tutularak nihai çalışma gücü kaybı raporunda tesis edilen engel oranına göre ilgili tablosundaki emeklilik şartlarını karşılayan ve raporu onaylananlar emekliliğe sevk edilmektedir.

Bu durumda sizin 09.12.2010 tarihinden itibaren sigorta başlangıcınıza göre emeklilik hakkınızın tespiti için çalışma gücü tespiti raporunda hangi engel oranını alırsanız ilgili oranın emeklilik şartlarına tabisiniz;

Çalışma gücü kaybı tespiti ile emeklilik şartları (5510 sayılı kanunun 28. maddesi 4. ve 5. fıkraları)

%60 ve üzeri ise - 15 SGK Hizmet yılı , 3.960 SGK prim günü

%50-%59 engel oranı arasında ise - 16 SGK hizmet yılı , 4.320 SGK prim günü

%40-%49 engel oranı arasında ise - 18 SGK Hizmet yılı , 4.680 SGK prim günüdür.

Bugünden ileride alacağınız bir tespit raporunun engel oranını bilemeeyeceğiniz ,elinizdeki engelli sağlık kurulu raporu ile aynı engel oranı alacağınızı düşünerek hesaplama yapmakta fayda vardır.

İnşAllah bilgilerin size bir faydası olmuştur.

Saygılar.

" 5510 Sayılı Kanunun 28. maddesinin 4 üncü Fıkrası:

Kurum Sağlık Kurullarınca haklarında “İşe Girdiği Tarihte’de Malul Kararı Verilenlerden:
- En az onbeş yıldan beri sigortalı olmak ve 3960 gün Malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaş şartı aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanılabilir.

5510 Sayılı Kanunun 28. maddesinin 5 inci Fıkrası:

Çalışma Gücü Kaybı %60 ‘In Altında, Ancak % 40 Ve Üzerinde Özürlü olanlardan:
- Özür Oranı, % 50 ilâ % 59 arasında ise, en az 16 yıldan beri sigortalı olmanız ve 4320 gün,
- Özür Oranı % 40 ilâ % 49 arasında ise, en az 18 yıldan beri sigortalı olmanız ve 4680 gün,
Malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaş şartı aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanılabilir."

_çalıkuşu_

Merhaba ysfrbkn arkadaşımıza yaptığım açıklamalar sizin içinde geçerlidir.5510 sayılı kanunun 28. maddesinin 4. ve 5. fıkrasına tabii emeklilik hakkınız vardır.İlgili metinden ayrıntılara ulaşabilirsiniz.

Saygılar.

sputnik

Merhaba,söyledikleriniz kısmen doğrudur.Ancak söylediğiniz gibi malulen emeklilik hakkı olmaması nedeni ile 5510 sayılı kanunun 28. maddesinin 4. ve 5. fıkrasına göre emeklilik hakkı vardır.İlgili maddede en düşük emeklilik hakkı 15 SGK hizmet yılı ve 3.960 SGK prim günü ile tesis edilebildiği için ysfrbkn ve _çalıkuşu_ arkadaşlarımız 10 SGK hizmet yılı ile emeklilik haklarına kavuşamazlar.

Zaten kanun maddesi çalışma gücü tespiti raporunu aldığında o anda oluşacak engel oranına göre emeklilik hakkı belirlendiği için kişinin emekli olmak istiyorum başvurayım demesi ve sürecin sonucunda olumsuzlukla karşılaşmaması adına mevcut engelli sağlık kurulu raporu oranına göre tahmini hareket etmesi faydası olacak ve emeklilik başvurusu yapacak kişiyi belkide tekrar tekrar aynı süreçlere girmekten kurtaracaktır.

Yazdığım metni ve ilgili kanun maddesini okuyabilirseniz ne demek istediğimi daha iyi anlayabileceksiniz.

Saygılar.

Hocam yazdıklarınızı defalarca okudum. Çok teşekkür ederim, Allah razı olsun. Hiçbir bilgim yoktu.
Şimdi anladıklarımı kısaca aktarıp son olarak ne yapmam gerektiğini soracağım.
Şimdi malulen emekliliğe başvurursam ret gelecektir bu nedenle boşuna vakit ve enerji kaybı olur diyorsunuz anladığım kadarıyla.
Ben hiçbir rapora başvurmadım şimdiye kadar.
Şimdi yine anladığım kadarıyla 5510 sayılı kanuna göre benim iş gücü kaybım tespit edilecek. Bunun için kuruma mı, sgk'ya mı, direkt hastaneye mi gideceğim?
Gittiğimde 5510 sayılı kanunun 28. maddesini mı söyleyeceğim?
Başvururken tam olarak ne demeliyim?
Aşamalar neler?
Şimdiden teşekkür ediyorum.

Sen kurum aracılığıyla iş gücü kaybı raporu talebinde bulun onlar seni hastaneye yönlendirir. Bildiğim kadarıyla 1. Derece %60 ve üzeri oran çıkarsa 15 hizmet yılını beklemezsin 3960 gün ile emekliliğe sevk olursun. Sen henüz hiç başvuru yapmamışsın kurumun seni yönlendirir.

_çalıkuşu_

Rica ederim.

Saygılar.

ysfrbkn

Rica ederim.Size yardımım dokunabildiyse ne mutlu bana.Allah sizden razı olsun İnşAllah.

Haklısınız malulen emeklilik için başvurunun olumsuz sonuçlanması ne yazık ki yüksek bir olasılık gibi gözüküyor.

Siz devlet memuru olmanız sebebiyle kurumunuza başvurmanız gerekiyor.Onlarada 5510 sayılı kanunun 28. maddesinin 4. ve 5. fıkrası hükümleri gereğince çalışma gücü kaybı tespiti ile emekliliğe sevk edilmek istediğinizi söylerseniz inanıyorum ki kurumunuz size gerekli prosedür ve iş akışını paylaşacaktır.

Bahsettiğimi emeklilik başvurusunun aşamalarında sadece son bölümlerini oluşturacak olan ; SGK kurumunun sizi hastaneye sevk edeceğini ,sevk işlemi ile hastanede tarafından çalışma gücü tespiti için bir rapor düzenleneceğini ve düzenlenen raporun SGK sağlık kurumuna gönderilerek 2. bir değerlendirme sonucu nihai karar verileceğini biliyorum.Sürecin en başı olan kurum ve sizin bu hakkı nasıl kullanacağınızı dair kurum içi akışları hakkında görüşerek yetkili birimlerinizle konuşmanızda fayda olduğunun kanaatimdeyim.

İnşAllah hakkınızda hayırlısı olur.

Saygılar.

BilgiHazinedir sputnik çok teşekkür ederim. Başvuru sürecinde bir problem yaşarsam, size tekrar danışabilir miyim?
Bu durumda tekrar konu mu açmam gerekiyor? Teşekkürler

ysfrbkn

Tabi ki danışabilirsiniz.Bilgimiz dahilinde olan konularda her arkadaşımızın size yardımcı olacağına inanıyorum.

Saygılar.

Sevgili OturanBoğa yukarıda bilgilerimi paylaşmıştım. Yardımcı olan arkadaşlara katılıyor musunuz?
Malulen emekliliğe başvurursam memuriyete başlamadan önce ilaç kullandığım için ret mi edilir?
Direkt iş gücü kaybına mı başvurmalıyım?
Teşekkür ederim.

eğer malulen emekli olursak düşük ama engelli emeklisi olursak engelli raporu ile daha yüksek emekli maaşı diye anlıyorum değil mi?

hanifeaydin

Merhaba, ülkemizde emekli maaşı hesaplamasında ne şekilde yani hangi emeklilik sisteminden emekli olduğunuzun hiç önemi yoktur.Engelli vergi indirimi ile emeklilik,malulen emeklilik ve çalışma gücü kaybı tespiti ile emeklilikte % 5 ila %10 oranı arasında normal şartlarla (yaş ve yıl şartı ile) alacağı emekli maaşı tutarından daha fazla emekli maaşı bağlanmaktadır.Yani engelli veya malul olan vatandaşlarımızın emeklilik işlemlerinde emekli maaşları pozitif etki ile biraz artırılır.

Her vatandaşımızın emekli maaşının hesaplanmasındaki ana kriterler aynıdır şöyle ki;

SGK prim gün sayısı toplamı ,SGK prim tutarlarının yıllık toplamı ile ABO-1(1999 öncesi adına yatırılan SGK prim tutarlarının ortalaması), ABO-2 (1999-2008 yılları arası adına yatırılan SGK prim tutarlarının ortalaması) ve ABO-3(2008 yılından sonra adına yatırılan SGK prim tutarlarının ortalaması) 'dır.Bu verilerin özel bir hesaplama yöntemi kullanılarak işleme alınması sonucu emekli maaşı bulunur.Emekli maaşı hesaplaması normal şartlar ile emekli olan kişiler için SGK resmi internet sitesinde link ile " https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ " hesaplanabilir.

Engelli vergi indirimi ile emekliler ,Malulen emekliler ve Çalışma Gücü Kaybı Tespiti ile Emekliler için SGK resmi sitesinde bulunan yukarıdaki hesaplama modülünde çıkan emekli maaşınının tahmini % 5 ile %10 arası daha fazla olur.

Sorunuz cevabı ise malulen emekliler ve engelli vergi indirimi emekliler aynı maaşı almakta olup engel oranının ne kadar olduğunun bir önemi yoktur.

Saygılar.

Son düzenleme:
Evliyacelebi 2008 öncesi girişi olanlar engelli emeklisi olanlar forumda çok oldu taban aylık baglandı 2900 küsür nasıl oluyor sizki 1700 baglanıyor malulen oldugu içinmi acaba

(Gölge)

Merhaba, yazınızın bir üst sütununda belirtiğim metinde paylaştığım üzere her ne şekilde emekli olursanız olun emekli maaş hesaplaması değişmez.Aksine Malulen emeklilik,Engelli vergi indirimi ile emeklilik ve Çalışma gücü kaybı ile emeklilik şartlarından emekli olan kişiler normal şartlarda(yaş ve yıl şartları ile) emekli olacakları zaman alabilecekleri emekli maaşından tahmini % 5 ile % 10 arası daha fazla maaş alırlar.

Sgk kurumu engelli statüsünde bulunan tüm vatandaşların emekli aylıklarında pozitif bir fayda yani biraz daha fazla emekli maaşı ödemesi yapar.

Arkadaşımızın emekli maaşının düşük olmasının 2 ana sebebi var;

1- 2009 yılında devlet memuru olarak atanmış.Yani 5510 sayılı yürürlükte olan kanunla devlet memuru olduğu için bu yasayla emekli maaşı hesaplanmış(2008 yılından önce devlet memuru olanların emekli maaş hesaplamaları 5434 sayılı T.C Emekli Sandığı kanunu hükümlerince yapılmaktadır.)

2- 2008 yılı önce SGK prim gün sayısının az olması ve buna bağlı olarak ABO-2(1999 yılı Eylül ayı ile 2008 Ekim ayı arasında bulunan SGK prim günü) oranının çok az olması nedeni emekli maaşına etkisi çok az olmuştur.Emekli maaşı mevcut 5510 sayılı kanunun devlet memurlarına uyguladığı emekli maaşı hesaplaması üzerinden yapılmıştır.

Saygılar.

(Gölge)

Merhaba Evliyacelebi arkadaşımızın yazısında 2006 yılında Banka Emekli Sandığı girişi olduğu yazıyor.

Bazı bankaların , bazı sigorta kuruluşlarının veya bazı ulusal birliklerin kendi bünyesinde kurdukları 506 sayılı mülga Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20. maddesi ile kurulmuş ,SGK kurumundan bağımsız ,kendi bünyesinde sağlık hizmetleri v.b. ve emekli maaşı ödemelerini yapan özel bir sosyal güvenlik kuruluşu gibi çalışan vakıflardır.

Bu vakıflar 5510 sayılı kanunda S.S.K. ,Bağkur ve T.C. Emekli Sandığı kurumlarının tek çatı altında birleştirilmesi sürecinde 5510 sayılı geçici 20 maddesi ile tek çatı alınması yani diğer kurumlar gibi birleştirilerek SGK kurumuna dahil edikmesi ertelenmiş ve halen SGK kurumdan bağımsız kendi sağlık hizmeti,farklı ek hizmet ödemeleri ve emekli maaşı ödemelerini yapmaya devam etmektedir.

Bu vakıfların tam adı Özel Banka Emekli ve Yardım Sandığı Vakfı 'dır.Sizin bahsettiğiniz T.C Emekli Sandığı devlet memurlarının tabii olduğu emekli sandığı olup özel banka emekli sandığı ile hiç bir bağı veya alakası yoktur.

Saygılar.

anladım arkadaş 5510 göre malulen emekli olmuş oluyor @Bilgi Hazinedir

o zaman 1770 tl baglanan 5510 göre malulen emekli sandıgı emeklisi emekli aylıgı diyebilirmiyiz 5510 emekli aylıgı merak konusuydu zaten

bülent abi arkadaşın girişi 2006 banka emekli sandıgı bilgi hazinedir arkadaşımız o farklı diyor siz girişi 2008 öncesi diyorsunuz mesajınızda 2008 öncesi olsaydı taban aylıgı baglanırdı 2900 küsür açıklarmısınız arkadaşın girişi 2008 öncesi mi 2008 sonrası emekli sandıgımı banka farklımı oluyor

(Gölge)

5510 sayılı kanunda hem malulen emeklilik var hemde çalışma gücü kaybı tespiti ile emeklilik var.Yani engelli vatandaşlar için 2 farklı emeklilik sistemi var.Kanunun 28 maddesinin bir örneğini aşağıda paylaşacağım.Bu arkadaşım çalışma gücü kaybı ile yani bizim anlayacağım şekilde engelli sağlık kurulu raporu ile emekli olmuştur.

Biliyorsunuzdur malulen emeklilik için farklı bir rapor olan maluliyet tespiti gerekir ve bu raporda engel oranı olmaz.Arkadaşımız benim anladığım engelli sağlık kurulu raporu ile emekli olmuş ve % 80 engel oranı bilgisini yazısında paylaşmıştır.

Tabii sizin dediğiniz gibi malulen emekli olmuş olsa bile emekli maaşının durumunu değişmeyecektir.Çünkü söylediğim gibi ne şekilde emekli olursa olsun şu an alacağı emekli maaşının aynısı alacaktır.

Malulen emekli olmak, engel vergi indirimi ile emekli olanlar için emekli maaşının düşmesi söz konusu dahi olmamaktır ve bu şekilde emekli olan vatandaşlar normal emekli olanların aksine daha fazla emekli maaşı almalarına neden oluşturmaktadırTüm işlemler SGK emekli maaşı bağlama hükümleri ile yapılmaktadır.

Yani dediğim gibi malulen emeklilik,engelli vergi indirimi ile emeklilik veya normal emeklilik her ne şekilde emekli olursanız olun emekli maaşınız aynı şekilde hesaplanır.Emeklilik sistemine göre emekli maaşı azalması diye birşey olmaz.

Arkadaşımız 2009 yılından sonra devlet memuru olmuştur.5510 sayılı kanunun 28. maddesinin 4. ve 5. fıkraları uyarınca emekli edilmiş ve yeni kanunun uygun gördüğü hesaplamalar dahilinde emekli maaşı almaktadır.

Saygılar.

Not: 506 sayılı kanunun geçici 20 .maddesi kurulan özel banka emekli sandıkları SSK gibi aynı içtihatlara bağlı kalmak kaydı ile farklı ve bağımsız sosyal güvenlik kuruluşu gibi hareket eder.Bu konuyu ancak kullanan yani özel banka emekli sandığı üyesi kişilere sorabilirsiniz.Çünkü ben bu sistemi 15 yıl kullandım ve bilmemin sebebi buradan geliyor.Soracağınız veya merak ettiğiniz özel banka emekli sandığı mevzuatını ben size seve seve açıklayabilirim.Dışarıdan özel banka emekli sandığı bilgisini ve iç yapısının anlatılabilmesi pek mümkün değildir.

Saygılar.

5510 sayılı Kanunun 28. Maddesi 4. ve 5. fıkrası

"4. fıkrası ;Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 25 inci maddenin ikinci fıkrasına göre malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalığı veya engelliliği bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılara, en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır.

5. fıkrası;Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,
malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar. Bunlar 94 üncü madde hükümlerine göre kontrol muayenesine tâbi tutulabilirler."

%40 okb rapor verildi, şimdi ne yapmam lazım?

Merhabalar. Daha önce yine bu forumdan danışmıştım. 09.12.2010'da işe başladım. Sınıf öğretmeniyim. Son yıllarda gittikçe rahatsızlandım, işimi yapamayacak hale geldim. Teşhisler okb, kronik depresyon, yaygın anksiyete bozukluğu. Rahatsızlık işe başlamadan çok önce başladığı için malulen emekli olmazsın, iş gücü kaybına başvuracaksın dediler. Ben de en azından raporla MEB'de başka görev verirler diyerek başvuru yaptım. %40 işlevselliği tedaviyle kısmen düzelen (süresi 5 yıl) rapor verdiler.
Ama ben bundan çok daha fazla rahatsızım.
1. Bu rapora itiraz etsem sonuç değişir mi?
2. Yaygın anksiyete bozukluğu ve kronik depresyonun güncel listede rapor karşılığı yok mu, bunlar neden raporda yok?
3.Diyelim ki bu rapor değişmedi, vergi indirimine ve bir nevi geri hizmete başvuru yapabilir miyim?
Yardım ederseniz çok sevinirim.

Okb,anksiyete ve depresyon,panik bozukluk vs.
Bunların ayrı ayrı puanları var ancak okb daha baskın düşünülmüş ve onun üzerinden punlama yapılmış,hangisi baskın ise onun üzerinden puanlama yapılır, zaten bunlar aynı yelpazede bulunan ana teması anksiyete olan anksiyete içinden ayrışmış tanılardır,..

Bazen ilac yazabilmek için tanılar değişik olabilir,

İtirazınız pek işe yaramaz gibi görünüyor,
ysfrbkn

Şimdi ileride engelli emekliliğinden yararlanmak için vergi indirimi mi almam gerekiyor?
Nereye başvuracağım?
Teşekkür ederim.

ysfrbkn

AYnı hastalık ile sigortalı olunsa dahi hastalığın ilerleyerek çalışma mani olacak düzeye ulaşması halinde malulen emekli olunabilir.

MALULİYET VE ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBI TESPİTİ İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ Madde 5:

"Eski ve çalışmaya engel olmayan bir hastalığın, hastalık listesinde belirtilen seviyelere yükseldiği,[...] kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı malul sayılır."

Yeter ki kilinin 10 yıllık sigortalılık süresi ve 1800 primi tamamlansın ve kişi maluliyet cetveli'ne göre malul sayılacak işgücü kaybına sahip olsun. Bu şartlar tamamsa, malulen emeklilik talebi ile kurumunuza başvuru yapabilirsiniz.

Bugün Malulen Emeklilik için heyete çıktık.Meme Ca (Meme Kanseri) vardı.Onkoloji % 80 yazmıştı.Heyet doktoru ne istiyorsunuz diye sordu.Malulen emeklilik dedik.Tamam kağıt evinize gelicek dediler.Umarım olumlu bir sonuç çıkar

Üst Alt