Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yurtdışından aldığım aracımı ne zaman satabilirim?

samet40

Üye
Konular
27
Reaksiyonlar
0
slm arkadaşlar ben % 75 oranında engelliyim.
2009-7 ayda almanyadan passat marka araç aldım.
Ev aldığım için maddi sıkıntıya girdim aracımı satmak istiyorum .
Aceba araç 5 yılını doldurmadan satılabilir mi ?

bilgilendirirseniz sevinirim.

kelebek arkadasım bı yerde yanılıyor , bende getıddırıp sattım yaşadım bu olayı.
1- yurt dısından gelen aracı 3 yıl dolunca engelli birisine devredebılırsın burası dogru
2- 5 yıl dolunca normal plakaya cevırttırebılırsın ancak gümrük geri kalan 5 yılın vergısını alıyor. ancak vergısını odersen gümrükten düşer..
3- 10 yıl doluncada gümrükten düşüyor kelebek arkadasımın dedıgı gıbı istedıgıne satarsın...

Ancak başta ödemediğiniz vergileri ödemek koşuluyla elden çıkartabilirsiniz aracı:

"fiili ithal tarihinden itibaren üç yıl geçmedikçe başka bir malul ve sakat olan kişiye; on yıl geçmedikçe malul ve sakat olmayan kişilere gümrük vergileri tahsil edilmeden satışı, hibesi veya devri yapılamaz. On yıl sonrasında, söz konusu araçların satışı veya devrinde gümrük vergileri aranmaz."

yurtdışından yada yurtiçinden ötv ve vergi alınmadan satın alınan araçlar için kural pek değişmez sanırım

yurtiçinden sıfır alınan araç için

1- geriye dönük vergilerini ödemek şartıyla istediğin zaman satabilirsin ancak aracı aldığın günden itibaren 5 yıl dolmadan ikinc bir aracı alırsın ama ötv indiriminden yararlanamazsın ama aldığın araca özürlü tertibatı ve özürlü plakası takmak zorundasın mtv den her şartta muafsın

2-aracın 5 yılı doldurduktan sonra istediğine satarsın ( önceden 5 yılı doldurana kadar satamıyodun 5 yılı doldurduktan sonrada geriye dönük vergisini ödeyip istediğine satıyodun 10 yıldan sonra hiç bişe ödemeden istediğine satıyodun şimdi bu değişti 5 yılı doldurduktan sonra istediğine satabiliyosun hiç vergi ödemeden ama bu 2007den sonra alınmış olan araçlar için geçerli)

3-aracın 5 yılını doldurduktan sonra istersen bu aracı satmadan vergilerden yararlanarak içinci bi aracı alabiliyosun ve her ikisindede yıllık vergilerden muaf olabiliyorsun

4-aracın kaza vs. sebeplerden pert olması durumunda hurda belgesini verdikten sonra yeni araç alımında vergi indiriminden yararlanabiliyorsun

5- kelebek isimli arkadaşın söylediği 3 yıldan önce hiç kimseye 10 yıldan önce özürlü olmayana satılamaz durumu değişti 10 yıl 5 e indirildi artık 5 yıldan sonra istediğin gibi satabiliyorsun

arkadaşım yurt dışı ithal araçları 5 yılını doldurduktan sonra istedigimiz kişiye vergilerini ödemeden satabilirizin yasal kaynagını yayınlarsan seviniriz bunu biz 10 yıl biliyoruz ama:confused::confused::confused:

Verdiginiz bilgiler için teşekkür ederim arkadaşlar.

Arkadaşlar, yukarıda aktardığım madde çok net. Fazlasını düşünüp kafanızı karıştırmayın :)

5- Araçların Devir ve Satışı

Gümrük Vergisinden Muafiyet ve İstisna Tanınacak Haller Hakkında Karar gereğince, gümrük vergisinden muaf olarak ithal edilen eşya, gümrüğün izni olmadan ve gümrük vergileri alınmadan malul ve özürlü olmayanlara ödünç verilemez, kiralanamaz, devredilemez veya satılamaz. Söz konusu eşya ve malzemeler muafiyetin veriliş amacına uygun kullanılmak ve ilgili gümrük müdürlüğünden izin alınmak kaydıyla muafiyet hakkı tanınmış başka bir kurum veya kuruluşa ödünç verilir, kiralanır, devredilir veya satılırsa gümrük vergileri aranmaz.

Malul veya özürlü kişiler; mülkiyetlerinde gümrük vergisi ödemeden ithal edilmiş özel tertibatlı otomobil, minibüs ve motosiklet kayıtlı olduğu sürece ve bunların fiili ithal tarihinden itibaren 5 (beş) yıl geçmedikçe, bu taşıtları satamaz ve yeniden aynı şekilde muaf olarak otomobil, minibüs ve motosiklet ithal edemezler.

Özel olarak dizayn edilmiş aracı devralacak kişinin özrünün farklı olması halinde, devredilecek taşıtın Ankara Naklihane ve Bedelsiz İthalat Gümrük Müdürlüğü'ne teslim edilmesi ve devri alacak kişinin özrüne uygun olarak aracın anılan Gümrük İdaresinin gözetimi altında dizayn edilmesi gerekmektedir.

Yukarıda yazdığım en en güncel düzenlemedir arkadaşlar.

Slm arkadaşlar ben 2009 yılında yurt dışından araç aldım. 5 yıl dolup normal birine satmak istediğimde ödeyeceğim vergiler hangileri. ve nasıl hesaplıyoruz.? ( aldığım araç 3.200 euro )

Bu konuda kendi başınıza hesaplamaya çalışmayın. Ankara Naklihane'ye dilekçe fakslayın ve resmi olarak sorun:
Naklihane Bedelsiz İthalat Gümrük Müdürlüğü
istanbul yolu 6.km. TCDD gümrüklü ambarları behiçbey/ankara
Tel: 0312 397 77 89 / 405
Faks: 0312 397 75 52

Üst Alt