Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yurt dışından 5 yıl önce getirttiğim aracın, sakat olmayan birine satışındaki prosedürler..? [Soru]

gulbas27

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Yurt dışından 5 yıl önce getirttiğim aracın, sakat olmayan birine satışındaki prosedürler..? [Soru]

ARKADAŞLAR BEN ARACIMI YURT DIŞINDAN ALDIM.2008 İN 7.AYINDA
5 YIL DOLUYOR.1991 MODEL OPEL VECTRA 1.6
SENEYE NORMAL BİRİNE SATIŞ YAPMAK İSTİYORUM.TEKRAR YURT DIŞINDAN ALACAM.
NORMAL BİRİNE SATIŞ YAPMAK İÇİN NELER YAPILMALI?
YAKLAŞIK MASRAF NE GİDER.
LÜTFEN BİLGİSİ OLAN ARKADAŞLARDAN YARDIM BEKLİYORUM.ÖZELE MSJ ATARSANIZ MEMNUN OLURUM.
ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER :oops:

arabanı satmadıysan prosedür hakkında bilgi verebilirim ama uzun sürmüyo yarım günde halloluyor 0533 491 18 00

ottobock, bilgilerini buraya yazarsan hepimiz yararlanmış oluruz.

Tertibatın kaldırılması için önce arabanıza bir proje çizdirin.Daha sonra maliyeye gidip araç muayene parası yatırın.sonra şoförler derneğine gidip aracın tertabatının sökülmesiyle ilgili bir belge var; o belgeyi alıp aracınızı muayeneye götürün.. Muayene memuru o belgeyi doldurup sizi trafik tescile gönderecek.Verdiğiniz belgeye göre araca yeni ruhsat verilecek.Sonra notere gideceksiniz.Masraflar, kesin olmamakla beraber
103.70 YTL. ytl maliye yatacak para,
100-200 YTL. proje
20 YTL. şöforler odası
100 YTL. de trafik tescil

sayın oturan boğa tek tek yazacağım için uzun sürer diye gulbas27 arkadaşımıza telefonla bilgi vermek istedim ama sende haklısın herkes yararlansın
ben aracımı 1999 yılının 12. ayında almanyadan hibe yoluyla almıştım bu yıl 05.12.2007 yılında normale çevirerek sattım.
olay aynen şöyle gerçekleşti
aracımla birlikte bedelsiz nakilhane ve gümrük müdürlüğüne gittim görevli memurlara aracımı normale çevirip satmak istediğimi söyledim ilk önce görevli memur 10 yılını doldurmamış aracın onun için vergi ödeyerek normale çevirirsin dediler bizde vergisi fazla tutacaksa yani bir araba fiyatı çıkacaksa normale çevirmeye gerek yok dedik hesaplatın dedi müşavir arkadaşlar var onlar size yardımcı olurlar dediler müşavir arkadaş dedikleride iş takipçileri neyse hesaplattık 970 ytl tuttu aracım 1992 250d mercedes di
tabi fazla bişey değilmiş normale çevirelim dedik dosyamızı buldu görevli memur sorduğu soru aynen şu iş takipçiniz kim kimse değil biz kendimiz takip edeceğiz siz halledebilecekmisiniz diye sordular hallederiz dedik aldık dosyayı ne mümkün halletmek bi beyanname doldurma işi var inanın tüm özürlüler bir araya gelse töbeeeee beyannameyi dolduramayız
müşavirlere gittik ister istemez yani iş takipçisi 250 ytl istediler anlaşamadık eskiden abimin tanıdığı bir kişi emekli olmuş iş takibi yapıyomuş ona söyledi abim 80 ytl ye sadece beyanname doldurtmak için verdik içerdeki asıl muayene memuru abimin mesai arkadaşı olduğu için oralarda sorun olmadı daha önce hibe yoluyla araç getirenler bilir atracı gümrüğe teslim ettik 970 ytl harcı yatırdık o makbuzla tekrar aracı parktan çıkardık 30 ytl park parası 5 dakkalığına
iş takipçisi ilk alındığında düzenlenen tarafik şehadetnamesi gibi bir evrak düzenledi iki nüsha biri dosyada kalıyo diğerini trafiğe gönderiyor bu belgede falanca tarihte hibe yoluyla falanca şahsa gelen aracın özel tertibatının sökülerek normale çevrilmesinde bi sakınca yoktur diye yazıyo
o belge 4 - 5 günde emniyet trafik şubesine geliyo o yazıyla arşivden aracın dosyası çıkarılıyor görevli memurlar aynen rehin kaldırma yazısı gibi bir yazı yazıyo ilgili noterliğe diye falanca plakalı şu şu motor ve şasi numaralı aracın satışında sakınca yoktur diye notere o yazıyla gidip satış yapılıyo alan vatandaş önce trafiğe müracaat ediyo araca yeni ruhsat çıkarmak için onlarda karayollarına muayeneye gönderiyo muayene memuruda tertibatı söktür diyo bundada tertibat söktürme için makina mühendislerine yada bu işi yapan yerde tertibat söktürme projesi çizdiriyosun 80 ytl daha sonra belgeyle muayenesini yaptırıyon emniyetten ruhsat yapraklarını değiştiriyon yeni palaka (normal plaka ) bastırıyon sorunsuzca biniyosun alana allah güle güle kullanmak nasip etsin ev aldığım için müteahhitle takasa girmiştim aracımı umarım yardımcı olmuşumdur yinede takıldığınız yer olursa sorun cevaplarım

Sevgili ottobock
anlattığına göre dışarıdan getirilip 5 yıl sonra satılan arabaların
yurt içindeki alım satımlar kadar bir masrafı yokmuş
bilgilendirdiğin için teşekkürler.

Benim gönderdiğim bilgiler yurtiçinde özürlüden normal vatandaşa araç satışları için.Birde gönderdiğim bilgilerden tertibat söküm faturası eksik yazmışım.Onuda ekliyorum.

sayın hasan durmuş bey yukarda anlattığım olay notere kadar olan işlem noter masrafını ve yeniden muayene parası ruhsat yapraklarının yenilenmesi tamamen alıcıya ait

özürlü aracının satışı

Arkadaşlar 2002 yından önce yanılmıyorsam 2002 nin de 4-6.ayları sırasında bir yasa çıkmış mış ondan dolayı 2002 yılının bahsi geçen ayından sonra araba alanlar 5 yıl sonra satarken ötv+kdv+gümrük vergisi ödemek zorunda kalıyormuşuz.
Cuma günü aradığımda arabamın gümrük liste fiatı sıkı durun 23500 (yirmi üç bin beş yüz) mark imiş.on yaşın altında olduğu için yüzde bilmem kaç indiriyorlarmış sonra ötv,kdv ve gümrük vergisi hesaplıyorlar arabamın piyasa
eder fiatın yarısı kadar tutuyor.yok takipçi yok ankara gitti geldi gibi yukarıda arkadaşın bahsettiği masrafları da ekledik mi 8000 ytl lik arabadan elimize 1500 ytl ya kalır ya kalmaz.
Dünya değişti mark piyasadan kalktı bizim gümrük mevzuatları kaldı.91 model arabanın liste fiatı 23500 mark gelde şaşma.
Herhalde 91 model aracın 93 yılında ki fiatı bu olsa gerek.
şaştım kaldım.ben bu satış işini 10 gündür internette araştırarak;gelirler idaresi,özida gümrük müdürlüğünü telefonla tek tek arayarak konuştum nafile.
Herkes diyor ki ötv,kdv ödemezsin.gümrük diyorki ödersin.
Varın gerisini siz hesap edin güzelim ülkemiz avrupa birliğine girecekmiş.avrupada benim arabam 250 euro.türkiye gümrüğünde 23500 mark.türkiye serbest piyasasında 8000 ytl

Türkiyedeki ÖTV Yasası ile Gümrük vergisini karıştırma.Bu konu ile ilgili tüm işlemler ayrı ayrı ve prösedürler farklılık göstermektedir.Uyarımızı yaptık.Gerisi size kalmış.

08 Temmuz 2008 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 26930

Maliye Bakanlığından:

ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ SERİNO: 14

7.2.1.4. Ortak Hususlar

Yukarıda belirlenen usul ve esaslara göre ilk iktisabında ÖTV istisnası uygulanan araçlar için istisnadan yararlanan kişi (veya kişiler) adına düzenlenecek faturalarda ÖTV gösterilmeyecektir. Bu araçların kayıt ve tescilini yapanların, araç sahibinin faturada ve "ÖTV Ödeme Belgesi"nde alıcı olarak gösterilen kişi (veya kişiler) olduğunu tespit etmeleri gerekmektedir.

Mükellefler, bu kapsamda istisna uygulanan işleminin bulunduğu aylar için 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği ekinde örneği bulunan (EK:1) forma uygun olarak düzenleyecekleri listeleri, takip eden ayın onbeşinci günü akşamına kadar Gelir İdaresi Başkanlığının (0 312) 415 28 21, 415 28 22 telefaks numaralarına göndereceklerdir. İstisnadan yararlananların, daha önce de bu istisnadan yararlandığı aracı ilk iktisap tarihinden itibaren 5 yıl geçmeden deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale geldiği için hurdaya ayırmış olması halinde, söz konusu form düzenlenirken "Taşıta İlişkin Bilgiler" bölümünün ilk satırına yeni iktisap edilen araca ait bilgiler, bir alt satıra ise hurdaya ayrılan araç bilgileri yazılacaktır. Hurdaya ayrılan araca ait bilgilerin yazılacağı alt satırdaki "KDV Hariç Satış Bedeli" kutusuna, hurdaya ayrılan aracın trafikten çekilme işleminin yapıldığı tarih yazılacaktır. Vergi dairesi başkanlıkları ile defterdarlıklar tarafından aylık olarak Başkanlığımıza gönderilen listeler de bu şekilde düzenlenecektir.

Malul ve engellilerin yurt dışından ithal edeceği taşıt araçları için de bu belgelerin gümrük idaresine ibrazı üzerine istisna uygulanacaktır. İstisna kapsamında taşıt aracı ithal edenlerin kimlik bilgileri (adı, soyadı, ana ve baba adı, doğum yeri ve tarihi), sakatlığa dair raporun verildiği hastane, tarihi, sayısı, sakatlık türü ve derecesi ile ithal edilen taşıt aracının özelliklerini (G.T.İ.P. numarası, cinsi, modeli, markası, tipi, motor silindir hacmi) gösteren listeler gümrük idarelerince aylık olarak hazırlanarak, takip eden ayın onbeşinci günü akşamına kadar Gelir İdaresi Başkanlığının (0 312) 415 28 21, 415 28 22 telefaks numaralarına gönderilecektir. İthal ettiği araç için istisnadan yararlananların, daha önce bu istisnadan yararlandığı aracı ilk iktisap tarihinden itibaren 5 yıl geçmeden deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale geldiği için hurdaya ayırmış olması halinde, hurdaya ayrılan araç bilgileri ile hurdaya ayırma işleminin gerçekleştiği tarih de listeye yazılacaktır.

Öte yandan bu şekilde istisna kapsamında iktisap edilen araçların istisnadan yararlananlar dışındakilere satışında, bu Tebliğin (15.2.) bölümündeki açıklamalar çerçevesinde vergileme yapılacaktır."
15.2. İlk İktisabında İstisna Uygulanan Taşıtlarda Vergileme

ÖTV Kanununun 15 inci maddesinin 2 numaralı fıkrasının (a) bendi hükmü gereğince, (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabında ÖTV istisnasından yararlananların, bu taşıtı istisnadan yararlanmayan bir kişi veya kuruma devretmesi halinde, bu devir dolayısıyla istisnadan yararlanmayan ve adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan, ilk iktisaptaki matrah üzerinden, kayıt ve tescil tarihindeki orana göre, bu tarihte tarh ve tahakkuku yapılacak olan ÖTV tahsil edilecektir.

Anılan maddenin 3 numaralı fıkrasının Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden, bu işlemde vergileme, alıcının beyanname vermesi suretiyle yapılacaktır. Buna göre ilk iktisabında istisna uygulanan motorlu taşıtların, istisnadan yararlanmayan kişi veya kurumlarca iktisabından önce, alıcılar tarafından (2A) numaralı ÖTV beyannamesi düzenlenerek, bu işlemin yapıldığı yerde tek vergi dairesi varsa bu vergi dairesine, birden fazla vergi dairesi varsa motorlu taşıtlar vergisi ile görevli vergi dairesine verilecek ve vergi ödenecektir. Beyannamede matrah olarak, aracın istisnadan yararlanılarak ilk iktisabındaki matrah; oran olarak ise istisnadan yararlanmayan alıcının iktisabı tarihinde geçerli olan oran yazılarak vergi hesaplanacaktır.

Ancak ilk iktisabında istisna uygulanan söz konusu taşıt araçlarının, veraset yoluyla intikallerinde ve 5766 sayılı Kanunun 19 uncu maddesinin (f) bendi ile eklenen hüküm uyarınca Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendi çerçevesinde istisnadan yararlananlar adına kayıt ve tescil edildiği tarihten itibaren 5 yıl tescilli kaldıktan sonra elden çıkarılmasında bu hüküm uygulanmayacaktır. Aynı şekilde Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı fıkrası kapsamında istisnadan yararlanılarak iktisap edilen araçların veraset yoluyla ÖTV uygulanmaksızın varislere intikal etmesi ve murisin istisnadan yararlandığı tarihten itibaren 5 yıllık sürenin bitimine kadar varisler adına kayıt ve tescilli kalmak koşuluyla üçüncü kişilere satışında da ÖTV uygulanmayacağı tabiidir."

5766 SAYILI YASANIN 19.MADDESİNİN f bendi:f) 15 inci maddesinin (2) numaralı fıkrasının (a) bendinin sonuna aşağıdaki hüküm eklenmiştir.
"Kanunun 7 nci maddesinin (2) numaralı bendi çerçevesinde istisnadan yararlananlar tarafından bu istisnadan yararlanılarak iktisap ettikleri kayıt ve tescile tabi malları 5 yıldan fazla kullanarak elden çıkarmaları durumunda bu hüküm uygulanmaz."​

Üst Alt